Schnauzer: een geestige familiehond

Schnauzer liggend op een tafel

De Schnauzer werd vroeger door boeren in Duitsland gebruikt voor verschillende doeleinden. Hij hielp de boeren met het beschermen van het huis en vee en doodde ongedierte op de boerderij. De Schnauzer is een echte waakhond en zal zijn familie altijd willen beschermen. Daarnaast heeft deze hond nog meer positieve karaktereigenschappen die hem een geschikte familiehond maakt. De Schnauzer komt in drie verschillende soorten voor: een Dwergschnauzer, Mittelschnauzer en een Riesenschnauzer. Elke soort wordt gezien als een afzonderlijk hondenras. De Mittelschnauzer is de oorspronkelijke Schnauzer. Op de Mittelschnauzer zal dit artikel zich voornamelijk richten. Ben jij benieuwd of de Schnauzer een geschikte hond voor jou is? Lees dan dit artikel om meer te leren over de Schnauzer!

 

De geschiedenis: hulp van de boeren in Duitsland

De Schnauzer komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd gefokt in de Middeleeuwen. De voorouders waren de herders- en beschermrassen. In die tijd zochten mensen naar een ideale hond voor de boeren en vanuit die gedachte is de Schnauzer gefokt. De Pinschers, grijze Wolfspitz en de Poedel werden gekruist tot de Schnauzer.

De Schnauzer is een werkhond en beschermt graag zijn baasje baasje. Een Schnauzer werd daarom voor verschillende doeleinden gebruikt. De Schnauzer:

  • Bewaakte het vee en de eigendommen op de boerderij;
  • Doodde ongedierte zoals muizen en ratten;
  • Beschermde de boeren op weg naar de markt.

Vanuit de Schnauzer zijn de Dwergschnauzer en de Riesenschnauzer gefokt. Dit zijn afzonderlijke hondenrassen en alle drie erkend door De Raad van Beheer.

 

Het karakter: slim, onbevreesd en geestig.

Een Schnauzer heeft een komisch, sociaal en intelligent karakter. Het zal nooit saai zijn in huis als je deze hond als huisdier hebt. Hij is van nature een echte waakhond en zal zijn gezin graag willen beschermen. Naar vreemde mensen zal hij snel blaffen, maar als hij nieuwe mensen eenmaal leert kennen, dan neemt dit af en zal hij ze accepteren.

Over het algemeen is een Schnauzer een goede metgezel en ideaal als familiehond. Hij is slim en nieuwsgierig, maar kan ook koppig zijn. Maar als je hem goed opvoedt en veel liefde geeft, dan is hij geschikt voor een familie met kinderen. De Schnauzer is namelijk ook naar kinderen toe erg beschermend en vriendelijk.

De Schnauzer is een hond met veel energie. Om die reden moet dit ras ook fysiek en mentaal gestimuleerd worden. Later in dit artikel lees je hoeveel beweging een Schnauzer nodig heeft en hoe je hem het beste kunt trainen.

Schnauzer puppy rennend

Het uiterlijk van een Schnauzer

Tegenwoordig wordt de Schnauzer in drie verschillende maten gefokt. Hieronder staan de verschillende soorten van klein naar groot en de bijbehorende schofthoogte en het gewicht.

  • Dwergschnauzer heeft een schofthoogte tussen de 30 en 36 centimeter en weegt tussen de 4.5 en 7 kilo.
  • Middenslagschnauzer heeft een schofthoogte tussen den 47 en 50 centimeter en weegt tussen de 14 en 30 kilo.
  • Riesenschnauzer heeft een schofthoogte tussen de 65 en 70 centimeter en weegt tussen de 35 en 45 kilo.

De Schnauzer is een robuuste, zware hond. Hij is stevig gebouwd en heeft goede spieren. Door de stevige bouw heeft deze hond een beetje een vierkante uitstraling. Deze ruige bouw en dikke harde vacht is kenmerkend voor een Schnauzer. De vacht van een Schnauzer is strak en hard. De ondervacht is zacht en dik en de buitenvacht is ruw en hard. In het gezicht worden de haren langer, waardoor er een baard en wenkbrauwen gevormd worden. Hij heeft een borstelige snor en snorharen. Zijn wenkbrauwen zijn gebogen. De Schnauzer komt in drie verschillende kleuren, namelijk:

  • Zwart;
  • Zwart en zilver;
  • Peper en zoutkleurig.

De benen van dit ras zijn gespierd. Hij heeft een brede borstkas en een lang, krachtig hoofd. Hij heeft een natuurlijke staart die hoog is aangezet. De poten zijn kort en lang. De Schnauzer heeft een alerte expressie en zijn ogen zijn ovaal van vorm en donkerbruin van kleur.

 

De verzorging

Bij een Schnauzer is regelmatige verzorging van essentieel belang. Hij heeft een vacht die bestaat uit twee lagen. Deze vacht moet minimaal een keer per week geborsteld worden. Ook kun je er voor kiezen om de vacht of delen van de vacht te laten trimmen en/of knippen. Er wordt geadviseerd om dit om de twee maanden te doen. Zo blijft de vacht er goed en verzorgd uit zien. Tussen de knip- en trimbeurten door, kun je de vacht wassen in een bad. Let bij het wassen vooral op de plekken waar de haren langer zijn, zoals bij zijn gezicht.

Naast de verzorging van de vacht, is bij de Schnauzer ook de basisverzorging belangrijk. Je moet de nagels regelmatig controleren en bijknippen. Om de twee weken controleren en eventueel bijknippen is voldoende. De oren moeten schoon en droog gehouden worden om infecties te voorkomen. De dierenarts heeft een speciaal middel waarmee je de oren kunt schoonhouden. Ook moet het gebit regelmatig gepoetst worden met een speciale hondentandpasta, hierdoor blijft de adem fris ruiken en blijft het gebit gezond.

Naast de uiterlijke verzorging, is lichamelijke verzorging ook belangrijk. Let bij de aankoop van hondenvoer op de kwaliteit. Het is vooral belangrijk dat je hond voldoende eiwitten binnen krijgt. Wat betreft de beweging is het belangrijk dat de Schnauzer regelmatig buiten kan rennen en spelen. Dit ras heeft veel energie en heeft daardoor ook veel beweging nodig.

Schnauzer in een bloemenveld

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Schnauzer wordt gemiddeld tussen de dertien en zestien jaar oud. Over het algemeen is het een gezond hondenras. Toch zijn er enkele erfelijke aandoeningen en ziektes die kunnen voorkomen bij een Schnauzer. Dit zijn de volgende erfelijke aandoeningen en ziektes:

  • Heupdysplasie
  • Oogproblemen
  • Hart- en longproblemen

Bij heupdysplasie gaat de kop van het heupgewricht niet meer soepel in de kom. Hierdoor kan een hond kreupel worden. Ook kan gewrichtsslijtage voorkomen. Bij jongere honden kun je dit grotendeels voorkomen door bepaalde bewegingen te voorkomen als een pup in de groei is en door voor kwaliteit voeding te kiezen. Op latere leeftijd speelt ouderdom een rol en komt heupdysplasie vaker voor.

Ook kunnen er bij dit ras oogproblemen ontstaan. Het zicht kan minder worden en er kan met de jaren staar ontstaan. Neem altijd contact op met de dierenarts als je denkt dat het zicht van je hond minder wordt.

Problemen met het hart kunnen ook voorkomen, maar wel in mindere mate. Bij hartproblemen worden de aderen vernauwd, waardoor het hart of de longen worden aangetast. Benauwdheid is hier een symptoom van.

Naast erfelijke aandoeningen en ziektes kunnen er ook andere gezondheidsproblemen ontstaan. Het is van belang om alert te blijven en de gezondheid van je hond goed in de gaten te houden. Laat je hond regelmatig controleren bij de dierenarts en neem bij twijfel altijd contact op.

 

Wist je dat?

De naam Schnauzer komt van het Duitse woord ‘schnauze’. Dit betekent in het Nederlands neus. De Schnauzer heeft namelijk een kenmerkende neus en lange snorharen. De dikke lage snorharen op de snuit hadden een belangrijke functie. Vroeger beschermden de snorharen de snuit van de Schnauzer tijdens het vangen van het ongedierte op de boerderij.

Vier Schnauzer puppy's in een mandje

Hondentraining voor dit ras

Het is belangrijk om te beginnen met hondentraining zodra je een Schnauzer in huis neemt. Het is een slimme hond en hij kan zich snel vervelen. Het is daarom van belang om de training afwisselend en uitdagend te houden. Een Schnauzer wil graag voor zichzelf denken en heeft daarom behoefte aan een eigenaar die vriendelijk en consequent is. Je kunt het beste positieve trainingstechnieken gebruiken zoals prijzen en belonen.

Een basistraining of puppycursus is bij iedere hond aan te raden. Dan leert een hond te luisteren naar zijn baasje en commando’s op te volgen. Daarnaast draagt hondentraining ook bij aan de band die een hond opbouwt met zijn baasje. Als je een Schnauzer niet traint, dan zal hij zichzelf dingen aanleren. En dit zijn natuurlijk niet altijd de gedragingen die je wilt zien bij een hond.

 

Wat kost een Schnauzer?

Een Schnauzer kost gemiddeld tussen de € 650 en € 750. Per fokker kan de prijs enigszins verschillen, maar je moet er altijd voor zorgen dat je een pup aanschaft bij een erkende fokker. Erkende fokkers zijn op de hoogte van eventuele erfelijke aandoeningen en ziektes. Ze hebben het beste voor met de beestjes en fokken volgens de wettelijke regels. Als je een Schnauzer kunt kopen voor een prijs die veel lager ligt dan dit bedrag, dan moet je je afvragen of je wellicht te maken hebt met een broodfokker.

Naast de kosten van de aanschaf, zijn er kosten die regelmatig terugkomen. Denk hierbij aan de aanschaf van voeding en verzorgingsproducten. Ook moet je rekening houden met de aanschaf van speelgoed, een mand en een riem. Daarnaast moet je voorbereid zijn op dierenartskosten en kosten voor ontworming en inenting. Denk altijd voor de aanschaf van een hond goed na of je de middelen hebt om een hond te kunnen onderhouden.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Schnauzer is een energieke hond en het is dus belangrijk dat deze hond zijn energie kwijt kan. Als hij niet voldoende beweging krijgt dan gaat hij zich vervelen en gaat hij zijn eigen gang. Dit kan leiden tot ongewenst en ondeugend gedrag. Zorg er voor dat een Schnauzer minimaal drie keer per dag een wandeling maakt van twintig minuten. Een keer een langere wandeling van een uur en twee kortere uitlaat momenten is ook toegestaan.

Naast de dagelijkse wandelingen, kun je een Schnauzer laten spelen in een omheinde tuin. Hier kunnen jullie samen spelletjes doen of je kunt hem zelfstandig laten spelen. Een Schnauzer houdt van sport en behendigheidsspelletjes. Ook gaat een Schnauzer graag mee op pad. Je kunt hem meenemen naar vrienden, winkels en bedrijven. Hierdoor ziet de hond meer mensen en raakt hij gewend aan veel verschillende situaties.

Schnauzer puppy rennend in grasveld

Erkenning in Nederland

De Schnauzer wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden. Omdat de Schnauzer een erkend ras is, kan hij ook meedoen aan verschillende sportevenementen.

Ook zijn voor de Schnauzer in Nederlands diverse rasverenigingen. De oudste is de Nederlandse Schnauzer Club. Deze club houdt zich bezig met het veilig en gezond fokken van de raszuivere Schnauzer.

 

Heb jij al een Schnauzer of ben je van plan er een aan te schaffen?

Een Schnauzer is een ideale familiehond. Hij heeft behoefte aan een vriendelijke en consequente opvoeding. Je hebt geen speciale ervaring nodig als je dit hondenras wilt aanschaffen. Het is een echte waakhond die zijn gezin graag wilt beschermen. Een Schnauzer kan goed overweg met kinderen en wil graag een deel uitmaken van een gezin. Hij is energiek en heeft behoefte aan dagelijkse wandelingen en extra speeltijd. Heb jij al een Schnauzer en wil jij jouw ervaring delen? Of ben jij van plan om er een aan te schaffen? Laat een reactie achter!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

  1. Geachte, in uw schrijven las ik dat een schnauzer gemiddeld 500-750 Euro zal kosten, helaas betaalde ik 1500 Euro plus de na kosten van de dierenarts. Ik had hem ongeveer 1 jaar en toen begon mijn schnauzer met zijn urine wegen last te krijgen, verstopping door steentjes. Onkosten 1000 Euro voor operatie en dergelijke, tevens nadien andere voeding vanwege deze aandoening. Tijdje later kreeg mijn schnauzer epilepsie aanvallen maar ik wil hem wel behouden, hij is lief en daarom blijft deze schnauzer maar bij mij. Zoals u ziet kan dat ook gebeuren, de fokster ingelicht maar gaf geen krimp dus dan laat je het maar zo. Bij deze wilde ik u graag dit mededelen. Groetjes

  2. Wij hebben 6.5 jaar geleden onze middenslagschnauzer gekocht. 900 Euro en voor betaald en hij is het elke euro waard. Een tophond. Heel goed gesocialiseerd vanaf zijn geboorte. Een goede en gezonde start. Een prachtige, gezonde en grappige hond. En steeds goed contact gehouden met de fokker.

    In 1972 begonnen met een riesenschnauzer en dat was ook een fijne hond. Was wel wat kwetsbaarder mbt zijn huid. Is uiteindelijk 12.5 jaar geworden.

  3. Wij zijn ook aan het wachten op een nieuwe pup. Aanschaf kosten zijn momenteel inderdaad 1500 euro. Zes jaar geleden hebben we trouwens ook al 1200 euro betaald. Prijzen op deze site zijn erg achterhaald. Verder leuk artikel en een prachtig ras.

  4. Begin 2014 kwam middenslag reu Baldor bij ons wonen (Mooie stamboom € 850). Een heerlijke Schnauzer. Volkomen toegewijd aan zijn baas. We wonen in de bossen en hij kan dagelijks rennen. Een consequente, liefdevolle opvoeding maakte hem tot een zeer gehoorzame hond. Afgericht met hondenfluitje kun je hem alle vrijheid geven: je hebt hem virtueel aan de lijn.
    Omdat hij zo op z’n baas is gericht voor z’n vrouwtje een eigen knuffelboomertje Poppy erbij genomen. Poppy en Baldor: gezworen kameraden.
    Baldor is onze 5e hond. Altijd ander ras, dan vergelijk je niet, maar toegegeven: de Schnauzer hoort bij onze favorieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *