De Kromfohrländer: een echte gezelschapshond 

Kromfohrländer

De Kromfohrländer, ook wel de Kromi genoemd, is een hondenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. Als je op zoek bent naar een hond die dicht bij je blijft en een nauwe band met je opbouwt, dan is de Kromfohrländer een goede keuze. Dit hondenras is bijzonder hecht aan zijn baas, wat betekent dat ze graag bij je zijn en je gezelschap houden.

Dit maakt de Kromfohrländer een goede hond voor alleenstaanden of koppels die op zoek zijn naar een maatje voor het leven. Dus, als je op zoek bent naar een gezelschapshond, denk dan eens aan de Kromfohrländer. Naast zijn lieve karakter, kom je in dit artikel ook meer te weten over de verzorging en het uiterlijk van de Kromfohrländer. Lees je mee? 

 

De oorsprong van de Kromfohrländer 

De Kromfohrländer is een Duits hondenras dat ontstaan is in de jaren ’70. Het ras is gecreëerd door Karl-Heinz Krompholz, die op zoek was naar een kleine, intelligente hond die geschikt was voor de jacht op kleine prooidieren. Krompholz kruiste verschillende rassen, waaronder de Duitse Staande Hond, de Duitse Teckel en de Basset Hound, om de Kromfohrländer te creëren. 

Het ras werd snel populair in Duitsland en omringende landen, vanwege zijn kleine formaat, zijn lange oren en zijn ontzettend liefdevolle en vriendelijke karakter. De Kromfohrländer is ook een uitstekende waakhond, vanwege zijn scherpe zintuigen en alertheid. In de jaren ’80 werd het ras geïntroduceerd in Nederland en het werd al snel populair als gezelschapshond. De Kromfohrländer werd ook gebruikt in de gehoorzaamheid en agilitywedstrijden, vanwege zijn intelligentie en snelheid. 

 

Het karakter: liefdevol en zorgzaam 

De Kromfohrländer is een hondenras dat vooral bekend staat om zijn liefdevolle en aanhankelijke karakter. Deze honden zijn zeer sociaal en houden ervan om tijd door te brengen met hun baasjes. Ze zijn ook zeer intelligent en makkelijk te trainen, wat betekent dat ze met plezier nieuwe dingen aanleren zoals commando’s om zich aan te passen aan verschillende situaties. Door zijn lieve karakter valt dit ras goed in de smaak bij kinderen, zowel jong als oud. Ondanks hun vriendelijke karakter, zijn de Kromfohrländer ook geweldige wachthonden. Ze zullen niet snel blaffen of agressief worden, maar ze zullen wel alarm slaan als ze iets ongewoons opmerken. 

Een ander kenmerk van de Kromfohrländer is dat ze erg trouw zijn aan hun baasjes. Ze zullen je altijd beschermen en je nooit alleen laten. Dat het uitstekende huisdieren zijn voor kinderen zie je ook terug in hun karakter; ze zijn vriendelijk, geduldig en zullen niet snel agressief worden. Naast dat ze goed kunnen omgaan met kinderen en andere honden kunnen ze ook goed opschieten met andere huisdieren. Je kunt jouw Kromfohrländer dus gewoon in huis nemen als je eventueel al katten of bijvoorbeeld hamsters in huis hebt.  

Kromfohrländer puppy

Het uiterlijk van de Kromfohrländer:  

De honden zijn gemiddeld ongeveer 40 tot 45 centimeter hoog en wegen tussen de 10 en 14 kilo. Ze hebben een korte, dikke vacht die vaak bruin/rood met wit is, maar ook andere kleuren komen voor. De oren van de Kromfohrländer zijn relatief groot vergeleken zijn kop en hangen in een puntvorm naar beneden, wat ze een bijzonder uiterlijk geeft. 

De kop van de Kromfohrländer is vrij opvallend. Ze hebben namelijk een vlakke, ronde kop met grote, ronde ogen en oren. De bovenkant is bedekt met een zachte, dikke vacht die lijkt op een kam. Door zijn gestroomlijnde vorm en kleine bouw zijn de Kromfohrländer honden perfect voor het bewaken van huizen of het helpen bij het zoeken naar vermiste personen.  

 

Hoe verzorg je een Kromfohrländer? 

De Kromfohrländer is een hond met een mooie, glanzende vacht. Om de vacht van deze hond in topconditie te houden, is het belangrijk om hem regelmatig te verzorgen. Dit doe je door hem te borstelen, te wassen en te trimmen. Voor optimaal resultaat kun je het beste een slickerborstel gebruiken. Dit is een borstel met fijne, kleine tandjes die het haar losmaken en verwijderen van de huid. Borstel de hond minstens een keer per week, of vaker als hij veel haren verliest. Zo verwijder je losse haren en houd je de vacht van de Kromfohrländer in goede conditie. 

Voor het wassen van jouw hond kun je het beste een hondenshampoo gebruiken die speciaal is gemaakt voor honden met een korte vacht. Gebruik geen mensen shampoo, want dit kan de huid van de hond irriteren. Was de hond niet te vaak, want te veel wassen kan de vacht uitdrogen en de huid irriteren. Een keer per maand is voldoende. 

Tijdens het trimmen van de vacht kun je het beste een professionele trimmer of een schaartje gebruiken. Trim de vacht niet te kort, want dit kan de huid van de hond irriteren. Houd ook rekening met de vorm van het hoofd en de oren van de hond. Als je het moeilijk vindt om de vacht van de Kromfohrländer zelf te trimmen, kun je altijd een bezoek brengen aan een professionele hondentrimsalon. 

Net als bij mensen, hebben ook honden gebitsverzorging nodig. Het is aan te raden om de tanden van de hond regelmatig te poetsen, zodat tandplak en tandsteen voorkomen worden. Dit kan met behulp van een speciaal tandenborstel en tandpasta voor honden. Breng je Kromfohrländer regelmatig naar de dierenarts voor controles en eventuele vaccinaties. Zo kunnen eventuele gezondheidsproblemen op tijd opgemerkt en behandeld worden. 

 

Passende voeding voor de Kromfohrländer 

Wat betreft voeding is het aan te raden om hoogwaardig hondenvoer te geven, met voldoende eiwitten en voedingsstoffen om de behoeften van de Kromfohrländer te voldoen. Het is ook belangrijk om het voer af te wisselen, zodat de hond genoeg afwisseling heeft en niet gewend raakt aan één soort voer. Vraag eventueel een medewerker in de dierenwinkel of je dierenarts om advies.  

 

Veel voorkomende ziektes 

De meest voorkomende aandoening bij de Kromfohrländer is het krijgen van een allergie. Dit kan leiden tot huidproblemen en ontstekingen. Het is daarom belangrijk om goed te letten op hun voeding en om te voorkomen dat ze in contact komen met stoffen die ze niet verdragen. Daarnaast hebben ze ook vaak problemen met hun gewrichten. Dit kan leiden tot artrose, wat pijn veroorzaakt en de beweeglijkheid kan beperken.

Een andere veelvoorkomende aandoening bij de Kromfohrländer is hartproblemen. Ze kunnen last krijgen van een afwijkende hartklep of een vergrote hartspier, wat kan leiden tot hartfalen. Het is daarom belangrijk om regelmatig te laten checken door een dierenarts en eventuele behandelingen op tijd te starten. Tot slot kan ook oogproblemen voorkomen bij de Kromfohrländer, zoals staar of glaucoom. 

Kromfohrländer buiten

Wist je dat? 

Een leuk feitje over de Kromfohrländer is dat ze oorspronkelijk werden gebruikt als jachthonden. Ze zijn erg goed in het spoor volgen van wild en hebben een scherpe neus om dingen op te snuffelen. Een ander leuk feitje over de Kromfohrländer is dat ze een karakteristieke vacht hebben die erg zacht en pluizig aanvoelt. Ze hebben een witte kleur en hebben vaak bruine of zwarte vlekjes op hun lichaam. 

 

Hoe kan ik mijn Kromfohrländer trainen? 

Als je van plan bent om een Kromfohrländer te trainen, is het belangrijk om te onthouden dat ze graag bezig zijn en dat ze veel mentale en fysieke uitdaging nodig hebben. Probeer daarom regelmatig nieuwe trucjes aan te leren of ga met hen wandelen of spelen in een park. Beloningen zijn een effectief hulpmiddel bij het trainen van een Kromfohrländer. Ze zijn graag bezig met eten, dus als je een lekker snackje geeft als beloning voor goed gedrag, zullen ze snel leren wat je van hen verwacht.  

Wees vooral consistent met je commando’s. Als je af en toe iets toestaat en af en toe niet, zullen ze verward raken en het moeilijker vinden om te leren. Wees duidelijk en consistent in wat je van hen verwacht, en ze zullen snel doen wat je van ze vraagt. Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben tijdens het trainen van een Kromfohrländer. Ze zullen niet alles meteen begrijpen, dus wees geduldig en blijf positief. Wedden dat hij over een tijdje precies doet wat je van hem vraagt? 

 

Met welke kosten moet ik rekening houden? 

Om een Kromfohrländer pup in huis te halen, moet je flink wat geduld hebben. De vraag naar deze honden is op dit moment simpelweg groter dan het aanbod. Mocht jij een van de gelukkige zijn die er een kan aanschaffen, let dan wel op de gezondheid van de hond. Erkende fokkers zijn verplicht om een aantal medische testen bij hun honden af te nemen.

Zo weet je zeker dat je een gezonde hond in huis haalt. De prijs voor een Kromfohrländer pup is moeilijk te bepalen. De prijs is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Koop je jouw pup bij een boerderij in de buurt dan ben je waarschijnlijk minder kwijt dan wanneer je jouw hond bij een erkende fokker aanschaft. Over het algemeen worden Kromfohrländer pups gefokt in: Duitsland, België en Zwitserland.  

Mocht je inmiddels een pup hebben bemachtigd, zijn er natuurlijk ook een aantal kosten waar jij als eigenaar rekening mee moet houden. Denk hierbij aan voer, hondenmanden, halsbanden en riemen, entingen, wormenkuren en eventuele medische behandelingen die nodig zijn. Als jouw hond naar de trimsalon gaat of professioneel geborsteld moet worden, moet je deze kosten ook meerekenen. Het is ook verstandig om een verzekering af te sluiten voor jouw hond, zodat je gedekt bent voor eventuele medische kosten die kunnen ontstaan. 

 

Hoeveel beweging heet een Kromfohrländer nodig? 

De Kromfohrländer is een actief hondenras dat veel beweging nodig heeft om fit en gezond te blijven. Het is aanbevolen om deze honden minstens een uur per dag aan beweging te geven, bijvoorbeeld door middel van wandelingen, hardlopen of spelen in een speelweide. Als je de Kromfohrländer niet voldoende beweging geeft, kan dit leiden tot gedragsproblemen zoals verveling, onrust of agressiviteit. 

 

Erkenning in Nederland 

In Nederland zijn de Kromfohrländers nog relatief onbekend. Toch is dit ras in 1955 erkend door the FCI als officieel hondenras.  

 

Jouw Duitse maatje 

De Kromfohrländer is een hondenras uit Duitsland dat super lief en aanhankelijk is. Ze houden ervan om bij hun baasjes te zijn en zijn daarnaast ook nog eens heel slim en leren maar al te graag nieuwe dingen. De Kromfohrländer is geweldig voor kinderen, ze zijn vriendelijk en zullen nooit blaffen of agressief worden. Ondanks hun lieve karakter zijn het uitstekende wachthonden, als ze iets verdachts opmerken, geven ze dit direct aan. Als je op zoek bent naar een hond die je gezelschap houdt en altijd voor je zorgt, is de Kromfohrländer de perfecte keuze! Heb jij altijd al een Kromfohrländer in huis gehad? Laat het ons dan weten in de comments.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *