De 12 sterkste hondenrassen

Sterk hondenras

Woon jij op een boerderij ver van de bewoonde wereld en zou jij graag een sterke hond op jouw terrein hebben lopen? Mooi! In dit artikel zetten wij verschillende hondensoorten op een rijtje en kom jij te weten welke sterke hond geschikt is voor jou. Honden zijn er nou eenmaal in verschillende soorten en maten. Wanneer jij besluit een hond te in huis te halen, heb je als het goed is van tevoren een lijstje gemaakt met eisen.

Wanneer je in een appartement woont kan een grote hond erg vervelend zijn. Ben jij daarentegen opzoek naar een echte jachthond met kracht en uithoudingsvermogen? Neem dan eens een kijkje in de onderstaande lijst en wie weet loop jij straks rond met een van deze bodybuilders als huisdier. Maar vergeet niet: ook deze sterke dieren hebben liefde en aandacht nodig.

 

Dobermann

Deze sterkte honden soort wordt met name gefokt in Duitsland en heeft hier zijn wortels liggen. Een Duitse deurwaarder gebruikte zijn Dobermann als ondersteuning tijdens zijn tocht langs wanbetalers. Eerlijk is Eerlijk, deze grote en sterke hond zal er wel voor gezorgd hebben dat mensen hun betalingen niet langer wilden uitstellen. Ondanks dat deze hond bekend staat om zijn agressiviteit kan hij, indien goed getraind, zeker dienen als trouwe gezelschapshond.

Dobermann

 

Kangal (Anatolische Herder)

De Anatolische Herder, oftewel Kangal, is een grote hond die het heerlijk vindt om in de bergen te lopen. Het lichaam is gewend aan extreme temperaturen en functioneert prima tijdens een koude winter of een warme zomer. De Kangal is in staat zelfstandig te overleven en beschermt zijn roedel waar nodig.

Een lange wandeling op de planning staan? Geen probleem! De Kangal is niet vies van wat extra beweging en loopt graag met je mee. Schrik niet, sommige honden worden meer dan 90 kilo. Een echt bakbeest, dat je niet graag aan je been hebt hangen.

Kangal

 

Duitse Herder

Iedereen kent hem wel; de Duitse Herder. Deze grote hond, met spitse oren en een bruine vacht, is op kilometers afstand te herkennen. Een Duitse Herder is trouw, slim en ontzettend leergierig. Opzoek naar een sterke hond, maar heb jij ook een kleine peuter rondkruipen? Deze hondensoort kan over het algemeen goed overweg met kinderen. Een sterk beest, met energie voor tien.

De Duitse herder werd in het verleden met name gebruikt om de schapenroedel te beschermen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de bijtkracht van dit prachtige dier. Herders hebben een sterke bijtkracht, die zij gebruiken voor het aanvallen van roofdieren. De hoogst gemeten waarde ligt rond de 238 psi, dit houdt in dat zijn met gemak een bot doormidden kunnen bijten.

Duitse Herder

 

Chow Chow

Je zou het niet zeggen, maar ook deze hondensoort behoort tot een van de sterkste van de wereld. De Chow Chow is, met zijn grote manen en kleine ogen, een opvallende verschijning. Dit primitieve hondenras heeft een lange voorgeschiedenis en komt van oorsprong uit China. Opzoek naar een maatje voor het leven? Deze sterke pluizenbol kan, indien goed getraind, je beste vriend worden. Deze hond staat met name bekend om zijn agressiviteit tegenover vreemden. Meer bescherming dan dit heb je zeker niet nodig.

Chow Chow

 

Sint-bernard

Wanneer je het hebt over grote honden, kan de Sint-Bernard zeker niet ontbreken. Met hun hangende ogen en ietwat lompe bouw, behoren zij misschien wel tot de meest rustige soort van deze lijst. De Sint-bernard kan een hoogte bereiken tot wel 75 cm en een maximaal gewicht van 80 (!) kilo. De vacht kan zowel lang als kort zijn en is meestal rood van kleur met accenten van wit en bruin. De huid is sterk gerimpeld en vanuit de wangen kunnen deze beesten gaan kwijlen.

Omdat deze honden zo groot worden, duur het lang voordat ze hun uiteindelijke hoogte hebben bereikt. Dit proces kan gerust 2 tot 3 jaar in beslag nemen. Ondanks de sterke bouw en hoge schacht, zijn sint-bernards echte knuffelberen. Ze kunnen ontzettend goed met kinderen en doen geen vlieg kwaad. In gevaarlijke situaties, zal deze hond niet snel geneigd zijn om in actie te komen. Ben jij opzoek naar een waakhond? Dan ben jij hier niet aan het juiste adres.

Sint-Bernard

 

Rottweiler

Daar is hij dan, de Rottweiler. Een grote en vooral sterke hond die je niet graag op schoot wilt hebben. Rottweilers worden vaak ingezet als waakhond door hun sterke en agressieve imago. Voorheen werd dit hondenras gebruikt om vee naar de markt te drijven. Ook het trekken van zware karren, is voor deze hond een eenvoudige klus. Rottweilers hebben een pittig karakter, maar houden ook zeker van liefdevolle aandacht.

Ze hebben veel beweging nodig en zijn dus ideaal voor mensen die hun hond mee willen nemen tijdens een grote wandeling in het bos. Tegenwoordig wordt de rottweiler ingezet als waak- en politiehond. Ze beschermen hun territorium en zullen aanvallen wanneer gevaar om de hoek komt kijken. Laat een Rottweiler nooit alleen met kinderen. De kleine buurjongen die plotseling het erf op komt rennen, kan gezien worden als gevaar. Een rottweiler heeft weinig verzorging nodig.

De vacht blijf van nature kort en moet zo nu en dan geborsteld worden. Wanneer je een Rottweiler wilt gaan aanschaffen, is het hebben van voorkennis een pre. Ze hebben een consequente eigenaar nodig, die weet wat hij of zij doet. Loop langs bij een rasvereniging, verkrijg informatie en wees goed voorbereid.

Rottweiler

 

Cane Corso

De Cane Corso kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Een grote en gespierde hond met Italiaanse roots. Deze hond werd met name gebruikt als waakhond en heeft hier dan ook zijn naam aan te danken. Cane staat voor hond en corso is, zoals men nu denkt, afgeleid van het woord Cortos. Cortos is een Grieks woord, dat staat voor binnenhofbescherming.

De Cane Corso is een gezelschapsdier, maar heeft ook zeker een vurig en driftig karakter. Training en socialisatie is in de eerste jaren dan ook zeker cruciaal. Bedenk van tevoren of je hier tijd en moeite in kunt steken. De vacht van dit hondenras is daarentegen makkelijk te onderhouden. Af en toe een borstel over de vacht halen is het enige dat nodig is.

Cane Corso

 

Newfoundlander

Opzoek naar een maatje om mee te zwemmen, dan is de Newfoundlander jouw grootste vriend. Deze Ranomi Kromowidjojo van de hondenwereld, is in het water niet bij te houden. Newfoundlanders kunnen een gewicht bereiken tot wel 75 kilo. Maar dit gewicht zegt niks over het karakter van deze hond. De newfoundlander is een zachtaardige, zelfbewuste en toegewijde hond.

Door zijn formaat is enige ruimte vereist, en ook een wandeling of rondje zwemmen mag niet ontbreken op de activiteitenlijst. Door zijn lange en dikke vacht, heeft de Newfoundlander relatief veel verzorging nodig. Zijn haren moeten regelmatig geborsteld en gewassen worden. Sta niet vreemd te kijken als er na een wandeling een zandbak in je woonkamer is ontstaan. Onder de lange en dikke vacht kunnen vele resten achterblijven.

Newfoundlander

 

Hollandse Herder

Opnieuw een herdershond in de lijst, de Hollandse Herder. Deze soort staat niet zonder reden in deze lijst; het is een krachtige hond met een waaks karakter. De Hollandse herder werd vroeger ingezet om schapen te drijven. Ze zijn leergierig en uitermate slim, een kunstje is dus relatief eenvoudig aangeleerd. De Hollandse herder is met een psi van 224 vele malen sterker dan een Mechelse harder. Tegenwoordig wordt deze soort ingezet als politiehond. Eerlijk is eerlijk, je wilt je arm niet tussen deze sterke kaken krijgen.

Hollandse Herder

 

Husky

De Husky, een hondenras dat misschien behoort tot de oudste van deze lijst. Toch is de husky pas sinds eind vorige eeuw populair als huisdier. Hun extreme uithoudingsvermogen en kracht maakt deze soort de ultieme werkhond. Maar met hun zachtaardige en liefdevolle karakter zijn ze ook geschikt als huisdier.

En dan hebben we het nog niet eens over het prachtige uiterlijk gehad; een zwart/witte vacht met tinten van grijs en blauwe ogen. Leuk feitje: een combinatie van twee verschillende kleuren ogen komt regelmatig voor. Een bijzondere verschijning met een krachtige bouw.

Husky

 

Pyreneese berghond

De echte ijsbeer in de hondenwereld, de Pyreneese berghond. Een prachtige verschijning met een dikke witte vacht. Deze hond is, door zijn dikke en waterafstotende vacht, bestand tegen barre weersomstandigheden. Niet zo vreemd dat de Pyreneese berghond vooral in de Pyreneeën te vinden is. Toch heeft deze hond een zachtaardig en trouw karakter, die graag een aai over zijn bol krijgt. Pas op dat hij niet tegen je op springt, de Pyreneese berghond haalt met gemak de 50 kilo.

Pyreneese berghond

 

Bordeauxdog (Franse Mastiff)

De Bordeauxdog is een krachtige, kalme en stabiele hond. Hij houdt van aandacht en raakt gehecht aan de mensen die hij regelmatig ziet. De eigenaar van deze hondensoort moet stevig in zijn schoenen staan en duidelijkheid uitstralen. Door hun schattige ogen en vele rimpels, komt deze hond over als lief en toegankelijk.

Onderschat deze hondensoort niet, hij heeft erg veel beweging nodig. Neem hem mee tijdens een rondje op de fiets, hij rent je met gemak voorbij. Qua verzorging ben je aan deze soort niet veel tijd kwijt. De vacht is kort en heeft amper een borstel nodig.

Bordeaux hond

 

Sterke honden zijn er in verschillende soorten en maten. Het uiterlijk van de hond zegt echter niet altijd iets over het karakter. Voordat je een hond aanschaft is het belangrijk enige voorkennis op te doen. Stap binnen bij een vereniging of vraag familie en vrienden, die ervaring hebben met honden, voor advies.

Wil jij graag een van de bovenstaande hondenrassen in huis halen of is de keuze gevallen op een ander ras? Neem een kijkje op de rest van de website en bedelf jezelf onder informatie. Mis jij nog een sterke hond in deze lijst? Laat het ons weten en wie weet staat jouw hondenras binnenkort in deze lijst.

Sterkste hondenrassen

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.3]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

  1. Er ontbreken een aantal grote en sterke honden, zoals de Mastin de los Pyreneos, de King Shepherd en de Amerikaanse Akita
    Verder een vrij goed artikel. Zonder onzinnige beweringen, zoals bij een aantal andere artikelen op internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *