Bernedoodle: De vriendelijke en intelligente familiehond

Bernedoodle puppy liggend

De Bernedoodle is een kruising tussen een Berner Sennenhond en een poedel. Dit hondenras werd voor het eerst gefokt in 2003. De Bernedoodle is geschikt als familiehond door zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Ook met kinderen en andere huisdieren kan een Bernedoodle goed overweg. Als je op zoek bent naar een waakhond, dan is dit hondenras minder geschikt.

De intelligentie heeft de Bernedoodle aan de Poedel te danken. Dit hondenras komt in verschillende formaten voor, daardoor kan de kleine variant ook goed in een appartement gehouden worden. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Bernedoodle? Lees dan snel verder.

 

De geschiedenis: Relatief nieuwe kruising

De Bernedoodle is een relatief nieuw hondenras en werd voor het eerst gefokt in 2003. Vanwege zijn korte bestaan, heeft dit hondenras heeft dus een korte geschiedenis. De Bernedoodle wordt steeds populairder in Nederland en is een kruising tussen een Berner Sennenhond en een Poedel. De oorsprong van de Berner Sennenhond ligt in Zwitserland. De oorsprong van de Poedel ligt in Frankrijk. De Bernedoodle komt oorspronkelijk uit Canada en is nog niet officieel erkend door de FCI en AKC. De Bernedoodle is gefokt als gezinshond

 

Het karakter: zachtaardig en intelligent

De Bernedoodle heeft de positieve karaktereigenschappen van de Berner Sennenhond en de Poedel geërfd. De zachtaardige en vriendelijke kant heeft de Bernedoodle te danken aan de Berner Sennenhond. De intelligentie heeft hij te danken aan de Poedel. Het is een vrolijke en charmante hond. De Bernedoodle maakt graag deel uit van een familie en is loyaal naar zijn baasje toe. Dit zorgt er wel voor dat hij niet graag alleen wordt gehouden. Hij onderneemt graag activiteiten met zijn familie en geniet van alle aandacht.

Met kinderen en huisdieren kan een Bernedoodle goed overweg. Wel is het van belang om hem vroegtijdig te socialiseren, omdat het een gevoelige hond kan zijn. Kinderen onder de negen jaar moeten nooit alleen worden gelaten met een hond. Dit in het belang van het kind en van de hond. De Bernedoodle is een lieve hond en dit maakt hem minder geschikt als waakhond. Hij is namelijk ook vriendelijk tegenover vreemden en zal niet snel blaffen. Alle positieve karaktereigenschappen zorgen ervoor dat de Bernedoodle een geschikte familiehond is.

Bernedoodle in grasveld

Het uiterlijk van een Bernedoodle

De Bernedoodle is een kruising tussen de Berner Sennenhond en de Poedel. Dit is ook aan zijn uiterlijk nog goed te zien. Dit hondenras komt in drie verschillende formaten voor, namelijk toy, miniatuur en standaard. De verschillende formaten zijn ontstaan omdat er met verschillende formaten Poedels is gefokt.

De toy heeft een schofthoogte tussen de 30 en 43 centimeter en weegt tussen de vijf en elf kilo. De miniatuur heeft een schofthoogte tussen de 45 en 56 centimeter en weegt tussen de 11 en 22 kilo. De standaard heeft een schofthoogte tussen de 58 en 74 centimeter en weegt tussen de 31 en 40 kilo.

De Bernedoodle kan voorkomen in verschillende kleuren, namelijk zwart, zwart-wit en bruin-wit. De haren kunnen golvend of krullend zijn. De vacht is afhankelijk van de soort kruising, maar is meestal dik. Het uiterlijk van een Bernedoodle is per hond verschillend. Dit komt omdat er met verschillende soorten Poedels wordt gefokt en hierdoor is het uiterlijk steeds iets anders. De oren hangen naar beneden en de staart is harig en lang.

 

De verzorging

De vacht van een Bernedoodle is golvend of krullend. Het is belangrijk om de vacht meerdere keren per week te borstelen. Dit komt omdat de vacht relatief dik is. Door regelmatig te borstelen, blijft de vacht er optimaal en gezond uit zien. Ook voorkom je hiermee dat er klitten in de vacht komen. Over het algemeen verliest een Bernedoodle weinig haren. Hierdoor zijn de meeste soorten hypoallergeen.

Het is belangrijk om regelmatig de oren en ogen van de Bernedoodle te controleren en schoon te houden. Schoon maken kun je doen door een vochtig doekje te gebruiken. Als je de oren en ogen goed schoon houdt, dan heeft de hond minder kans op infecties. De nagels van de Bernedoodle moeten regelmatig worden gecontroleerd en bijgeknipt worden. Bijknippen kun je doen met een speciaal hondennagelschaartje.

Naast de uiterlijke verzorging, is het van belang dat de Bernedoodle voldoende beweging en mentale uitdaging krijgt. Hierdoor blijft de Bernedoodle een tevreden en gelukkige hond.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

De Bernedoodle wordt gemiddeld tussen de twaalf en vijftien jaar oud. Dit is door experts lastig in te schatten, omdat het een relatief nieuw hondenras is. Maar ze gaan uit van een levensduur tussen de twaalf en vijftien jaar oud. De kleine variant kan tot zeventien jaar oud worden.

Er zijn nog geen erfelijke ziektes en aandoeningen officieel geregistreerd. Maar als er gekeken wordt naar de voorouders, dan kunnen we wel kijken waar de Bernedoodle een verhoogd risico op heeft. Gekeken naar zijn voorouders, heeft de Bernedoodle een verhoogde kans op:

  • Heup- en elleboogdysplasie
  • Oog- en oorproblemen

De Berner Sennenhond en de poedel hebben een verhoogd risico op heup- en elleboogdyplasie. Bij deze aandoening past de kop niet meer goed in de kom van het gewricht. Dit kan aangeboren zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het is belangrijk om een jonge pup niet te laten springen en traplopen. Ook tijdens het spelen moet je opletten dat de Bernedoodle geen gekke bewegingen maakt. Dit kan namelijk slecht zijn voor zijn gewrichten.

Er kunnen oog- en oorproblemen voorkomen. Het zicht kan verminderen of er kan staar ontstaan. Dit kan aangeboren zijn of op latere leeftijd beginnen. Ook is het belangrijk om de oren goed schoon te houden, zodat er geen infecties in het oor kunnen ontstaan,

De Bernedoodle heeft een lager risico op kanker. Bij twijfels over de gezondheid van de Bernedoodle, kun je altijd contact opnemen met de dierenarts. De dierenarts kan je advies geven en eventueel de hond onderzoeken. Omdat het een relatief nieuw hondenras is, is er nog niet veel bekend over verdere erfelijke aandoeningen. Dit maakt het extra belangrijk om de gezondheid van de Bernedoodle goed in de gaten te houden.

Bernedoodle in het bos

Wist je dat?

Als je een allergie hebt, kun je niet elk hondenras in huis nemen. Toch zijn er verschillende hondenrassen die geschikt zijn voor mensen met een allergie. De Bernedoodle is een hypoallergene hond en dus geschikt voor mensen die allergisch zijn voor hondenharen. Dit komt omdat de Bernedoodle relatief weinig haren verliest. Dit is wel afhankelijk van de kruising. Als de Bernedoodle meer weg heeft van een Berner Sennenhond, dan verliest hij meer haren.

Als hij meer weg heeft van een Poedel, dan verliest de Bernedoodle minder haren. Mochten er toch allergieklachten ontstaan, dan is het verstandig om de Bernedoodle regelmatig te borstelen en je huis vrij te houden van hondenharen. Hierdoor worden de eventuele allergieklachten minder.

 

Hondentraining voor dit ras

De Bernedoodle is een intelligente hond en dit maakt hem geschikt voor training. Hij heeft baat bij en vriendelijke en zachtaardige aanpak, want de Bernedoodle is een gevoelige hond.

Een basistraining of puppycursus is voor elke hond aan te raden. Hierdoor bouw je een betere band op met je hond en leert de hond om naar zijn baasje te luisteren. Ook leert de hond andere honden kennen en leert hij hoe hij hiermee om moet gaan. De basiscommando’s komen ook aan bod. Dit is natuurlijk altijd handig. Voor een Bernedoodle is een vroegtijdige socialisatie aan te raden.

 

Wat kost een Bernedoodle?

Voor een Bernedoodle met stamboom kun je tot €2500 betalen. Een pup zonder stamboom is relatief goedkoper, maar je kunt hierdoor wel meer risico lopen. Je bent dan niet op de hoogte van erfelijke ziektes. Het is moeilijk om een erkende fokker te vinden die een Bernedoodle fokt. Dit komt omdat het een nieuw hondenras is.

Het is belangrijk om je aankoop te doen bij een erkende fokker, omdat hij op de hoogte is van eventuele erfelijke aandoeningen en hij informatie kan geven over het temperament van de moederhond. Hierdoor kun je inschatten hoe de Bernedoodle pup gaat zijn.

Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met andere kosten. Het gaat ook om kosten die regelmatig terugkomen, denk hierbij aan kosten voor voeding, hondenbelasting en de dierenarts. Ook heb je aanschafkosten van onder andere speelgoed, een mand of bench, verzorgingsproducten en een riem. Het is belangrijk dat je die kosten kunt permitteren voordat je een hond aanschaft.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Bernedoodle is een middelmatig actief hondenras en heeft gemiddelde beweging nodig. De dagelijkse wandelingen zijn niet voldoende om hem gelukkig te houden. Naast de dagelijkse wandelingen, is het belangrijk om andere activiteiten met de Bernedoodle te ondernemen.

Activiteiten die geschikt zijn voor een Bernedoodle zijn zwemmen, lange wandelingen in de natuur, spelletjes, behendigheid en spelen met kinderen. Als je beschikt over een omheinde tuin, dan kan de Bernedoodle zich daarin ook goed vermaken.

Naast de lichamelijke beweging, heeft de Bernedoodle ook cognitieve uitdaging nodig. Dit kun je doen door verschillende spelletjes aan te bieden. Als je dit hondenras niet voldoende lichamelijke beweging en mentale uitdaging geeft, dan kan de Bernedoodle gedragsproblemen gaan vertonen.

Bernedoodle puppy

Erkenning in Nederland

De Bernedoodle wordt in Nederland niet officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. De Bernedoodle wordt niet erkend door FCI en AKC. Wel zijn er kennelclubs en organisaties die zich bezig houden met de erkenning van de Bernedoodle.

 

Heb jij al een Bernedoodle of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Bernedoodle is een geschikte familiehond. Dit komt door zijn intelligente, vriendelijke en zachtaardige karakter. Als je kinderen en/of andere huisdieren hebt, dan kan een Bernedoodle daar goed mee samenleven. Het is belangrijk dat je de hond vroegtijdig socialiseert en zorgt dat hij een onderdeel van de familie gaat uitmaken.

Als je geen ervaring hebt met honden, is een Bernedoodle geschikt om in huis te nemen. Het vereist geen speciale kennis of ervaring. Heb jij een Bernedoodle in huis en wil jij jouw ervaring delen? Of ben je van plan om dit relatief nieuwe hondenras een kans te geven en in huis te nemen? Laat jouw ervaring achter in de reacties.

Naast de bernedoodle zijn er nog veel meer kruisingen, welke te vinden zijn in onze lijst van Poedel kruisingen en onze lijst van Berner Sennen Kruisingen.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. In het najaar , 2023, kruis ik een Entlebucher Sennenhond teef ( hoogte 45 cm) met een Blue Merle Poedel ( hoogte 52 cm.)
    Ik heb daar hoge verwachting van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *