Faraohond: een unieke hond met een bijzonder uiterlijk

Faraohond tussen de bladeren

De Faraohond is bekend geworden op het eiland Malta, maar zijn wortels liggen in Egypte. Op Malta werd de Faraohond ingezet voor de jacht op konijnen. Daarnaast was dit hondenras een geliefd gezelschapsdier. Tegenwoordig is de Faraohond zeer geschikt als familiehond. Het is een vriendelijke, sociale en onafhankelijke hond. Hij bouwt graag een band op met zijn baasje en is dol op aandacht. Met kinderen kan hij ook redelijk goed overweg. Het is een vrij unieke en bijzondere hond om te zien. De Faraohond kan zelfs blozen als hij heel blij of enthousiast is. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Faraohond? Lees dan dit artikel voor meer informatie!

 

De geschiedenis: de nationale hond van Malta

Als je de naam van deze hond ziet, dan verwacht je dat de Faraohond uit Egypte komt. Dit is echter niet de plek waar het ras bekend is geworden. Het is niet precies duidelijk hoe de Faraohond tot stand is gekomen en welke hondenrassen zijn voorouders zijn. Maar het is wel mogelijk dat de voorouders van de Faraohond uit Egypte komen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat dit hondenras in de zeventiende eeuw is ontstaan. Het verhaal gaat dat zeehandelaars de hond destijds hebben meegenomen van Egypte naar het westen. De hond kwam tijdens deze reis in Malta terecht, waar hij werd gebruikt als konijnenjager. De Faraohond is daar in 1979 uitgeroepen als de nationale jachthond van Malta.

De Faraohond werd vroeger gebruikt als jachthond op klein wild. Vooral bij de jacht op konijnen. Hier was dit hondenras geschikt voor, omdat ze atletisch zijn en een hoge snelheid kunnen behalen. Ook hield een Faraohond zijn eigenaar gezelschap. Tegenwoordig is de Faraohond een geschikt huisdier voor een familie.

 

Het karakter: onafhankelijk, zachtaardig en sociaal

De Faraohond is een aanhankelijke en sociale hond die houdt van aandacht van zijn familie. Hij bouwt graag een band op met zijn baasje en kan goed overweg met kinderen. Let er wel op dat je altijd een oogje in het zeil moet houden als de Faraohond in aanraking komt met kinderen of andere dieren. Naar vreemden is deze hond wat schuwer.

Omdat de Faraohond een jachtinstinct heeft, zijn kleine dieren niet altijd veilig bij hem. Daarom is het verstandig om de hond vroegtijdig te socialiseren met kleine dieren en hem altijd aan de lijn te houden als je met hem gaat wandelen.

Ondanks dat dit ras houdt van aandacht en bereid is zijn baasje te behagen, is hij ook onafhankelijk en doet hij graag zijn eigen ding. Dit vormt bij de Faraohond alleen een probleem als hij losgelaten wordt. Hij voelt zich op dat moment vrij en zal niet luisteren als je hem roept. Laat het daarom altijd aan de lijn als hij niet in een omheinde omgeving is.

Verder is de Faraohond intelligent en leergierig. Deze karaktereigenschappen zorgen ervoor dat hij goed te trainen is. Het is een zachtaardige hond die het leven van je gezin op een positieve manier veranderen. De Faraohond heeft humor en geniet er van om leuke activiteiten met zijn baasje te ondernemen.

Een bijzondere eigenschap van de Faraohond is dat hij gaat blozen wanneer hij blij of enthousiast is. Zijn neus en oren krijgen dan een roze kleur. Liefhebbers van de Faraohond schreven vroeger dat zijn gezicht straalt als een god.

Faraohond in het water

Het uiterlijk van een Faraohond

De Faraohond heeft een bijzonder uiterlijk. Het is een grote en hoge hond die tegelijkertijd slank is en niet veel weegt. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 55 en 63 centimeter en weegt gemiddeld 18 tot 27 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 53 en 61 centimeter en weegt gemiddeld even zwaar als een reu.

De vacht van een Faraohond is kort en dun. Vaak bestaat de vacht uit een kleur met witte markeringen. Deze markeringen zijn vooral wenselijk bij de borst en de tenen. De standaard Faraohond is roodbruin van kleur en heeft alleen witte aftekeningen op bovengenoemde lichaamsdelen.

De lichaamsbouw van een Faraohond is slank, hoog en groot. Het is een sierlijke en elegante hond om te zien. Het gezicht van een Faraohond is lang en smal. De nek is lang en gespierd. De ogen zijn donker van kleur en ovaal van vorm. Ze staan dicht bij elkaar. De oren zijn groot en staan recht op het hoofd. De poten zijn slank en gespierd.

 

De verzorging

De vacht van een Faraohond is vrij kort en glad. De vacht heeft daarom weinig verzorging nodig. Het is voldoende om hem dagelijks met een zachte borstel te kammen of een keer per week grondige te poetsen. Je kunt de hond in bad doen als hij vies is geworden. Door de Faraohond in bad te doen, verwijder je de losse haren en maak je de vacht weer schoon. Omdat de Faraohond een dunne vacht heeft, moet hij beschermd worden tegen kou. Je kunt hem tijdens de winter een hondenjas aan doen.

Het is belangrijk om elke week de oren en de ogen van de Faraohond te controleren en schoon te maken. Je kunt de oren en ogen schoonmaken met een vochtig doekje. Door de oren en ogen goed schoon te houden, voorkom je de kans op infecties. De nagels moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en bijgeknipt. Als een hond te lange nagels heeft, kan hij zich niet goed bewegen en doet het pijn. Met een speciale nagelknipper voor honden kun je de nagels kort en verzorgd houden. De lengte van de nagels is goed als je ze niet hoort tikken op de vloer als de hond loopt.

Naast de uiterlijke verzorging, is het belangrijk dat de Faraohond voldoende lichamelijke en mentale uitdaging krijgt. Hij heeft veel beweging nodig en heeft baat bij een woonhuis met een omheinde tuin. Daarnaast heeft hij voeding nodig van hoge kwaliteit. Je kunt de dierenarts vragen welke voeding geschikt is voor jouw hond. De dierenarts kijkt hierbij naar de specifieke behoeftes van jouw hond op basis van zijn gewicht en activiteit. Met de juiste voeding kun je ervoor zorgen dat de hond gezond blijft.

Faraohond in het bos

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

De Faraohond is een relatief gezond ras. Hij kan tussen de 11 en 14 jaar oud worden. Toch moet je rekening houden met enkele erfelijke aandoeningen en ziektes bij dit ras. Het wordt aangeraden om bij een Faraohond onderzoek te doen naar:

  • Heupdysplasie;
  • Oogproblemen;
  • Patella luxatie.

De Faraohond is een grote hond en heeft dus een hogere kans op heupdysplasie. Bij deze aandoening past de kop niet goed in de kom van het gewricht. Dit kan erfelijk zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Je merkt dat de hond kreupel gaat lopen, moeite heeft met opstaan of lastiger beweegt dan voorheen.

Een van de oogproblemen waar een Faraohond mee te maken kan krijgen heet cataract. Dit is een aangeboren aandoening. Een symptoom van deze aandoening is het grijs kleuren van de lens. Een hond heeft hierdoor minder zicht, wat kan leiden tot blindheid. Cataract is te vergelijken met staar. Een operatie kan ervoor zorgen dat een hond gedeeltelijk weer kan zien. Een hond die slechter gaat zien, past zich over het algemeen goed aan en zal zijn andere zintuigen extra gaan gebruiken.

Bij patella luxatie zit de knieschijf los, waardoor deze naast de knie kan schieten. Dit is ontwrichting van het gewricht en komt in verschillende soorten voor. Het kan erfelijk zijn of op latere leeftijd ontstaan. Puppy’s kunnen dit ook al hebben. Een hond gaat bij deze aandoening vaak kreupel lopen.

Naast de bovenstaande gezondheidsproblemen is het belangrijk om de gezondheid van de hond goed in de gaten te houden. Je kunt altijd advies vragen aan de dierenarts als je twijfelt.

 

Hondentraining voor dit ras

Een Faraohond is een intelligente en leergierige hond. Hij leert snel en wil graag zijn baasje behagen. Het zal geen grote opgave zijn op de Faraohond op te voeden en om commando’s aan te leren. Het enige commando waar te Faraohond moeite mee heeft is ‘hier’. Hij is onafhankelijk en zijn jachtinstinct kan snel de overhand nemen, waardoor hij niet meer naar zijn baasje zal luisteren. Hier is helaas weinig aan te doen. Het is vooral aan te raden een Faraohond dus niet los te laten lopen. Daarnaast is belangrijk om de training van een Faraohond afwisselend en interessant te houden. Anders raakt de hond snel verveeld en zal de training geen effect meer hebben. Een vriendelijke, consequente en duidelijke opvoeding werkt het beste voor de Faraohond.

Een basiscursus of puppycursus wordt bij elke hond aangeraden. Tijdens een puppycursus leert de hond luisteren naar zijn baasje en bouwt hij een betere band met zijn baasje op. Een vroegtijdige socialisatie is ook een van de voordelen van een basiscursus. De hond komt tijdens zo’n cursus in aanraking met verschillende situaties en leert hiermee omgaan. Ook komen de basiscommando’s aan bod tijdens de training en dat is natuurlijk altijd handig.

 

Wat kost een Faraohond?

Voor een Faraohond met een normale stamboom betaal je gemiddeld €1500. Het is een vrij duur hondenras en er zijn in Nederland weinig fokkers die dit ras fokken. Als je dus op zoek bent naar een Faraohond, dan is het verstandig om op tijd op zoek te gaan naar een erkende fokker. Het wordt aangeraden om de aankoop te doen bij een erkende fokker omdat een erkende fokker zich aan de regels houdt en op de hoogte is van eventuele gezondheidsproblemen in de stamboom.

Naast de aanschafkosten van een hond, moet je rekening houden met onderhoudskosten. Denk hierbij aan eenmalige kosten voor een mand, riem, voerbak en verzorgingsproducten. Maar ook aan terugkerende kosten voor de dierenarts, voeding en hondentraining. Als de gezondheid van een hond achteruit gaat, kun je ervoor kiezen om een zorgverzekering af te sluiten. Hiermee kun je de kosten beperken.

3 Faraohonden buiten

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Faraohond is een hond die redelijk veel beweging nodig heeft. Korte wandelingen zijn niet voldoende om hem gezond en gelukkig te houden. Er wordt aangeraden om minimaal twee uur per dag met de Faraohond te bewegen. Dit zijn de dagelijkse wandelingen, activiteiten en speeltijd. Het is belangrijk om hem voldoende te laten bewegen, omdat hij anders ongewenst gedrag kan vertonen.

De Faraohond heeft een jachtinstinct en daarom is het verstandig om de hond altijd aangelijnd uit te laten. Als hij een dier ziet, is er een grote kans dat hij erachteraan rent en je hem voorlopig niet meer terug ziet. Ook is er gebleken dat zelfs een gehoorzame Faraohond niet naar zijn baasje zal luisteren als hij een prooi ziet lopen. Je kunt hem wel laten spelen in een omheinde omgeving. Hier heeft hij geen kans om weg te rennen.

Door zijn behoefte om te bewegen, is het niet verstandig om de Faraohond in een appartement te laten leven. Dit hondenras heeft baat bij een woonhuis met een omheinde tuin. In de tuin kan de Faraohond zelfstandig spelen. Dit is een makkelijke manier om zijn energie kwijt te raken en scheelt de eigenaar een extra wandeling.

 

Erkenning in Nederland

De Faraohond is in 1963 officieel erkend door de FCI. Informatie over de rasstandaard is te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Daarnaast is er een rasvereniging actief voor dit ras, namelijk de Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen. Zij houden zich bezig met het in stand houden van gezonde hondenrassen en ze organiseren activiteiten voor dit ras. Daarnaast kun je bij hen terecht als je op zoek bent naar een pup.

Faraohond rennend

Heb jij al een Faraohond of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Faraohond is een bijzondere hond met een vriendelijk karakter. Het is een uniek hondenras en er zijn weinig fokkers in Nederland die dit hondenras fokken. Als je dus specifiek op zoek bent naar een Faraohond, dan raden wij jou aan op vroegtijdig op zoek te gaan naar een erkende fokker en je eventueel op de wachtlijst te laten zetten. De Faraohond is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Deze humoristische hond zal een aanwinst zijn. Ben jij in bezit van dit bijzondere hondenras en wil jij jouw ervaring delen? Of heb je nog vragen over de Faraohond? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Wij hebben al jaren Pharao’s en waren aangesloten bij de NVOW. Deze vereniging heeft de Pharao’s eruit gegooid als lid, omdat ze geen windhond of half windhond zouden zijn !! Wij hebben dus nu geen enkele vereniging meer en 😖 zeer verbolgen hierover !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *