Tosa: de gevoelige en loyale waakhond

Tosa

De Tosa, ook wel de Tosa Inu genoemd, staat vooral bekend als waakhond. Dit heeft te maken met de geschiedenis van de hond die ontstaat in Japan. Hier werden tot in de 20e eeuw hondengevechten gehouden, volgens de Japanse traditie in sumo-stijl gehouden. De honden die in deze gevechten werden ingezet, grommen of bijten niet, maar worstelen met elkaar op de grond.

Voor dit doel probeerden de Japanners grote, gespierde honden te fokken die niet snel bang waren. De Tosa is een vrij jong ras dat stamt uit 1870. De hond is ontstaan uit een kruising tussen de Japanse Shikoku-ken met bulldogs, mastiffs, doggen en pointers. Wil jij meer weten over deze gespierde en heldhaftige hond? Lees dan vooral met ons mee! 

 

Een moedige waakzame hond die een consequente opvoeding nodig heeft 

De Tosa is een grote, sterke hond. De geschiedenis in hondengevechten wekt misschien de indruk dat de hond agressief is, maar niets is minder waar. Ondanks het indrukwekkende uiterlijk kan het karakter van de Tosa het best beschreven worden als moedig, geduldig, waakzaam en intelligent. In vergelijking met de meeste honden, is deze viervoeter koel en afstandelijk; hij kan soms vreemdelingen zelfs met opzet te negeren.

Een Tosa focust op de leiderfiguur en volgt deze trouw. Hij zal niet snel onder de indruk zijn of afgeleid worden door andere honden of onbekenden. Zijn karakter in combinatie met het uiterlijk maakt hem heel geschikt als waakhond. Het is belangrijk de Tosa goed op te voeden en te socialiseren. Op die manier past hij perfect in een gezinsroedel.  

 

Een gebalanceerde opvoeding

De opvoeding moet evenwichtig en consequent zijn, waarbij het baasje een natuurlijk overwicht heeft en de stem niet hoeft te verheffen. Als je gezag over de hond hebt, zijn correcties of straffen vrijwel niet nodig.

Door het karakter heeft een Tosa de neiging om de leiding te willen nemen in een groep en afwijzend te reageren op onbekenden. Socialisatie is daarom erg belangrijk. Laat jouw Tosa al op jonge leeftijd wennen aan vreemde mensen en honden om eventueel agressief gedrag te voorkomen. Tijdens de opvoeding is het belangrijk om duidelijke regels op te stellen, maar met de juiste aandacht heb je een hondenvriend voor het leven die enorm loyaal is aan jou en je familie.  

Tosa puppy

Atletisch en gespierd, maar met een expressief gezicht 

Het moge duidelijk zijn dat de Tosa een indrukwekkende hond is. Dit komt vooral door het grote formaat van de hond en zijn atletische bouw. De schofthoogte van de hond ligt tussen de 55 en de 65 centimeter. Het gewicht varieert tussen de 55 en de 70 kilogram. Hierbij zitten de teven wat meer aan de onderkant van de schaal en de reuen meer aan de bovenkant. Het lichaam van de hond is gespierd met een brede borstkas en opgetrokken buik.   

De kop van een Tosa heeft een brede schedel met een grote zwarte neus, een lange snuit en sterke kaken. Het voorhoofd is wat kort met kleine donkere ogen. De permanente frons boven de ogen geven de Tosa een expressief voorkomen. De oren zijn relatief klein en dun, bovenaan de kop. Het is normaal als jouw Tosa losse huidplooien in de hals te heeft, maar het is niet de bedoeling dat de oogleden en mondhoeken zwaar openhangen.  

De vacht van de Tosa kenmerkt zich door korte, harde en dichte haren. De kleur is vrijwel egaal dieprood of bruin, vergelijkbaar met de kleur van een hert. Het hoofd heeft zwarte elementen, met name op de neus. Daarnaast hebben sommige honden witte markeringen op onder andere de borst en de voeten.  

 

Eén van de meest gezonde en makkelijk te onderhouden honden 

De Tosa is een kortharige hond, wat verzorging van de vacht eenvoudig maakt. Af en toe kammen is voldoende om de vacht goed te onderhouden. Het onderhouden van gebit en oren is belangrijk, maar niet anders dan bij andere honden. Een bad eens in de drie maanden is raadzaam. Daarnaast is het belangrijk om de rimpels en loshangende huis bij de kop en de hals goed schoon te maken om infecties te voorkomen. Belangrijk is wel dat de Tosa graag op een zachte ondergrond ligt, om hiermee drukplekken te voorkomen.  

Er zijn geen gezondheidsproblemen bekend bij Tosa’s. Er zijn geen ras-gebonden of erfelijke ziekten bekend. Vanwege het grote formaat kunnen zich problemen met de heupgewrichten voordoen, maar deze zijn niet officieel gedocumenteerd als een gezondheidsprobleem.  

  

Veel buitenruimte en lichaamsbeweging maken deze hond gelukkig 

De Tosa heeft veel behoefte aan lichaamsbeweging, maar is het over het algemeen geen hond die geniet van spelletjes. Je maakt hem niet blij met het gooien van een bal of behendigheidssporten. Lange stukken wandelen daarentegen zijn een activiteit die je perfect met een Tosa kan ondernemen. Je kunt hem ook meenemen bij je hardlooprondjes. Lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk. Wanneer de hond deze te weinig krijgt, kunnen er gedragsproblemen ontstaan.  

Een Tosa is graag buiten en is niet geschikt om in een appartementje in de stad te houden. Juist een huis met een grote tuin of een boerderij die meer achteraf ligt, zijn perfecte plekken voor deze hond. Kies een plek waar hij op eigen houtje over het terrein struinen en de omgeving in de gaten houden.  

Tosa running

Puppytraining 

Ook als je veel ervaring hebt met honden, is het raadzaam om puppy training en/of gehoorzaamheidstraining te volgen. Socialisatie is een belangrijk element in de training. Tosa’s zijn van nature wantrouwend naar vreemden en hebben de neiging dominant te willen zijn over andere honden, huisdieren en kinderen.

Dit betekent niet dat de Tosa geen goede gezinshond kan zijn. Socialisatie, zoals bij eigenlijk alle honden, is heel belangrijk. Laat hem op jonge leeftijd wennen aan contact met kinderen en andere huisdieren, zoals katten. Bij een puppytraining of op een hondenweide komen ze vanzelf in contact met andere honden en leren ze hiermee omgaan. Probeer ook regelmatig vreemden uit te nodigen thuis, zodat jouw hond leert te wennen aan bezoek. 

 

Trucjes en behendigheidstraining  

De Tosa is geen hond die het leuk vindt om uitgedaagd te worden met trucjes of behendigheidstrainingen. Trek- en bijtspelletjes daarentegen slaan meestal wel aan, omdat de Tosa graag zijn kracht gebruikt en op die manier zijn energie kwijt kan. Houd er rekening mee dat een Tosa dit soort spelletjes vooral doet als hij of zij daar zelf zin in heeft. Het is geen hond die alles doet om het baasje tevreden te stellen.  

De meeste basiscommando’s kun je met consequente opvoeding goed aanleren, zoals ‘zit’, ‘af’ en ‘plaats’. Als je er graag op uittrekt om wandelingen te maken of stukken hard te lopen, geniet de Tosa ervan om met je mee te gaan. Doe je dit liever niet, dan is het belangrijk dat de Tosa veel buitenruimte heeft waar hij zelf in zijn beweging kan voorzien. 

 

Hoeveel kost een Tosa? 

De Tosa is een erkende hond in Nederland. De prijs van een Tosa ligt gemiddeld tussen de 1.400 en de 1.600 euro. Zorg er altijd voor dat je de hond ophaalt bij gecertificeerde fokkers. Deze zijn aangesloten bij de Nederlandse rasvereniging Akita club.  

Tosa with puppy´s

Vaak voorkomende vragen 

Overweeg je een Tosa aan te schaffen, maar heb je nog zorgen of vragen? Lees dan nog even deze veel voorkomende vragen door om zeker te zijn van je zaak.   

Moet ik me zorgen maken over een Tosa als ik (jonge) kinderen heb? 

Bij de juiste opvoeding zijn Tosa’s heel geschikt als gezinshond. Ze hechten zich aan hun baasje en de andere familieleden, en zijn voor de rest van hun leven loyaal aan jullie allemaal. Zeker bij jonge kinderen is het, net als bij andere honden, niet raadzaam om hen alleen bij de hond te laten. Het is belangrijk een Tosa goed af te richten en vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan kinderen.  

Kan ik reizen met een Tosa?  

Als je houdt van actieve wandelvakanties is het heel leuk om een Tosa mee te nemen. Zowel jij en je hond genieten van de buitenlicht en de lichaamsbeweging. Houd er rekening mee dat dit ras in sommige landen verboden is, onder andere in IJsland, Denemarken en Noorwegen. Controleer dus altijd of de jouw hond welkom is in het land waar je heen gaat. 

Blaft een Tosa veel? 

Een Tosa is een hele rustige hond die vrijwel nooit zal blaffen. Tosa’s zijn gekweekt om wilskracht te hebben en te vechten zonder geluid te maken. Toch zijn er een hoop triggers nodig om agressief gedrag bij de Tosa los te maken. Een goede opvoeding is de sleutel. 

 

Een grote hond met een klein hartje  

Zoals je hebt kunnen lezen is deze grote, stoere hond zeker een geschikt maatje. Zelfs kinderen zijn dol op deze grote knuffelberen en zullen ze met open armen ontvangen. Zorg er wel voor dat je beschikt over voldoende kennis om jouw Tosa goed op te voeden. Dit snel lerende ras zal zich binnen de kortste keren aanpassen aan een nieuwe plek en zet alles opzij om bij zijn baasje te zijn.  

Heb jij zelf een Tosa? Laat het ons vooral weten in een reactie op onze website! We horen graag hoe jij het opvoeden hebt ervaren en hoe de hond het doet in jouw gezin.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *