Riesenschnauzer: een grote en loyale diensthond

Riesenschnauzer tussen de bloemen

De Riesenschnauzer is de grootste van de drie Schnauzer rassen. Dit hondenras heeft een krachtige uitstraling en een loyaal, zachtaardig en vriendelijk karakter. Oorspronkelijk komt de Riesenschnauzer uit Duitsland, waar hij werd gebruikt als veedrijver. Zijn oorsprong als harde werker is tegenwoordig nog steeds terug te zien in zijn karakter, hij is namelijk erg werkwillig naar zijn baasje toe. Door zijn formaat heeft de Riesenschnauzer veel beweging nodig. Het is voor hem belangrijk om fysiek en mentaal gezond te blijven. Woon jij op een boerderij of heb je een omheinde tuin? Dan is de Riesenschnauzer misschien wel de hond die je zoekt! Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Riesenschnauzer? Lees dan dit artikel voor meer informatie!

 

De geschiedenis: veedrijver uit Beieren

De Riesenschnauzer is in de 18e eeuw ontstaan in Duitsland, specifiek op het platteland van Beieren en Württemberg. Hij werd daar gefokt om te dienen als veedrijver op boerderijen. Waarschijnlijk is dit hondenras ontstaan door een kruising tussen de standaard Schnauzer en grotere rassen als de Duitse Dog en de Vlaamse Koehond.

In Duitsland nam al snel de populariteit van de Riesenschnauzer toe. Vooral toen rond het begin van de 20e eeuw de intelligentie en leergierigheid van de hond werd ontdekt. Ze blonken destijds uit in hun taak als waak- en politiehond, maar ook tegenwoordig wordt dit ras nog veel gebruikt door veiligheidsdiensten in Europa.

 

Het karakter: krachtig, vriendelijk en loyaal

De Riesenschnauzer is een echte werkhond. Hij is loyaal en bereid hard voor zijn baasje te werken. Daarnaast is dit ras intelligent, leergierig en gehoorzaam. Als een Riesenschnauzer goed is gesocialiseerd, kan hij vaak goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Dit maakt hem geschikt als familiehond. Hierbij moet wel gezegd worden dat de Riesenschnauzer over het algemeen vriendelijk en zachtaardig is, maar soms agressief kan zijn naar andere honden. Tegenover vreemden is dit ras gereserveerd. Het is een echte waakhond die je zal beschermen en waarschuwen als er onraad is.

Een goede socialisatie en opvoeding is erg belangrijk bij een Riesenschnauzer. Dit ras kan namelijk dominant gedrag vertonen als hij niet goed wordt opgevoed. Hoe je hiermee moet omgaan, lees je later in dit artikel. Koppigheid kan ook voorkomen bij deze hond. Maar als de Riesenschnauzer een hechte band heeft met zijn baasje, dan is het een trouwe viervoeter. Het opbouwen van een goede band is daarom essentieel voor het gedrag van de Riesenschnauzer.

Riesenschnauzer puppy´s rennend

Het uiterlijk van een Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer is een indrukwekkende hond met een krachtig uiterlijk. Hij is een stuk groter dan de Dwergschnauzer en de Schnauzer. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 65 en 70 centimeter en weegt tussen de 27 en 48 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 60 en 65 centimeter en weegt tussen de 25 en 34 kilo.

De lichaamsbouw van de Riesenschnauzer is robuust, vierkant en krachtig. Het is een grote en imposante hond om te zien. De rug loopt af en is kort. De staart wordt hoog gedragen en is vrij lang. De lichaamsdelen zijn gespierd en krachtig.

De vacht van een Riesenschnauzer is zwart of peper en zout kleurig. Hij heeft een zachte ondervacht en een ruwe bovenvacht. De haren van zijn vacht zitten dicht op elkaar, waardoor het er warrig uit kan zien. Kenmerkend voor de Schnauzer rassen zijn de lange snor, de baard en de wenkbrauwen.

 

De verzorging

De vacht van een Riesenschnauzer heeft intensieve verzorging nodig. De vacht heeft een speciale structuur en blijft het mooiste als deze elke dag wordt geborsteld. Hierbij moet je ook de baard, snor en wenkbrauwen goed doorkammen. Twee keer per jaar moet een Riesenschnauzer naar de trimmer om de bovenvacht uit te plukken. Een Riesenschnauzer verliest weinig tot geen haren en is daardoor geschikt voor mensen met een allergie.

Ook is het belangrijk om de oren en de ogen van een Riesenschnauzer goed schoon te houden, dit verkleint de kans op bacteriën en infecties. Het is voldoende op dit wekelijks te controleren. Als je merkt dat jouw hond veel last heeft van vuil, dan kun je advies vragen aan de dierenarts. Daarnaast is het belangrijk om elke maand de nagels te controleren en bij te knippen. Als een Riesenschnauzer te lange nagels heeft, dan kunnen er problemen ontstaan tijdens het bewegen. Dit geldt voor iedere hond. Ook het gebit moet regelmatig worden gecontroleerd. Om het gebit van jouw hond te onderhouden, kun je de tanden poetsen met een speciale hondentandenborstel. Het is verstandig om je hond hier vroegtijdig aan te laten wennen.

Naast de uiterlijke verzorging is het belangrijk dat een Riesenschnauzer voldoende beweging krijgt. Dit hondenras heeft namelijk een verhoogde kans op overgewicht. Hij heeft voeding nodig van hoogwaardige kwaliteit om zijn gewicht onder controle te houden. Ook moet het aantal snoepjes tijdens de trainingen beperkt blijven.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

De Riesenschnauzer wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud. Dit hondenras heeft een groot formaat en dit zorgt ervoor dat er een grotere kans is op bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. Een Riesenschnauzer heeft aanleg voor:

 • Elleboog- en heupdysplasie
 • Atopie
 • Epilepsie

De Riesenschnauzer is een grote hond en heeft daarom meer kans om elleboog- en heupdysplasie te ontwikkelen. Bij deze aandoening sluiten de heup- en ellebooggewrichten niet goed op elkaar aan. Hierdoor kan slijtage ontstaan. Symptomen kunnen zijn dat de hond kreupel loopt en bewegingsproblemen ervaart. Deze aandoening kan zowel op jonge als op late leeftijd ontstaan. Overgewicht kan de situatie verergeren.

Atopie is een huidaandoening die bij veel honden voorkomt. Deze aandoening is te vergelijken met allergie of hooikoorts bij een mens. De hond reageert overgevoelig op stoffen in de omgeving, wat kan leiden tot allergische reacties. De reactie kan optreden door overgevoeligheid voor pollen, grassen, stoffen of bomen. Het is belangrijk dat je er achter komt wat de allergische reactie opwekt. De dierenarts kan een diagnose stellen op basis van lichamelijk onderzoek. Ook is er een behandeling via de dierenarts mogelijk.

Een Riesenschnauzer heeft een verhoogde kans op epilepsie. Met een DNA-test kun je deze aandoening vaststellen. Symptomen zijn onder andere abnormaal gedrag, coördinatieproblemen, spierkrampen, desoriëntatie en bewustzijnsverlies. Epilepsie is het gevolg van een plotselinge verstoring in de hersencellen, waardoor de hond het bewustzijn verliest. Na het vaststellen van epilepsie is behandeling mogelijk. De medicatie zorgt ervoor dat de aanvallen minder worden of zelfs uitblijven.

Naast de bovenstaande aandoeningen, is de kans aanwezig dat een hond een andere ziekte of aandoening ontwikkelt. Als je een Riesenschnauzer hebt aangeschaft bij een erkende fokker, dan is hij op de hoogte van de eventuele erfelijke aandoeningen in de stamboom en kan hij je daarvan op de hoogte brengen. Bij twijfel over de gezondheid van je hond, kun je altijd de dierenarts inschakelen.

Riesenschnauzer buiten

Hondentraining voor dit ras

De Riesenschnauzer is een intelligente hond, maar kan soms koppig zijn. Zijn koppigheid maakt dit hondenras soms lastig te trainen. Een goede socialisatie en opvoeding is belangrijk om van de Riesenschnauzer een trouwe en gehoorzame metgezel te maken.

Een basiscursus of puppycursus is voor een Riesenschnauzer echt een aanrader. Bij een basiscursus leert de hond om te gaan met andere honden. Je bouwt tijdens de training een band op met jouw hond en de hond leert om naar zijn baasje te luisteren. De basiscommando’s komen ook aan bod en het is gebleken dat de Riesenschnauzer deze snel leert.

Zorg bij de opvoeding en training voor voldoende afwisseling. Hiermee houd je de Riesenschnauzer tevreden. Als je eenmaal het vertrouwen van een Riesenschnauzer hebt gewonnen en hem op de juiste manier hebt gesocialiseerd, dan kun je genieten van een trouwe viervoeter die zijn baasje graag wil behagen.

 

Wat kost een Riesenschnauzer?

Een Riesenschnauzer met stamboom kost tussen de €700 en €2000. Dit is afhankelijk van de fokker en het doel waarvoor je de hond wilt gebruiken. Voor een gezinshond betaal je bij een erkende fokker tussen de €700 en €1200. Met deze pups mag niet gefokt worden. Als je op zoek bent naar een pup waarmee je zelf uiteindelijk kan fokken, betaal je tussen de €1200 en €2000. Deze honden hebben fokrechten en zijn volledig geregistreerd. Gezinshonden zijn beperkt geregistreerd.

Er zijn verschillende fokkers in Nederland die Riesenschnauzer pups aanbieden. Het is verstandig om de aankoop te doen bij een erkende fokker. Een erkende fokker fokt volgens de regels en zorgt goed voor de moederhond en voor de pups. Hij is op de hoogte van erfelijke aandoeningen in de stamboom. Mocht je op zoek zijn naar een volwassen hond, dan kun je contact opnemen met een dierenasiel in de buurt.

Als je een hond in huis neemt, dan moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Er zijn kosten die regelmatig terugkomen. Denk hierbij aan de kosten van de dierenarts, voeding, belasting en training. Ook moeten er eenmalig producten worden aangeschaft zoals een mand, riem en voedingsbak. Een Riesenschnauzer is een grote hond en heeft dus veel voeding nodig. Voeding van hoge kwaliteit is aan te raden.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Riesenschnauzer is een grote en actieve hond. Dit hondenras heeft daarom veel beweging nodig. Ook afwisseling is hierbij belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat je niet iedere dag hetzelfde rondje loopt of dezelfde activiteit onderneemt. De Riesenschnauzer onderneemt graag activiteiten met zijn baas. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Lange wandelingen maken in het bos
 • Jouw hond naast de fiets laten lopen
 • Jouw hond meenemen voor een rondje hardlopen
 • Vangspelletjes spelen in het park

Door het formaat is de Riesenschnauzer niet geschikt om in een appartement te wonen. Dit hondenras woont het liefst op de boerderij of in een ruim huis met een tuin. Het is van belang dat de Riesenschnauzer voldoende beweging krijgt, zodat hij mentaal en fysiek gezond blijft. In een tuin of op het platteland heeft hij voldoende ruimte om vrij te bewegen en het grootste deel van zijn energie al kwijt te kunnen.

Erkenning in Nederland
De Riesenschnauzer is in 1955 officieel erkend door de FCI, dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook zijn in Nederland rasverenigingen actief die zich bezig houden met het in stand houden van een gezond ras. Dit zijn de Nederlandse Schnauzer Club en de www.schnauzervereniging.nl en Liefhebbers. Deze rasverenigingen organiseren onder andere evenementen voor Schnauzers. Ook kun je bij hen terecht als je op zoek bent naar een Schnauzer pup.

Riesenschnauzer puppy in grasveld

Heb jij al een Riesenschnauzer of ben je van plan er een aan te schaffen?

De Riesenschnauzer is een grote, vriendelijke reus. Bij een goede socialisatie is het een geschikte gezinshond. Hij leeft graag op de boerderij of in een huis met een omheinde tuin. De Riesenschnauzer is vriendelijk, loyaal en gehoorzaam. Hij zit vol energie en onderneemt graag activiteiten met zijn baasje. Zijn vacht heeft speciale verzorging nodig om er gezond uit te blijven zien. Voor mensen met een allergie is de Riesenschnauzer een geschikte hond, dit hondenras verhaart namelijk niet. Heb jij een Riesenschnauzer in huis en wil jij jouw ervaring met dit hondenras delen? Of ben je op zoek naar een hond en lijkt de Riesenschnauzer de geschikte hond voor jou? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

 1. Wat een leuk artikel. Wij hebben een Riesenschnauzer, inmiddels de vijfde. Het zijn fantastische honden. Jullie omschrijving klopt helemaal. Ze zijn allemaal vrolijk, sterk, sociaal en betrouwbaar en maken deel uit van het gezin ook al verschillen ze allemaal van karakter. Fjodor, de jongste is nu 14 maanden, zijn voorganger, Arcas, werd op een week na 12 jaar. Mooie gezonde honden, beide van de Telgthoeve.

 2. Inderdaad wat een leuk artikel!
  Ik heb ook een riesenschnauzer, mijn 2e. Lana heet ze en ze is echt een super brave en lieve hond. Ontzettend trouw en loyaal. Gewoonweg een superhond. Wij hebben hier reeen in het bos lopen (ons eigen bos) en momenteel train ik haar om niet achter ze aan te gaan. Dit lukt aardig goed. Al met al, je kunt ze van alles leren. En het is vooral een grote lieve goedzak! Ze is gefokt in Duitsland, toen mijn oudere schnauzer overleed was dit de enige optie voor ons omdat er hier geen nestjes waren op korte termijn. Eens een schnauzer…..
  Mijn vorige riesen is op 2 weken na 12 geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *