Hoe oud wordt een Labrador? Labs leeftijd

labrador leeftijd inenten

Labradors zijn de populairste honden in Nederland en worden ouder dan de gemiddelde rashonden. Labradors worden gemiddeld 12 tot 14 jaar met een gemiddelde van 12.5 jaar, maar er zijn ook labs die een stuk ouder worden dan het gemiddelde.

De meeste rashonden zijn gevoelig voor erfelijke aandoeningen en overgewicht, labrador is daarop geen uitzondering. Dit betekend dat er goed gelet moet worden op de voeding en de training van je lab.

Wat bepaald de leeftijd van labradors?

Hoe oud een labrador wordt ligt aan verschillende factoren. De ouders van de lab pup spelen een belangrijke rol om te bepalen hoe oud ze worden.

Hoewel het labrador retriever ras relatief een gezond ras is, kunnen er altijd ziektes of kwaaltjes worden overgedragen. Als de ouders van de pup ziektes hebben gehad zoals, heupdysplasie, kanker of zelfs overgewicht. Waardoor de kans groot dat je lab pup daar gevoelig voor is. En dus minder oud wordt dan het gemiddelde.

Een onderzoek uit 2004 toonde aan dat 31% van de labradors sterft aan kanker. Dat is iets hoger dan het gemiddelde percentage bij andere rassen. Hoewel dit onderzoek meer dan 16 jaar geleden is en er hoop is veranderd in de tussentijd, is dit zeker iets waar je rekening mee moet houden.

Inteelt

Inteelt is ook een groot probleem onder verschillende honden, vaak hoor je wel dat een hond jong is gestorven. Die honden komen bij fokker vandaan die er niet veel verstand van heeft.

Een onderzoek uit 2016 blijkt uit dat de inteelt van labradors alleen maar zijn gestegen afgelopen jaren.

Labrador inteelt in nederland
Grafiek met het inteelt percentage van Labradors in Nederland

Problemen van inteelt bij labradors

Van de groep van 666 honden in het leeftijdsgebied van 4 tot 8 jaar blijken er 173 te lijden aan afwijkingen in de ledematen, het gaat om 26,0 procent van deze leeftijdsgroep!

Zoals we hierboven al aangaven, het gaat om een onderschatting van de werkelijke omvang van de problemen. Daarmee is de Labrador Retriever het ras met het hoogste percentage ledematenproblemen van de tot nu toe onderzochte rassen.

Hoger dan andere hondenrassen, die algemeen als koploper voor dit type problemen worden gezien.

Bepaald de vachtkleur hoe oud mijn labrador wordt?

Veel mensen denken dat de vachtkleur niet uit maakt hoe oud een labrador wordt, maar dat is niet helemaal waar. Uit verschillende onderzoeken blijken dat bruine labradors gemiddeld korter leven.

Bruine labradors worden gemiddeld 10.4 jaar. Bijzonder is wel dat het deze kleur lab steeds populairder wordt in Nederland.

Grafiek met populaire vachtkleuren van labradors
Grafiek van populairiteit van de vachtkleur van labradors

De oud werd de oudste labrador ooit?

In Engeland, waar de labrador van oorsprong vandaan komt, is ooit een Labrador wel 29 jaar oud geworden. Dit is tot op heden de oudste labrador die we ooit gekend hebben.

Ondanks dat we alle negatieve grafieken hebben gedeeld worden labradors in Nederland gemiddeld wel een stuk ouder. En hoor je vaak dat er een leeftijd van 16 tot 18 jaar wordt bereikt. Naarmate de labrador de 12 jaar bereikt zal je merken dat er grijze haren ontstaan, net zoals bij ons.

Op welke leeftijd stopt een Labrador-puppy met groeien?

Er is heel weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan wanneer labradors volwassen zijn, toch is wel veel bekend wanneer een labrador stopt met groeien. Het belangrijkste om te onthouden is dat elke puppy uniek is, en het is zelden reden tot bezorgdheid als de jouwe niet voldoet aan de ‘gemiddelde’ verwachtingen.

In een onderzoek uit Engeland waar 37 labradors aan meededen, bleek dat ze na 1 jaar al volgroeid waren. Aangezien er maar weinig honden meededen met het onderzoek betekend het niet dat het bij jou labrador ook het geval zal zijn. We weten ook niet welk hondenspeelgoed de labrador gebruikten.

Als je menig dierarts of fokker vraagt wanneer een Labrador retriever is volgroeid zeggen ze allemaal tussen de 1 en 2 jaar. Je labrador kan altijd nog groeien als ze ouder worden, maar vaak in de breedte

Veranderd een labrador als hij/ zij ouder wordt?

De energie en actieve labrador verandert naarmate hij ouder wordt. Een jonge labrador mag dan wel de hele dag aan het rondspringen zijn, de oudere doet het liever wat rustig aan.

Na de leeftijd van 10 jaar is, stelt de labrador rust op prijs. Dat wil zeggen dat met enige regelmaat een dutje op zijn plaats en minder actief mee doet met het gezin.

Oude labrador

Geef je labrador wat ruimte om tot rust te komen als hij wat ouder is. Probeer zo lang mogelijk van hem te genieten en probeer te genieten van een lange wandeling samen als dat lukt.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 20 Gemiddeld: 4.3]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *