Waarom wil mijn hond alleen uit de hand eten? 

Hond eet uit hand

Hoewel het niet heel vaak voorkomt, zijn er honden die er de voorkeur aan geven om alleen uit de hand te eten. Als je dit merkt bij jouw trouwe viervoeter, vraag je je wellicht af waarom dit zo is. Bovendien ben je vast benieuwd of er iets is wat je hieraan kunt doen, zodat je hond ook uit zijn voerbakjes kan eten. Het kan immers lastig zijn om altijd in de buurt van je hond te blijven wanneer hij moet eten, en soms heb je er gewoonweg geen zin in. Misschien valt het je op dat de voerbakjes van je hond altijd vol blijven staan, terwijl hij wel uit je hand wil eten. Gelukkig hebben wij de oorzaken en tips voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? 

 

De (mogelijke) oorzaken waarom jouw trouwe viervoeter uit de hand eet 

Er kunnen een aantal oorzaken zijn waardoor jouw hond niet uit zijn voerbakje wil eten, maar alleen nog maar uit jouw hand of die van een ander. Belangrijk om goed op jouw hond te letten waar dit aan kan liggen, maar ook vooral wat je eraan kunt doen door de tips toe te passen.  

 

Je hond is angstig 

De omgeving kan ervoor zorgen dat je hond zich niet veilig voelt, vooral als hij uit zijn bakje wil eten en er constant dingen om hem heen gebeuren waar hij zich angstig door gaat voelen. Dit kan zijn doordat er andere honden om hem heen rennen of kinderen die hem geen rust geven om even rustig zijn voerbakje leeg te laten eten. 

 

Je hond is erg druk en daardoor afgeleid 

Sommige honden letten op alles wat er om hun heen gebeurt. Dat hoeft niet per se verkeerd te zijn, maar kan er wel voor zorgen dat je hond erg snel is afgeleid. Hierdoor heeft hij niet genoeg aandacht meer op hetgeen wat ook belangrijk is en dat is zijn voer. Als er de gehele tijd mensen of andere dieren voorbij het huis lopen, reken er dan maar op dat jouw hond dan alles wil meemaken wanneer jouw trouwe viervoeter een erg nieuwsgierig beestje is.

Dit is de reden dat zijn bakje soms nog erg vol zit en jij hem dan maar met je hand gaat voeren, zodat hij tenminste wat te eten binnenkrijgt. Zorg er daarom voor dat je hond niet de mogelijkheid krijgt om constant afgeleid te worden, maar hij ook even een rustig plekje kan vinden om te eten. 

Hond eet niet uit bakje

Je hond is op zoek naar uitdaging vanuit verveling 

Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar het kan echt gebeuren dat jouw hond uit verveling niet meer uit zijn voerbakje wil eten. Het kan voorkomen dat jouw trouwe viervoeter op bepaalde momenten geen voldoening meer haalt uit het eten, bijvoorbeeld omdat hij de smaak niet lekker vindt.

Hierdoor gaat jouw hond op zoek naar nieuwe uitdagingen en laten we eerlijk zijn, samen met zijn baasje of iemand anders uit de hand eten is veel gezelliger en leuker, toch? Bovendien krijgt hij op deze manier ook nog wat extra aandacht, wat het allemaal nog spannender maakt. Zorg er daarom voor dat jouw hond gedurende de dag voldoende uitdagingen krijgt, zodat hij zich niet snel verveelt en het voerbakje weer interessant gaat vinden. 

 

Je hond is op zoek naar aandacht of sociaal contact 

Dat je hond aandacht leuk vindt, kan dan ook een specifieke oorzaak zijn waardoor hij alleen nog maar uit jouw hand wil eten. Een hond kan op allerlei manieren op zoek gaan naar aandacht en daarbij kan hij de gekste dingen verzinnen, want geloof het of niet, honden zijn erg slimme beestjes! Hij kan hierbij vragen om negatieve aandacht of simpelweg even behoefte hebben aan sociaal contact, maar het is wel belangrijk dat hij dit op andere manieren kan krijgen en niet door het eten uit jouw hand. Probeer daarom ook niet steeds eten te geven uit de hand, maar juist aandacht te geven om de eetmomenten heen.  

 

Je hond zit vol  

Je hond eet wel uit je hand, maar toch kan de oorzaak zijn dat hij vol zit? Dat kan inderdaad zeker. Je hond kan namelijk al over de gehele dag veel hebben gegeten, misschien niet uit zijn bakje, maar wel allerlei lekkere tussendoortjes, zoals hondensnoepjes. Als hij vol zit, heeft hij eigenlijk helemaal geen zin meer in zijn eten. Als jij hem de hand toereikt met wat eten, zal hij dit alleen nemen omdat hij denkt dat jij dit van hem verwacht. Let er goed op dat je niet te veel snoepjes over de gehele dag geeft, waardoor hij sneller vol zit dan je zult denken. 

 

Je hond is ziek  

Het kan zijn dat jouw hond zich even helemaal niet lekker vindt en daardoor ook helemaal geen zin heeft in eten. Wanneer jij allerlei pogingen doet om jouw trouwe viervoeter toch te laten eten, zou je als poging misschien ook wel hebben geprobeerd om het eten wat fijner te malen en uit jouw hand aan hem geven. Je hond kan daarbij last hebben van allerlei kwaaltjes, zoals last van zijn tanden of zwellingen in zijn mond. Maar dat niet alleen, ook kan hij pijntjes hebben ergens anders in zijn lichaam en daardoor kan hij soms het liefst bij jou willen zijn. Belangrijk om je hond goed te onderzoeken of hij ergens pijntjes heeft. 

Hond eet

Laat jouw hond weer eten uit zijn eigen voerbakjes! 

Nu je op de hoogte bent van de oorzaken, wil je vast ook graag weten hoe je dit kunt oplossen. Dit kun je doen door onder andere de volgende tips uit te proberen:  

  • Verplaats de bakjes naar een andere locatie. 
  • Geef je hond op andere tijden eten.  
  • Voeg iets lekkers toe aan zijn maaltijd.  
  • Geef maaltijden op specifieke tijden. 
  • Train je hond opnieuw om uit een bakje te eten. 

Dat een hond een keer uit jouw handen eet, is prima, maar dat wil je natuurlijk niet voor altijd zo aan blijven houden. Het kan namelijk zijn dat hij hier dan aan gewend gaat raken en hij straks helemaal niet meer uit zijn eigen bakjes wil gaan eten. Dat willen we uiteraard voorkomen en met deze tips moet jij een heel eind komen! Probeer ze daarom vooral eens uit en let goed op de keuzes die jouw hond maakt en waar dit vandaan kan komen.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.9]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *