De Parson Russel-terrier: de vriendelijke charmeur

Parson Russel Terriër buiten

In de 19e eeuw werd op de grote landgoederen in Groot-Brittanië veel gejaagd. Vaak werden honden gebruikt bij de jacht. De Parson Russel Terriër is, samen met de Jack Russel, één van de twee rassen die is ontstaan uit de Working Fox Terriërs van dominee John Russel, een groot jachtliefhebber. In Engeland werd ‘parson’ gebruikt als ander woord voor dominee, vandaar de naam van de hond. De Parson is een relatief kleine hond, nét wat groter dan de Jack Russel Terriër. Zijn formaat doet zijn uithoudingsvermogen geen eer aan. Parson Russel Terriërs zijn specifiek gefokt voor de vossenjacht, en staan bekend als intelligent en sportief.  

 

Het karakter: intelligent, vrolijk en een echte charmeur 

De Parson Russel Terriër staat bekend als een intelligente hond. Als jachthonden zijn ze natuurlijk gewend om sporen te volgen, maar daarnaast hebben ze een scherp, sociaal instinct dat menselijke zwakheden kan opmerken en ook in het voordeel kan gebruiken. Het karakter is daarnaast vriendelijk en vrolijk. Over het algemeen zijn deze honden niet agressief ten opzichte van mensen en gaan ze goed samen met kinderen. Een terriër blijft wel een jachthond, en zeker reuen kunnen zich nog wel eens laten uitdagen tot een vechtpartij met andere honden.  

 

Een charmant hondenras 

Zijn grote dosis zelfvertrouwen maakt deze hond tot één van de charmantste hondenrassen. Dit betekent ook dat deze terriër geen kans zal laten schieten om te proberen de regie in een groep en over de eigenaar over te nemen. Hoewel de terriër een geweldige toevoeging is aan ieder huishouden, is het geen hond voor beginners. In de opvoeding is het belangrijk om voet bij stuk te houden en consequent te zijn. Een duidelijk rolverdeling is de sleutel tot het opbouwen van een goede relatie met de hond.  

 

Een pittig karakter 

Ondanks zijn kleine formaat is de Parson Russel terriër niet geschikt als schoothond. Verveling is funest voor het humeur van de hond, wat hij kan afreageren op de mensen om hem heen of het meubilair. Vanwege zijn intelligentie en sportiviteit heeft deze hond juist uitdaging en beweging nodig. Dit maakt hem wel geschikt als het perfecte maatje bij sportieve activiteiten, zoals fietsen, paardrijden of zwemmen en ook voor een groot deel van de hondensporten.  

Parson Russel Terriër puppy

De bouw en de vacht  

De Parson Russel Terrier is één van de kleinere terriër rassen. Deze hond heeft een wigvormig hoofd met kleine hangende oren en donkere ogen. De schofthoogte van teven van dit ras is rond de 33 centimeter en voor reuen is dit 36 centimeter. Gezien deze honden populair waren voor de jacht, was naast de grootte vooral de omvang van de borstkas. Twee gemiddelde mannenhanden zouden precies om de borstkas heen moeten passen. Deze grootte was vroeger de indicatie dat de hond een vossenhol in en weer uit kon. Het gewicht van een Parson varieert tussen de 6 en 10 kilogram. 

De Parson is overwegend wit van kleur, hoewel sommige honden zwarte vlekken en kleinere bruine accenten kunnen hebben. Vaak hebben ze zwarte vlekken rond de ogen, afgewisseld met kleine bruine vlekken tussendoor, eventueel uitgebreid naar de oren, over de rug en soms over de staart. De vacht van een Parson kan glad, ruwharig of ‘broken’ zijn. Dit laatste zit precies tussen glad en ruwharig in. Met de juiste verzorging, aandacht en beweging ligt de gemiddelde leeftijd tussen de 13 en 15 jaar oud, maar er zijn ook Parsons die 18 jaar oud worden. 

 

Verzorging 

Een Parson met een ruwe vacht moet dagelijks met een kam of borstel verzorgt worden. Een professionele knipbeurt gebeurt twee tot drie keer per jaar. Parsons hebben verder snelgroeiende nagels die bij voldoende training en beweging vanzelf voldoende afslijten. Het is raadzaam om in de gaten te houden of de nagels niet te lang worden en deze eventueel bij te knippen. Tot slot is het controleren van de oren op vorming van oorsmeer belangrijk. Parsons kunnen vatbaar zijn voor infecties aan de oren.  

 

Training voor gehoorzaamheid en sportieve activiteiten 

Een Parson is zeer zelfverzekerd en heeft een eigen willetje. Het is raadzaam enige ervaring met honden te hebben als je overweegt om een Parson in huis te nemen. Gehoorzaamheid is het belangrijkste doel van de training. Hun intelligentie zorgt ervoor dat je de standaard commando’s, zoals zit, blijf, af en plaats, gemakkelijk aan kunt leren zolang je voldoende vasthoudend bent.

  

Consistente opvoeding 

Bij een goede opvoeding is dit een gehoorzame huishond die dol is op kinderen en goed overweg kan met andere huisdieren. De sleutel is om te zorgen voor een consequente opvoeding vanaf jonge leeftijd. De Parson Russel blijft een jachthond.

Parson en Jack russel terrier

Sportief 

Parsons zijn vooral leuk als je op zoek bent naar een hond om verschillende sportieve activiteiten mee te ondernemen. Het zijn speelse en actieve honden, die door hun sportieve bouw sterk, snel en wendbaar zijn. Dit betekent dat ze uitdaging nodig hebben en dit maakt ze juist erg geschikt voor hondentrainingen. Als je houdt van hondensporten, dan is hij zeer geschikt voor behendigheids- en gehoorzaamheidstrainingen of als snuffelhond. Kijk hiervoor ook eens naar de artikelen over agility training, waarbij de hond een parcours met obstakels aflegt.  

 

Voorkomende ziektes en andere complicaties 

Verschuiving van de knieschijf 

Zoals de meeste kleine honden is een Parson Russel terriër vatbaar voor bepaalde gewrichtsaandoeningen. Verschuiving van de knieschijf is een complicatie die zich relatief vaak voordoet bij dit ras.  

oogaandoeningen 

Andere aandoeningen die meer voorkomen bij dit hondenras zijn oogaandoeningen, waarbij het zicht van de hond vermindert en de hond zelfs blind kan worden. Bij deze aandoening verplaatst de lens in het ook van de hond zich en worden het zicht en de afvoer van vloeistof uit het oog belemmerd.  

Aangeboren doofheid 

Tot slot hebben deze honden een groter risico op aangeboren doofheid, net als andere terriërs. Als uw pup niet reageert op geluid of bevelen kan aangeboren doofheid een factor zijn. Dit moet altijd door de dierenarts worden vastgesteld, omdat er ook sprake kan zijn van een oorontsteking die goed behandeld kan worden. Aangeboren doofheid kan niet worden verholpen, maar de hond kan dankzij zijn intelligentie steeds goed getraind worden.  

Erkenning en kosten 

De Parson Russel Terriër is een officieel erkend ras in Nederland. Als je overweegt een pup aan te schaffen, kun je het beste kijken bij erkende fokkers. Op de website van de Parson Russel Terrier Club Nederland (PRTCN) kun je controleren of een nieuwe nestje vermeld staat en dus erkend is. Bij een erkende fokker betaal je tussen de 1.000 en 1.300 euro voor een pup.  

 

Vragen en weetjes 

Ben je enthousiast geworden en overweeg je de hond aan te schaffen? Lees nog even onze vragen en weetjes door om zeker te weten dat dit de hond voor jou is.  

Weetje: een Parson Russel Terriër houdt van graven

Vanwege het verleden met de vossenjacht waren Parson Russel Terriërs gewend om achter een vos aan een hol in te duiken of te graven. Nog steeds hebben ze vaak een voorliefde voor graven. Liever niet in je eigen tuin? Met de juiste opvoeding en voldoende afleiding kun je dit goed afleren.  

 

Kan een Parson Russel Terriër gehouden worden in een appartement?

Omdat Parsons veel prikkels en beweging nodig hebben, zijn ze het meest geschikt voor het plattelandsleven. Het is zeker mogelijk om hem in een appartement te houden, zolang ze voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgen.  

Parson Russel Terriër

Heeft een Parson Russel Terriër slechte kanten?

Een Parson Russel Terriër is een hond die goed op te voeden is en een vrolijk karakter heeft. Zijn mindere kanten kunnen eigenwijsheid, agressie en destructief gedrag zijn. Deze hond heeft de neiging om de baas te willen spelen, vandaar dat een consequente opvoeding zo belangrijk is. Onder het kopje Karakter en Training lees je hier meer over. 

 

Heeft een Parson Russel Terriër veel verzorging nodig?

Een Parson Russel Terriër heeft de basisverzorging nodig voor de vacht. Als je kiest voor deze hond moet je er rekening mee houden dat uitdaging en beweging belangrijk zijn. Maak dus voldoende tijd om hem te trainen en mee naar buiten te nemen.  

 

Hoeveel beweging heeft een Parson Russel Terriër nodig? 

Deze hond heeft veel beweging nodig. Meerdere lange of stevige wandelingen per dag zijn raadzaam en het is belangrijk om hier tijd voor te maken. Apporteren met een bal of stok kan de hond helpen zijn energie kwijt te raken. Ben je zelf sportief? Des te beter. Een Parson vindt het maar wat leuk om naast jouw fiets of paard mee te rennen. Daarnaast kunnen ook hondensporten een uitlaatklep zijn.  

 

Wat is het beste baasje voor deze hond?

Een Parson Russel Terriër gaat goed samen met een eigenaar die ervaring heeft met het trainen van honden, voldoende overwicht weet te bewaren en het leuk vind om veel met de hond bezig te zijn. Trainingssessies moeten interessant gehouden worden. Idealiter is de eigenaar iemand met veel tijd en geduld. Heb jij al een Parson Russel Terriër of overweeg je deze aan te schaffen? Laat ons weten wat je vindt in de comments! Twijfel je nog, maar vindt je terriërs interessant? Kijk dan ook eens bij het broertje van de Parson: de Jack Russel Terriër.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. We hebben inmiddels onze tweede Parson, de eerste was ook onze eerste hond, die is 16 geworden. Consequent zijn heeft ons geholpen om twee fantastische honden te krijgen. Ik ben enorm enthousiast over dit ras, wat een heerlijke honden. Het is ook zeker zo dat ze veel beweging nodig hebben. Je moet een liefhebben zijn van beweging. Je krijgt dan een tevreden hond, en ja hij is altijd vrolijk en wil altijd spelen. Daar moet je ook consequent in zijn zodat hij niet de overhand neemt. Het klonk voor mij vreemd toen ik hoorde dat je een hechte band met dit ras kan opbouwen, maar het is waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *