De Chow Chow: een kleine, maar krachtige hond

Chow Chow staand op balk

De Chow Chow wordt ook wel de kleine leeuw genoemd en dat is ook niet zo vreemd als je naar het schattige hondje kunt. De vacht rondom de nek lijken op manen en ook zijn schouders zijn dik behaard. Waar de Chow Chow echt om bekendstaat is de blauwe tong! En dat komt niet, omdat ze vies zijn, want ze zijn juist één van de schoonste hondenrassen die er bestaan!

Het ras staat er ook om bekend dat ze zeer loyaal zijn en ze passen zich snel aan. Dit maakt dit ras dus ideaal voor het gezinsleven. Wil jij meer weten over de Chow Chow en wil je weten of je een goede keuze maakt wanneer je voor het ras kiest? Lees dan snel verder! 

 

De geschiedenis van de Chow Chow: een van de oudste rassen 

De Chow Chow is één van de oudste rassen van de wereld. De Chow Chow bestaat al sinds enkele honderden jaren voor Christus. De rijke geschiedenis van de Chow Chow is zeer uitgebreid. Zo is er een Chinese keizer geweest die enorm veel Chow Chow honden had, omdat hij ze speciaal vond. De honden werden gebruikt als jagers en als bewakers. 

Waar de naam Chow Chow vandaan komt is niet helemaal bekend. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de naam van Engelse zeelieden afkwam. Chow Chow was een uitdrukking die gebruikt werd om goederen en kleine voorwerpen die aanwezig waren op een boot te beschrijven. Omdat deze honden vaak vervoerd werden via dit soort schepen, kreeg het ras de naam Chow Chow.

 

Het karakter: zeer loyaal 

De Chow Chow is te herkennen aan zijn loyale karakter. Hij wilt graag bij zijn baasje in de buurt zijn als er eenmaal een band is opgebouwd. De Chow Chow is zeer zelfstandig en ook een tikkeltje eigenzinnig. Wat opvalt is dat dit ras redelijk afstandelijk is tegen vreemden. Het kan dan ook even duren voordat ze een connectie leggen met nieuwe mensen. Wanneer je een Chow Chow in huis neemt, is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd een connectie met hem te leggen. Dit geldt ook voor de andere gezinsleden. Dit bevordert de dynamiek in het huis en hierdoor zal de Chow Chow zich sneller thuis voelen. 

Een ander opvallend kenmerk aan het karakter van de Chow Chow is het feit dat ze enorm schoon zijn. Dit ras is bijvoorbeeld al vanaf een hele jonge leeftijd zindelijk. De Chow Chow vaak wordt beschreven als een katachtige, omdat hij zo schoon is. 

Chow Chow puppy

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Chow Chow: een gemiddelde grote

De Chow Chow is een hond met zware botten en is van gemiddelde grootte. Wat opvalt zijn de vormen. Deze zijn namelijk een beetje blokkerig. Het lichaam van de hond is compact en dicht. De poten van de Chow Chow zijn kort, recht en sterk. 

De kop van de Chow Chow is groot, dik en breed. De vacht rondom zijn kop is dicht en dik. Hier liggen dus vergelijkingen met de leeuw. De kop van de Chow Chow wordt ondersteund door een sterke en gespierde nek. De nek is zo gevormd dat de kop vaak wat hoger boven het lichaam staat, dit zorgt voor een “trotse” uitstraling. De borst van dit ras is erg breed en kort. Daarnaast is zijn borst ook nog eens mooi gevormd met veel spieren.

De Chow Chow kan voorkomen met twee verschillende soorten vacht: zacht en ruw. Beide soorten vacht zijn voorzien van een sterke ondervacht. De buitenkant van de vacht is dik en recht. De ondervacht is van een compleet andere structuur, namelijk zacht en wollig. Ook de staart van dit ras is voorzien van een dikke en stevige laag vacht.

 

De verzorging van de Chow Chow

Doordat de Chow Chow een flinke vacht heeft is het nodig om twee tot drie keer per week zijn vacht zorgvuldig te kammen. Ook is een maandelijks bad nodig om zijn vacht schoon en in goede conditie te houden. Check wekelijks of de ogen en oren van de Chow Chow schoon zijn en laat zijn nagels ook regelmatig knippen.

Wanneer je de vacht van dit ras borstelt, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de vacht achterop zijn schouders, maar ook rondom zijn nek en zijn kop. Hier is het kammen extra belangrijk omdat hier de vacht veel dichter is. 

In principe kan alle verzorging door het baasje worden gedaan, alleen moet er wel rekening worden gehouden met het knippen van de nagels. Gemiddeld genomen heeft dit ras iets meer verzorging nodig dan andere rassen. Dit is dus iets om rekening mee te houden.

 

Voeding voor de Chow Chow

De Chow Chow heeft een combinatie van nat en droog voer nodig. Het is het beste voor dit ras om een dieet te volgen waar weinig granen in zitten. Granen zijn minder goed verteerbaar en kunnen zorgen voor allergische reacties. Zorg er ook voor dat het dieet van de Chow Chow laag in vetten is.

Het kan soms lastig in te schatten zijn wanneer een Chow Chow overgewicht heeft, dit komt door zijn dichte vacht. Toch is het verstandig om hier op te letten en om het snoepen te beperken wanneer er sprake is van overgewicht. Ook al ben je geneigd om je trouwe viervoeter extra koekjes te geven, omdat ze er zo schattig uitzien. 

Twee Chow Chow puppy´s

De ziektes die veel voorkomen bij de Chow Chow

De Chow Chow is vatbaar voor een aantal bekende ziektes en aandoeningen. De belangrijkste om rekening mee te houden zijn:

  • Heup problemen
  • Elleboog probleem
  • Schildklier aandoeningen

Merendeel van deze problemen komen ook regelmatig voor bij andere rassen, alleen is dit ras meer vatbaar voor deze aandoeningen. De meeste problemen kunnen grotendeels worden voorkomen door een gezonde levensstijl en door regelmatig naar een dierenarts te gaan voor een complete check.

De schildklier aandoening kan ervoor zorgen dat de Chow Chow sneller aankomt. Het is dan ook verstandig om dit probleem snel vast te laten stellen, om zo verdere problemen te voorkomen. Zie je veranderingen in gewicht en/of gedrag bij je hond? Ga dan naar een dierenarts en laat je voorlichten. 

 

Hondentraining voor de Chow Chow

Een Chow Chow is redelijk lastig te trainen en is dan ook meer een gezelschapshond, dan een hond voor trainingen en wedstrijden. Wanneer je dit ras gaat trainen is geduld en reguliere training het belangrijkst. Bij de puppytraining moet hier dan ook speciaal op worden gelet.

Er zijn verschillende hondentrainingen die passen bij het karakter van de Chow Chow. Het is verstandig om hier naar te informeren bij een rasvereniging of bij een erkende fokker. Zij weten vaak welke trainingen het beste aansluiten bij dit ras. Een Chow Chow leert wel het snelst als je op een spelende manier iets probeert bij te brengen. Begin dan ook met simpele trucjes, zoals “zit”, “af” en “blijf”. En beloon je vriend of vriendin als hij zijn trucje heeft gedaan. 

 

Wat kost een Chow Chow?

Een Chow Chow kost gemiddeld zo’n €1000, wat een redelijke prijs is voor een hond. In Nederland zijn er verschillende rasverenigingen waar je dit ras kunt kopen. Via de website van Raad van Beheer kun je meer informatie vinden over deze verenigingen. Een bekende en goed aangeschreven Rasvereniging in Nederland is de Nederlandse Chow Chow Club.

Chow Chow liggend in grasveld

De beweging die de Chow Chow nodig heeft

De Chow Chow is behoorlijk actief en dat betekent dat vaak bewegen op normale intensiteit het beste is voor deze hond. Zorg ervoor dat je dagelijks met hem gaat wandelen en daag hem zo nu en dan uit met speeltjes. Dit ras is niet gebouwd voor hele intensieve bewegingen, zoals sprinten, springen en andere heftige manieren van bewegen. Probeer dit dan dus ook te beperken. 

Tijdens warm weer is het belangrijk om de beweging die de Chow Chow nodig heeft in de schaduw te doen. Probeer buiten zijn in de warmste periode van de dag te vermijden. Door zijn dikke vacht kan de Chow Chow moeilijk zijn warmte kwijt tijdens het bewegen.

 

Erkenning van de Chow Chow in Nederland

De Chow Chow is in 1903 in Amerika erkend als ras. In Nederland gebeurde dit wat later. De Chow Chow is een ras dat gemiddeld vaak voorkomt in Nederland. In andere landen, zoals Amerika, is dit ras stukken populairder. De populariteit van de Chow Chow is vooral te danken aan het leuke karakter, het schattige uiterlijk en het formaat van de hond. 

 

Wat vind jij van de Chow Chow? 

De Chow Chow is een hond met een uniek uiterlijk. Te herkennen aan zijn blauwe tong en unieke vacht rondom zijn nek en op zijn kop. De Chow Chow is een hond die graag omgaat met mensen en is dus een echte gezelschapshond. Wat is jouw mening over dit ras? Heb je misschien al een Chow Chow in huis? Dan zijn wij heel benieuwd naar jouw ervaring! Laat daarom onder dit artikel een reactie achter.

 

Veelgestelde vragen 

Is een Chow Chow een knuffeldier? 

Ja en nee. Als je een band met je trouwe viervoeter hebt zal hij of zij heel aanhankelijk zijn en graag geknuffeld worden. Tegenover vreemden zijn Chow Chow’s in de regel schuw en afstandelijk. Ze kunnen ook waaks zijn als een vreemde hun niet bevalt. 

 

Is een Chow Chow een waakhond? 

Ja. Je kunt een Chow Chow leren om een goede waakhond te zijn, maar je moet vanaf de puppyfase al direct duidelijk maken wie de baas is en wat wel en wat niet mag. Anders kan een Chow Chow vals worden. Vooral vreemden moeten het dan ontgelden. Een Chow Chow is waaks, afstandelijk en kan dan zelfs agressie vertonen.  

 

Welke speeltjes geef je een Chow Chow? 

Een Chow Chow is niet echt een overactieve hond, maar hij of zij vindt het wel leuk om te apporteren of om op een touw te bijten. Ze zijn bovenal enorm intelligent. Dus hondenpuzzels zijn speeltjes waar ze uren zoet mee kunnen zijn.

 

Hoe vaak laat je een Chow Chow uit? 

Een Chow Chow moet minimaal 2x en het liefst 3x per dag naar buiten om zijn behoeftes te doen, maar je hoeft er niet uren mee te wandelen. Zo actief is het ras namelijk niet. Is het warm buiten? Ga dan op een ander tijdstip of loop vooral in plekken met schaduw. Door de dikke vacht kan een Chow Chow het heel warm hebben. 

 

Wat doe ik als mijn Chow Chow oververhit is? 

Een Chow Chow kan snel oververhit raken en dat heeft vooral te maken met de temperatuur. Zet je vriendje of vriendinnetje vooral niet onder een koude douche, want dat kan problemen opleveren, zoals hartfalen. Gebruik bijvoorbeeld een koelmat of geef je hond speciale hondenijsjes of andere koude snacks. Je mag ook best een ijsblokje in het drinkwater doen. Er zijn ook speciale vestjes met koelelementen die je een Chow Chow kunt omdoen, maar door de dikke vacht vinden de honden deze vaak niet lekker zitten. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 23 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

  1. Onze chow chow is erg lief zeer vriendelijk en loopt los gewoon in bos. Speelt bijna met alle honden. Chow chow moet je respecteren hij hou niet van iedere gast te begroeten en hou netjes grens. Mensen willen hem graag knuffelen. Maar hij vind dat niet leuk.

    1. Ik vind dat je een hond, vooral als je die niet kent, nooit zomaar moet aanraken en/of knuffelen. Laatste al helemaal niet. Zoiets zouden wij ook niet prettig vinden toch?
      Los laten lopen waar ook andere mensen zijn is misschien niet zo slim. Je weet nooit wat mensen doen en zeker kinderen, en als er wat gebeurt krijgt de hond altijd de schuld! Hoe oneerlijk dat ook is

  2. Geweldige hond aan gehad, de meest betrouwbare! Chow Chow is gereserveerd naar vreemden inderdaad. Iedereen wilt hem per se knuffelen vanwege zijn uiterlijk. Dat maakt het uitlaten soms wat lastig. Enorme trotse en aanhankelijke hond. Helaas overleden na mishandeling door een man in het park. Onze hond kwam in gevecht met een loslopende hond. Baasje van loslopende hond, (onze Tom kon namelijk niet loslopen vanwege zijn nieuwsgierige aard liep hij dan weg.) (man van 150kg) is op onze hond gaan liggen, heup dusdanig kapot dat het uitendelijk zijn einde is geworden. Zou graag weer een Chow willen, maar ons huidige leven is te druk om de noodzakelijke aandacht te bieden aan de hond, misschien later weer.

  3. Hallo met Ton ik had in de jaren 70-80 . Zwarte chow 13 stuks waren volledig gehoorzaamheid papieren je hebt 3 soorten de kort en langhaar en de werkelijk niemand wou mij helpen om een chow te vinden uit de werk lijn.de werkelijk is groter en langer lijkt een beetje kwa bouw op whooly husky jammer voor het ras deze honden hebben minder problemen en worden plusminus 13 a 14 jaar de moderne chow wil ik niet hebben allemaal overkomt en vooral de bruine,blauwe,witte. door de langere neus minder luchtweg problemen groetjes ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *