Hond leren speuren in 8 stappen

Hond speuren

Vrijwel alle honden gaan graag naar buiten. Ze raken hun energie kwijt door lekker buiten rond te rennen. Bovendien stimuleren de prikkels uit de omgeving. Het is je misschien wel opgevallen dat jouw hond af en toe zijn neus op de grond legt en al snuffelend een bepaald pad volgt. Of juist zijn neus in de wind houdt om een geur op te vangen. Het opvangen en volgen van geurtjes komt natuurlijk voor de meeste honden. Dit begint al op het moment dat jouw hond nog een puppy is. In het begin is een puppy bijna blind en volgt hij zijn neus om zijn moeder te vinden. Het reukvermogen van een hond is dan ook veel sterker ontwikkeld dan bij een mens.  

Als jouw hond de commando’s ‘zit’ en ‘blijf’ eenmaal kent, wil je misschien wat moeilijkere technieken en trucs aanleren.  Valt het je op dat jouw hond buiten vaak geursporen volgt? Dan vind je het misschien leuk om jouw hond te leren speuren! In dit artikel leggen we je uit hoe je dit aan kan leren en wat leuke oefeningen zijn.

  

Hoe leer je jouw hond om te speuren? 

Een hond kan een geur volgen op de grond óf in de lucht. Vervolgens volgt hij deze geur tot een bepaald object. Je leert jouw hond dus eigenlijk drie dingen aan: het opvangen van een geur op de grond, het opvangen van een geur in de lucht en deze geur volgen tot het object dat de geur heeft. De meeste honden doen dit van nature. De truc is om jouw hond dit op commando te laten doen. We leggen je uit welke stappen je hiervoor moet nemen.  

 

Stap 1: kies de juiste omgeving 

Honden leren het beste om te speuren op gras of in ieder geval een groene omgeving. Denk hierbij aan een park of een voetbalveld. Neem natuurlijk ook voldoende snoepjes mee om jouw hond te kunnen belonen.  

 

Stap 2: begin vroeg 

Heb je de juiste groene omgeving gevonden? Zorg dan dat je hier met je hond aanwezig bent, voordat iemand anders op het gras heeft gelopen. In de ochtend zijn de geuren het sterkst en nog niet overschaduwd door geuren van andere mensen en honden die op het gras zijn geweest.  

Hond speuren geur

Stap 3: maak een geurspoor 

Kies een plek op het gras waar je jouw hond laat liggen en blijven. Pak vervolgens een honden snoepje of iets wat jouw hond heel lekker vindt. Op ongeveer één meter voor jouw hond laat je een snoepje of stukje vlees vallen. Stap erop met je schoen en duw het hondensnoepje goed in het gras.

Hierdoor is het niet meer zichtbaar én zit de geur van het snoepje onder jouw schoen. Vervolgens loop je ongeveer tien meter verder. Jouw schoen neemt de geur van het hondensnoepje of het stuk vlees mee. Om de twee meter laat je weer een snoepje vallen. Het is belangrijk dat jouw hond steeds iets vindt als hij of zij het geurspoor volgt en hier ook voor beloond wordt. 

 

Stap 4: markeer het einde van het geurspoor 

Aan het eind van het geurspoor plaats je een object. Kies in het begin voor een speeltje dat jouw hond kent, bijvoorbeeld zijn favoriete bal. Op dit speeltje plaats je ook weer een hondensnoepje of het vlees dat je hebt gebruikt bij het maken van een geurspoor. 

 

Stap 5: laat je hond op zoek gaan naar de snoepjes 

Heb je het geurspoor aangelegd en het einde gemarkeerd? Dan loop je terug naar jouw hond en geeft een commando, zoals ‘zoek’. In het begin kun je jouw hond op weg helpen naar het eerste snoepje. Het is belangrijk om jouw hond waardering te geven iedere keer dat hij of zij een snoepje vindt. Probeer niet te enthousiast te zijn. Beloon jouw hond vooral met je stem en niet door hem of haar aan te halen. Hiermee kan je de hond weer te veel afleiden. Het is ook belangrijk dat je niet voor je hond gaat lopen. Blijf achter jouw hond en laat hem of haar het geurspoor vinden.  

Jouw hond volgt op dit moment allerlei verschillende geuren. Die van de snoepjes, de combinatie van het eten en gras onder jouw schoen en waarschijnlijk ook jouw geur. Het is belangrijk dat jouw hond leert een combinatie van geuren te herkennen en deze te volgen tot het einde van het geurspoor en het object wat je daar hebt geplaatst.  

 

Stap 6: verander de richting van het geurspoor 

Lukt het jouw hond om het eerste geurspoor te volgen? Probeer het spoor dan verschillende kanten op te maken. In plaats van alleen recht voor de hond uit een spoor aan te leggen, kun je natuurlijk ook naar de zijkant of schuin naar de achterkant vanaf het punt waar je hond ligt.  

 

Stap 7: maak de lengte van het geurspoor langer 

Nu is de truc om het geurspoor steeds wat langer en uitdagender te maken. Maak in plaats van een lijn van tien meter een lijn van twintig meter. Of probeer in een gebogen lijn te lopen in plaats van in één rechte lijn. Je kunt ook ineens een plotselinge bocht maken of achter andere objecten langslopen, zoals een boom, bankje of heg. Hierdoor wordt het voor jouw hond steeds wat uitdagender om het geurspoor te kunnen volgen.   

Hond speuren training

Stap 8: gebruik minder snoepjes 

Uiteindelijk wil je natuurlijk dat jouw hond op basis van één geur direct naar het object aan het einde van het spoor loopt. Volgt jouw hond de geursporen steeds makkelijker? Dan kun je minder snoepjes tussendoor laten vallen als je het geurspoor maakt. Zorg er wel altijd voor dat je in het begin een stukje vlees of een snoepje goed met je voet het gras in duwt. Zo heeft jouw hond een eerste herkenningspunt én kan hij de geur van jouw schoen volgen. 

 

Herhaling is belangrijk, maar niet te veel! 

Honden leren het beste door regelmatige herhaling. Let erop dat je bij ieder geurspoor ook het commando ‘zoek’ herhaalt, zodat jouw hond hieraan went. Probeer iedere dag minstens één geurspoor met jouw hond te volgen. Tegelijkertijd wil je jouw hond niet overprikkelen. Merk je dat jouw hond het leuk vindt om te speuren en hier energie van krijgt? Dan kun je per training sessie drie tot vier geursporen aanleggen. Lukt het om langere geursporen te volgen? Dan kun je ook eens verplaatsen naar een ander grasveld. 

Als je deze stappen volgt, lukt het jou vast en zeker om jouw hond te leren speuren. Het is natuurlijk iets wat ze van nature al doen. We zijn heel benieuwd hoe jij het vindt om jouw hond te leren speuren. Laat het ons weten in de comments! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *