Border Collie: een energieke en intelligente herder

Drie Border Collie honden

Door zijn karakter en temperament is een Border Collie een bijzondere hond. Hij is erg intelligent en geen opdracht is voor hem te gek. Dit ras is erg toegewijd aan zijn baasje, hij is gemakkelijk te trainen en luistert goed. Over het algemeen kan een Border Collie ook goed overweg met andere dieren en kinderen. Wel kan hij intimiderend overkomen door zijn indringende blik. Dat is een van de redenen waarom de Border Collie ook wel wordt gebruikt als schapenhoeder. Hij kan sluipen, rennen en jagen als geen ander.

Omdat dit ras zo slim is, is het belangrijk dat hij mentaal voldoende wordt uitgedaagd. Als dat niet gebeurt, dan zal hij zich gaan vervelend en uiteindelijk zichzelf dingen aan gaan leren. Het is bij dit ras dus van belang dat je hem veel aandacht geeft en voldoende honden activiteiten onderneemt. Wil je nog meer weten over de Border Collie? Je leest het in dit artikel.

 

De geschiedenis: een herdershond uit Noord-Engeland

Veel mensen kennen de Border Collie als gehoorzame herdershond. Cirkelend om de schapen in de wei om ze van de ene plek naar de andere plek te begeleiden. De Border Collie is een van ’s werelds beste herdershonden en stamt af van Hemp, de vader van de Border Collie. Hemp werd geboren in 1894 in Noord-Engeland en was erg geliefd onder boeren. Hij onderscheidde zich van andere herdershonden door zijn ogen te gebruiken tijdens het hoeden. De meeste honden waren luidruchtig en blaften om de schapen bij elkaar te houden, maar Hemp bleef kalm en intimideerde de schapen door te staren. Door zijn unieke eigenschappen wilden veel boeren een pup van deze herdershond. Uiteindelijk heeft Hemp voor zo’n 200 nakomelingen gezorgd.

De hond werd meer dan een eeuw voornamelijk gefokt op zijn functie als herdershond, op het fysieke uiterlijk werd amper gelet. Van oorsprong werd de Border Collie dus echt gezien als een werkhond. Pas in 1976 werd de Border Collie officieel erkend als ras door de Kennel Club in the UK. Hierna duurde het nog even voordat de AKC de Border Collie ging erkennen als showhond, dit gebeurde in 1995.

 

Het karakter: een intelligent ras met behoorlijk wat energie

De Border Collie heeft een uniek karakter. Hij is enorm intelligent, gehoorzaam en onvermoeibaar. Hij houdt ervan om voor zijn baasje bezig te zijn en vindt het daarom erg leuk om taken uit te voeren. Dit is ook een van de redenen waarom Border Collies zo goed zijn in schapendrijven en behendigheidstraining. Tegenover hun baasjes en bekenden is dit ras heel vriendelijk en beschermend, maar bij vreemden is de Border Collie wat terughoudender.

Niet voor niets staat dit ras in onze lijst van slimste hondenrassen!

Verder kan dit ras worden gezien als een betrouwbare en gezellige viervoeter. Hij kan goed omgaan met kinderen, maar de voorkeur gaat wel uit naar iets oudere kinderen. Zij kunnen vooral een goed maatje zijn voor de Border Collie als ze veel met hem willen rennen en spelen. Dit ras heeft veel energie, daarom is het belangrijk dat hij genoeg beweging krijgt en ook mentaal voldoende wordt uitgedaagd. Met een sportief baasje die houdt van spelen zal de Border Collie dus erg blij zijn. Na een drukke dag vindt dit ras het ook heerlijk om even te ontspannen en te knuffelen.

Een Border Collie is geen geschikte hond om in een appartement te houden. Deze hond houdt van veel beweging en jagen, daarom is het belangrijk dat hij gemakkelijk een tuin in kan om zijn energie kwijt te kunnen.

Border Collie puppy´s

Het uiterlijk: een atletische hond met een alerte blik

Kenmerkend aan de Border Collie is zijn atletische lichaam. Het lichaam van dit ras is zo gebouwd dat hij zich behendig kan bewegen. Ze kunnen gemakkelijk van snelheid en richting veranderen, wat goed van pas komt bij het schapendrijven. Ook is de Border Collie breed en gespierd, wat hem een krachtige uitstraling geeft. Dit ras is middelgroot en heeft een naar achter sierlijk aflopend profiel. De staart draagt hij laag. Gemiddeld wegen ze zo’n 12 tot 20 kilo en worden ze 10 tot 17 jaar.

De Border Collie heeft een weerbestendige, dubbele vacht die voorkomt in twee verschillende soorten:

  • Ruwe en middellange tot lange haren met een licht golvende structuur
  • Gladde, korte haren over het gehele lichaam

Dit vacht kan in alle mogelijk kleuren, kleurcombinaties of markeringen voorkomen. Bij de meeste mensen is hij bekend in de kleurcombinatie zwart en wit.

Verder kan dit ras een nogal intimiderende blik in zijn ogen hebben. Deze blik gebruikt hij om andere dieren op te jagen. Zijn uitdrukking is alert, gretig en vol belangstelling. De blik van de Border Collie laat precies zien hoe zijn karakter is.

 

De verzorging van de Border Collie

De vacht van de Border Collie heeft behoorlijk wat verzorging nodig. Hij verhaart elk seizoen en houdt van ravotten. Daarom is het belangrijk dat hij 2 a 3 keer per week wordt geborsteld. Per hond kan dit natuurlijk wat verschillen, het kan zijn dat jouw Border Collie iets vaker geborsteld moet worden. Zorg er in ieder geval voor dat er geen vuil in de vacht blijft hangen en dat er geen klitten ontstaan. Ook moeten, net als bij elk ander hondenras, de nagels regelmatig geknipt worden.

Wat betreft voeding is het belangrijk dat een Border Collie voldoende hoogwaardige voedingsstoffen binnen krijgt. Omdat dit ras veel beweegt en krachtige spieren heeft, gaat de voorkeur uit naar voeding met veel eiwitten. Kies daarom voor een hondenbrok van hoge kwaliteit of maak zelf maaltijden voor je hond. Als je zelf maaltijden wilt maken, overleg dan wel even met de dierenarts wat je jouw Border Collie het beste kunt voorschotelen. Let er ook op dat je jouw hond niet teveel eten geeft, sommige honden zijn namelijk gevoelig voor overgewicht. Overgewicht kan gezondheidsproblemen bij je hond veroorzaken, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Een Border Collie heeft naast lichamelijke verzorging ook mentale verzorging nodig. Door zijn intelligentie is het belangrijk dat je hem mentaal blijft uitdagen. Een hond die mentaal te weinig wordt uitgedaagd kan gedragsproblemen ontwikkelen. Je kunt je hond mentaal bijvoorbeeld trainen door nieuwe trucjes en commando’s aan te leren. Ook kun je speeltjes of voedsel verstoppen en je hond vragen het te zoeken. Daarnaast vinden Border Collies behendigheidstraining erg leuk en uitdagend.

Border Collie rennend

Zijn er ziektes die vaak voorkomen bij dit ras?

Bij de Border Collie komen over het algemeen weinig ziektes voor, het is een sterk en gezond ras. Ondanks dat dit ras sterk is, zijn fokkers wel verplicht om een Border Collie altijd te testen op heupdysplasie en oogafwijkingen. Daarnaast zijn de belangrijkste erfelijke aandoeningen waar je op moet letten bij dit ras:

  • Idiopathische epilepsie
  • MDR1 gen mutatie

Bij idiopathische epilepsie kan het gehele lichaam verkrampen, waardoor de hond spontaan kan omvallen en buiten bewustzijn raakt. Ook kan alleen plaatselijke epilepsie voorkomen. Je kunt plaatselijke epilepsie bij een hond herkennen aan vreemd gedrag zoals happen naar iets wat er niet is, staren zonder dat je contact met de hond kan maken en schokken. Bij een epileptische aanval kwijlt een hond vaak laat hij zijn urine en ontlasting lopen.

Bij MDR1 gen mutatie ontbreekt er een bepaald eiwit, waardoor geneesmiddelen zich ophopen in de hersenen. Zowel ontwormingsmiddelen, verdovingsmiddelen en pijnstillers kunnen in dit geval voor de hond een gevaar zijn. Een afwijking in dit gen kan worden aangetoond met een genetische test.

Een goede verzorging is essentieel om gezondheidsproblemen bij je hond te voorkomen, dit geldt voor elk ras. Daarnaast is het altijd verstandig om met je Border Collie naar de dierenarts te gaan als hij vreemd gedrag vertoont of als er lichamelijk iets niet in orde is.

 

Wist je dat?

Een Border Collie is zo intelligent dat hij zichzelf dingen gaat aanleren als hij zich verveelt. Ze zijn erg goed te trainen, maar ze leren zichzelf ook allerlei gedragingen aan als je niet op tijd begint met trainen, of als je te weinig mentale uitdaging biedt. Dit zijn waarschijnlijk niet de gewoontes waar jij als baasje op zit te wachten. Begin dus van jongs af aan met het trainen van jouw Border Collie en geef hem altijd voldoende aandacht een leermogelijkheden.

Border Collie puppy zittend

Hondentraining: begin vroeg met het aanleren van gewenst gedrag

Omdat een Border Collie slim is, is het belangrijk om vroeg te beginnen met hondentraining. Met name gehoorzaamheidstraining is cruciaal is om dit ras een gelukkig leven te geven. Door deze trainingen wordt de Border Collie mentaal gestimuleerd, wat erg goed is voor zijn gezondheid. Daarnaast kunnen deze honden ook uit andere activiteiten, zoals schapendrijven en behendigheid, erg veel plezier halen. Als je een Border Collie in huis haalt is het dus belangrijk dat je bereid bent om veel tijd te investeren in het trainen van jouw hond.

Net zoals bij elk ander ras is ook de socialisatieperiode voor de Border Collie essentieel. In de eerste drie maanden van zijn leven gaat een hond door een socialisatieperiode. In deze periode ontwikkelt jouw pup zijn persoonlijkheid leert hij gedrag aan. Een pup went in deze periode aan menselijke aanrakingen en aan de omgeving om zich heen. Door je pup mee te nemen naar verschillende plekken, leert hij omgaan met bijvoorbeeld andere honden, andere mensen en andere situaties dan thuis. Hoe je deze socialisatieperiode aanpakt beïnvloed hoe jouw hond zich zal ontwikkelen op mentaal gebied. Ook de eerste weken bij de fokker hebben al invloed op de persoonlijkheid van jouw hond. Zorg dus altijd dat je jouw hond koopt bij een erkende fokker die het beste voor heeft met de honden.

 

Wat kost een Border Collie?

Een Border Collie kost tussen de €800 en €1200. Per fokker kan deze prijs enigszins verschillen. Kom je een Border Collie tegen voor een prijs die veel lager ligt dan dit, dan moet je je afvragen of je wel te maken hebt met een erkende fokker. Er zijn veel broodfokkers actief die niet het beste voor hebben met de beestjes. Doe dus vooraf goed onderzoek naar welke fokkers betrouwbaar zijn en welke niet.

Naast de aanschafkosten moet je natuurlijk ook rekening houden met onderhoudskosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor voeding, een mand, een riem, speelgoed, ontworming, inentingen, de dierenarts en een puppycursus. Ook moet je in sommige steden hondenbelasting betalen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Border Collie heeft meer beweging nodig dan de gemiddelde hond. Het is een werkhond die leeft voor beweging. Hij is onvermoeibaar en een echte jager. Het is dus belangrijk dat je jouw Border Collie elke dag mee neemt voor een flinke wandeling. Een blokje om of even snel in de tuin is dus absoluut niet voldoende. Border Collies vinden het ook erg leuk om op avontuur te gaan. Ben jij een actieveling en ga je er graag op uit? Dan ben jij een geschikt baasje voor dit ras. Een Border Collie gaat graag overal met jou mee naartoe.

Border Collie liggend

Erkenning in Nederland

Dit ras wordt in Nederland officieel erkend. Dit betekent dat de Border Collie een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden. Op de website van de Raad van Beheer kun je meer informatie vinden over de rasbeschrijving. Daarnaast kun je ook terecht bij de Nederlandse rasvereniging BCCN. Deze vereniging zet zich in voor de instandhouding van het ras Border Collie.

 

Wat vind jij van de Border Collie?

De Border Collie is een intelligent, energiek en gehoorzaam ras die erg goed past in een actief gezin. Het is een trouwe en vriendelijke hond die enorm toegewijd is aan zijn baasje. Hij is leergierig en gaat graag op avontuur. Ook is hij erg gedreven in het hoeden van schapen, waardoor hij ook op een boerderij een enorme aanwinst zou zijn. Heb jij een Border Collie in huis? Of ben je van plan er een aan te schaffen? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met dit ras. Wellicht heb je tips voor andere lezers? Laat dan vooral even een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 22 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

  1. Ben het met veel van deze informatie eens, het is inderdaad een hele slimme hond, die enorm veel uitdaging nodig heeft. Pootje geven en zitten heeft ie binnen no time door. meelopen aan de lijn is nog een dingetje, ze rennen liever zonder lijn rond. Ze spelen graag met andere honden en zijn niet vaak mensen schuw. Ze moeten dus ook echt leren om niet naar iedereen toe te gaan want niet elk mens wilt dit.
    Ze leren super snel, de foute maar ook goede dingen. Mijn hondje Dex heeft zichzelf mat zindelijk gemaakt, (t buiten plassen wilt ie niet hahaha). En als pup zijnde worden ze enorm snel overprikkeld, als je dus een border collie pup aanschaft zorg er dan voor dat ze 45 min slapen en 15 min spelen, als je ze niet voldoende laat slapen dan gaan ze dingen slopen. Borrder collie’s zijn onvermoeibaar en zullen dus niet uit zichzelf gaan slapen als pup, dit moet je dus echt dwingen.

    Verder klopt de beschrijving erg!, alleen het kammen ben ik t niet mee eens, dat hoeft niet zo vaak, als je goed voor de vacht zorgt 1x per 1 a 2 weken kammen, en elke 3 a 4 weken in bad of de douche, en een goede voeding, veel omega 3 en schapenvet voor een mooie vacht. Dan is zoveel kammen helemaal niet nodig.

  2. Goede beschrijving! Onze border collie is ook onvermoeibaar. We lopen soms uren op een dag, waarbij de hond ook lekker los kan rennen en met andere honden kan spelen. Daarnaast nog commando’s trainen. Komen we thuis: heeft de hond nog energie. We moeten haar echt naar haar plek wijzen en een bot geven voor ze rust neemt. Rust is ook relatief want iedere andere hond die we gehad hebben gaat slapen als hij moe is. De border collie slaapt overdag wel, maar nooit erg diep. De focus ligt zo erg op ons, dat als ik opsta en amper geluid maak de hond al op kijkt wat ik ga doen. Gelukkig begint dit al minder te worden na een paar maanden trainen. We proberen haar echt aan te leren dat het goed is als we even naar de keuken lopen. Border collies zijn zulke trouwe honden dat je er een hele hechte band mee opbouwt. Neem alleen een border collie als je echt de tijd hebt om veel met de hond te doen, en dat is dus meer dan 2 keer 30 minuten lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *