Australische Kelpie: een intelligent en toegewijd maatje

Australische Kelpie puppy´s

De Australische Kelpie is een loyale en toegewijde hond die ideaal is als je graag dingen met je hond onderneemt. Dit hondenras is ontstaan toen er behoefte was aan een hond die goed kon gedijen onder de warme omstandigheden waar het continent Australië mee te maken heeft. De Australische Kelpie is een hond die hier goed tegen kan en ook over een groot uithoudingsvermogen beschikt.

De naam Kelpie is ontstaan toen er in de staat Victoria een nestje was dat uit allemaal zwartbruine puppy’s bestond op één na die rood was. Je raadt het al: deze pup heette Kelpie. Wil jij meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder!

 

De geschiedenis: het resultaat van een tekort aan herdershonden

De Australische Kelpie is het resultaat geweest van een tekort aan herdershonden in de Australische staten Victoria en Nieuw-Zuid-Wales in de 19e eeuw. Schapen liepen vrij rond en de toenmalige bewoners waren veroordeelde criminelen vanuit Europa verbannen naar Australië. Zij konden de grote kuddes niet goed bij elkaar houden en zo is toen gekozen om hier een hondenras voor te fokken. Dit hondenras stamt af van de zwartbruine collies, de Engelse benaming voor een herdershond.

 

Het karakter: een zeer loyale hond

Zoals meeste honden is de Australische Kelpie een zeer loyale hond, geef hem enige tijd om aan je te wennen en hij zal zijn hele leven een maatje voor jou zijn. De Australische Kelpie is in beginsel gefokt voor het uitvoeren van herderstaken en is hierdoor een werklustige hond die graag bezig is. Een andere karaktereigenschap van deze hond is dat hij goed tegen de warmte en droogte kan waarmee Australië heeft te maken, dit geldt natuurlijk ook voor soortgelijke klimaten die je kunt vinden in Zuid-Europa en Midden-Amerika.

De Australische Kelpie is een hond die goed overweg kan met kinderen. Het is echter niet meteen een allemansvriend, het is een hond die eerst een beetje moet wennen aan een nieuw persoon en heeft een goed instinct waarmee hij een mens kan beoordelen. Wanneer een Australische Kelpie jou als vriend ziet heb je dan ook een vriend voor het leven.

Australische Kelpie in het bos

Het uiterlijk van de Australische Kelpie

Een Australische Kelpie wordt ongeveer 43 tot 51 centimeter hoog, gemeten vanaf de schouders en weegt tussen 14 en 20 kilo. Hij heeft een vosachtige snuit met een korte, dubbele vacht die goed tegen water kan, hij heeft vaak een chocolade achtige kleur maar ze komen ook voor in het rood, zwart en rookblauw. De staart hangt, als de hond rustig wandelt of staat, in een licht gebogen stand naar beneden. Zodra de Australische Kelpie enthousiast wordt of aan het spelen is, kan de staart omhoog komen.

Opmerkelijk zijn de korte maar zeer sterke poten die ervoor zorgen dat ze moeiteloos een hele dag herderstaken uit kunnen voeren op het platteland of een lange wandeling met hun baasje.

 

De verzorging

Zoals al in het begin al werd aangegeven, is de Australische Kelpie een herdershond is die gewend is om veel te bewegen. Ook als jij jouw hond niet als herdershond gaat houden is het van belang dat jouw hond genoeg beweging geeft, dit kan door middel van lange wandelingen of mee rennen als je van hardlopen houdt. Dit zorgt meteen ook voor een betere band. Het is immers toch veel leuker om samen met je hond te sporten dan alleen? Het is voor jouw hond ook heel fijn om deze gewoon in het dagelijkse leven mee te nemen aan je zijde.

Er zijn ook verschillende oefeningen die goed zijn voor de mentale gesteldheid van een hond. Er zijn veel gedragsproblemen bij honden te wijden aan het feit dat er te weinig aandacht uitgaat naar het mentale aspect. Veel van deze gedragsproblemen kunnen verholpen worden door een combinatie van lichaamsbeweging en mentale oefeningen. Voorbeelden van mentale oefeningen zijn: trucjes, iets verstoppen of commando’s. Dit kan gecombineerd worden met een klein parcours voor een optimaal effect. Door de hond deze oefeningen te laten doen zal hij zelf na moeten denken. Dit stimuleert de hersenen natuurlijk extra.

Door de korte vacht van de Australische Kelpie is het vaak al genoeg om de vacht af en toe te borstelen, alleen in de ruiperiode is het verstandig om de vacht dagelijks te borstelen.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Helaas zijn er bepaalde ziektes die voorkomen bij dit ras, een vervelende ziekte die vaker dan gemiddeld teruggezien wordt bij dit hondenras is CA oftewel Cerebellar Abiotrophy een ziekte die ervoor zorgt dat de coördinatie en beweging van de hond verslechterd. Andere aandoeningen die vaker voorkomen bij dit hondenras zijn; epilepsie, hart-, oog- en rug- aandoeningen. Ook elleboog artrose (ED) en heup artrose (HD) zijn meer dan gemiddeld voorkomend. Het is belangrijk dat er gelet wordt op een goede voeding, juiste hygiëne en medicijngebruik.

Australische Kelpie puppy liggend

Wist je dat?

Een leuk weetje over de Australische Kelpie is dat dit één van de eerste herdershonden is die gewerkt heeft op de droge vlaktes van de Australische staten Victoria en Nieuw-Zuid-Wales in de 19e eeuw. Dit kwam omdat de schapen die daar gehouden werden zich zo vaak voortplantten dat de boeren hun kuddes niet meer onder controle kregen, hierdoor zijn talloze schapen ontsnapt naar de toen nog onbewoonbare vlaktes van Australië.

Er is toen besloten dat er een hondenras moest komen dat speciaal onder de weersomstandigheden van Australië goed kon functioneren en zo is de Australische Kelpie ontstaan.

 

Hondentraining voor dit ras

Zoals meeste herdershonden is de Australische Kelpie een actieve en onvermoeibare hond, het is dan ook van belang dat dit ras voldoende beweging krijgt en dat jij als eigenaar op tijd aan een honden training begint. Trainingen die geschikt zijn voor dit ras komen redelijk overeen met trainingen van andere soorten herdershonden, er is geen specifieke training voor de Australische Kelpie maar zijn er zijn wel trainer en scholen die gespecialiseerd zijn dit hondenras te trainen op herderstaken.

Verder is een Australische Kelpie ideaal om mee te laten doen aan hondensportwedstrijden. Denk hierbij aan een Flyball team of een Frisbee competitie, naast dat de combinatie van zowel fysieke training en mentale training bij elkaar komt, wordt de band tussen de hond en zijn baasje alleen maar sterker. Flyball is een hondensport waar getraind wordt op zowel snelheid, kracht en techniek wat een goede combinatie voor een Australische Kelpie is.

Tot slot is het ook altijd verstandig om een pup in te schrijven voor puppycursus. Hier leer jij als baasje hoe je inzicht krijgt in het gedrag van jouw hond en inzicht krijgt in de onderlinge communicatie tussen honden. Maar voor de pup is het ook van belang bij de socialisatie en het overwinnen van eventuele angsten. Natuurlijk wordt door het bezig zijn met jouw hond vanaf dag één een fijne hond-baas relatie gecreëerd en krijgt de pup de juiste opvoeding en training waardoor het een nog groter plezier is om een Australische Kelpie als huisdier te hebben.

 

Wat kost een Australische Kelpie?

Een Australische Kelpie kost tussen de €500 en €2000 euro. Er is niet een specifieke prijs te noemen voor dit ras maar afhankelijk van waar je de hond koopt je moet toch al snel aan dit bedrag denken. Probeer er altijd op te letten dat je een pup koopt bij een gecertificeerde fokker.

Deze zet zich met veel liefde in voor een specifiek ras en draagt zorg voor het behoud en verbetering van de rassoort.  De teef is onderdeel van het huishouden en wordt goed verzorgd, ze krijgt niet eindeloos nestjes en er zijn vaak ook een aantal zelf gefokte dieren in huis te bewonderen.

Australische Kelpie liggend

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden, dit ras heeft zoveel mogelijk beweging nodig. De Australische Kelpie is één van de meest onvermoeibare hondenrassen die je zal tegenkomen, pak dan ook elke kans om er samen met jouw hond erop uit te gaan dat zal jouw hond namelijk alleen maar heel leuk vinden.

De Australische Kelpie is geen standaard ras die genoeg heeft aan een wandeling van 10 minuten, drie keer per dag. Het is van belang dat een Australische Kelpie elke dag voldoende zijn energie kwijt kan. Ga je een dagje zonnebaden op het strand? Neem dan je hond mee en laat hem lekker over het strand heen en weer rennen, ben je liever te vinden in het water dan is de kans groot dat jouw hond heerlijk een rondje met je mee zwemt. Kortom elke buitenactiviteit voor jou is ook een mogelijkheid voor jouw hond om lekker samen actief te kunnen zijn en er is een grote kans dat jij eerder uitgeput bent dan de hond.

 

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

 

Heb jij al een Australische Kelpie of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Australische Kelpie is een hondenras dat uitermate geschikt binnen een actief huishouden. Het is een onvermoeibare hond die naast dat hij heel loyaal is ook heel toegewijd is in wat hij doet. Hij kan goed samen met andere dieren en met kinderen. Bovendien is de Australische Kelpie een makkelijke hond qua verzorging en is deze hond een echte aanwinst voor het gezin. Ben jij iemand die al een Australische Kelpie bezit en wil je graag jouw verhaal delen? Dat kan hieronder in de reacties!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 4 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Hallo, wij hebben een sinds augustus een Kelpie, hij is nu 6 maanden en wat zijn we blij met hem! Een beetje onverwachts omdat we het ras niet kenden. Op zoek naar een hond die sociaal is, goed met katten en kinderen, energiek, niet te groot, makkelijke vacht en leuk om te zien. Dat is onze Kelpie! Een beetje bang gemaakt dat je echt moet werken met deze hond, maar als je zelf actief bent en cursussen blijft doen met je Kelpie worden jullie allebei blij. Hij leert heel snel commando’s en is zo loyaal, love him!

  2. Kan een kelpie ook goed alleen blijven?
    Wij hebben een 9-6 baan, actieve levensstijl maar kunnen niet altijd in de pauze naar huis.
    We bezitten een ruim stuk grond rondom ons huis in heuvelachtige omgeving (7500m2) waar hij/zij kan rondstruinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *