Japanse Terriër: een kleine, levendige hond  

Japanse Terrier

De Japanse Terriër, ook wel bekend als de Nihon Teria, is een – je raadt het al – Japanse hond. Deze Japanse Terriër is een vrolijke en intelligente hond, die zeer geliefd is bij Japanse gezinnen. Dit ras is zeldzaam, zelfs in Japan. Toch zijn er wereldwijd mensen die gek zijn op dit ras. Het is dan ook niet uitgesloten dat het ras de komende tijd aan populariteit zal winnen. Tot nu toe komt dit ras vooral in Japan voor.

Maar wie weet zullen er over een tijd meer mensen zijn die dit ras thuis hebben. Met een pittig en intelligent karakter kun je de Japanse Terriër onder andere mee laten doen aan behendigheidswedstrijden. Wedden dat jullie eerste worden? Met een groot aanpassingsvermogen is deze hond geschikt voor in diverse gezinnen, maar vanwege zijn compactheid is voorzichtigheid in de buurt van jonge kinderen geboden. Ben je benieuwd naar dit ras? Lees hieronder meer!  

 

De geschiedenis gaat terug naar Nagasaki, de zeventiende eeuw 

Voor de geschiedenis van dit ras moeten we terug naar Nagasaki, de zeventiende eeuw. De Japanse Terriër is namelijk ontstaan doordat kortharige Fox Terriërs met kleine pointers of inheemse honden werden gekruist. Deze Fox Terriërs werden vanuit Nederland naar Nagasaki gehaald in die tijd.

Toen de Japanse Terriër ontstond, werd deze hond vooral in de havens van Japan gehouden als schoothondje. Het fokken van dit ras begon rond het jaar 1920, toen werd er gericht gefokt. In het jaar 1930 vond vervolgens de vaststelling van de Japanse Terriër plaats, zoals we hem nu kennen.

Het karakter: een levendige hond met groot aanpassingsvermogen 

De Japanse Terriër is een levendige en vrolijke hond. Je merkt in de omgang dat deze hond zich goed kan aanpassen maar tegelijkertijd ook erg aanhankelijk kan zijn. Hij houdt ervan om bij de mensen die hij vertrouwt op schoot te zitten. Niet voor niets wordt de Japanse Terriër ook wel schoothondje genoemd.

Het is heerlijk om wat tijd voor jezelf te nemen en met deze hond op schoot te zitten. Samen genieten van een momentje om te knuffelen is iets dat je met deze hond goed kunt doen. De Japanse Terriër kan goed met kinderen, maar ook goed met volwassenen. Niet voor niets is deze hond zo gewild in Japanse gezinnen. Let er wel op dat als je jonge kinderen in huis hebt, tijdens het spelen een volwassene is die toekijkt. Jonge kinderen kunnen deze kleine hond namelijk onbedoeld pijn doen en dat moet je willen voorkomen.

Japanse Terrier spelend

Het uiterlijk: een compacte hond met een zeer korte vacht  

De Japanse Terriër is geen grote hond. Dit ras is een compact gebouwde hond met vrij lichte botten, wat hem tegelijkertijd een sierlijke uitstraling geeft. De schofthoogte is 30 tot 50 cm, voor reutjes en teefjes. Ze worden ook niet zo zwaar: het gewicht varieert tussen de 4 en 6 kg.  

De vacht van de Japanse Terriër bestaat uit een enkele vacht. Deze vacht is zeer kort, namelijk gemiddeld 2 mm lang. De vacht is verder glad en glanzend en komt voor in diverse kleuren: wit, zwart en bruin. De Japanse Terriër zie je vaak in het wit met zwarte en bruine aftekeningen op het hoofd.

 

Deze hond heeft niet veel verzorging nodig

Vooral met betrekking tot de vacht heeft de Japanse Terriër niet veel verzorging nodig. Zoals je hebt kunnen lezen is de vacht erg kort, gemiddeld 2 mm lang. Dit zorgt er dan ook voor dat de Japanse Terriër niet uitgebreid geborsteld hoeft te worden, zoals bij langharige rassen overduidelijk wel het geval is. Natuurlijk is het aan te raden wekelijks te kammen, al is het maar om regelmaat te houden. Bovendien kun je, als je regelmatig de vacht bekijkt, sneller zien of er afwijkingen zijn.

 

Over de gezondheid en levensverwachting

Er zijn geen specifieke rasgebonden ziektes die voorkomen bij de Japanse Terriër. Desondanks is het niet uitgesloten dat deze hond ziek wordt, dat kan bij elke hond natuurlijk gebeuren. Het is belangrijk om de hond in de gaten te houden. Eet hij ineens meer of minder? Of weigert hij helemaal om te eten? Dat zijn vaak indicaties dat er iets aan de hand kan zijn. Het is belangrijk om een goede dierenarts te hebben die je kunt bezoeken als je twijfelt of er mogelijk iets aan de hand is. De Japanse Terriër wordt tussen de 9 en 12 jaar oud.  

 

Een geschikte kandidaat voor behendigheidswedstrijden 

Aangezien de Japanse Terriër een zeer intelligent ras is, kan deze hond goed meedoen aan allerlei hondenactiviteiten. Dit ras is namelijk erg trainbaar. Je kunt denken aan gehoorzaamheidswedstrijden maar ook zeker aan behendigheidswedstrijden. Soms kun je merken dat je hond koppig is, maar je kunt dit uiteraard koppelen aan de zelfstandigheid. Daarom is het van belang om al vanaf jonge leeftijd te beginnen met trainen.

Als je vroeg met de puppytraining begint zul je merken dat het belangrijk is dat je zacht, maar tegelijkertijd stevig moet corrigeren. Het is belangrijk om te kiezen voor een trainer die verstand heeft van dergelijke rassen. De Japanse Terriër is een rustig ras, maar ze hebben daardoor niet minder behoefte aan mentale en fysieke trainingen. 

 

Wat kost een Japanse Terriër?  

Omdat de Japanse Terriër vooral buiten Japan zeer zeldzaam is, is het op dit moment niet mogelijk een prijsindicatie te geven. Buiten de aanschafkosten is het goed om te weten dat je altijd meer kosten zult hebben. Denk bijvoorbeeld aan voeding en speeltjes. Maar houd ook rekening met (onverwachte) dierenartskosten.  

Japanse Terrier rennend

Hoeveel beweging heeft de Japanse Terriër nodig?

Dit ras heeft niet buitengewoon veel behoefte aan beweging. Natuurlijk is een dagelijkse wandeling nodig, maar je hoeft niet uren per dag te wandelen. Ook in een middelgrote tuin met omheining vermaken ze zich goed. De Japanse Terriër houdt van activiteit, maar kruipt net zo lief bij je op de bank. Een gezonde mix van beweging en rust is iets wat goed werkt bij deze hond. Je kunt ze tijdens de momenten van training bijvoorbeeld wat meer beweging geven, dan kun je ze zowel mentaal als fysiek voldoende stimuleren.

Erkenning van de Japanse Terriër 

De Japanse Terriër is erkend door de FCI. In Japan is de Japanse Terriër erkend in het jaar 1930. In Nederland is er geen erkende rasvereniging te vinden op het moment van schrijven. Vanwege de zeldzaamheid buiten Japan is dat niet gek, maar wat niet is, kan nog komen.

Een kleine, vrolijke en zeer intelligente hond 

De Japanse Terriër is een kleine, vrolijke en slimme hond. Als je ervan houdt om je hond nieuwe dingen te leren, is dit bij uitstek een geschikt ras. Niet alleen jij zal daar plezier van hebben, jouw hond vindt het misschien nog wel veel leuker! Hoewel dit ras een van de rustigste is onder de Terriërrassen, hebben ze veel behoefte aan mentale en fysieke oefening. Ze zijn erg trainbaar, wat het leuk maakt om bijvoorbeeld behendigheids- en gehoorzaamheidstrainingen met ze te doen.

Belangrijk is om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen en zacht, maar tegelijkertijd stevig te corrigeren. Dat is een ware uitdaging voor jullie allebei! Zoals je ook hebt kunnen lezen, is de Japanse Terriër wel zeldzaam. Het kan daarom lastig zijn om deze hond in huis te halen. Maar niets is onmogelijk! Heb jij ervaring met dit ras of heb je nog vragen? Laat van je horen!  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *