Poedel: het karakter, verzorging en training

Poedel staat in grasveld

De Poedel is een hond die onder andere bekend is van de Franse films en wordt ook wel gezien als een echte modehond. Dit komt door de opmerkelijke uitstraling van de Poedel en is hierdoor kenmerkend. Want niet veel andere honden en hun baasjes hebben zoveel aandacht voor het uiterlijk dan dat het geval is bij een Poedel. Maar naast dat een Poedel heel flamboyant kan zijn is het een hondenras waar nog veel meer over te vertellen is. Ben je nieuwsgierig? Lees dan hieronder verder.

 

Geschiedenis

De Poedel is zolang wij ons kunnen herinneren de nationale hond van Frankrijk. Maar vergis je niet want er bestaat niet een ras genaamd als de Franse Poedel. Ook als is dit ras onlosmakelijk verbonden met Frankrijk is nooit duidelijk geworden uit welk land de Poedel officieel herkomstig is.

 

Het karakter: een trouwe kameraad

Kenmerkend aan de poedel is zijn trouwe karakter. In beginsel is dit ras gefokt voor jachtwerkzaamheden en moest dus veel met zijn baasje door het Franse landschap verplaatsen. Hiervoor was een hond nodig met een trouw en levendig karakter. Van nature is het een ook een hond die veel waarschuwt, schrik dus niet als je Poedel elke keer weer blaft als er een onbekende bij je op bezoek komt.

Als je Poedel eenmaal gewend is aan de onbekende wordt hij al zeer snel een vriendelijke hond. Een poedel kan goed met kinderen en heeft hiervoor een zeer intelligent karakter dat in menig situatie nog van te pas kan komen. Want net zoals jouw kinderen uitermate belangrijk voor jou zijn is dat het ook voor jouw Poedel. Je kan dan ook wel stellen dat het een echt familiedier is.

 

Het uiterlijk van de Poedel

De poedel komt in drie verschillende maten. De standaard poedel heeft een schofthoogte van 40 cm en weegt tussen de 20 tot 32 kilo. De miniatuur poedel heeft een hoogte van 30 cm en weegt tussen de 5 tot 9 kilo. Tot slot hebben we de toy Poedel en die wordt niet groter dan 20 cm en weegt maar tussen de 3 en 5 kilo. Ze komen in veel verschillende kleuren voor waaronder wit, grijs, rood, bruin en nog veel meer.

Misschien wel het bekendste aan de poedel is het uiterlijk. De opgeschoren en benen zijn kenmerkend voor dit hondenras. Dit heeft alles te maken met de jachtwerkzaamheden die ze van origine uit moesten voeren. De baasjes vonden het in die tijd belangrijk dat hun Poedels optimaal konden bewegen door het natte landschap. Ze hebben er toen voor gekozen om de poten en staart kaal te scheren. Maar alleen op de plekken waar dit kon. Dus niet de buik maar en het hoofd om zo de vitale organen te kunnen beschermen.

 

De verzorging

De verzorging van de Poedel is vergeleken met andere rassen zeer intensief. Dit komt door de vacht die ze hebben, deze is namelijk dicht en gekruld of ruig. Dit maakt het belangrijk dat er veelvuldig geborsteld wordt. Hierdoor voorkom je klitten en dat is wel zo prettig. Ook de oren moeten goed gereinigd worden en moet hier goed opgelet worden tijdens het kammen. Poedels zijn namelijk gevoelig voor oor allergieën en die kunnen hierdoor voorkomen worden. Tot slot zal een poedel regelmatig professioneel geknipt moeten worden.

 

Specifieke voeding

Een poedel heeft behoefte aan specifieke voeding. Dit wil niet betekenen dat het standaard hondenvoer slecht, maar een Poedel heeft baat bij een voeding met een hoog vleesgehalte. Het verschil tussen nat en droogvoer maakt verder niet uit.

Poedel geschoren

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Zoals eerder al aangegeven is de poedel door zijn vacht extra gevoelig voor ooraandoeningen. Goede verzorging is daarom belangrijkheid. Verder heeft de poedel las van heupdysplasie en in mindere gevallen van elleboogdysplasie. Dit kan komen door verkeerde bewegingen die jouw hond uitvoert. Denk hierbij aan traplopen. Het is belangrijk dat er dan ook gelet wordt op goede voeding, juiste hygiëne en medicijngebruik.

 

Wist je dat?

Er zijn tientallen verschillende Poedel kruisingen zijn. Eén van de bekendste kruisingen is de Labradoodle wat een kruising is tussen een Poedel en een labrador. Maar je hebt ook een Bidoodle en zelfs een Cavapoo. Wil je nou weten wat alle 18 verschillende Poedel kruisingen zijn? Ga dan snel naar naar artikel over poedel kruisingen.

 

Hondentraining voor dit ras

Er zijn verschillende trainingen te vinden voor een poedel. De poedel is een intelligente hond en blinkt daardoor in trainingen. Vooral trucjes en commando’s ligt een poedel goed. De poedel heeft een zacht karakter waardoor het belangrijk is dat er met een zachte hand getraind wordt.

Het is ook altijd verstandig om een pup in te schrijven voor een puppycursus. Hier leer jij als baasje hoe je inzicht krijgt in het gedrag van jouw hond en inzicht krijgt in de onderlinge communicatie tussen honden. Maar voor de pup is het ook van belang bij de socialisatie en het overwinnen van eventuele angsten. Natuurlijk wordt door het bezig zijn met jouw hond vanaf dag één een fijne hond-baas relatie gecreëerd en krijgt de pup de juiste opvoeding en training waardoor het een nog groter plezier is om een Poedel als huisdier te hebben.

 

Wat kost een Poedel

Om een goed beeld te krijgen van wat een Poedel precies kost kijken we per Poedel naar de prijsklasse. De standaard poedel kost tussen €1000 en €3000. De Miniatuurpoedel kost tussen de €900 en €2500. En tot slot de Toy Poedel die tussen de €500 en €3000 kost.

De grote verschillen in de prijs hebben te maken met de stamboom van de Poedel en bij welke fokker je de Poedel koopt. Probeer er altijd op te letten dat je een pup koopt bij een gecertificeerde fokker. Deze zet zich met veel liefde in voor een specifiek ras en draagt zorg voor het behoud en verbetering van het ras. De teef is onderdeel van het huishouden en wordt goed verzorgd, ze krijgt niet eindeloos nestjes en er is vaak ook een aantal zelf gefokte dieren in huis te bewonderen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een poedel kun je scharen onder de hondenrassen met een gemiddeld energieniveau. Het zijn geen herdershonden of husky’s waarbij de batterij bijna niet leeg gaat maar ze kunnen ook zeker niet de hele dag stil zitten. Belangrijk is dat je minimaal drie keer per dag te wandelen gaat met jouw poedel, waarvan één keer een mogelijkheid is voor jouw poedel om helemaal los te gaan. Neem een tennisbal mee en laat je poedel heerlijk heen en weer rennen, hij zal dit alleen maar waarderen.

 

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

Poedel liggend

Heb jij al een Poedel of ben je van plan deze aan te schaffen?

Zoals je nu weet zijn er verschillende soorten poedel en nog een heleboel kruisingen van poedels. Er zal vast één tussen zitten die aan jouw wensen zal voldoen. Maar wat alle poedels met elkaar in gemeen hebben is dat ze heel trouw en vriendelijk zijn, een echte aanwinst dus. Let erop dat de vacht goed verzorgd wordt en dat hij vanaf begin af aan de goede training krijgt. Ben jij iemand die al een Poedel heeft of een kruising? Laat dan hieronder in de reacties weten hoe jouw ervaring is. Of als je vragen hebt stel ze gerust hieronder.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 28 Gemiddeld: 4.4]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

5 reacties

 1. Wij hebben een poedel mix uit Roemenie waarvan de vacht waarschijnlijk door langdurig gebruik van een tuigje verstikt is en kaal wordt.
  Ik geef zalmolie door haar eten en dat helpt langzaam komt er wat haat tevoorschijn.
  Ze verliest nog veel haar.
  Wat kan ik nog meer doen ?

 2. Heb al weer 10 jaar en dwergpoedel het is mijn vierde dwerg het zijn schatten van honden maar die je regelmatig proberen je in de luren te leggen als je niet oplet ze zijn o zo slim toch en aanrader indien je een echt speels duiveltje in huis wil

 3. Wij hebben 17j een poedel
  gehad en overleden in mei 2020 er was zo veel verdriet dan we terug op zoek zijn ge gaan en plots
  in december 2023 zocht iemand op fb een goude
  mandje voor poedel van 3 jaar haar mama plots gestorven en om dat zelf ook poedels kweekt maat toy poedels zocht goude mandje nu wij gingen op bezoek en waren al snel weer verkocht aan die poedel al al 17 jaar eentje gehad heb weet wat aan zo poedel hebt wij hebben ook 3 keesjes maar het is niet het zelfde nu komt er nog toy poedel van achter een zetel een witte zo klein lief ding maar de eigenaar vertelde dat wit niet veel werd gevraagd dus in plaats met eentje naar huis te gaan zijn we met twee hondjes naar huis gegaan en nu heb we er 5 hondjes en wij gaan ook reizen en ons hondjes gaan gewoon mee ook als we uit eten gaan ze en waar we niet welkom zijn daar komen we gewoon niet meer ons zijn voor ons onze kinderen

 4. Mijn cockapoo is bijna 5 maanden. Ondeugend koppig. Zeer acrobatisch en snel.
  Zindelijk worden is wel rommelig. Ze volgt me overal. Nieuwe mensen en honden vind je super gezellig. Je bent meteen verliefd op het blije gedrag en het lieve koppie. Haar vacht voelt als dons. Je zult nooit spijt krijgen van deze keuze!

 5. In plaats van 3, zijn er 4 Poedels.
  De Koningspoedel 45cm en groter
  De middenslag Poedel 35-45cm
  De Dwerg en de Toyota Poedel
  Zelf heb ik een witte middenslag Poedel, totaal geen spijt van. Goed op te voeden, altijd vrolijk, gek met kinderen, ook hele jonge kinderen, kan bijna met alle honden opschieten.
  Hij is soms een clown, pikt alles snel op, ook hoe hij jou moet opvoeden, is een echte knuffel, en iedereen vind hem enorm leuk.
  Ook degenen die mij eerst uitlachten om mijn keuze, hiervoor had ik namelijk een Duitse Herder, ook een grote lieverd, maar nu ik ouder wordt, te sterk voor mij. Kortom ik vind het een super fijn ras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *