Puppy snel zindelijk maken (tips en advies)

Puppy plast binnen

Om een puppy zo snel mogelijk zindelijk te maken, kun je het beste meteen vanaf de eerste dag dat je de puppy hebt beginnen met de zindelijkheidstraining. Hoe langer je wacht met het zindelijk maken, hoe moeilijker het is om het voor elkaar te krijgen. In dit artikel leer je wat je absoluut niet moet doen, en hoe je de hond zo snel mogelijk zindelijk maakt. Tijd om te beginnen.

 

Leer eerst de momenten waarop de hond moet plassen

Puppy’s plassen veel, waardoor je de hond dus ook vaak naar buiten moet doen om hem zindelijk te maken. Als eerst is het belangrijk om binnen plassen (proberen) te voorkomen. Daarom moet je de puppy regelmatig naar buiten doen. Daarnaast zijn er bepaalde momenten waarop de kans veel groter is dat een puppy moet plassen. Het is dus slim de puppy op deze momenten naar buiten te doen. Voorbeelden van deze momenten zijn:

 • Wanneer je net uit de auto komt.
 • Na het spelen.
 • Als de pup net wakker is.

Elke puppy is natuurlijk anders, waardoor het zomaar kan zijn dat jouw puppy nog andere plasmomenten heeft. Na een aantal dagen zul je al snel door krijgen wat deze momenten zijn.

 

Zo leer je de hond om buiten te plassen

Om een puppy zindelijk te maken zonder bench, is het belangrijk om hem of haar regelmatig buiten te laten. In het begin zal dit elk uur, of om het uur zijn, afhankelijk van de hond. Blijf altijd minimaal 5 minuten buiten met de pup, plast of poept de pup niet, dan is dit niet erg. Je leert een puppy om buiten te plassen door deze meteen te belonen zodra deze buiten poept of plast.

Beloon de pup met je stem, maar ook met een snoepje. Wil je de hond aanleren om zijn behoefte op het gras te doen?  Dan zet je de hond simpelweg op het gras, en zodra deze hier wat doet, beloon je de hond.

Puppy in grasveld

Wat als de puppy binnen plast?

Plast de hond binnen, pak deze dan meteen op en zet de hond buiten. Dit zal natuurlijk niet altijd even goed lukken, maar het is belangrijk om dit zo vaak mogelijk te doen. Ook als de hond al klaar is met plassen, leert de hond hier wel mee dat deze beter buiten moet plassen. Ten slotte is het belangrijk om de geur van plas in het huis zo goed mogelijk weg te halen, omdat bij het achterblijven van de geur de kans groot is dat de puppy hier weer gaat plassen.

 

De hond straffen werkt niet

Plast je puppy per ongeluk binnen, straf deze dan nooit! De hond zal hier namelijk niets van snappen. Daarnaast heb je wel de kans dat de hond bang wordt en veel vaker binnen zal plassen. Het duurt soms jaren om deze angst weer uit de hond te krijgen. Als de hond vaak binnen plast, is het belangrijk om eens na te gaan wat je hier als eigenaar aan kunt doen. Laat je de hond niet vaak genoeg buiten? Of laat je de puppy spelen zonder deze daarna buiten te zetten?

Puppy straf

 

Meer tips & adviezen nodig van experts?

10 hondenexperts van Puppygroep.nl hebben gezamenlijk een boek geschreven “Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek”. Het is te bestellen als e-book, audioboek of fysiek boek. Het e-book en audioboek kosten 14,95, het fysieke boek 21,95. Daarnaast krijg je toegang tot een Facebook groep waar je terecht kunt met je vragen. Het boek richt zich vooral op concrete tips en adviezen. Klik hier om het boek te bekijken en gratis toegang te krijgen tot het eerste hoofdstuk.

 

Is een plasmat slim om te gebruiken?

Veel mensen vinden het handig om een plasmat of kranten als tussenstap te nemen bij de zindelijkheidstraining. Het idee is dat als de hond per ongeluk binnen plast, deze dit op het matje kan doen. Dit gaat bij een deel van de honden goed, maar bij een groot deel verlengt dit de zindelijkheidstraining juist. Honden snappen lang niet altijd dat het een tussenstap is.

Waarom zou je hond nog buiten plassen, als dit binnen op het zachte matje kan? Zonder plasmat zie ik soms als puppy’s die binnen enkele weken zindelijk zijn, terwijl dit met een plasmat of met kranten vaak veel langer duurt! Natuurlijk hangt dit van de hond af, en elke hond is anders. Maar over het algemeen is het beter om de hond meteen buiten te leren plassen.

Dit zorgt er wel voor dat er iets meer ongelukjes binnen zijn, maar de hond is wel veel sneller zindelijk. Er zijn wel situaties waarbij een plasmat een uitkomst is. Heb je niet de mogelijkheid om de hond snel naar buiten te doen, dan is een plasmat wel een goede oplossing. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld op een flat of in een appartement woont.

 

Hondentoilet met kunstgras

Tegenwoordig zijn er ook kunstgras hondentoiletten verkrijgbaar, zoals deze modellen:

 

Hond plast bij binnenkomst

In de periode na de eerste weken, zullen de meeste honden nog niet helemaal zindelijk zijn. Vooral in de maanden erna, zie je dat veel honden zindelijk zijn, maar op bepaalde momenten toch binnen plassen. Vaak is dit wanneer de hond enthousiast of onzeker is. Plast je hond bij binnenkomst, dan is het belangrijk om de hond eerst rustiger te laten worden voor je deze begroet.

Dit plasje bij binnenkomst staat vaak los van de zindelijkheid van de hond, omdat dit vaak onzekerheid of enthousiasme bij een hond aangeeft. Het kan een tijd duren voor dit plasje over is, maar na enkele maanden zie je vaak wel verbetering.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

 

Stel je vragen!

Heb je nog vragen over de zindelijkheidstraining, dan kun je die hieronder stellen door een reactie achter te laten. Ik probeer altijd op alle reacties binnen 2 dagen te reageren. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, dan kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Bijt je puppy veel, lees dan hier hoe je dit makkelijk af kunt leren.

Wil je de hond leren loslopen, lees dan dit artikel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 37 Gemiddeld: 4.6]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

16 reacties

 1. Hallo,

  Wij hebben sinds twee weken een Italiaans windhondje. Het commando zit heeft ze al redelijk vlot door. Waar we tegenaan lopen is dat ze binnen plast en de poept. Ze is van 18 oktober j.l.

  Als ze wat doet en ik zie het dan breng ik haar snel naar buiten maar daar doet ze niks. Tijdens het uitlaten ook niks, of je dit nu kort doet of lang, zodra ze binnen is laat ze het lopen. Probeer positief te blijven maar is wel wat frustrerend zeg maar. Ik geef haar ook alleen s ochtends en s avonds eten, gelijk daarna gaan we haar uitlaten.

  Mvg Dirkje

  1. Het zindelijk maken van een pup kan inderdaad heel frustrerend zijn, zeker als je weinig resultaat ziet. Gelukkig zijn er nog wat dingen die je kunt proberen. Haar naar buiten brengen als ze binnen plast is goed, maar eigenlijk ben je dan al te laat. Dit proberen we dus voor te zijn.
   Het grootste probleem is dus wanneer je haar wel uitlaat, dat ze alsnog niet plast (omdat ze al binnen is geweest of niet nodig genoeg hoeft op dat moment).
   Probeer eens op te letten wat de momenten zijn dat jouw pup binnen plast en poep. Vrijwel alle pups slapen overdag nog veel, en moeten na het slapen meteen plassen. Dit zijn dan ook de momenten om de hond uit te laten, en als deze dan buiten plast (omdat zij heel nodig moet), beloon je haar.

   Ook na het eten moeten veel pups plassen, omdat ze de brokken eten en daarna meestal drinken. Ga dan niet direct na het eten lopen maar wacht 20-30 minuten.

   Let dus goed op welke moment ze binnen plast, en pas daar je uitlaten op aan. Dit in combinatie met opletten wanneer ze drinkt zou moeten helpen om in ieder geval 1 keer buiten te plassen. Vervolgens kun je dit een tijd volhouden om haar te blijven belonen als ze buiten plast, tot ze het wel snapt. Hopelijk heb je hier wat aan en succes!

   1. Mijn hond van 5 maanden doet alles binnen. Ik woon in een flat 2 hoog en ik heb een plek waar hij kan plassen en poepen. Nu weet ik dat dat niet de zindelijkheid bevordert, dus dat ga ik veranderen. Bedankt!

  2. Mijn pupje wil totaal niet buiten zijn behoefte doen, hoelang ik er ook met buiten blijf. Vanaf ik met hem binnen kom doet hij direct zijn behoefte. Hij doet het overal in de zetel, keuken, living…geen vaste plaats. Help

 2. Hoi,
  Onze pup van 5 maanden is redelijk zindelijk. Hij plast en poept buiten en niet in de bench. Zo’n 2 x per dag plast hij echter onder het lopen. Hierin is geen regelmaat te vinden (moment op de dag/activiteit) en doordat het onder het lopen lijkt te gebeuren, heb je het ook niet zo snel in de gaten. Is hier iets aan te doen?
  Groetjes,
  Maxime

 3. Hey,
  Wij zijn sinds kort eigenaars van een super leuke lieve pup.
  Het zindelijk worden lukt al bij al best goed (behalve bij kou, zoals nu sneeuw en regen (het is een naakthond dus redelijk logisch).
  Toch merk ik soms (en dit meestal ‘s morgens) dat hij binnen plast of poept niet lang nadat we terug binnen zijn.
  Meestal laat ik hem buiten (en ga ik mee de tuin in)
  het is bv nu al 2 dagen oprij, ik ga buiten met hem, hij doet zn plasje en meestal ook het andere, we komen binnen en dan plast hij nog eens (veel meer).
  Hoe komt dit? is het dan gewoon puur omdat het buiten te koud is ?

  Groetjes,
  Shannen

 4. Wij hebben een pup van 10 weken, een Boomer. Gekocht bij een fokker, we hebben hem nu 9 dagen. Ik laat hem uit, veel en vaak, maar hij wil steeds snel weer naar binnen. Hij bewaard zijn plas voor binnen. Ook als ik zie dat hij moet plassen, dan loopt hij druk rond te snuffelen in huis, op zoek naar een plasplek, bv in de badkamer. En dan pak ik hem gauw op en zet hem buiten maar daar plast hij niet. Ook heb ik twee hondentoiletten gemaakt. Een voor boven op het dakterras, en een beneden in de tuin. Dan zet ik hem daar in en loop even weg op aanraden van de hondenfokker en dan weet ik dat hij moet plassen, maar hij vertikt het, dit kan zo de hele middag doorgaan. Zoals ik al zei; hij bewaard zijn plas voor binnen al moet hij het uren ophouden. Hij wil perse binnen plassen. Ik vind het echt niet erg als er binnen een ongelukje gebeurd en straf hem dan ook niet maar ik had verwacht dat als een hond moet plassen, hij dat gewoon snel doet zodra hij buiten is, dit valt me erg tegen en is heel vermoeiend en frustrerend. Hoe kan ik dit oplossen, het is duidelijk een gedragsprobleem.

  De enkele keer dat hij wel buiten poepte en plaste wilde ik hem belonen met hondensnoep maar daar geeft hij niks om. Ik heb verschillende soorten in huis ook hondenkoekjes, maar daar haalt hij zijn neus voor op.

 5. Ik ben te lang door gegaan met trainingsmaatjes voor de deur leggen binnen. Uiteindelijk wil ik graag dat ze buiten in haar pashokje gaat plassen. (Ze is al 15 weken. ) Ze is het daardoor nu helemaal kwijt en plast en poept waar ze maar wil. Hoe krijg ik het nu in hemelsnaam nog voor elkaar om haar te leren dat ze aan moet geven aan mij, dat ze moet plassen/poepen. Ik ben al een aantal weken bezig om haar steeds buiten te zetten, maar in haar poep/ plas momenten zit totaal geen ritme in.

  Ik ben wel een beetje radeloos.
  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet,
  Marscha Mulder 🍀

 6. Hoi,ik heb een Franse buldog pup van ong 4 mnd en hij plast buiten als ik hem naar buiten laat maar nog geen 30 min erna plast hij binnen zonder dat hij aangeeft om te plassen en hij plast ook in zijn bench .
  Ik lees dat ik moet letten op signalen maar hij heeft geen signalen hij plast zonder ik het zie maar als hij gedaan heeft zie ik het aan zijn gedrag dat hij iets verkeerd gedaan heeft dus hij beseft het wel wat ik wel raar vind is als hij moet kakken dan gaat hij wel naar de deur en heeft hij een teken dat hij buiten moet en als hij alleen moet plassen doet hij dit niet

 7. Hoi,

  Wij hebben al 6 jaar een kleine maltheser. Heeft nooit in huis geplast. Nu hebben we ondertussen al 5 maanden een teckel erbij en daardoor gaat mijn eerste hond steeds plassen tegen voorwerpen. Hij blijft dit steeds doen en probeert te rijden op de teckel. Ik weet dat dit laatste komt uit dominantie. Hoe leer ik hem dat af? Ik weet dat ik niet mag straffen maar wat moet ik dan doen? Hij laat de puppy ook niet met rust. Hij loopt de hele dag er achteraan. Het zijn 2 mannetjes.

 8. Mij chihuahua is nu 7maand en ik ga om de 2 u buiten met hem, hij doet zijn plasje en poepje maar als hij binnenkomt plast hij geregeld binnen??? Ben nu in Spanje en hij doet het hier ook…heel frustrerend kan ik je vertellen…wie heeft er goede raad voor mij!!!

 9. Mijn chihuahua loopt steeds achter mij en mijn man aan, bij elke beweging die wij doen springt hij mee op.Ik denk dat hijzelf hierdoor geen rust heeft.
  Is dit door angst of iets anders hij mag steeds mee als we weggaan, maar kan ook best alleen blijven.
  Wat kan de reden zijn dat hij steeds meeloopt …

 10. Ik heb een pocket bullie van 4 en half jaar oud heb hem gekregen toen hij 1 was is nooit goed zuiver gemaakt zijn oude eigenaar nu gaat hij het steeds meer binnen doen vooral ‘s nachts hij heef er momenten bij dat hij buiten is geweest en dan daarna nog binnen doet of in zijn bench er is ook maar 1 bal ingedaald maar volgens dierenarts kon dat geen kwaad weet me geen raad meer wat ik eraan kan doen heb nu een plasband gekocht om te kijken of dit helpt

 11. Ik heb een fransebull van 8 maanden. Hij plast constant binnen.
  Hij weet heel goed dat hij het niet mag want hij loopt al plassend en kijkend naar ons. Hij gaat heel veel naar buiten. En ik weet dat hij het ook goed kan ophouden omdat hij eerder bij mij sliep.
  Ik zit met me handen in me haar. En weet niet wat ik nog kan doen. Ik blijf aan het dweilen de hele dag door..

 12. Tweejarige schuur hond hoe lang duurt het voordat ze begrijpt dat ze buiten moet plassen.
  Zindelijkheid training volgens pup soms houdt ze het 5 uur vol maar soms maar twee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *