De Appenzeller Sennenhond: een zelfverzekerde leider

Appenzeller sennenhond

De Appenzeller is van origine een boerenhond uit de Zwitserse Alpen die veel werd ingezet bij het drijven van vee, maar ook bij het beschermen en het bewaken van land. De Appenzeller is een intelligente hond met unieke karakteristieke eigenschappen. Hij heeft veel temperament, is heel loyaal en beschermt graag zijn baasjes. Dit ras is vooral geschikt voor ervaren hondeneigenaren. Ze hebben echt een leider nodig. Wil jij meer weten over de Appenzeller en wil je weten waar je op moet letten als je dit ras wilt kopen? Lees dan snel verder.

 

De geschiedenis van de Appenzeller

De Appenzeller komt uit de Alpen in Zwitserland. In 1853 werd dit ras voor het eerst gezien. Destijds werd de Appenzeller vooral ingezet om indringers te verjagen van boerderijen. De Appenzeller is een werkend ras die graag taken voor boeren uit handen nam. In 1906 werd er een speciale club opgericht om het welzijn van en het onderzoek naar dit ras te reguleren. Jaren later werd de rassenstandaard opgezet. Samen met de Berner, de Grote Zwitser en de Entlebucher behoort dit ras tot de Sennenhonden.

Vandaag de dag kennen we de Appenzeller als een intelligente hond, die vooral erg bekend is in Zwitserland en andere Europese landen. Buiten Europa zie je dit ras nagenoeg niet, hij is daar behoorlijk zeldzaam. Toch zijn ze de laatste jaren bezig met het bekend maken van de Appenzeller in Noord Amerika.

Het karakter: zelfverzekerd en betrouwbaar

Als er iets opvalt aan het karakter van een Appenzeller, dan is het wel dat het lijkt alsof hij nergens bang voor is. Hij is erg zeker van zichzelf, ook in nieuwe situaties. Een Appenzeller is enthousiast en bouwt snel een band op met zijn baasje. Richting onbekenden kan hij in het begin wat terughoudend zijn. Dit ras houdt van werken. Als je hem een taak geeft, dan zal hij die taak met alle liefde uitvoeren.

Een punt van aandacht bij het opvoeden van een Appenzeller is dat hij door zijn zelfverzekerde karakter soms té aanwezig kan zijn. Hierdoor kan koppig zijn en minder goed luisteren. Om deze reden is het belangrijk dat tijdens de opvoeding duidelijke grenzen worden aangegeven. Als hij vanaf jonge leeftijd al weet die de baas is, dan zal hij loyaal en liefdevol zijn.

Appenzeller tussen de bladeren

Het uiterlijk en de lichaamsbouw

De Appenzeller is van gemiddelde grote en heeft rechthoekige vormen. Zijn lichaam is sterk en compact. Hij is goed gespierd en behoorlijk behendig. Zijn bouw maakt het mogelijk om te rennen met hoge snelheid. Gemiddeld wordt een Appenzeller tussen de 50 en 56 centimeter hoog en wegen ze tussen de 25 en 32 kilogram. Ze worden ongeveer 12 tot 15 jaar oud.

De kop van de Appenzeller is plat en loopt breed af richting de oren. Zijn kaak is duidelijk aanwezig en erg sterk. Zijn gezichtsuitdrukking is ontspannen en ondeugend. De nek van de Appenzeller is kort, maar sterk. Zijn rug is recht en van gemiddelde lengte. Hij heeft een brede en goed gevormde borst.

De staart van de Appenzeller is in verhouding met de rest van zijn lichaam en is dicht behaard. Wat opvalt aan zijn staart is dat deze omhoog gekruld wordt gedragen. Ook de vacht aan de onderkant van de staart is vaak wat langer. De poten van een Appenzeller zijn slank en gespierd.

De Appenzeller heeft een dubbele vacht die dicht op de huid ligt. De vacht is glanzend en dik en kan voorkomen in verschillende kleuren, zoals:

 • Zwart
 • Bruin
 • Rood
 • Wit

Vaak bestaat de vacht van een Appenzeller voor het grootste gedeelte uit zwarte of bruine haren met witte markeringen.

 

De verzorging van een Appenzeller: eenvoudig

De verzorging van een Appenzeller is vrij eenvoudig. Omdat de Appenzeller een dikke vacht heeft is het belangrijk dat je een keer per week zijn vacht goed borstelt om losse haren te verwijderen. In de rui is het verstandig om dit ras twee tot drie keer per week te borstelen. In de rui verliest een hond namelijk meer haren dan normaal. Verder is het belangrijk om zijn oren regelmatig te checken, want deze kunnen behoorlijk vies worden. Doe je dit niet regelmatig? Dan kunnen er ontstekingen ontstaan die de gezondheid van jouw hond in gevaar brengen.

Vergeleken met andere rassen is een Appenzeller gemakkelijk te verzorgen. Dit maakt het een aantrekkelijke hond voor gezinnen die niet te veel tijd kwijt willen zijn aan de verzorging. Maar hou er wel rekening mee dat er ook veel tijd zit in het geven van voldoende beweging aan de hond. Naast het borstelen en het controleren van de oren is het namelijk ook heel belangrijk dat de Appenzeller veel beweging krijgt. Hierover later meer.

Appenzeller slapend

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De Appenzeller is een gezond ras die weinig last heeft van gezondheidsproblemen. Er zijn dus geen specifieke ziektes die veel voorkomen bij dit ras. Toch wordt er bij het fokken van de Appenzeller op heupproblemen gelet. Dit zijn problemen die eigenlijk bij alle honden van gemiddelde lengte voorkomen.

Omdat een Appenzeller heel gezond en sterk is, ben je over het algemeen minder geld kwijt aan de verzorging van dit ras. Dit betekent ook dat jij als baasje de gezondheid van een Appenzeller grotendeels in eigen handen hebt. Het is dus extra belangrijk om te zorgen voor een gezonde levensstijl. Als je goed voor jouw Appenzeller zorgt dan is de kans groot dat hij ouder wordt dan de gemiddelde leeftijd van 13 jaar.

 

Hondentraining en cursussen

Veel baasjes beginnen met een zogenoemde puppycursus na het kopen van een pup van dit ras. Dit hondenras leert erg snel en heeft daarom al snel bepaalde commando’s onder de knie. Echter raakt de hond gauw verveelt als hij steeds dezelfde oefeningen moet uitvoeren, dus een tip is om oefeningen af te wisselen en de hond wat uitdaging te geven.

Het is erg belangrijk dat de hond van dit ras goed wordt opgevoed. Als dit niet goed gebeurt, zal de hond uiteindelijk denken dat hij de leider in huis is en zijn eigen leven gaan leiden. Dit kan erg vervelend zijn voor de baasjes, want dan heb je een hond die niet naar je luistert. Het is dus erg belangrijk om te investeren in een goede en duidelijke opvoeding, vaak geleid met verschillende cursussen.

Net als bij alle andere honden leert de Appenzeller Sennenhond sneller wanneer deze na het uitvoeren van een commando wordt beloond met een hondensnoepje. Dit is echt een aanrader. Hoeveel tijd het kost op de hond goed genoeg op te voeden, hangt af per hond. De ene hond is zo gehoorzaam en lief na een paar maanden, en bij de andere hond van dit ras kan het jaren duren.

Appenzeller puppy's in een mandje

Wat kost een Appenzeller?

Gemiddeld betaal je tussen de €500 en €1000 voor een Appenzeller. Een pup van dit ras is vooral gemakkelijk te vinden in Zwitserland. In Nederland is het een stuk lastiger om een Appenzeller te kopen. Veel mensen kiezen er daarom voor om een Appenzeller te kopen via een niet erkende fokker. Dit is echt af te raden. Wacht liever iets langer op een pup die bij een erkende fokker vandaan komt, dan weet je zeker dat hij gezond is en een goede opvoeding heeft gehad.

De NVAEGZ is een fokvereniging voor de Appenzeller. Via de website van de Raad van Beheer kun je met fokkers die bij deze vereniging aangesloten zitten in contact komen. Via hen kun een gezonde Appenzeller pup kopen. Let op, de wachtrij kan soms lang zijn.

Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met onderhoudskosten. Dit zijn onder andere kosten voor een mand, een riem, speelgoed, voer, voerbakken, de dierenarts en eventueel hondenbelasting. Omdat dit een gezond ras is, zullen de dierenartskosten beperkt blijven. Maar je moet er altijd rekening mee houden dat jouw hond ziek kan worden of dat er iets anders gebeurd waardoor jouw hond medische hulp nodig heeft.

 

De beweging die dit ras nodig heeft

Als er iets belangrijk is bij de Appenzeller, dan is het aandacht en beweging. De Appenzeller heeft veel verschillende soorten beweging nodig, want ze hebben erg veel energie. Ze zijn slim, dus je kunt ze gerust een spelletje of een taak aanleren die ze moeten uitvoeren. Een Appenzeller rent graag buiten rond en vindt het heerlijk om op een actieve manier bezig te zijn. Vraag jezelf af, voordat je een Appenzeller gaat kopen, of je hier de tijd voor hebt.

Heb je een Appenzeller? Wissel dan af tussen wandelen, rennen, springen, spelen en sporten. Dit is de beste manier om een Appenzeller in beweging te houden. Omdat een Appenzeller intelligent is, leren ze snel. Dit betekent ook dat ze zich snel vervelen als er bepaalde activiteiten of taken te vaak worden herhaalt. Probeer dit dus te voorkomen.

 

De erkenning in Nederland

De Appenzeller werd in 1954 door de FCI erkend als officieel ras. Even later werd de Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden opgezet[1]. Deze vereniging heeft als doel om fokkers, eigenaren en liefhebbers van deze rassen nader tot elkaar te brengen. Dit doen ze onder andere door het organiseren van evenementen. Ook zetten ze zich in voor de gezondheid van deze rassen.

Ondanks het feit dat de Appenzeller al een tijdje erkend is, kan het lastig zijn om een gezonde Appenzeller te kopen bij een erkende fokker. De rasvereniging probeert het inschrijven van nesten te bevorderen, om zo dit probleem langzaam op te lossen.

Appenzeller liggend in gras

Wat vind jij van de Appenzeller?

De Appenzeller is een actief en speels ras, dat perfect past bij een actief gezin. Vroege en intensieve socialisatie is essentieel. Als jouw Appenzeller eenmaal goed is opgevoed en getraind, dan heb je er een liefdevol gezinslid bij. Het aanschaffen van een Appenzeller kan een uitdaging zijn, maar het wachten is de moeite waard. Wat vind jij van de Appenzeller? Is het een ras voor jou? Heb je nog opmerkingen over de Appenzeller? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening over dit ras! Laat daarom onder dit artikel even een reactie achter.

 

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 32 Average: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

 1. Een goed en bruikbaar artikel, met 1 kanttekening: ik heb 1200 euro betaald voor mijn pup en vermoed dat 500 niet de gemiddelde prijs is.

 2. Wat bij niet één artikel over Appenzellers duidelijk naar voren wordt gebracht vind ik, is dat dit ras zeer eigenzinnig is. Appenzellers zijn goed op te voeden, dat klopt, maar een commando dat volgens de hond nergens op slaat wordt niet opgevolgd. Niet omdat ze ongehoorzaam willen zijn, maar omdat ze het nut er niet van inzien.

  Deze honden zijn ooit gefokt met het idee dat ze zelfstandig beslissingen moeten kunnen nemen tijdens het verplaatsen en hoeden van vee. Dat kunnen ze dan ook heel goed, zelf bepalen wat in een bepaalde situatie nodig is. Leer een Appenzeller bijvoorbeeld dat de huiskat zijn nagels niet aan meubilair mag scherpen, en de hond regelt het verder voor je. Daar hoef je zelf nooit meer achteraan.

  Een ander punt dat onderschat wordt, is het blaffen. Dat doen ze graag, veel en hard en het is lastig om dit onder controle te krijgen. Zowel om te waarschuwen dat er iemand aan de deur staat, als met spelen, wandelen, stal aanvegen, met de fiets of het paard mee. Ook bezoek dat niet bekend is is een reden om gedurende de tijd dat het bezoek duurt constant te mopperen, in de vorm van blaffen, grommende geluiden en een scala aan andere duidelijk hoorbare vormen van protest. Dit blaffen wordt zwaar onderschat. En de Apoenzeller blaft niet alleen, ze kunnen blaffen met de bek dicht, kreunen, jammeren, noem maar op, maar het is altijd een zeer nadrukkelijk aanwezig geluid. Dit is bijzonder lastig te managen. En dat is eigenlijk een understatement.

  Verder zijn ze niet zomaar actief, maar super actief. Met een volwassen hond kun je makkelijk driemaal daags 15 tot 20 km fietsen en twee tot drie uur wandelen. Je ligt dan zelf misschien half dood op de bank, maar je hond kan na een half uur alweer van start.

  Natuurlijk zijn het óók fantastische honden voor het gezin, loyaal, liefdevol, waaks, maatjes, kinderoppas, noem maar op. De onze verzorgt de verstoten of moederloze lammeren bijvoorbeeld. Dat is al jaren haar taak in de lammertijd, die ze zeer nauwgezet vervult. Het zijn dan ook háár lammeren, daar mag geen vreemde dichtbij komen. Dan zit ze voor het hok op wacht.
  Ook voor de mensen buiten het gezin die ze goed kennen zijn het gezellige honden, maar de eigen baasjes zijn het helemaal. Naar vreemden zijn ze zeer terughoudend en laten ze zich niet of nauwelijks benaderen. Ze willen zélf het kennismakingstempo bepalen, eigenlijk is dat een absolute voorwaarde.

  Appenzellers zijn geweldige honden, maar het zijn absoluut geen beginnershonden. Ze vereisen een consequente aanpak, niet hardhandig, maar wel duidelijk, en je hebt als baas en opvoeder uithoudingsvermogen, geduld en gevoel voor humor nodig.

  1. Wat kun je aan t blaffen op straat doen…als onze Appenzeller van een zeer verre afstand al iemand ziet gaat hij blaffen.
   Afleiden helpt niet

 3. Fantastische lieve hond die ik voor geen goud zou willen missen! Ik geef haar veel liefde aandacht en ga twee keer per dag eruit. Soms 3 keer. Ze heeft hier een orinsesseleven en slaapt op de bank en op bed en ze vind het heel normaal!

  We hebben een grote tuin met haar hokje en ze waakt heel goed. Met mooi weer hele dag buiten. Laat haar minstens 3 keer per week met andere honden spelen in het hondelosloopgebied en op een strandje. Ze gaat ook mee af en toe naar de stad en we spelen samen met een paardenslager en de bezem Ze is superslim en eigenzinnig.

  Ben heel blij met haar maar blijf wel een leider en dat weet ze!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.