Schotse herdershond: alles over deze lassie hond

Schotse herdershond liggend

Dankzij de populaire film en serie over ‘Lassie’ is de Schotse herdershond immens geliefd bij velen. Het lieve karakter van deze hond past bij zijn mooie uiterlijk. Er zijn twee verschillende Collies, namelijk de langharige en kortharige. De langharige is wat intensiever qua verzorging en heeft een iets liever karakter. De kortharige Collie is temperamentvoller, maar dankzij zijn korte vacht neemt hij veel minder vuil en zand het huis binnen. Ontdek nog meer leuke weetjes over deze prachtige en gehoorzame honden.
 

De veedrijvers van Schotland: de Schotse herdershond, oftewel ‘Lassie’ 

Deze honden komen uit Schotland. Het kan ook niet anders met de naam Schotse herdershond. Dit hondenras noemt men ook wel een Collie. Toen Brittannia in de periode tussen 27 voor Christus en 395 na Christus bezet was door de Romeinen, kwamen er regelmatig schapen en geiten per boot. Deze schapen werden door slaven en vriendelijk moedige kortharige honden bij elkaar gehouden. Deze honden kruisten men met honden die al eerder door de Romeinen waren gebracht.

Dit waren honden met een dubbele en dikke vacht, een vacht die goed tegen verschillende weersinvloeden bestand was. Ook deze honden moesten het vee bewaken. Men noemde ze ook wel ‘circling dogs’, omdat ze vaak in een cirkel rondom de kudde gingen. De kruising tussen deze twee hondenrassen zorgde voor een meewerkend karakter. In de eeuwen erna werd deze hond, waarvan een kortharige en een langharige was, ook nog gekruist met andere honden, zoals de Setters en de Barsoi. De honden verloren hun werk als drijvers en langzamerhand ontwikkelde de langharige Collie zich als hond voor het behalen van schoonheidsprijzen bij shows.  

De langharige collie werd ook ingezet in de hooglanden van Schotland om de schapen te hoeden. Hij had geen bewakingsfunctie, omdat de wolf al was uitgestorven in Schotland. De kortharige Collie gebruikten ze in de laaglanden om koeien te drijven. Hierbij moest de hond ook de koeien en baas beschermen tegen bandieten. Het temperament van de kortharige Collie was dan ook wat feller dan de gemoedelijke langharige Collie.

In de jaren 60 werd de langharige Collie populair, dankzij de verfilming van het boek ‘Lassie come home’ en de televisieserie ‘Lassie’. Hierdoor werd de hond enorm geliefd, wat de gezondheid van het ras niet goed deed. Sinds de jaren 70 en 80 is er gelukkig een streng fokbeleid, waardoor het ras deze gezondheidskwaaltjes weer verloor.

 

De ideale gezinshond die houdt van lichamelijk contact

De Schotse herdershond houdt van contact met mensen. Hij is het liefst overal waar zijn baas is en zoekt veel lichamelijk contact. Dus een Collie ligt graag tegen je benen aan, of op je voeten. Kijk dus uit tijdens het koken; je Schotse herdershond kan zomaar achter je liggen. Collies zijn sportief. Dus wanneer je hem voldoende fysiek en mentaal uitdaagt, is hij thuis kalm en rustig. Het zijn geen slopers en maken ook niet zo snel speeltjes van zichzelf kapot. Het jachtinstinct van deze honden is minimaal. Het rennen achter een konijn of vogel vindt hij leuk. Is het dier uit het zicht? Dan kun je hem met gemak terug roepen.  

Collies zijn sociale, blije honden die makkelijk omgaan met andere dieren en mensen, als je hem goed en vroeg al socialiseert. Ook met andere honden gaat de Schotse herdershond goed om. Ze zoeken geen ruzie en vermijden liever confrontaties. Hij laat echter niet over zich heenlopen en op zijn eigen territorium is hij ook wat feller dan erbuiten. Je kunt dit hondenras prima houden met meerdere honden. Ze kruipen graag bij elkaar in de mand en zorgen voor elkaar. Ondanks dat dit hondenras een weerbestendige vacht heeft, gaan de meeste liever niet naar buiten als het regent.

Deze honden gaan ook goed samen met kinderen. Hij voelt stemmingen aan en als een kind verdriet heeft, komt de Collie hem troosten. Let wel op je Schotse herder met rondrennende kinderen en spelende vriendjes. Dit hondenras heeft de neiging om opgewonden te raken van rennende kinderen en ziet het als zijn kans om de kudde in het gareel te brengen. Ook zijn ze beschermend over de kinderen in het eigen gezin. Deze honden zijn niet snel nerveus of agressief.  

Schotse herdershond puppy buiten

Schotse herdershond is een middelgrote hond met spitse snuit

De Schotse herdershond is er in twee varianten: de kortharige en langharige. Deze laatste is het meest bekend. De vacht van deze honden is lang en dicht met een volle kraag en staart. Een kortharige Collie heeft een korte, vlak aanliggende vacht en zijn bovenvacht heeft een harde structuur. Het lichaam van deze honden is eerder lang dan hoog. Dit hondenras draagt hun staart hangend, met de punt iets naar boven gebogen.

Het hoofd van de Schotse herdershond is stomp en heeft de vorm van een wig. Het hoofd is naar voren toe geleidelijk smal. Zijn voorsnuit en schedel zijn dezelfde lengte. De oren zijn klein en de bovenkant van de oren blijven wat hangen. De vacht van deze honden is meestal sabelkleurig met wit, driekleurig of blue merle. De schofthoogte van reuen is tussen de 56 en 61 centimeter, van teven tussen de 51 tot 56 centimeter. Het gewicht van reuen is 20 tot 29 kilo, van teven 18 tot 25 kilo.  

 

Een langharige Collie moet je regelmatig een borstelbeurt geven

De verzorging van een langharige Schotse herdershond is intensiever dan een kortharige. De dubbele vacht van de langharige Collie moet je wekelijks borstelen. Hiermee voorkom je dat je hond matten in zijn vacht krijgt. De ondervacht van de langharige Schotse herdershond is zacht.

De buitenvacht is ruw en stijl. Is je hond in de rui? Dan is dagelijks borstelen aan te raden. Laat je hond ook regelmatig trimmen, zodat ook de langere haren op de voorpoten en staart in toom blijven. Houd daarnaast zijn gebit schoon, knip zijn nagels en houd oren en ogen schoon.  

 

Eerst puppyvoer en dan voer voor volwassen honden

Welk voer je jouw Schotse herdershond wil geven, is aan jou. Je hebt de keuze uit brokken, KVV (Kompleet Vers Voer) of gekookte maaltijden. Dan heb je ook nog de keuze welk eiwittenbron je gaat geven en van welk merk? Kijk vooral naar jouw hond. Waar doet hij het goed op en glanst zijn vacht van? Natuurlijk geef je jouw puppy geen voer voor volwassen honden, maar puppyvoer. De verhoudingen van puppyvoer en voer voor volwassen honden zijn anders. Een puppy moet groeien en een volwassen hond niet meer.

Allergieën, heupdysplasie en MDR1: de ziektes en gezondheidsproblemen van een Schotse Herdershond
De Schotse herdershond is een sterk ras. Toch is dit hondenras wel vatbaar voor een aantal erfelijke ziektes, zoals Collie Eye Anomaly (CEA), heupdysplasie en doofheid. Er zijn honden die epilepsie kunnen hebben en endocriene ziektes, waarbij niet bekend is of het erfelijk is of niet. Collies kunnen Osteochondritis Disseccans (OCD) krijgen.

Dit is een ziekte waarbij de schouders verlamt raken. Deze ziekte is al te zien wanneer je puppy tussen de vier en twaalf maanden oud is. Ook hebben Collies soms last van allergieën en huidziektes. Doordat dit hondenras zo actief is, is de kans op blessures ook groot. Denk aan gescheurde spieren, gewrichtsbanden en nagels.  

Sommige Schotse herdershonden hebben ook last van Collienose. Er ontbreekt dan zwart pigment op de neusspiegel. Hierdoor moet je hem zoveel mogelijk uit de zon houden en zijn neus beschermen met een zonnebrandmiddel met hoge factor. Daarnaast zijn Collies overgevoelig voor Ivermectine. Je kunt je Colli laten testen op MDR1, zodat je weet of hij er een verhoogd risico op loopt. De levensverwachting van dit hondenras is 12 tot 14 jaar.

Schotse herdershond

Het trainen van de Schotse herdershond is makkelijk en leuk

Het opvoeden van een Schotse herdershond is redelijk makkelijk. Collies zijn namelijk erg intelligent en leren snel. Train je te weinig met hem? Dan kan hij wel ongehoorzaam zijn. Dit hondenras is ook goed te trainen op behendigheid. Met apporteren maak je een Schotse herdershond ook erg blij.

Dit hondenras houdt niet van stemverheffingen en is nerveus als er een ruzie is in het gezin of als hij straf krijgt. Collies hebben het al gauw door als ze iets stouts hebben gedaan. Beloon hem liever als hij iets goed heeft gedaan, met een aai en prijzende woorden. Zo blijf je een blije hond houden, in plaats van een nerveuze.  

 

Dit betaal je voor een Schotse herdershond met stamboom

Wil je een Schotse herdershond met stamboom kopen, reken er dan op dat je zo’n € 1600 kwijt bent. Collies zonder stamboom zijn iets goedkoper. Naast de aanschaf van je puppy ben je nog niet klaar. Je wilt hem ook een mandje, voerbakken, voer, een bench, speeltjes, lekkernijen geven en je bent geld kwijt aan de bezoekjes naar de dierenarts. Hiervan zijn sommige bezoekjes gepland, zoals vaccinacties en sommige omdat er helaas iets aan de hand is met je hond.  

 

Actieve honden voor een actieve baas

Schotse herdershonden zijn energiek en hebben veel beweging nodig. Reken er dus op dat je niet met drie keer een kwartiertje buiten wandelen klaar bent. Al past de Collie zich wel aan als je een dagje minder tijd hebt voor langere wandelingen. Tijdens het uitlaten kun je zijn energie kwijtraken door hem te laten apporteren, balspellen, gehoorzaamtrainingen, behendigheid en flyball met hem te doen. Houd je aan de maximale uitlaattijd, zodat de energie gaat naar de groei van sterke botten, gewrichten en spieren.

Schotse herdershond puppy

De erkenning van de langharige en kortharige Schotse herdershond

De Schotse herder hoort tot rasgroep 1: schapenhoeders en veedrijvers. Hun herkomst is Noord-Engeland en Schotland, waar hij herdershond was. De langharige Collie is op 13 april 1955 erkend door de FCI. Zijn standaard is op 8 oktober 2012 gepubliceerd. De kortharige Collie is erkend op 18 december 1974 en de standaard is op 27 juli 2021 gepubliceerd. Andere namen voor de Schotse herder zijn Collie, Schotse Collie en Shetland Sheepdog.  

 

De Schotse herdershond is een zachtaardige lieverd

De Schotse herdershond is een geschikte hond voor families met kinderen. Dankzij zijn zachtaardige karakter gaat hij heel lief om met kinderen. Het is een lijfelijke hond die graag met je knuffelt of contact met je heeft. Wel kiest hij meestal een baasje in het gezin uit, waar hij het beste naar luistert en het liefst bij is.

Je moet actief aangelegd zijn wanneer je dit hondenras in huis haalt. Een Collie heeft namelijk energie voor tien en moet dit kwijtraken tijdens lange wandelingen en spelletjes met een bal. Heb je de tijd en houd je van een zachte knuffelbeer? Dan is de Schotse herdershond echt iets voor jou.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 20 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. De beschrijving van het karakter klopt geheel met mijn ervaring. Jammer is dat er geen foto van een korthaar bij staat en alleen de langhaar, die iedereen al kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *