Lijst van herdershondenrassen

Grote Zwitserse herder puppy´s

De functie van herdershondenrassen was een van de eerste functies die door de mens werd ontwikkeld tijdens het domesticatieproces van dit dier. Herdershondenrassen worden meestal beschreven als intelligent, aanhankelijk en energiek. Ze behoren tot de meest populaire rassen ter wereld, omdat ze het hoeden van vee als doel hebben en ze uiterst loyaal en toegewijd zijn aan hun eigenaars.

Een ander kenmerk wat goed bij deze hondenrassen past is atletisch, aangezien ze veel energie hebben. Houd hier vooral rekening mee wanneer je een herdershond wilt gaan aanschaffen. Ze hebben veel mentale en fysieke uitdaging nodig. Als ze hier niet de juiste hoeveelheid van krijgen, kunnen ze problematisch gedrag ontwikkelen. Ze zijn bedoeld voor baasjes die veel tijd, toewijding en ruimte kunnen bieden! Hieronder worden de beste 12 werk- en atletiekhonden beschreven.

 

Australian cattle dog

De eerste hond in onze lijst is de Australian cattle dog, een kleine en zeer atletische hond. Ze werden en worden nog steeds gebruikt in Australië om vee te drijven en te hoeden op de enorme boerderijen. Ze kunnen uren rennen zonder te stoppen en zijn zeer intelligent. Het zijn trouwe dieren die houden van hun baasjes. De bijzondere vacht van deze honden kan een gevlekte mengeling van blauwe of rode tinten zijn. Ze zijn geschikt voor het weiden van vee en schapen.

Australian Cattle dog

 

Australische Kelpie

De Australische Kelpie is middelgroot en, in tegenstelling tot de Australian cattle dog, is dit ras onafhankelijk en heeft het geen behoefte aan gezelschap van mensen. Ze vereisen veel training en zijn niet geschikt om in een kleine omgeving te wonen. Dit ras heeft de ruimte nog om te kunnen bewegen en spelen.

Australische Kelpie

 

Australische herder

Een leuk feit is dat de Australische herder eigenlijk helemaal niet Australisch is. Dit ras is ontstaan in de Verenigde Staten en werd ontwikkeld als een werkhond om vee te hoeden. Ze hebben veel energie en deze kun je kwijtraken door lekker met ze te spelen en rond te rennen. Zo niet, dan kunnen ze zich gaan vervelen en zelfs destructief worden. Ze zijn trouw, aanhankelijk en beschermend.

Australische herder

 

Bearded Collie

De Bearded Collie werd in Schotland gefokt om schapen te hoeden. Ze zijn gewend aan koude temperaturen en ruw terrein. Ze hebben lang haar om de kou aan te kunnen. Ook hebben ze een aanhankelijke persoonlijkheid. Het zijn makkelijke honden om te trainen, dus ze zijn perfect voor eigenaren die een herdershondenras willen en niet veel tijd willen besteden aan training. Ze zijn super sociaal en kunnen het goed met iedereen vinden.

Bearded Collie

 

Belgische Herder

De Belgische Herder is een bijzondere herdershond, omdat ze een goede fysieke conditie hebben en erg intelligent zijn. Ze zijn van nature beschermers van kuddes. Ze verzorgen en begeleiden het vee door gebruik te maken van hun natuurlijke instinct. Vooral schapen worden gedreven door dit energieke ras. Ze zijn trouw, aanhankelijk en zeker goede speurneuzen. De eigenaar moet hen naast de training, wel voldoende liefde en aandacht geven om een goede band op te bouwen.

Belgische Herder

 

Duitse herder

De Duitse herder hoedt schapen en koeien, maar geen ganzen of eenden, omdat dit zijn roofinstinct oproept. Door zijn hoge intelligentie, zijn uitstekende lichamelijke conditie en het grote concentratievermogen is de Duitse herder niet alleen goed in het herderswerk, maar is hij ook tot andere taken in staat. In feite staat dit ras bekend als goede politiehonden.

Duitse herder

 

Pyreneese Herder

De Pyreneese Herder is perfect voor koeien. Wanneer deze dieren zich in gevaar voelen, omringen ze zich met de Pyreneese herder om hen te beschermen. Van nature weet hij hoe hij beren en wolven moet aanpakken. De omgang met andere dieren kan dit ras echter nerveus maken, waardoor hij voortdurend op zijn hoede is.

Pyreneese herder

 

Pyreneese Berghond

Een ander bijzonder ras van de Pyreneese herder is de Pyreneese berghond, een soort herdershond die optreedt als beschermer in een open ruimte. Het is een van de grootste soorten ter wereld, die in staat is bruine beren en wolven te bestrijden en te verjagen. Deze reusachtige hond weegt tot 60 kilogram en zijn gebruikelijke kleur is wit met grijze of bruine vlekken.

Het is een van de beste hondenrassen voor koeien, hoewel hij ook schapen kan hoeden. Deze hond kan goed met kinderen omgaan, maar kan ook een beetje lomp zijn, omdat hij zich niet bewust is van zijn enorme kracht. Hij heeft de neiging zijn vreugde te uiten door op mensen te springen en ze te omhelzen. Dit ras is nergens bang voor.

Pyreneese Berghond

 

Karpatische herdershond

Als de beer genetisch gekruist zou kunnen worden met een wolf, kan het resultaat erg lijken op dat van de Karpatische herdershond. Een geweldige hond, die zeer moedig, loyaal en onbaatzuchtig is. Dit ras ziet er spectaculair uit. Deze prachtige hond kan vee hoeden, beschermen en bewaken. Zoals verschillende geweldige herdershondenrassen, wordt de Karpatische Herdershond zelden als gezelschapsdier gehouden, voornamelijk omdat hij veel lichamelijke beweging nodig heeft.

Dit wil echter niet zeggen dat het geen uitstekende vriend is, maar wel dat hij meer activiteit vereist dan andere rassen. Hij heeft een open ruimte nodig om te rennen, te spelen en te bewegen. Dit ras is zeer geschikt als werkhond, aangezien hij zeer gehoorzaam en trouw is aan zijn herder. Hij is zowel geschikt als herdershond en als veedrijvershond.

Karpatische herdershond

 

Roemeense Herdershond Mioritza

De geweldige Roemeense herdershond Mioritza is een groot hondenras uit Roemenië. Deze honden beschermen het vee en, ondanks hun grote omvang, hebben ze een zeer kalm karakter. Deze hond kan tot 65 kg wegen. Het is een goed getrainde hond, die de bevelen van de herder snel zal opvolgen. Hij heeft een warme vacht, meestal wit of heel lichtgrijs. Hij kan enkele donkere vlekken in zijn vacht hebben. De Roemeense herdershond Mioritza is een type hond dat door zijn grootte en vermogen kan dienen als herdershond voor schapen en koeien.

 

Grote Zwitserse Herder

De grote Zwitserse Herder is een hond die bedoeld is om koeien weg te houden terwijl ze grazen. Het is een grote hond, die tot 63 kg kan wegen en heeft een korte vacht in drie kleuren (zwart, wit en bruin). Deze hond heeft veel activiteit nodig, aangezien hij heeft veel kracht heeft. Door zijn temperament en vriendelijkheid kan hij een huisdier worden, mits hij genoeg beweging krijgt. In Zwitserland zijn dit de drie rassen die het meest verwant zijn aan de Grote Zwitserse Herder: Berner Herder, Appenzeller Herder, en Entebuch Herder.

Grote Zwitserse herder

 

Old English Sheepdog

De Old English Sheepdog is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk voor de verzorging van koeien en schapen. In de afgelopen decennia is het een van de favoriete rassen geworden voor het werk als schaapherder bij koud weer. Vandaar dat dit een van de betere rassen van de herdershonden is. Het is een uitzonderlijk rustig en plezierige hond, maar wanneer hij uitgeput raakt kan hij woest worden.

Hij kan tot 100 kilo wegen, afhankelijk van of het een vrouwtje of een mannetje is, en heeft een normale lengte van 70 cm. Hij heeft een enigszins authentieke blaf en is een betrouwbare vriend. Ondanks het feit dat hij training en mentale prikkeling vereist, is de Old English Sheepdog misschien wel de meest uitstekende en aangename soort herdershond. Deze honden zijn ook geweldig met kinderen.

Old English Sheepdog

 

Majorcaanse herder (Ca de Bestiar)

De Majorcaanse herder of Ca de Bestiar is een Spaans hondenras dat uit Mallorca komt. Deze hond heeft een normaal gewicht van 40 kg en een lengte van maximaal 75 cm. Zijn vacht is donker. In zijn kwaliteiten draagt hij al zijn eigenschappen van een herdershond over: hij verzamelt, bewaakt en leidt de kuddes van schapen, koeien, pony’s en varkens.

Het is ook een goede waakhond, aangezien hij scherp, trouw en moedig is tijdens het werk. Thuis zal dit ras de liefde van zijn baasjes waarderen. Het is een buitengewoon geweldige, sterke en behendige hond. Hij moet elke dag verzorgd worden en er moet rekening worden gehouden met de gevreesde heupdysplasie.

Majorcaanse herder

 

Catalaanse herder (Gos d’atura Catalá)

De Catalaanse herder of gos d’atura Català is een ras dat afkomstig is uit de Catalaanse Pyreneeën. Deze hond heeft een normaal gewicht van 20 kg en een lengte van maximaal 55 cm. Hij wordt door de Catalanen beschouwd als de perfecte hond om groepen te leiden, omdat hij een uitzonderlijk meegaand en loyaal dier is.

Daarnaast bezit deze hond een buitengewone mentale kracht, waardoor hij ook nuttig is voor de veiligheid van de groepen die hij leidt. Hierdoor is hij een fantastische schapendrijver en koeiendrijver. Het is ook een geweldige familiehond, omdat hij van knuffels en gezelligheid houdt.

 

 

Conclusie

We kunnen concluderen dat herdershonden een aantal unieke eigenschappen delen. Ze zijn intelligent en zeer goed te trainen. Daarnaast zijn ze atletisch, dus als je op zoek bent naar een wandelmaatje, zijn deze rassen misschien wel wat je zoekt! Ze zijn ook waakzaam omdat ze gewend zijn over andere dieren te waken. We kunnen ook zeggen dat ze loyaal zijn en dat ze normaal gesproken een hechte band hebben, met slechts één persoon in het bijzonder.

Dus of je nu op zoek bent naar een herder, een dagelijkse metgezel, of een familiehond, herdershonden zijn altijd een goede keuze. Ze zijn vriendelijk, energiek en intelligent, maar niet alle herders zijn gelijk geschapen. Dus als je klaar bent om een herder aan te schaffen, overweeg dan de kenmerken van deze rassen. Hoewel deze rassen nog steeds de voorkeur hebben op boerderijen, zijn de meeste herdershonden vandaag de dag nooit boerderijdieren geweest. Toch zien veel mensen de voorliefde van het dier voor het “hoeden” van hun gezin, vooral van jonge kinderen.

Herdershondenrassen

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

  1. Ik mis hier de Hollandse herder. Zeer vergelijkbaar met een belgische herder, maar wat rustiger in de thuissituatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *