De Aidi of Atlashond: actief en beschermend  

Aidi puppy´s

Ben je op zoek naar een actieve hond die ook beschermend en waakzaam is? Misschien is de Aidi of Atlashond dan wel het hondenras wat bij jou past. Heb je nog nooit gehoord van dit uit Marokko afkomstige ras maar ben je wel nieuwsgierig of het iets voor jou is? De Aidi is een levendige en energieke hond. Bovendien kan deze hond een zeer trouw maatje zijn. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over deze dappere hond.  

 

Hier komt de Aidi oorspronkelijk vandaan  

De Aidi of Atlashond komt van oorsprong uit berggebieden en hoogvlaktes in Noord Afrika. Tegenwoordig zie je dit ras ook veel in het Marokkaanse Atlasgebergte waar ze de herder bevolking en hun bezittingen bewaken tegen wilde dieren. In tegenstelling tot herdershonden is de Aidi geen ras die kuddes vee hoedt.  

 

Het karakter van deze dappere waakhond 

De Aidi beschikt over veel karaktereigenschappen die hem een echte waakhond maken. Het karakter van de Aidi is erg levendig en energiek. Daarnaast is hij onafhankelijk, dapper en trouw, waakzaam en beschermend. Bij dreigend gevaar laat de Aidi of Atlashond meteen van zich horen met een efficiënte reactie naar het naderende gevaar.

Wil je de Aidi als huishond houden, dan is het zeer belangrijk dat de socialisatie goed verloopt. Door het waakzame karakter is het niet aan te raden om naast een Aidi hond nog een ander ras in huis te halen. Voor het laten wennen aan kinderen moet je ook zeker de tijd nemen. Het is belangrijk om niets te overhaasten, want dat zal het bijdragen aan het gewenste resultaat.  

Aidi

De belangrijkste uiterlijke kenmerken van dit Marokkaanse ras 

De Aidi is een middelgroot stevig ras en zijn lichaam is voorzien van een goed stel spieren. Hij is zeker niet lomp en stijf, maar juist erg beweeglijk en krachtig. Het lichaam is bedekt met een behoorlijk dikke en ruwe vacht. De haren zijn gemiddeld ongeveer 6 centimeter lang. In de winter beschermt deze haren hem tegen de kou, in de zomer tegen de zon. De vacht is eveneens een bescherming bij aanvallen door wilde dieren zoals jakhalzen – middelgrote honden zoals de wolf en de coyote – en andere roofdieren.  

De vacht kan alle kleuren hebben, van bruin en zwart tot zandkleurig of rood en alles wat er tussen in zit. Ook dieren met een wit gevlekte vacht komen veelvuldig voor. De lengte van de oren is middelmatig met afgeronde punten, en zijn schuin aangezet op het hoofd. De lange staart is zeer behaard. Een mooie grote pluim op de staart is een teken van een zuiver fokproduct, een teken van absolute raszuiverheid dus! 

 

De verzorging is eenvoudig 

De verzorging van de vacht bestaat voornamelijk uit borstelen en kammen. Wanneer je dit regelmatig doet zal het weinig tijd in beslag nemen. In principe is het voldoende om je maatje iedere week een grondige borstelbeurt te geven. Dit is anders wanneer de Aidi in de ruiperiode zit. Tijdens het verharen van de vacht is een dagelijkse borstelbeurt zeker aan te raden. De vacht wassen is niet nodig, tenzij deze wel erg vuil is. Dit kun je uiteraard zelf beoordelen. Een wasbeurt geef je het liefst in de zomer aan je viervoeter en gebruik daarbij dan een speciale hondenshampoo voor een schoon en zacht resultaat.  

 

Hier moet je op letten bij de voeding van de Aidi 

De grootte en het energieke karakter van de Aidi zorgt er voor dat het dier een flinke eter is. De voeding die hij nodig heeft moet geschikt zijn voor middelgrote honden en dient over voldoende voedingswaarde te beschikken. Alle energie die dit ras dagelijks kwijtraakt tijdens zijn bewegingsactiviteiten moet hij via de juiste gezonde voeding weer binnen krijgen. Zorg er dus voor dat je een goede kwaliteit voedsel voor dit dier in huis hebt. 

Atlashond

Komen er veel ziektes voor bij de Aidi? 

De Aidi is een van de weinig rassen ter wereld waar geen bekende aangeboren ziektes voorkomen. Daarmee behoort dit bijzondere ras dan ook tot een van de meest gezonde rassen ter wereld. De gemiddelde leeftijd die een Aidi of Atlashond gemiddeld bereikt ligt rond de 15 jaar. 

 

Let hier op bij opvoeding, training en beweging van je Aidi pup 

Houd je van honden die energiek zijn en veel beweging nodig hebben? Dan zou de Aidi best eens bij jou kunnen passen. Belangrijk is dat pups van jongs af aan goed worden opgevoed. Het enigszins gevoelige karakter van dit ras vereist een vriendelijk maar duidelijk baasje 

Heb jij het in je om rustig maar consequent met een pup om te gaan? Jouw inspanningen zullen dan worden beloond met een eerlijk en vriendelijk maatje, die alert en vol zelfvertrouwen de wereld tegemoet treedt. Dit ras voelt zich het best thuis in een rustige omgeving op het platteland. Hier kan hij naar hartenlust rennen en spelen en zijn omgeving bewaken.

Woon je in de stad, maar wil je dit ras toch graag in huis nemen? Dat is dan gelukkig ook een optie. Door het grote aanpassingsvermogen kan een Aidi ook in de stad worden gehouden. Zorg als hondenbaasje dan zeker voor voldoende beweging en uitdaging. 

 

De kosten van dit waakzame en energieke ras 

Het aanschaffen van een Aidi of Atlashond is nog niet zo eenvoudig. Dieren van dit ras zijn zeldzaam, en dat drijft de prijs van een pup zeker op. Koop een pup altijd via een geregistreerde fokker om problemen achteraf te voorkomen. Als je een puppy koopt met een stamboom dan kan je kijken naar de €1.000 tot €1.500 euro. Houd naast de aanschafprijs ook rekening met kosten voor voeding van goede kwaliteit, deze kunnen bij een volwassen hond behoorlijk oplopen. Daarnaast ben je ook nog geld kwijt aan een hondenmand, bench en niet te vergeten een of meerdere puppycursussen en kosten van de dierenarts. 

 

Over de ras erkenning van de Aidi of Atlashond 

Het Marokkaanse Aidi ras is door de FCI erkend en behoort tot de FCI 2 groep: Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden. In Nederland bestaat er echter (nog) geen door de Raad van Beheer erkende rasvereniging. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen. 

Aidi atlashond

Komt de Aidi bij jou op het favorietenlijstje? 

Zoals je waarschijnlijk bij het lezen van dit artikel al hebt opgemerkt is de Aidi of Atlashond een bijzonder ras. Als beschermer of waakhond op een groot erf of terrein zal hij zeker niet misstaan. Maar ook als maatje tijdens flinke wandelingen en tochten door de natuur is dit ras zeker geschikt.

Toch is het lastig om in Nederland aan een pup of volwassen hond van dit ras te komen. De kans is dus groot dat het bezitten van dit dier een droomwens blijft. Ben of ken jij iemand die dit ras wel als maatje heeft? Dan zouden wij heel graag over de ervaringen met jouw viervoeter horen. Laat je een berichtje achter, zo kunnen we van elkaar kunnen leren! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *