Hoe leer je een hond ‘aanraken’ 

Hond hand aanraken

Honden zijn intelligente en nieuwsgierige dieren die dol zijn op het leren van nieuwe trucjes en commando’s. Het “touch” commando is niet alleen leuk om te leren, maar kan ook handig zijn in verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld het trainen van andere oefeningen of het aanleren van grenzen. In deze tekst zullen we stap voor stap uitleggen hoe je dit commando aan je hond kunt leren, zodat jullie samen kunnen genieten van dit nieuwe trucje! 

 

Een handig en eenvoudig commando voor verschillende situaties 

Als je een hond hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om hem goed te trainen. Een goed getrainde hond is niet alleen prettiger om mee samen te leven, maar kan ook een veiligheidsfactor zijn in verschillende situaties. En het aanleren van het ‘touch’-commando is hierbij zeker een aanrader. 

Met het ‘touch’-commando leer je je hond om zijn neus op een bepaald object of op jouw hand te richten. Dit kan handig zijn wanneer je je hond wilt laten weten dat hij naar je toe moet komen, of wanneer je hem wilt leren om een bepaald object aan te raken of te volgen. 

Het mooie van deze oefening is dat het niet veel hulpmiddelen vereist. Het enige dat je nodig hebt is een clicker of een beloningsgeluid dat je hond kan herkennen als een teken dat hij iets goed heeft gedaan. Dit maakt de ‘touch’-oefening perfect voor thuis, tijdens een wandeling in het park, of zelfs tijdens een vakantie. Enne, vergeet vooral geen trainingskoekjes mee te nemen tijdens het trainen van je hond. Jouw maatje zal alles doen voor een lekkere traktatie.  

 

Wennen aan het geluid van de clicker

De eerste stap is om je hond te laten wennen aan het geluid van de clicker of het beloningsgeluid. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond eerst vertrouwd raakt met het geluid en het associeert met iets positiefs, zoals een beloning of een traktatie. Dit kun je doen door het geluid te maken terwijl je je hond wat lekkers geeft.  

Zorg ervoor dat je dit meerdere keren per dag herhaalt, zodat je hond het geluid gaat herkennen en leert dat er iets goeds gebeurt als hij het hoort. Wanneer je hond het geluid herkent, kun je beginnen met het trainen van het gewenste gedrag door het geluid te maken en vervolgens je hond te belonen wanneer hij het gedrag uitvoert dat je wilt. Op deze manier zal je hond snel begrijpen welk gedrag hij moet vertonen om een beloning te krijgen en zal hij gemotiveerd zijn om dit gedrag te blijven vertonen. 

Honden trucjes

De volgende stap: het aanleren van de truc 

Als jouw trouwe viervoeter bekend is met het geluid, kan je de volgende stap zetten en starten met het trainen van de ‘touch’ oefening. Pak een beloning vast en laat jouw hond eraan ruiken. Plaats daarna je hand plat voor zijn neus en moedig hem aan om zijn neus tegen je hand aan te duwen. Wanneer jouw hond deze stap onder de knie heeft, klik dan met de clicker en beloon hem met de lekkernij. 

 

Ga een stapje verder: het verplaatsen van je hand 

Herhaal deze oefening meerdere keren per dag totdat je hond gewend is aan het aanraken van je hand met zijn neus. Wanneer je hond dit goed doet, kun je beginnen met het verplaatsen van je hand naar verschillende locaties. Bijvoorbeeld, op de grond of op een object. Je hond moet je hand blijven aanraken waar je hem ook plaatst. 

 

Ga niet te snel 

Als je je hond een nieuw commando aanleert, is het net als bij mensen: oefening baart kunst! Het is belangrijk om de oefening stap voor stap op te bouwen, zodat je hond het begrijpt en niet overweldigd raakt met te veel informatie in één keer. Het aanleren van een nieuw commando kan een geweldige manier zijn om de band tussen jou en je hond te versterken en om zijn of haar intelligentie en leervermogen te stimuleren. 

Maar onthoud dat geduld hierbij van groot belang is. Het kan even duren voordat je hond de oefening begrijpt, en het kan zelfs nodig zijn om sommige stappen meerdere keren te herhalen voordat het kwartje valt. Maar geef niet op! Blijf de oefening rustig en geduldig herhalen, en beloon je hond elke keer als hij de oefening goed uitvoert. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een snoepje of een enthousiaste “goedzo!”. 

 

Versterk de band tussen jou en je maatje 

Door het aanleren van het “touch” commando zal je hond niet alleen leren om op commando een voorwerp aan te raken, maar ook zijn of haar zelfbeheersing en focus verbeteren. Bovendien kan dit commando later van pas komen bij het trainen van andere oefeningen of het aanleren van grenzen. Zo kan je bijvoorbeeld het commando “touch” gebruiken om je hond te leren om een bepaalde plaats aan te raken, zoals een mat of een deur. Dit kan handig zijn als je wilt voorkomen dat je hond ergens anders naartoe gaat, of juist om hem of haar te laten weten waar hij of zij wel mag komen. 

 

Alle stappen op een rij 

Het commando “touch” is een nuttig en leuk commando om aan je hond te leren. Het gaat hierbij om het aanraken van een voorwerp, meestal met de neus, op commando. Het aanleren van dit commando kan op verschillende manieren, maar een veelgebruikte methode is de volgende: 

  • Zorg dat je hond naast je staat en houd een klein voorwerp, zoals een houten blokje of een pingpongballetje, in je hand. 
  • Houd je hand met het voorwerp voor de neus van je hond en wacht tot hij of zij het aanraakt met de neus. 
  • Zodra je hond het voorwerp aanraakt, beloon je hem of haar met een stemcommando (“goed zo”) en geef je een beloning, zoals een kleine traktatie. 
  • Herhaal dit een aantal keren, waarbij je het voorwerp steeds iets verder van je hond afhoudt. Je hond zal geleidelijk aan leren om zijn of haar neus verder uit te steken om het voorwerp aan te raken. 
  • Voeg nu het commando “touch” toe op het moment dat je hond het voorwerp aanraakt. Zeg bijvoorbeeld “touch” op het moment dat zijn of haar neus het voorwerp raakt. 
  • Oefen dit commando regelmatig, bijvoorbeeld door het voorwerp op verschillende plaatsen neer te leggen, of door meerdere voorwerpen te gebruiken en je hond te laten kiezen welke hij of zij aanraakt. 

Kortom, het aanleren van ‘touch’ aan je hond is een leuke en waardevolle oefening die je kunt doen om de relatie met je hond te verbeteren en hem nieuwe vaardigheden te leren. Met wat geduld, tijd en positieve versterking kun je je hond deze vaardigheid snel aanleren en samen veel plezier beleven aan deze nieuwe truc! 

Hond aanraken trucje

Veelgestelde vragen 

Wat is het “touch” commando? 

Het “touch” commando is een oefening waarbij je hond op commando een voorwerp aanraakt, meestal met de neus. Dit commando kan helpen om het zelfvertrouwen, de focus en de zelfbeheersing van je hond te vergroten. 

 

Hoe kan ik beginnen met het aanleren van het “touch” commando? 

Je kunt beginnen met het aanleren van het “touch” commando door een klein voorwerp, zoals een pingpongballetje of een houten blokje, te gebruiken en je hond te laten wennen aan het voorwerp. 

 

Hoe beloon ik mijn hond tijdens het aanleren van het “touch” commando? 

Tijdens het aanleren van het “touch” commando kun je je hond belonen met stemcommando’s, zoals “goed zo” of “braaf”. Daarnaast kun je ook kleine traktaties gebruiken om je hond te belonen voor het correct uitvoeren van de oefening. 

 

Kan ik verschillende voorwerpen gebruiken om het “touch” commando aan te leren? 

Ja, je kunt verschillende voorwerpen gebruiken om het “touch” commando aan te leren, zoals een pingpongballetje, een houten blokje of een plastic deksel. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 20 Gemiddeld: 5]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *