Boxer: alles over dit ras!

Boxer in het bos

De Boxer is een echte allemansvriend die het heerlijk vindt om alle aandacht op te eisen. Hij houdt van het buitenleven en gaat graag met zijn baasje mee op avontuur. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen dat komt door dat ze vroeger gebruikt werden als jachthonden. Vandaag de dag worden ze gebruikt als regelmatig ingezet als reddingshond en uiteraard kennen we de Boxer als huisdier. Kenmerkend voor een boxer is de lieve snoet die ze hebben met een witte markeringen. Wil jij meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder.

 

Geschiedenis:

De Boxer is afkomstig uit Duitsland en is voortgekomen uit een kruising uit twee hondenrassen namelijk de Danziger Bullenbeisser en de Brabanter Bullenbeisser. Dit betekent letterlijk vertaald de stieren bijter en Danziger en Brabanter verwijst naar de regio’s waar zij vandaan komen. Er wordt gezegd dat ze oorspronkelijk afstammen van de Molosser, een hondenras uit de tijd van de Romeinen en die vaak terugkomt in verhalen.

 

Het karakter: een stoere lieverd

De Boxer is een slimme, loyale en liefdevolle hond. Het gezegde gaat dan ook wel dat als je eens een Boxer hebt, je altijd een boxer wilt. Deze trouwe viervoeter is naast dit alles ook nog een breed inzetbare hond. Boxers worden zowel gebruikt voor de jacht of waken over het erf van hun eigenaar. Vroeger werd de Boxer ook wel gebruikt voor kooigevechten maar gelukkig is dat niet meer echt van deze tijd. Door al zijn kwaliteiten wordt een Boxer ook vaak gekozen door reddingsdiensten als hun trouwe partner om samen mensen te helpen, een echte alleskunner dus!

Een Boxer is dus ook perfect als huisdier en is een echte gezinshond. Hij is erg speels en kan erg goed overweg met andere honden. Een boxer is ook niet schuw als het gaat om vriendelijke nieuwkomers en vraagt al snel alle aandacht op van deze nieuwe vriend. Het is wel zo dat een Boxer niet zo lief is naar onbekenden die niks te zoeken hebben op zijn erf en dat is soms juist alleen maar prettig.

Boxer puppy liggend

Het uiterlijk van een Boxer

Een Boxer wordt 53 tot 63 centimeter hoog gemeten vanaf de schouders en weegt tussen de 25 en 32 kilo. Hij heeft een brede kop met witte en zwarte markeringen en hangende wangen. Een Boxer kan tussen de 10 en 14 jaar oud worden. Typerend voor een boxer is de bruine of goudachtige kleur met witte markeringen over het hele lichaam. Zo zijn de voeten van een Boxer altijd wit en lopen de witte markeringen vaak van de snuit over de borst naar hun onderbuik.

Een Boxer heeft driehoekige hangende oren en donkerbruine ogen, kenmerkend is zijn gespierde uiterlijk wat hij te danken heeft aan zijn jacht verleden. Ondanks het stoere uiterlijk is het een onverwacht lieve hond die maar al te graag met zijn baasje tijd doorbrengt.

 

De verzorging

De vacht van de Boxer is kort en glad hierdoor is er minimale verzorging van de vacht nodig. Over het algemeen is de Boxer een schoon ras. Wat wel belangrijk is voor jouw boxer is dat hij genoeg beweging krijgt. Hierbij kun je denken aan lange wandelingen door het bos of dat je hem meeneemt naar andere buitenactiviteiten. Dit kan van alles zijn zolang het maar buiten is en dat jouw hond zijn energie goed kwijt kan. Deze hond vindt het heerlijk om meegenomen te worden in het alledaagse leven, zolang hij betrokken wordt bij alles wat jij als eigenaar doet is hij tevreden.

Een Boxer is een uiterst slimme hond die naast fysieke beweging ook echt mentale uitdaging nodig heeft. Hiervoor zijn diverse hondenspelletjes bedacht, maar ook het aanleren van trucjes en commando’s kan hem goed bezig houden en de juiste stimulans bieden.

Boxer tussen de bladeren

Specifieke voeding

Er zijn verschillende soorten voeding te vinden op het internet die speciaal gemaakt zijn voor Boxers. Wat zijn de voordelen denk je dan? Een van de grootste voordelen is dat jouw hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Hierdoor blijft jouw hond niet alleen gezond maar minimaliseer je de kans op aandoeningen. Als laatste is het ook niet onbelangrijk dat jouw hond dit gewoon hartstikke lekker vindt omdat het speciaal voor hem gemaakt is.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Helaas zijn de Boxers een hondenras met veel erfelijke aandoeningen. De drie meest voorkomende aandoeningen zijn de volgende;

  • Aantasting ruggenmerg (degeneratieve myelopathie)
  • Moeilijke geboorte (Dystocia)
  • Heupdysplasie

Helaas zijn het niet alleen de aandoeningen die hierboven vermeld staan maar zijn er nog wel een paar andere aandoeningen die vaak voorkomen bij dit hondenras. Het is dus belangrijk dat je voor het aanschaffen van dit hondenras goed onderzoekt wat de risico’s zijn en wat je hiertegen kan doen. Het is altijd handig een goed idee om bij vragen jouw dierenarts te informeren aangezien die hier meest gepaste advies over kan geven.

De Boxer valt ook onder de hondenrassen met een korte snuit, wat aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Lees meer hierover op koopgeenkortsnuit.nl.

Koop geen kortsnuit

 

Wist je dat?

Er zijn veel ideeën over hoe de rasnaam van de Boxer tot stand gekomen is. Een verhaal hierover is dat vroeger deze honden gebruikt werden voor hondengevechten. Hoe ondenkbaar dat nu ook is, was dat helaas vroeger realiteit. Tijdens deze gevechten hadden Boxers de neiging om op hun achterpoten te gaan staan om zichzelf zo groot te maken. Hierdoor sloegen ze met hun voorpoten waardoor de houding van een Boxer werd aangenomen.

Boxer puppy in grasveld

Hondentraining voor dit ras

Zoals de meeste honden die vroeger gebruikt zijn in de jacht is de Boxer een hond met veel energie. Het is daarom van belang dat jouw hond voldoende beweging krijgt en dat je daarom ook vroeg begint met de hondentraining. Er zijn verschillende trainers te vinden in Nederland die gespecialiseerd zijn in het trainen van Boxers. Hierdoor weet je zeker dat jouw hond de juiste opvoeding krijgt en dat hij ook meteen leert omgaan met andere honden.

Ook zijn er meerdere sporten waarin jouw boxer kan deelnemen. Denk hierbij aan Flyball of een frisbee competitie. Naast dat deze sporten zowel fysiek zijn wordt jouw hond ook mentaal gestimuleerd door kleine opdrachten te doen. Ook wordt de band tussen jou en je hond door samen volgen van een training of beoefenen van een sport alleen maar beter. Alleen maar positieve aspecten dus!

 

Wat kost een Boxer

Een Boxer kost tussen de €600 en €1000 per pup. Dit kan nog oplopen doordat een pup afkomstig is uit een goede stamboom. Een volledig geregistreerde Boxer kan namelijk al tussen de €1000 en €1600 kosten per pup. Als je een pup koopt probeer er dan altijd op te letten dat je dit koopt bij een gecertificeerde fokker. Deze zet zich met veel liefde in voor jouw favoriete hondenras. Hierdoor weet je ook meteen zeker dat de papa en mama van jouw pup goede verzorging genieten en een goed onderkomen hebben, en dat mama niet alleen als verdienmodel wordt gezien.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden, dit ras beweegt zo veel mogelijk en het liefst met zijn baasje. Grijp dus elke mogelijkheid aan om samen met jouw hond te gaan wandelen of sporten. Zolang het maar samen is en buiten met jouw trouwe viervoeter is jouw Boxer allang blij. Wel is het belangrijk dat jouw boxer meer beweging krijgt dan drie keer een wandeling van enkele minuten. Want een hond wordt net zoals veel mensen niet vrolijk van een hele dag thuis zitten en niets doen.

Boxer op het strand

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

 

Heb jij al een Boxer of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Boxer is dus jouw ideale stoere vriend die maar al te graag met jou bezig is. Zijn stoere uiterlijk en lieve karakter maakt hem enorm populair bij zijn baasjes, zelfs zo populair dat velen zeggen nooit meer een ander soort hond willen! Naast dat het een echte knuffelbeer is vindt hij het heerlijk om buiten te zijn om zijn energie kwijt te kunnen. Bovendien is de Boxer een makkelijke hond qua verzorging en is deze hond een echte aanwinst voor het gezin. Ben jij iemand die al een Boxer heeft en wil je graag jouw verhaal delen? Of heb je een vraag over een Boxer? Stel die vraag dan gerust hieronder in de reacties!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Hallo, 3 vd 4 gezinsleden willen graag in de toekomst een boxerpup aanschaffen. Nu is er veel te doen over de zgn ” korte snuit ” rassen, waaronder dus de boxer. Is aanschaf nog wel verstandig en wordt er nog wel mee gefokt in de toekomst?
    Indien bekend, graag advies hierover.
    Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *