Mountain Mastiff: Alles over dit hondenras

Twee Mountain Mastiff honden

De Mountain Mastiff hond is een groot, harig en sterk ras dat voortkomt uit de mix tussen Berner Sennenhonden en Mastiff honden. Hoewel dit mix ras relatief nieuw is, zijn de twee rassen die aan de oorsprong liggen van de Mountain Mastiff er al een hele lange tijd.

Als we kijken naar het uiterlijk en de persoonlijkheidskenmerken, heeft de Mountain Mastiff hond een aantal van de beste kwaliteiten van de Berner Sennenhond en van de Mastiff hond. Het is dus een perfecte mix tussen deze twee rassen. Wil je meer weten over deze grote, pluizige mix? Lees dan verder om alles te weten te komen over Mountain Mastiff honden.

 

De oorsprong van de Mountain Mastiff honden

Als we kijken naar de specifieke oorsprong van Mountain Mastiff honden, dan is deze niet erg duidelijk. Er wordt gezegd dat het ras relatief nieuw is. Zoals we hierboven vermeldden zijn de Mountain Mastiff honden ontstaan uit een mix tussen Berner Sennenhonden en Mastiff honden.

Deze twee rassen zouden afstammen van de oude Molussus, een hondenras dat zeer belangrijk was in Griekenland. De eerste Berner Sennenhond werd meer dan 2000 jaar geleden door de Romeinen meegenomen naar Zwitserland. Wat de Mastiffs betreft, in de oudheid werden zij beschouwd als beesten. Ze werden gebruikt om leeuwen, beren en andere grote dieren aan te vallen of te verjagen.

 

Persoonlijkheid en karakter: vriendelijk en loyaal

Hoewel de Berner Sennenhond en Mastiff, die samen zorgden voor het ontstaan van de Mountain Mastiff, werden gebruikt voor gevechten, is het een feit dat het eigenlijk vriendelijke, zachtaardige en loyale honden zijn. De Mountain Mastiff hond heeft de beste aspecten van het karakter van zijn twee ‘ouders’ geërfd! Hierdoor is dit ras vriendelijk en zou hij nog geen vlieg kwaad doen. Door zijn zachte karakter is het een geweldig maatje voor kinderen en kan hij over het algemeen heel goed opschieten met andere honden. Toch kan hij een beetje wantrouwig en beschermend zijn als het om vreemden gaat, vooral wanneer deze onverwachts het huis binnenstappen.

Enne, heb jij puberende kinderen in huis? Door zijn grote omvang kan hij prima tegen een duwtje. Even stoeien met de hond is dus zeker geen probleem. Grote kans dat jouw hond zich net zo goed vermaakt als jij. Probeer jouw hond meteen te laten socialiseren met andere mensen of dieren uit het gezin. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter. Vooral pups zijn vrij makkelijk te socialiseren. Een moutain mastiff is een gevoelige hond. Harde geluiden of een constant drukke omgeving zal hij niet waarderen. Woon jij lekker in de natuur of op een boerderij op het platteland? Niet alleen de mens, maar ook de Mountain Mastiff komt hier helemaal tot rust.

 

Het uiterlijk van de Mountain Mastiff

Mountain Mastiff honden hebben ook het fysieke uiterlijk van Berner Sennenhonden en Mastiff honden geërfd. Hun lichamen zijn dus groot, sterk en gespierd. Ze kunnen tussen de 68 en 90 kilogram wegen en zo groot worden als 96 centimeter. Mountain Mastiff honden komen voor in een grote verscheidenheid van kleuren en combinaties van kleuren, zoals de volgende:

  • Zwart
  • Bruin
  • Beige
  • Zilver
  • Wit

De lengte van hun ruige, pluizige vacht kan variëren tussen kort en halflang. Het is niet moeilijk om deze hond te verzorgen, de vacht is vrij onderhoudsvriendelijk. Het is aanbevolen om zijn vacht regelmatig te borstelen om het verharen te voorkomen, zodat er geen haren door het hele hui verspreid liggen.

Mountain Mastiff

Tips voor de verzorging van Mountain Mastiff honden

Zoals we hierboven hebben vermeld, is het voor een goede verzorging van de pluizige vacht van Mountain Mastiff honden belangrijk om ze regelmatig te borstelen. Dit zorgt ervoor dat de vacht van de hond zacht en glanzend blijft, en het helpt ook overmatig verharen voorkomen. Niemand zit immers te wachten op een huis vol haren. Bovendien moeten hun nagels om de paar weken worden geknipt. De gezondheid van zijn gebit is ook iets om rekening mee te houden, dus je moet zijn tanden regelmatig zelf poetsen of af en toe een professionele gebitsreiniging door de dierenarts laten uitvoeren.

Mountain Mastiff honden zijn erg groot, dus ze hebben een relatief grote hoeveelheid voedsel nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat je een soort voer kiest dat van hoge kwaliteit is en geschikt voor grote rassen. Het is raadzaam de voorkeur te geven aan merken die natuurlijke ingrediënten bevatten en die geen allergene of kunstmatige elementen gebruiken.

 

Mogelijke ziekten die kunnen voorkomen bij dit ras

De twee belangrijkste gezondheidsrisico’s waar Mountain Mastiff honden mee te maken kunnen krijgen zijn heupdysplasie en oog cataract. Maar met een goede gezondheid en de juiste zorg, kunnen Mountain Mastiff honden tot ongeveer 12 jaar oud worden. Heupdysplasie kan mobiliteitsproblemen veroorzaken bij deze honden, terwijl oog cataract het gezichtsvermogen kan verminderen en, in meer ernstige gevallen, blindheid kan veroorzaken.

Andere mogelijke aandoeningen die ernstiger en riskanter zijn, zijn opgeblazen gevoel en nieraandoeningen. Deze aandoeningen komen vrij vaak voor bij grote hondenrassen, zoals het geval is bij Mountain Mastiff honden. Houd altijd de algehele gezondheidstoestand van de hond in de gaten, en besteed speciale aandacht voor de aandoeningen die we hierboven hebben genoemd. Aarzel niet om naar de dierenarts te gaan als je twijfels of vragen hebt over de gezondheid van jouw harige maatje.

 

Wist je dat?

Hoewel Mountain Mastiff honden zachtaardig, vriendelijk en gemakkelijk in omgang zijn, is een goede socialisatie op jonge leeftijd erg belangrijk. Dit liefdevolle karakter hebben ze dus niet zomaar, hier moet je als baasje zeker tijd in steken. Wanneer ze niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen deze honden nogal beschermend zijn, vooral wanneer ze in de buurt van vreemden komen.

Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat de Mountain Mastiff hond voldoende ruimte heeft om te socialiseren en zich te mengen met andere honden en ook met andere mensen. Deze tijd en ruimte zal ervoor zorgen dat jouw hond de beste versie van hemzelf wordt.

 

Trainingsmethoden voor dit ras

Mountain Mastiffs zijn erg slimme honden. Hierdoor zijn ze vrij gemakkelijk te trainen en leren ze snel. Zoals met alle honden het geval is, zijn de beste trainingsmethoden voor Mountain Mastiff honden op beloning gebaseerd. Een hond leert nou eenmaal sneller als hij een lekkere traktatie krijgt.

Een ander belangrijk aspect van hun training is socialisatie. Zoals we hierboven hebben vermeld, is het socialiseren van deze honden belangrijk om hun zachtaardige en vriendelijke persoonlijkheid te vergroten. Tip: stel jouw Mountain Mastiff hond vanaf jonge leeftijd bloot aan andere honden en aan andere mensen.

 

Wat kost een Mountain Mastiff?

Mountain Mastiff honden zijn niet raszuiver. Omdat het een mix tussen twee rassen is, hebben ze geen geregistreerde fokkers of bepaalde ras standaarden. Hierdoor is het mogelijk om een Mountain Mastiff puppy hond te krijgen voor een prijs die varieert tussen de € 360 en € 900.

Mountain Mastiff honden groeien over het algemeen vaak op in zeer slechte omstandigheden. Als je een puppy vindt die zeer goedkoop is, kan dat een teken zijn dat de fokker niet goed is. Het is dus aan te raden dat je de tijd neemt om onderzoek te doen en een fokker te vinden die je kunt vertrouwen en die goed voor de honden zorgt.

 

Heeft een Mountain Mastiff veel beweging nodig?

Mountain Mastiff honden hebben niet per se veel beweging nodig, ze hebben zelfs eens vrij slecht uithoudingsvermogen. Een marathon rennen met jouw maatje is dus geen strak plan. Toch hebben ze een behoorlijke hoeveelheid speeltijd en een paar wandelingen per dag nodig om gezond te blijven.

Een goede manier om de conditie en het welzijn van Mountain Mastiff honden te bevorderen is om ze de tijd en ruimte te geven om vrij te wandelen en te rennen in een hondenpark. Een vrije hond is een blije hond. Deze vrijheid zorgt ervoor dat jouw hond lekker kan rondsnuffelen en de verschillende geuren uit de omgeving kan verwerken.

 

Erkenning in Nederland

Omdat de Mountain Mastiff een gemengd ras is en geen zuiver ras, worden ze niet officieel erkend in Nederland. Het gemengde ras dat oorspronkelijk komt van de Berner Sennenhond en de Mastiff, is vrij nieuw. Hierdoor is het nog erg onbekend in Nederland, waardoor ze nog niet officieel worden erkend.

 

Zou jij een Mountain Mastiff in huis nemen?

Zoals je kunt zien, zijn Mountain Mastiff honden geweldige maatjes.  Dit ras is de ideale optie voor elk gezin met kinderen en ook voor degenen die al andere dieren in huis hebben. Hun vriendelijkheid, loyaliteit en liefde maakt hen het ideale maatje. Zorg ervoor dat je hem goed socialiseert en let op zijn voeding en verzorging om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft. Zou je, na wat je hier geleerd hebt, overwegen om een Mountain Mastiff in jouw leven te nemen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.6]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *