Boston Terrier: Alles over dit lieve hondenras

Boston terrier

Als je dol bent op honden en op zoek bent naar de ideale hond voor in een appartement, dan is de Boston Terriër zeker een ras die jij in gedachten moet houden. Van alle hondenrassen op de wereld is de Boston Terrier misschien niet de hond waar jouw ogen het eerst op zullen vallen, maar door zijn kleine formaat, grappige ‘vleermuizenoren’, korte neus en korte staart is het een bijzondere verschijning. Ben jij benieuwd naar het karakter van de Boston Terriër of wil je te weten komen hoe je hem het beste kunt trainen en verzorgen? Lees dan met ons mee.  

 

Geschiedenis van de Boston Terrier 

De geschiedenis van de Boston Terrier gaat terug tot de negentiende eeuw, rond 1860, toen een man uit Boston genaamd William O’Brien een Bulldog-Terrier-kruising genaamd Dolly uit Engeland op de markt aanbood. William gaf de hond uiteindelijk echter aan een andere Bostonian genaamd Hooper Robert.  

Volgens bronnen was deze hond een atletische maar vrij kleine hond. Qua uiterlijk had de hond een rechthoekig hoofd en een vacht zo donker als zwart met een wit streepje; toen hij bij Hooper woonde, werd hij gekruist met een kleine, witte, bulldog-achtige teef omdat fokkers een ras wilden creëren die kleiner was en hierdoor meer geschikt zou zijn voor kleine huizen en appartementen. Dit is waar het allemaal begon voor de kleine Boston Terrier.  

 

Uiterlijke kenmerken van een Boston Terriër 

De Boston Terrier is een hondenras dat meestal zwart, wit, gestroomd of een combinatie van deze kleuren heeft. Dit ras is bekend om zijn vriendelijke en gezelschappelijke karakter, en wordt ook wel de “Amerikaanse gentleman” genoemd vanwege zijn goede manieren. De Boston Terriër heeft een rechthoekig hoofd en een korte snuit, en zijn ogen zijn grotendeels rond. Hij is een kleine, compacte hond die niet meer dan 12 kilo weegt en altijd alert is op zijn omgeving, ondanks zijn korte stappen is hij aardig snel.

De vacht van de Boston Terriër is meestal wit met zwart, gestroomd of grijs/bruin met hier en daar witte vlekken. Het meest opvallende aan dit ras zijn toch wel zijn vleermuis achtige oren die recht omhoog staan. Zijn hoofd is vierkant en zijn oren en staart zijn klein. De schofthoogte van de Boston Terriër is ongeveer 42 cm. In tegelstelling tot de buldog, heeft dit ras vrijwel geen rimpels in zijn gezicht.  

 

Erkenning van de Boston Terriër 

Wist je dat de Boston Terriër pas sinds 1983 officieel erkend wordt door de American Kennel Club? Het is een populair ras in Amerika en is zelfs de mascotte van Boston College geworden. Maar het is ook de belangrijke hond van de staat Massachusetts. Kijk eens naar die leuke knuffelneuzen! 

Boston terrier puppy

De gezondheid van de Boston Terriër 

Koop geen kortsnuit

De meest voorkomende gezondheidsproblemen van de boston Terrier hebben wij voor jou op een rijtje gezet. De aandoeningen die vaker voorkomen zijn: oogproblemen zoals cataract, glaucoom en hoornvlieszweren. Daarom is het superbelangrijk om regelmatig hun ogen te laten checken op eventuele rode plekken of slijmafscheiding. Ook kunnen ze na verloop van tijd doofheid en andere conditieproblemen ontwikkelen, zoals patella luxatie of het brachycephalisch syndroom.

Sommige eigenaren nemen ook oogdruppels mee om vuil of afval weg te spoelen. Verantwoorde fokkers checken hun dieren trouwens ook op oogproblemen, doofheid en patella luxatie. En let op, Bostons hebben ook sneller last van ademhalingsproblemen vanwege hun platte gezicht, dus geef ze voldoende bescherming tegen hitte of vochtigheid. Maar met de juiste training en gezondheidszorg kunnen ze wel 11 tot 13 jaar oud worden. 

 

Voeding 

Het is belangrijk om goed te eten, ook voor honden! Boston Terriërs hebben twee maaltijden per dag nodig om gezond en sterk te blijven. Ze hebben ook altijd vers water nodig om goed te kunnen groeien en hard te werken. Soms krijgen ze ook extra traktaties, maar het is belangrijk om niet te veel te geven zodat ze niet te dik worden. Als je vragen hebt over hoeveel en wat je hond moet eten, vraag dan aan de dierenarts of aan mensen die al een Boston Terriër hebben. 

 

Training: basisprincipes en manieren  

Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met het trainen van je Boston Terriër. Door je pup te laten socialiseren met verschillende mensen, plaatsen en situaties, kan hij zich ontwikkelen tot een goed opgevoede hond. Trainingen zijn een geweldige manier om dit te bereiken en door deel te nemen aan hondengehoorzaamheidstrainingen kan je pup de basisprincipes en manieren leren. Het blootstellen aan nieuwe mensen, honden en plaatsen kan ook helpen om het vertrouwen en comfort van je hond te versterken.

Boston Terriërs zijn vaak gevoelig en houden van aandacht en bewondering. Als ze op jonge leeftijd goed getraind en gesocialiseerd zijn, zijn ze meestal niet-agressief en blaffen ze niet vaak. Gebruik altijd positieve versterkingsmethoden, zoals lof en beloningen, omdat dit ras soms harde correcties kan verdragen. Zorg ervoor dat je regelmatig bent in je instructies en weet dat Boston Terriërs graag mensen willen behagen en goed willen opgevoed worden. Soms kunnen ze echter territoriaal worden in aanwezigheid van vreemden of andere honden. Als je problemen ondervindt, kun je hulp vragen aan professionele hondentrainers en gedragsdeskundigen. Als je hond de meeste tijd thuis is, kan dit een goede optie zijn voor dit ras. 

Boston terrier puppy outside

Hoeveel beweging heet mijn boston Terrier nodig? 

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat Boston Terriers, net als alle honden, individuele behoeften hebben. Dit betekent dat de hoeveelheid beweging die een Boston nodig heeft, kan variëren van hond tot hond. Het is daarom aan te raden om te overleggen met een dierenarts of gedragstherapeut om te bepalen wat de ideale hoeveelheid beweging is voor jouw Boston. 

Een andere belangrijke factor om in gedachten te houden is de leeftijd van je Boston. Jongere honden hebben meer energie en hebben daarom meer beweging nodig dan oudere honden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat oudere honden mogelijk minder beweging kunnen verdragen en voorzichtig moeten zijn met hun bewegingsniveau. 

In het algemeen is het, het beste om je Boston te laten bewegen op een manier die hij leuk vindt. Dit kan betekenen dat hij graag met een bal of speeltje speelt, of dat hij graag meegaat op lange wandelingen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je Boston voldoende tijd heeft om te ontspannen en te rusten na zijn beweging. 

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat beweging niet alleen goed is voor de fysieke gezondheid van je Boston, maar ook voor zijn mentale gezondheid. Door hem de juiste hoeveelheid beweging te geven, kan je helpen om problematisch gedrag te voorkomen en hem gelukkig te houden. Dus zorg ervoor dat je Boston elke dag genoeg beweging krijgt, zodat hij gezond en gelukkig kan blijven! 

 

Uiterlijke verzorging 

De Boston Terriër is een leuke hond met een kort, glad vachtje. Zijn vacht is gemakkelijk te verzorgen en valt niet te zwaar. Wekelijks borstelen met een rubberen hondenhandschoen helpt om dood haar te verwijderen en de huid gezond te houden. 

De Boston Terriër heeft geen hondengeur en hoeft maar om de paar maanden een bad te krijgen. Zorg ook voor zijn teennagels door ze om de paar weken te trimmen. Lange nagels kunnen vast komen te zitten en scheuren, wat echt pijnlijk is en veel bloedt. Vergeet ook niet om regelmatig zijn tanden te poetsen voor een gezonde tandgezondheid. Zo houd je de Boston Terriër gezond en gelukkig! 

 

Maar, hoeveel kost een Boston Terriër nou eigenlijk? 

Als je een Boston Terriër wilt kopen, is het belangrijk om te weten dat de prijs kan variëren. Zo kan de prijs afhangen van waar de hond vandaan komt, hoe oud hij is en of het een mannetje of vrouwtje is. Gemiddeld kost een Boston Terriër pup met stamboom ongeveer €1200. Maar dat is niet alles, want elke maand zul je ook geld moeten uitgeven aan eten, verzorging en verzekering voor je hond. Hiervoor kun je rekenen op een budget van tussen de €50 en €60. 

 

Ben jij al verliefd geworden op de Boston Terrier? 

De Boston Terrier is een ideale hond voor in een appartement of kleine huis vanwege zijn kleine formaat. Het ras ontstond in de 19e eeuw in Boston toen een man genaamd William O’Brien een Bulldog-Terrier-kruising genaamd Dolly uit Engeland op de markt bracht. De hond werd later gekruist met een kleine, witte bulldog-achtige teef om een kleiner ras te creëren dat geschikter was voor kleine huizen en appartementen. De Boston Terrier heeft een vriendelijk en gezelschappelijk karakter en wordt ook wel de “Amerikaanse gentleman” genoemd vanwege zijn goede manieren.  

Hij heeft een rechthoekig hoofd, ronde ogen en een korte snuit. Zijn vacht is meestal wit met zwart, gestroomd of grijs/bruin met witte vlekken en zijn opvallendste kenmerk zijn de vleermuisachtige oren die recht omhoog staan. De Boston Terrier is pas sinds 1983 officieel erkend door de American Kennel Club en is de mascotte van Boston College geworden. Het ras is ook populair in andere landen, waaronder Nederland. De Boston Terrier is intelligent en makkelijk te trainen, maar heeft wel dagelijks beweging en aandacht nodig.

Hij is ook gevoelig voor koude temperaturen en kan daarom het beste binnen gehouden worden in de winter. Al met al is de Boston Terrier een leuke, gezellige en aanhankelijke hond die geschikt is voor eerste hondeneigenaren die op zoek zijn naar een hond voor in een appartement. Heb jij al een Boston Terriër in huis of ben je op zoek naar een maatje voor het leven? Laat dan vooral weten wat je van dit artikel vond, eventuele tips kun je achterlaten in de comments.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 17 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *