Canaanhond: een leergierige, grote waakzame hond 

Canaanhond

Ben jij opzoek naar een slimme hond, die onafhankelijk is en ook nog eens waaks? Dan is de Canaanhond misschien wel iets voor jou. Dit middelgrote ras behoort tot de categorie herdershonden en zal er alles aan doen om zijn baasjes te beschermen. Dit primitieve ras kan, met een beetje extra aandacht en liefde, zomaar eens jouw beste maatje worden. Ben jij benieuwd naar het uiterlijk van dit ras, of wil je meer te weten komen over andere kenmeren? Lees dan verder en maak kennis met de bijzondere Canaanhond.  

 

De geschiedenis van de Canaanhond 

De naam van de Canaanhond is niet zomaar ontstaan, zijn naam wordt namelijk afgeleid van het gebied waar hij vandaan komt. Dit zijn tegenwoordig de gebieden van Israël, Libanon en aangrenzende landen. Ze werden gebruikt als waakhond, omdat ze erg oplettend zijn en daarom goed de mensen en dieren in zijn omgeving kon bewaken en beschermen. Dat zal hij tot op heden nog altijd blijven doen. Dit zit niet alleen in hun aard, maar werd ze simpelweg ook vrij eenvoudig aangeleerd. Dit komt doordat ze vroeger al erg leergierig waren. 

 

Het uiterlijk: een hond met een prachtig en divers uiterlijk  

Als je een Canaanhond voorbij ziet komen, zul je versteld staan van zijn prachtige uiterlijk. Want dat heeft hij. Ze hebben een enorm mooie en lieve uitkijk. Ze zijn misschien niet altijd gemakkelijk te herkennen, omdat veel verschillende kleuren vacht kunnen hebben. Hun vacht kan namelijk onder andere de volgende standaardkleuren hebben: 

  • Zwart
  • Crème 
  • Goud  
  • Rood  
  • Bruin 
  • Wit  

Je zult niet snel zien dat een hond zoveel verschillende kleuren vacht kan hebben, daarbij hebben ze vaak markeringen die ook uit bovenstaande kleuren bestaan. Zo hebben sommige Canaanhonden gave zwarte aftekeningen of gouden markeringen. Hun vacht kan middellang worden, maar is vaak kort. De staart heeft daarentegen wel een lange vacht en wordt meestal omhoog gedragen, net als hun oren. Naast hun gave kleuren, hebben de Canaanhonden een grote lengte, reutjes kunnen tot wel 60 cm worden en teefjes tot 58 cm.  

 

Het karakter: een beschermende en goed trainbare hond 

Ben je op zoek naar een hond die voor een goede bescherming zorgt? Dan is de Canaanhond een zeer prettige hond om in huis te nemen. Hij zal snel reageren op mogelijke bedreigingen, houd er daarom ook wel rekening mee dat hierdoor zijn bescherming soms al snel geuit kan worden. Dus ook wanneer er geen bedreiging is, maar hij andere dieren of mensen dicht in zijn vertrouwde omgeving ziet komen.

Hij kan snel gaan blaffen en dat moet je maar net prettig vinden en aan kunnen, niet iedereen vindt dat fijn. Een voordeel hierbij wel is, is dat de Canaanhond goed getraind kan worden. Hij staat er namelijk erg voor open om nieuwe dingen aan te leren. het afleren van bepaalde gedrag moet geen probleem zijn voor dit leergierige ras.  

Canaanhond buiten

De verzorging van de vacht 

Aan de verzorging van de vacht zul je niet veel tijd kwijt zijn, omdat hij een vacht heeft die dit niet veel nodig heeft. Dit ras is voorzien van een zelfreinigende vacht. Dit houdt in dat ze weinig verzorging nodig hebben en hierdoor niet vaak een bad of borstelbeurt nodig hebben. In de verharingsperiode, die ze één keer per jaar hebben, is het wel verstandig om ze regelmatig te borstelen. Dit om te voorkomen dat je hele huis constant onder de losse haren van je hond ligt. Door hem regelmatig te borstelen kun je de losse haren van zijn lichaam verwijderen en ziet je hond er weer netjes uit. En jij hoeft minder schoon te maken, dat is wel zo ideaal. 

 

De ziektes die een Canaanhond kan krijgen 

Het kan helaas voorkomen dat je hond ziek wordt. Bij veel honden zijn ziektes bekend die sneller voor kunnen komen, het kan belangrijk zijn om hiervan op de hoogte te zijn. Je kunt hierdoor wat beter letten op de verschijnselen die hij kan gaan vertonen wanneer je hond hier ook last van heeft.

Bij de Canaanhond is het echter niet geheel bekend welke ziektes hij voornamelijk kan krijgen, wel is het belangrijk de oren van de Canaanhond te controleren op infecties en zullen de tanden specifieker moeten worden onderhouden dan bij andere honden. Houd er altijd rekening mee dat dit niet de enige ziektes zijn die hij kan krijgen. Houdt altijd de gezondheid en het gedrag van je hond in de gaten. Deze twee staan namelijk vaak met elkaar in verband. Gaat je hond zich plots anders gedragen? Overweeg dan eens een bezoek aan de dierenarts. 

 

Wat kost een Canaanhond? 

Wanneer je van plan bent om een hond aan te schaffen, dan kun je er het beste van tevoren al van op de hoogte zijn hoeveel je kwijt bent aan het aanschaffen van een hond. De prijzen kunnen per hond ook erg verschillen en ook per leeftijd. Als je een Canaanhond als puppy wilt aanschaffen dan is het belangrijk om rekening te houden met een prijs rond de €1000,- en €1200,-. Dit zijn dus enkel de kosten voor het aanschaffen van de hond en daar zijn de kosten van de overige spullen nog niet bij ingerekend. Je hebt natuurlijk ook spulletjes nodig om je hond goed te kunnen onderhouden, zoals voeding, etensbakjes en een riem.  

 

Hoeveel beweging heeft een Canaanhond nodig? 

Beweging is voor iedereen belangrijk en dus zeker ook voor je trouwe viervoeter. Niet iedere hond heeft dezelfde hoeveelheid beweging nodig. Voor de Canaanhond is het belangrijk om dagelijks veel beweging te krijgen, het is niet voor niets een werkhond. Het is een ras met een goede conditie, hij zal altijd voldoende energie hebben om een extra rondje te rennen. Zorg er dan ook zeker voor dat je dagelijks wandelingen met hem maakt en hem de juiste hoeveelheid ruimte biedt in of buiten je woning. Het is een grote hond die zijn ruimte nodig heeft om zijn energie kwijt te kunnen en hij houdt van een uitdaging, zowel fysiek als mentaal.  

Canaan hond close-up

Erkenning van de Canaanhond 

De Canaanhond is al enige tijd eerder ontstaan, maar misschien nog niet gelijk erkend. De Canaanhond werd door de American Kennel Club (AKC) in 1997 pas erkend als ras, maar door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) in 1966 al. De AKC is een Amerikaanse kennelfederatie en de FCI is daarentegen een wereldorganisatie. Ze zijn erkend als een primitieve hond, wat betekent dat ze een erg oud ras zijn.  

 

Een vriendelijke en behulpzame hond om in je hart te sluiten 

Mocht je nog twijfelen of het een goed idee is om de Canaanhond aan te schaffen, dan zullen er nu vast veel twijfels zijn weggenomen. Het is een erg fijne hond om, om je heen te hebben. Het enige waar je eigenlijk nog twijfels over kunt hebben is het blaffen, wat ze veel kunnen doen. Eén voordeel, je kunt ze veel aanleren, omdat ze erg leergierig zijn. Dus door enige tijd in de Canaanhond te steken, kan je deze behulpzame hond veel nieuwe dingen leren. Dat is ideaal toch? Hopelijk kun je via deze weg een makkelijkere keuze maken om deze vriendelijke hond in huis te nemen, want liefde zal hij je zeker geven! Heb jij al ervaring met dit ras? Laat dan vooral jouw tips achter in de comments.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *