De Bullmastiff: Alles over dit hondenras

Bullmastiff op strand

Wanneer je de Bullmastiff op straat tegenkomt, is hij niet te missen. Zijn lichaam is imposant gespierd en groot. Daarnaast vertoont dit hondenras een argwanende houding tegenover vreemden. Het is dus niet gek dat sommige mensen op straat liever een blokje omlopen of aan de overkant van de straat gaan lopen als ze deze honden zien.

Maar als je eenmaal goed bekend bent met de Bullmastiff en hij mag je, dan is hij je vriend voor het leven. Naast deze eigenschappen zijn deze honden redelijk lui, gek op kinderen en kunnen ze ook goed met andere dieren omgaan, als ze goed gesocialiseerd zijn. Of een Bullmastiff de geschikte hond is voor in jouw gezin, ontdek je door ook de andere eigenschappen en kosten te bekijken.

 

De Bullmastiff is gefokt om stropers te arresteren

De Bullmastiff is een redelijk jong hondenras. De Bullmastiff is een hond die men doelgericht is gaan fokken. Het is een kruising tussen de Oude Engelse Mastiff en de Engelse Bulldog. De Engelse jachtopzieners wilden namelijk in de 19e eeuw een goede jachthond die hun en hun wild kon beschermen tegen de stropers. In die tijd was er namelijk veel armoede en er stond een doodstraf op stropen. Sommige stropers moorden de jachtopzieners die hun dreigden te arresteren.

Hoewel deze jachtopzieners meestal een Ierse Wolfshond hadden, waren deze honden niet geschikt voor het verdringen van de stropers. Deze jachthonden hadden namelijk zo’n heftig jachtinstinct, waardoor ze de stropers zo ernstig verwonden dat ze soms overleden. Dus hadden de jachtopzieners een hond nodig die wel sterk en groot was, maar op een gecontroleerde manier de stropers ving. Met de kruising tussen de Mastiff en de Engelse Bulldog lukte dit. De Bullmastiff was een goede waakhond met alle eigenschappen die de jachtopzieners wilden.

De naam Bullmastiff bestaat uit de namen Mastiff en Engelse Bulldog. Het ras werd nog verbeterd door het te fokken met de Bloedhond. Hierdoor heeft dit hondenras een uitstekend reukvermogen. In de 20e eeuw veranderde er aardig wat op het gebied van Engelse bezittingen. Daardoor was de Bullmastiff als waakhond voor de jachtopzieners niet meer nodig. Ze werden daarna vaak ingezet als Engelse politiehond, omdat ze een goed reukvermogen en ook een imposante uitstraling hebben. Ook in Amerika werd deze hond populair bij overheidsdiensten. Tegenwoordig is de Bullmastiff ook een familiehond en maatje in een gewoon huishouden.

 

Goede gezinshond met een waakzaam en argwanende houding

Een Bullmastiff heeft een eigenwijs karakter. Dus moet je als baasje standvastig zijn. Daarnaast heeft dit hondenras, vanwege zijn oorspronkelijke doel, een argwanende houding tegenover vreemden en onbekende situaties. Hij moest natuurlijk schimmige personen opsporen en staande weten te houden.

De huidige Bullmastiff heeft deze eigenschappen nog steeds. Het is daarom verstandig om je hond vroeg al te socialiseren en dus in contact te brengen met dieren, mensen en bepaalde objecten waarmee hij dagelijks in aanraking kan komen. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat je hond angstig is voor nieuwe situaties en mensen. De Bullmastiff kan dankzij socialisatie wel goed omgaan met andere dieren in het huis. Wel kunnen reuen naar elkaar als haantjes reageren.

Dit hondenras ziet er stoer uit, maar is wel erg gevoelig voor stemmingen in het huis. Hij houdt niet van harde woorden, emotionele onbalans en boosheid van zijn baasjes. Dit maakt hem namelijk angstig en onzeker. Een Bullmastiff is waaks. Komen er vreemden in de tuin? Dan kan dit leiden tot onprettige situaties. Maar ook bezoek dat op visite bij je in huis komt, houdt hij nauwlettend in de gaten. Daarbij houdt hij de lichaamstaal van zijn baasjes goed in de gaten. Kent hij iemand beter? Dan kan hij heel aanhankelijk zijn.

Dit hondenras is goed te houden in een gezin met kinderen. Ze zijn namelijk gek op kinderen. Maar let wel op, want de Bullmastiff is nogal lomp en kan daardoor kinderen per ongeluk pijn doen. Houd je hond ook goed in de gaten wanneer er vriendjes of vriendinnetjes langskomen van je kinderen. Hij kan je kinderen in bescherming tegen anderen willen nemen.

Twee Bullmastiff puppy´s

Een kolossale hond met een zwart masker

De Bullmastiff is gefokt om te imponeren. Hij heeft een gespierd uiterlijk, met flinke poten, een stevige hals en nek. Zijn postuur is wel slank en hij heeft een korte en rechte rug. Hij draagt zijn staart hoog. Zijn hoofd is een mix tussen die van de Engelse Bulldog en Mastiff. Zijn brede nek is bijna net zo breed als zijn hoofd en zijn ogen zijn amandelvormig en donker van kleur. De vacht van deze honden is kort en weerbestendig.

Op zijn gezicht zit een zwart masker dat loopt vanaf zijn voorsnuit naar zijn ogen. De Bullmastiff komt voor in zandkleur of rood. Deze kleur is egaal, afgezien van het zwarte masker op zijn hoofd. Dat de Bullmastiff een stevige hond is, zie je ook terug in zijn gewicht. Zo zijn reuen gemiddeld tussen de 50 en 60 kilo, teefjes wegen meestal 40 tot 50 kilo. Qua schofthoogte moet je bij deze honden denken aan 63 tot 69 centimeter bij reuen, 61 tot 66 centimeter bij teefjes.

 

Een makkelijke hond om te verzorgen

De Bullmastiff is geen uitdagende hond op het gebied van verzorging. Zijn korte en gladde vacht hoef je niet dagelijks te borstelen. Maar doe dit wel wekelijks, zodat je zijn vacht in goede staat houdt. Tijdens de rui is het wel verstandig om je hond vaker te kammen en borstelen. Je merkt dat hij in de rui is dankzij zijn uitvallende haren overal in het huis. De vacht van een gezonde Bullmastiff ziet er mooi uit. De vacht rondom de oren en ogen heeft wat extra aandacht nodig.

Je hond loopt namelijk kans op ontstekingen door vuil dat ophoopt op deze plekken. Je haalt vuil makkelijk weg met een vochtig doekje of wattenstaafje met afgekoeld gekookt water. Leer je hond vanaf jongs af aan al aan dat je zijn tanden poetst met speciale hondentandpasta en tandenborstel, zodat je dit ook wekelijks kunt doen om tandplak te voorkomen. Vergeet de nagels van je hond ook niet. Knip deze bij wanneer dit nodig is, of laat dit doen door de dierenarts.

 

Voer je Bullmastiff niet te veel om overgewicht te voorkomen

Als puppy is de Bullmastiff nog schattig klein. Maar het is een hond die snel groeit als puppy. Daarom is het van groot belang dat je goede voeding geeft met daarin alle bouwstoffen. Geef je een puppy te veel voer, of voer wat niet goed voor hem is? Dan kan hij groeipijnen ervaren. Let er ook op dat, wanneer je voeding met een hoge energiewaarde aan je hond geeft, je hem voldoende laat bewegen. Anders krijgt je hond last van overgewicht. Dit is natuurlijk voor elke levensfase slecht. Maar wanneer je hond nog jong is, is dit extra slecht voor zijn gewrichten in ontwikkeling. Er komt dan namelijk te veel druk op te staan, door het overgewicht.

Bullmastiff puppy

De fysieke aandoeningen die een Bullmastiff kan krijgen

De Bullmastiff heeft een aantal aandoeningen die erfelijk kunnen zijn. Om te beginnen kunnen ze last krijgen van heupdysplasie. Hierbij vormen de heupen abnormaal, waardoor de heupkoppen niet meer goed in de heupkommen passen. Dit is pijnlijk en zorgt voor problemen met lopen. Dan kunnen ze elleboogdysplasie oplopen. Hierbij heeft je hond last van een ontwikkelingsstoornis van onder andere het kaakbeen in de gewrichten.

Naast een genetische aanleg, kan dit ook komen door voeding met te veel calcium, te hoge energiegehalte en de verkeerde calcium en fosforverhouding. Bullmastiffs kunnen ook de kwaal Entropion krijgen. Hierbij krult de buitenrand van de oogleden naar binnen, waardoor de oogharen of de vacht in de ogen komt en deze irriteren. Het is een erfelijke aandoening, maar je hond kan het ook reflexmatig krijgen. Net als bij de meeste grote honden, is de gemiddelde levensverwachting van de Bullmastiff niet erg oud. Denk aan zo’n 8 tot 10 jaar.

 

Vroege socialisatie is nodig bij de Bullmastiff

Een Bullmastiff heeft vanaf het begin goede socialisatie en opvoeding nodig. Door vroeg te beginnen met socialiseren, leer je jouw hond om goed om te gaan met vreemden. Deze honden maken ook graag onderdeel uit van het gezin, dit valt ook onder de socialisatie. Betrek je hond dus al gelijk bij jullie gezin, zodat hij went aan jullie gedrag. Wanneer jij je in de buurt van vreemde mensen, dieren of objecten rustig houdt, merkt je hond dit meteen en slaat hij niet aan.

Het is ook verstandig om naar een puppycursus met je Bullmastiff te gaan. Hierbij leert je hond om te gaan met vreemde mensen en honden, maar je leert er ook op een positieve manier om consequent in de opvoeding te blijven.

 

Dit betaal je voor een Bullmastiff

Voor een Bullmastiff van een goede fokker betaal je rond de 1200 euro. Natuurlijk is dat pas het begin. Je moet ook rekening houden met de aanschaf van alle spullen die je nodig hebt voor je hond. Denk aan een riem, halsband, voer, bench, speeltjes, hondenmand, puppycursus en handige trainingsboeken. Maar ook voor medische kosten moet je je portemonnee trekken. Zoals de jaarlijkse inentingen, sterilisatie, anti-teken middelen, ontwormen en ziektes en ongelukken die gebeuren. Voor deze investeringen krijg je wel een maatje voor het leven terug.

Bullmastiff rennend

Luie honden die je genoeg moet stimuleren

Houd er rekening mee dat de Bullmastiff een grote hond is en zich langzamer ontwikkelt van puppy tot volwassen hond. Hij is dus de eerste twee jaar een uitdagende puppy en puberhond. Omdat hij tijdens deze periode zo energiek is, is het verleidelijk om de hele dag met hem te bewegen en in de weer te zijn. Maar een jonge hond heeft ook genoeg rust nodig om mentaal en fysiek te groeien. Wanneer je Bullmastiff volgroeid is, is het wel goed om flinke stukken met hem te wandelen.

Ga samen lekker door de bossen struinen. Je Bullmastiff maakt ook graag gebruik van je tuin om te bewegen en te bewaken. In huis heeft dit hondenras soms nog wel de neiging om lui te zijn. Beweeg dus buiten genoeg met je hond en zet ‘m actief aan het werk, zodat zijn conditie goed blijft. Daag deze honden ook geestelijk uit, door leuke spelletjes met hem te doen waarbij hij zijn concentratie nodig heeft. Door hersenwerk met je hond te doen. Denk aan puzzels en snoepjes verstoppen.

 

Erkend op kerstavond

Op kerstavond 1924 vond de erkenning plaats van de Bullmastiff door de Engelse Kennel-club. Een waar kerstcadeautje voor de fokkers van de Bullmastiff dus. Wanneer dit ras in Nederland is erkend, is niet bekend.

 

De Bullmastiff: indrukwekkend en gespierd

De Bullmastiff is dus een indrukwekkende hond om te zien, met een gespierd lichaam en flink wat gewicht. Niet alleen vanwege het gewicht moet je tegengewicht kunnen bieden, maar ook tegen zijn karakter. Het zijn namelijk honden die redelijk wantrouwend zijn tegenover vreemden. Dat moesten ze vroeger ook wel, vanwege hun taak om stropers tegen te houden voor arrestatie. Tegenwoordig zijn het gezinshonden die prima om kunnen gaan met kinderen. Het is dus een goede hond voor je gezin, als je als baas tegengewicht biedt tegen zijn eigenwijze en wantrouwende karakter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. interessant, dank jullie voor deze informatie.
    M’n vrouw Petra en ik willen ongeveer over een jaar (ruim na de chemo van Petra ) beginnen aan een een leven met een Bullmastiff teef
    We zijn super enthousiast en hebben er zin in!

    Groetjes Rob Klaasse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *