De Chow Chow: een kleine maar krachtige hond

Chow Chow staand op balk

De Chow Chow wordt ook wel de kleine leeuw genoemd, dit komt door de vacht rond zijn nek en rondom zijn schouders. Wat opvallend is aan dit ras, is dat de tong blauw van kleur is. De Chow Chow is een van de schoonste hondenrassen die er bestaan. Ze zijn zeer loyaal en passen zich snel aan bepaalde omstandigheden aan. Dit maakt dit ras dus ideaal voor het gezinsleven. Wil jij meer weten over dit speciale ras? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis van de Chow Chow: een van de oudste rassen

De Chow Chow is een van de oudste rassen van de wereld. De Chow Chow bestaat al sinds enkele honderden jaren voor Christus. De geschiedenis van de Chow Chow is rijkelijk en bestaat uit verschillende gebeurtenissen. Zo is er een Chinese keizer geweest die enorm veel Chow Chow honden had, omdat hij ze speciaal vond. De honden werden gebruikt als jagers en als bewakers.

Waar de naam Chow Chow vandaan komt is niet helemaal bekend. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de naam van Engelse zeelieden afkwam. Chow Chow was een uitdrukking die gebruikt werd om goederen en kleine voorwerpen die aanwezig waren op een boot te beschrijven. Omdat deze honden vaak vervoerd werden via dit soort schepen, kreeg dit ras de naam Chow Chow.

 

Het karakter: zeer loyaal

De Chow Chow is te herkennen aan zijn loyale karakter. Eenmaal een connectie gelegd met een baasje, dan wil hij graag bij zijn baasje in de buurt zijn. De Chow Chow is zeer zelfstandig en ook een tikkeltje eigenzinnig. Wat opvalt is dat dit ras redelijk afstandelijk is tegen vreemden. Het kan dan ook even duren voordat ze een connectie leggen met nieuwe mensen. Wanneer je een Chow Chow in huis neemt is het dan ook belangrijk om vanaf jonge leeftijd een connectie met hem te leggen. Dit geldt ook voor de andere gezinsleden. Dit bevordert de dynamiek in het huis en hierdoor zal de Chow Chow zich sneller thuis voelen.

Een ander opvallend kenmerk aan het karakter van de Chow Chow is het feit dat ze enorm schoon zijn. Dit ras is bijvoorbeeld al vanaf een hele jonge leeftijd zindelijk. De Chow Chow vaak wordt beschreven als een kat omdat hij zo schoon is.

Chow Chow puppy

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Chow Chow: een gemiddelde grote

De Chow Chow is een hond met zware botten en is van gemiddelde grootte. Wat opvalt zijn zijn vormen, deze zijn namelijk een beetje blokkig. Het lichaam van de hond is compact en dicht. De poten van de Chow Chow zijn kort, recht en sterk.

De kop van de Chow Chow is groot, dik en breed. De vacht rondom zijn kop is dicht en dik. Hier liggen dus vergelijkingen met de leeuw. De kop van de Chow Chow wordt ondersteund door een sterke en gespierde nek. De nek is zo gevormd dat de kop vaak wat hoger boven het lichaam staat, dit zorgt voor een “trotse” uitstraling. De borst van dit ras is erg breed en kort. Daarnaast is zijn borst ook nog eens mooi gevormd met veel spieren.

De Chow Chow kan voorkomen met twee verschillende soorten vacht: zacht en ruw. Beide soorten vacht zijn voorzien van een sterke ondervacht. De buitenkant van de vacht is dik en recht. De ondervacht is van een compleet andere structuur, namelijk zacht en wollig. Ook de staart van dit ras is voorzien van een dikke en stevige laag vacht.

 

De verzorging van de Chow Chow

Doordat de Chow Chow een flinke vacht heeft is het nodig om twee tot drie keer per week zijn vacht zorgvuldig te kammen. Ook is een maandelijks bad nodig om zijn vacht schoon en in goede conditie te houden. Check wekelijks of de ogen en oren van de Chow Chow schoon zijn en laat zijn nagels ook regelmatig knippen.

Wanneer je de vacht van dit ras kamt, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de vacht achterop zijn schouders, maar ook rondom zijn nek en zijn kop. Hier is het kammen extra belangrijk omdat hier de vacht veel dichter is.

In principe kan alle verzorging door het baasje worden gedaan, alleen moet er wel rekening worden gehouden met het knippen van de nagels. Gemiddeld genomen heeft dit ras iets meer verzorging nodig dan andere rassen. Dit is dus iets om rekening mee te houden.

 

Voeding voor de Chow Chow

De Chow Chow heeft een combinatie van nat en droog voer nodig. Het is het beste voor dit ras om een dieet te volgen waar weinig granen in zitten. Granen zijn minder goed verteerbaar en kunnen zorgen voor allergische reacties. Zorg er ook voor dat het dieet van de Chow Chow laag in vetten is. Het kan soms lastig in te schatten zijn wanneer een Chow Chow overgewicht heeft, dit komt door zijn dichte vacht. Toch is het verstandig om hier op te letten en om snoepen te beperken wanneer er sprake is van overgewicht.

Twee Chow Chow puppy´s

De ziektes die veel voorkomen bij de Chow Chow

De Chow Chow is vatbaar voor een aantal bekende ziektes en aandoeningen. De belangrijkste om rekening mee te houden zijn:

  • Heup problemen
  • Elleboog probleem
  • Schildklier aandoeningen

Merendeel van deze problemen komen ook regelmatig voor bij andere rassen, alleen is dit ras meer vatbaar voor deze aandoeningen. De meeste problemen kunnen grotendeels worden voorkomen door een gezonde levensstijl en door regelmatig naar een dierenarts te gaan voor een complete check.

De schildklier aandoening kan ervoor zorgen dat de Chow Chow sneller aankomt. Het is dan ook verstandig om dit probleem snel vast te laten stellen, om zo verdere problemen te voorkomen. Zie je veranderingen in gewicht en/of gedrag bij je hond ga dan naar een dierenarts en laat je voorlichten.

 

Hondentraining voor de Chow Chow

Een Chow Chow is redelijk lastig te trainen en is dan ook meer een gezelschapshond, dan een hond voor trainingen en wedstrijden. Wanneer je dit ras gaat trainen is geduld en reguliere training het belangrijkst. Bij de puppytraining moet hier dan ook speciaal op worden gelet.

Er zijn verschillende hondentrainingen die passen bij het karakter van de Chow Chow. Het is verstandig om hier naar te informeren bij een rasvereniging of bij een erkende fokker. Zij weten vaak welke trainingen het beste aansluiten bij dit ras.

 

Wat kost een Chow Chow?

Een Chow Chow kost gemiddeld zo’n €1000, wat een redelijke prijs is voor een hond. In Nederland zijn er verschillende rasverenigingen waar je dit ras kunt kopen. Via de website van Raad van Beheer kun je meer informatie vinden over deze verenigingen. Een bekende en goed aangeschreven Rasvereniging in Nederland is de Nederlandse Chow Chow Club.

Chow Chow liggend in grasveld

De beweging die de Chow Chow nodig heeft

De Chow Chow is behoorlijk actief, wat betekent  dat er vaak bewegen op normale intensiteit het beste is voor deze hond. Zorg ervoor dat je dagelijks met hem gaat wandelen en daag hem zo nu en dan uit met speeltjes. Dit ras is niet gebouwd voor hele intensieve bewegingen, zoals sprinten, springen en andere heftige manieren van bewegen. Probeer dit dan dus ook te beperken.

Tijdens warm weer is het belangrijk om de beweging die de Chow Chow nodig heeft in de schaduw te doen. Probeer buiten zijn in de warmste periode van de dag te vermijden. Door zijn dikke vacht kan de Chow Chow moeilijk zijn warmte kwijt tijdens het bewegen.

 

Erkenning van de Chow Chow in Nederland

De Chow Chow is in 1903 in Amerika erkend als ras. In Nederland gebeurde dit wat later. De Chow Chow is een ras dat gemiddeld vaak voorkomt in Nederland. In andere landen, zoals Amerika, is dit ras stukken populairder.

 

Wat vind jij van de Chow Chow?

De Chow Chow is een hond met een uniek uiterlijk, te herkennen aan zijn blauwe tong en unieke vacht rondom zijn nek en op zijn kop. De Chow Chow is een hond die graag omgaat met mensen en dus een echte gezelschapshond is. Wat is jouw mening over dit ras? Heb je misschien al een Chow Chow in huis? Dan zijn wij heel benieuwd naar jouw ervaring! Laat daarom onder dit artikel een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 15 Average: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.