Ciobanesc Romanesc Mioritic: volledige rasbeschrijving

Romanian Mioritic Shepherd

Ben jij al enige tijd druk op zoek naar een hond die bij je past of wil je gewoon wat meer weten over bepaalde hondenrassen? Misschien heb je wel eens gehoord van de Ciobanesc Romanesc Mioritic of misschien is deze naam helemaal nieuw voor je. Hoe dan ook, wij vertellen je in dit artikel meer over dit prachtige hondenras.

Wil jij hier nou ook meer over te weten komen? Twijfel dan niet om nog even verder te lezen. Je komt onder andere meer te weten over het uiterlijk en het karakter van de Ciobanesc Romanesc Mioritic. Is dit ras een echte waakhond of kan je heerlijk met hem knuffelen, daarover lees jij snel meer. 

 

De geschiedenis van de Ciobanesc Romanesc Mioritic 

Voor je meer te weten komt over het uiterlijk en het karakter van de Ciobanesc Romanesc Mioritic, is het ook altijd leuk om te weten waar dit hondenras nou eigenlijk vandaan komt en hoe het is ontstaan. Zo is zijn naam niet zomaar bedacht, maar is deze afkomstig van het land waar hij vandaan komt, namelijk uit Roemenië.

Sinds dit ras is ontdekt wordt hij eigenlijk al als herdershond beschouwd, dat wil zeggen dat hij geschikt is om te werken met vee en hun baasjes hierin bij te staan. Hiervoor kan hij tegenwoordig dus nog steeds goed worden ingezet, maar dat is natuurlijk niet het enige waarvoor dit een geweldig dier is. 

 

Het uiterlijk: een grote hond met een woest uiterlijk  

De Ciobanesc Romanesc Mioritic is een hond die eigenlijk niet te missen is. Wanneer je hem ziet, zul je misschien niet altijd gelijk weten dat het een Ciobanesc Romanesc Mioritic is. Maar nadat je weet dat dit prachtige dier deze uitstraling heeft zal je misschien wel sneller de link kunnen leggen. Deze honden hebben namelijk een woest uiterlijk en ze zijn erg groot.

Ze kunnen tot wel 75 cm worden. Hun hele lichaam, poten en hoofd is bedekt met een lange dikke vacht. Hun vacht is vaak grijs of wit met witte, grijze en/ of zwarte markeringen verdeeld over het lichaam en hun hoofd. Hun ogen zijn vanwege hun lange haren, die voor hun gezicht hangen, niet altijd even goed zichtbaar en zijn oren hangen naar beneden. Verder heeft deze hond een lieve en stoere uitstraling.  

Ciobanesc Romanesc Mioritic

Het karakter: een rustige en moedige hond 

Dat een hond een lieve uitstraling heeft, hoeft niet altijd te betekenen dat hij ook daadwerkelijk lief is. Alleen is dit bij de Ciobanesc Romanesc Mioritic toevallig wel het geval. Dit ras is namelijk een erg lief dier dat goed met jou als baasje om kan gaan en ook nog eens met kinderen. Dit is wel een fijn idee als je zelf kinderen hebt en een hond in huis wilt nemen of als je veel met kinderen in aanmerking komt. Hierover hoef je je dus geen zorgen te maken.

Naar vreemde mensen toe is hij vaak wel wat wantrouwig, dus geef hem vooral de ruimte zodat hij aan anderen kan wennen. Het is niet alleen een lieve hond, maar ook een rustige en leergierige hond die staat te springen om nieuwe dingen aan te leren. Hij kan goed alleen zijn, maar vindt het natuurlijk ook erg gezellig als jij bij hem in de buurt bent. 

 

De verzorging van de vacht 

Aangezien de Ciobanesc Romanesc Mioritic een ruige vacht heeft en lang haar, zou je misschien al snel verwachten dat er veel verzorging voor nodig is. Dat is alleen niet het geval en waarschijnlijk geeft dat al een hele geruststelling. Het is wel belangrijk er rekening mee te houden dat de haren rond kunnen zwerven in je woning en dat het goed is om af en toe de stofzuiger door het huis te halen, juist omdat de vacht meestal uit witte en grijze haren bestaat.

Je bent weinig tijd kwijt aan het onderhouden van de vacht. Af en toe een borstelbeurt is namelijk al meer dan voldoende, dit hoeft niet dagelijks te gebeuren. Het is ook niet nodig om ze vaak in bad te doen, mochten ze nat en smerig zijn, dan kun je ze gerust even rustig laten opdrogen en al snel en gemakkelijk het vuil eruit borstelen. Een bad zorgt er juist vaak voor dat de vacht van jouw hond uitdroogt.  

 

De ziektes die een Ciobanesc Romanesc Mioritic kan krijgen 

Net als vele andere hondenrassen, heeft de Ciobanesc Romanesc Mioritic ook een aantal ziektes die sneller bij ze voor kunnen komen. We hopen er allemaal op dat onze trouwe viervoeter nooit ziek wordt, maar helaas kunnen we dat niet altijd tegenhouden. Hoe graag we dat ook zouden willen en we hier ook alles aan zullen doen. De Ciobanesc Romanesc Mioritic is een ras dat voornamelijk gevoelig is voor:  

  • Een opgeblazen gevoel  
  • Heupdysplasie  

Een opgeblazen gevoel kan normaal niet zo veel kwaad zul je denken, echter kan dit bij een Ciobanesc Romanesc Mioritic wel gevaarlijk zijn. Het is hoe dan ook, belangrijk om de gezondheid van je trouwe viervoeter in de gaten te houden. Het wil namelijk niet zeggen dat hij deze problemen daadwerkelijk zal ervaren, maar het kan natuurlijk wel.  

Romanian shepherd

Wat kost een Ciobanesc Romanesc Mioritic? 

Als je een hond gaat aanschaffen wil je natuurlijk weten welke kosten hierbij komen kijken. En dan hebben we het nog niet eens alleen over de aanschafkosten van een hond, maar ook de bijkomende kosten voor de spulletjes die je hiervoor nodig hebt. Denk hierbij aan speeltjes en een hondenmand.

Om alvast wel al meer te weten te komen over de prijs die je voor het aanschaffen van een Ciobanesc Romanesc Mioritic kwijt bent, hebben wij dit voor je uitgezocht. Je kunt ongeveer rekening houden met een bedrag van €1500,- voor een puppy. Natuurlijk is een pup van een erkende fokker duurder dan een pup uit een ander nest.  

 

Hoeveel beweging heeft een Ciobanesc Romanesc Mioritic nodig? 

Aangezien de Ciobanesc Romanesc Mioritic een hond is die als herdershond wordt beschouwd, kan je je misschien voorstellen dat hij veel beweging nodig heeft. Want dat is waar hij het meest gelukkig van wordt. Het is een hond die graag zijn energie kwijt wil en dat kan het beste door dagelijks een lange wandeling te gaan maken en hem de ruimte bij de woning te bieden.

Een grote tuin of een ruime kamer in je woning is dan ook zeker aan te raden. Hij zal alle hoeken van de tuin meerdere keren per dag besnuffelen. Vergeet ook zeker niet een leuk spelletje met jouw hond te doen. Gooi een bal of ga eens met hem stoeien.  

 

Erkenning van de Ciobanesc Romanesc Mioritic 

De Ciobanesc Romanesc Mioritic is een hondenras die natuurlijk niet zomaar zijn naam heeft gekregen en geaccepteerd is als hondenras. Sinds 2015 is deze hond namelijk door de FCI als officieel ras doorgevoerd, onder de noemer herdershond.

Romanian Mioritic shepherd buiten  

Een rustige, lieve en ideale hond om in je hart te sluiten 

Al met al is de Ciobanesc Romanesc Mioritic een hond die dus zeker geschikt is om in huis te nemen. Met de juiste aandacht, tijd en ruimte, zal jij je trouwe viervoeter enorm gelukkig kunnen maken. En jij maakt niet alleen hem gelukkig, maar jij krijgt er ook heel veel voor terug. Want een knuffeldier is het zeker.

Dus mocht je nog twijfelen over deze unieke mooie hond, dan denken wij dat deze twijfel nu al snel is weggenomen. Want wie wil nou niet een mooie, lieve en trouwe viervoeter in zijn omgeving hebben die ook nog eens ideaal te onderhouden is? 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *