Tips om je hond te leren plassen op commando

Hond plast boom

Wie droomt er nu niet van om een hond te hebben die op commando kan plassen? Of het nu is om je tijdens een wandeling door de regen te behoeden voor een nat pak of gewoon om indruk te maken op vrienden met je bijzondere trucje, het is zeker een handige truc om je hond aan te leren. Maar hoe leer je een hond nu eigenlijk om op commando te plassen? In deze tekst gaan we dieper in op deze vraag en geven we je enkele handige tips en tricks om je viervoeter deze truc aan te leren.

 

Plassen als communicatie: territorium afbakenen

Om je hond op commando te kunnen laten plassen, dien je eerst zijn of haar gedrag te begrijpen. Heb je je ooit afgevraagd waarom je hond altijd lijkt te plassen op dezelfde plekken? Of waarom je hond er soms voor kiest om juist niet op bepaalde plekken te plassen? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: honden gebruiken urine als een manier om te communiceren met andere honden en om hun territorium af te bakenen.

 

Informatie verzamelen

Wanneer een hond urineert, laat hij een unieke geur achter die andere honden kunnen ruiken. Door deze geur te ruiken, kunnen andere honden informatie verzamelen over de hond die daar eerder was. Ze kunnen bijvoorbeeld bepalen of de hond mannelijk of vrouwelijk is, hoe oud hij of zij is, en of de hond ziek is of gezond. Dit is waarom honden vaak geïnteresseerd zijn in de urine van andere honden en waarom ze vaak op dezelfde plekken plassen als andere honden.

 

Waarom plast mijn hond niet overal?

Maar waarom kiezen honden ervoor om op bepaalde plekken niet te plassen? Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Ten eerste kunnen honden gevoelig zijn voor hun omgeving en bepaalde plekken als onveilig of oncomfortabel beschouwen. Bijvoorbeeld, als er veel verkeer of lawaai is, kan je hond ervoor kiezen om niet te plassen omdat hij gestrest is. Daarnaast kunnen honden ook kieskeurig zijn over waar ze plassen als het gaat om het afbakenen van hun territorium. Sommige honden zijn bijvoorbeeld meer geneigd om te plassen op plekken waar andere honden hebben geplast, terwijl andere honden juist kiezen voor nieuwe en onontgonnen plekken.

Hond commando plassen

Zo leer jij jouw hond op commando plassen!

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen dat honden van nature uitstekende gewoontedieren zijn. Ze houden van routine en structuur, dus het is belangrijk om een vaste routine te hebben voor hun plasgewoonten. Neem je hond op vaste tijden mee naar buiten om te plassen, bijvoorbeeld ‘s ochtend vroeg, na het eten en voor het slapengaan. Door deze routine te volgen, zal je hond snel wennen aan het idee dat het tijd is om te plassen wanneer jij het zegt.

 

Gebruik een commando

Een handige tip is om een speciaal commando te gebruiken om je hond aan te geven dat het tijd is om te plassen. Dit kan alles zijn, van ‘plas’ tot ‘doe je ding’, zolang het maar consistent en duidelijk is. Gebruik het commando telkens wanneer je hond gaat plassen, zodat hij het associeert met het gedrag dat je van hem wilt zien.

 

Positieve training

Een andere belangrijke factor bij het aanleren van deze truc is positieve training. Honden leren het beste wanneer ze beloond worden voor goed gedrag, dus zorg ervoor dat je je hond beloont telkens wanneer hij op commando plast. Dit kan een traktatie zijn, maar ook gewoon lof en knuffels werken vaak goed. Het is belangrijk om de beloning direct te geven nadat je hond op commando heeft geplast, zodat hij de associatie tussen het commando en de beloning kan maken.

 

Hoe communiceren honden?

Om je hond te leren plassen op commando, is het noodzakelijk om te begrijpen hoe honden communiceren. Honden gebruiken lichaamstaal en geur om met elkaar te communiceren, dus het is belangrijk om te weten waar je op moet letten als je met je hond communiceert. Let op signalen zoals snuffelen en rondjes draaien, die erop wijzen dat je hond op het punt staat te plassen. Wanneer je deze signalen opmerkt, geef je het commando om te plassen en beloon je je hond zodra hij klaar is.

 

Kies een vaste ‘plasplek’

Laat je hond alleen op specifieke plekken te laten plassen. Kies een bepaalde plek in je tuin of op straat waar je wilt dat je hond zijn behoefte doet en neem hem telkens mee naar die plek. Door deze plek consequent te gebruiken, zal je hond leren dat dit de plek is waar hij moet plassen wanneer hij het commando krijgt.

Hond buiten

Mijn hond wil helemaal niet plassen

Sta je voor de uitdaging dat je hond niet wil plassen, zelfs niet als je hem of haar het commando geeft? Geen zorgen, je bent niet de enige! Het kan frustrerend zijn als je hond niet doet wat je vraagt, vooral als je hem of haar voldoende uitlaat. Maar voordat je begint te stressen, onthoud dat er tal van redenen kunnen zijn waarom je hond niet wil plassen. Misschien is hij of zij te afgeleid door de omgeving, voelt hij of zij zich niet op zijn of haar gemak, of heeft hij of zij gewoon geen aandrang.

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt proberen om je hond te helpen zich meer op zijn of haar gemak te voelen en uiteindelijk te plassen. Neem de tijd om rustig rond te wandelen en geef je hond de kans om de omgeving te verkennen. Misschien helpt het om een vertrouwd speeltje mee te nemen om hem of haar gerust te stellen. Als je hond na een tijdje nog steeds niet wil plassen, ga dan niet gefrustreerd of boos worden. Dat kan het probleem alleen maar erger maken. In plaats daarvan, probeer het later nog eens en houd geduldig vol. Op een gegeven moment zal je hond zeker zijn of haar behoefte doen.

Dus, als je hond niet op commando wil plassen, onthoud dan dat het normaal is en dat er manieren zijn om het probleem op te lossen. Blijf kalm, geduldig en blijf proberen. Jouw trouwe viervoeter zal uiteindelijk zijn of haar behoefte doen op het juiste moment en de juiste plaats.

Heb jij iets aan onze handige tips gehad? Of heb je misschien zelf nog tips die niet kunnen missen in deze lijst, dan horen wij het graag! Zo kun jij andere hondeneigenaren helpen om deze truc snel aan te leren.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *