Pomeriaan: Alles over dit schattige hondenras!

Pomeriaan hondenras

De Pomeriaan is een klein en verfijnde hond die kenmerkend is door zijn donzige vacht. In tegenstelling tot zijn uiterlijk is de Pomeriaan qua karakter een dominante hond, ze hebben veel trekjes van grote honden wat opmerkelijk is. De Pomeriaan is een hond die uitermate geschikt is voor het gezinsleven en die erg van houdt om te spelen. De naam Pomeriaan is te danken aan de regio waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Wil je nou meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder.

 

Geschiedenis: beroemd geworden door Koningin Victoria

Aan het einde van de 19e maakte de Koningin van Engeland een bezoek aan het Italiaanse Florence. Ze kwam hierin voor het eerst in aanraking met Pomerianen en was meteen verkocht. Toen ze terugging naar Engeland heeft ze twee Pomerianen meegenomen. Vanaf dat moment was de Pomeriaan razend populair. De herkomst is terug te leiden naar het noordoosten van Duitsland en het noorden van Polen. Hier stamt de Pomeriaan af van zijn overgrootouders die indertijd ingezet werden als waakhond.

Pomeriaan hond zittend

Het karakter: verrassend brutaal

De Pomeriaan ziet er dan misschien wel uit als een lieve knuffel, maar niks is minder waar. De Pomeriaan is een dominante hond en is heel beschermend over haar baasje. Iets wat je misschien niet meteen had verwacht. Ze heeft een hoog energielevel en ze houdt er erg van om te spelen. Ze heeft wel enige moeite met het accepteren van andere honden en zal niet snel contact zoeken. Ze is daarentegen wel uitermate geschikt als waakhond. Ook al verwacht je dit niet maar dat komt door haar voorouders.

Een dag met een Pomeriaan is geen dag hetzelfde. Helemaal als je veel met haar naar buiten gaat, ze zal al te graag rondsnuffelen en zichzelf met van alles bezighouden. Hartstikke leuk! Een Pomeriaan hebben in een gezin met kinderen kan dat ook prima. Let er wel goed op dat jouw Pomeriaan rustig kan wennen aan jouw kinderen. Zo zullen ze snel vrienden worden wat het juist zo leuk maakt.

De ervaring met onze eigen Pomeriaan, Puck, is heel positief. Hij is lief, blaft bijna nooit en kan goed overweg met kinderen. Omdat het een kleine hond is, en de andere honden nog wel eens druk zijn, heeft hij zijn eigen plekjes om tot rust te komen. Hier kan Puck wel in, maar de grotere honden niet. Zo kan hij zich altijd terugtrekken als de andere honden te druk zijn, of als er visite is.

Het uiterlijk van de Pomeriaan

Zeer klein maar zeer verfijnd is wat de Pomeriaan zo kenmerkend maakt. Een Pomeriaan wordt tussen de 22 en 28 centimeter hoog gemeten vanaf de schouders en weegt tussen de 2 en 3 kilo. Ze heeft ovaal achtige ogen en een kleine spitse snoet. Opvallend is de dons kraag en haar staart die ze over haar rug meedraagt. Meer richting de poten wordt de vacht steeds dunner. De Pomeriaan komt in alle soorten kleuren voor maar het meest zie je ze in oranje of rood. Verder zijn de oren driehoekig en staan overeind maar zijn ze lastig te zien door de donzige vacht die dit hondenras met zich meedraagt.

 

De verzorging

Zoals in het begin al werd aangegeven is de Pomeriaan ideaal als waakhond. Maar in realiteit is het vaak een hond die gekozen wordt om zijn lieflijke uiterlijk. Het is belangrijk dat je genoeg aandacht geeft aan jouw Pomeriaan. Ze houden er namelijk erg van om te knuffelen en te spelen en dit doen ze het liefste met hun baasje. Als je de Pomeriaan vergelijkt met een jachthond of herdershond hoeft dit ras minder beweging te hebben. Drie keer een wandeling van 15 minuten op een dag vindt jouw Pomeriaan vaak meer dan genoeg. Mocht je nou merken dat ze nog lang niet moe is kun je gerust nog een stukje of een langer stuk lopen.

Naast dat jouw hond genoeg fysieke beweging krijgt is het ook belangrijk om jouw hond mentaal te trainen. Vaak wordt dit vergeten omdat we hier simpelweg gewoon niet aan denken, maar net als bij mensen is dit van honden van groot belang. Iets wat je kunt doen om de mentale gesteldheid van jouw hond te verbeteren is haar trucjes te leren. Je kan je hond bijvoorbeeld leren jou een poot te geven of dat ze over de rug rolt, als bedankje krijgt ze dan een beloning. Het ideaalste is dat je fysieke en mentale oefeningen met elkaar combineert dit heeft namelijk het beste effect.

Tot slot is er de vacht: door het lange haar heeft deze veel aandacht nodig. Dagelijks borstelen en regelmatig naar de trimsalon zijn aan te raden.

Pomeriaan wassenOp deze foto was onze Pomeriaan net gewassen, nadat hij in de sloot was gevallen. Hier zie je goed dat de Pomeriaan kleiner is dan hij met zijn dikke vacht lijkt.

 

 

Welk hondenvoer is geschikt voor een Pomeriaan?

Royal canin pomeriaan hondenvoer Hondevoer zak achterkant pomerian adult

Royal Canin heeft speciaal hondenvoer voor de Pomeriaan. Het voordeel hiermee is dat er precies de voedingsstoffen inzitten die goed is voor jouw Pomeriaan. Kleine honden hebben vaak bepaalde voedingsstoffen juist meer nodig en sommige voedingsstoffen juist minder. De juiste voeding kan dan bijdragen aan het optimale gezondheid van jouw hond.

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Helaas zijn er aandoeningen die vaker voorkomen bij de Pomeriaan dan gemiddeld. Patella Luxatie ook wel bekend als losse knieschijf is een aandoening die vaak voorkomt bij dit hondenras. Ook is de kans op holtevorming in het ruggenmerg groter dan bij andere hondenrassen. En er moet extra gelet worden op Heupdysplasie wat vaak een gevolg is van op jonge leeftijd verkeerde bewegingen van jouw hond, denk hierbij aan bijvoorbeeld traplopen of het constant uitglijden als pup op gladde vloeren.

 

Wist je dat?

De oorspronkelijke voorouders van de Pomeriaan wogen rond de 14 kilo. Dit waren waakhonden het noorden van Polen. Hier werden ze als waakhonden ingezet en hebben ze dit werk eeuwenlang gedaan. Pas toen ze doorgefokt werden tot Pomeriaan kregen ze een kleiner postuur. Maar zelfs toen was de Pomeriaan nog veel groter dan we die nu kennen.

 

Hondentraining voor dit ras

Het is altijd verstandig om jouw hond in te schrijven voor een puppycursus. Naast dat jouw hond hierdoor de juiste opvoeding krijgt maar ze leert ook meteen kennis maken met andere honden. Hoe eerder je hiermee begint hoe sneller jouw Pomeriaan leert. Natuurlijk wordt door het bezig zijn met jouw hond vanaf dag één een fijne hond-baas relatie gecreëerd en krijgt de pup de juiste opvoeding en training waardoor het een nog groter plezier is om een Pomeriaan als huisdier te hebben.

Zittende pomeriaan en border collie

Wat kost een Pomeriaan

Een Pomeriaan kost tussen de €1.750 en €4.000. Het is een hondenras wat erg populair is en afhankelijk van de stamboom en de fokker kan de prijs erg oplopen. Er is daarom ook geen specifieke prijs te noemen voor de Pomeriaan. Probeer er altijd op te letten dat je een pup koopt bij een gecertificeerde fokker. Deze zet zich met veel liefde in voor een specifiek ras en draagt zorg voor het behoud en verbetering van het ras. De teef is onderdeel van het huishouden en wordt goed verzorgd, ze krijgt niet eindeloos nestjes en er is vaak ook een aantal zelf gefokte dieren in huis te bewonderen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Ook al heeft de Pomeriaan niet de grootste behoefte aan beweging blijft het nog steeds een belangrijk onderdeel van haar gezondheid. Minimaal drie keer per dag een wandeling van een kwartiertje heeft een Pomeriaan wel echt nodig. Probeer ook als je naar buiten gaat zoveel mogelijk dat samen te doen met je Pomeriaan. Samen een dagje naar het strand, bos of een andere leuke buitenactiviteit is altijd een mooie gelegenheid om samen energie te verbruiken.

 

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

Pomeriaan tussen de bloemen

Heb jij al een Pomeriaan of ben je van plan deze aan te schaffen?

Zoals we nu weten is de Pomeriaan een hartstikke populaire hond. Wie haar bekendheid te danken heeft aan Koningin Victoria. Ze is een echte beauty met het karakter van een grote waakhond. Een superleuke combinatie die goed tot zijn recht komt in een gezellig huishouden. Verder heeft ze niet al te veel beweging nodig maar is het wel een slim idee om haar op te geven voor cursus. Ben jij nou al iemand die een Pomeriaan heeft of heb je er een vraag over? Dan kan dat hieronder in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Ik heb een pomeriaan gekregen maar die heeft een Bulgaars paspoort ze is daar geënt nu moet ze 5maanden zijn maar het geboorte datum kan ik niet goed lezen ze heeft haar snijtanden nog niet gewisseld maar er komen van boven en van onder 2 kiezen door naast de hoektanden kan dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *