De Cocker Spaniel: een lieve hond met grote oren

Cocker Spaniel bij een bloemenveld

De Cocker Spaniel is een hond die herkenbaar is aan zijn zeer grote oren, die zijn namelijk een stuk langer dan zijn hoofd. Verder is dit ras te herkennen aan zijn grote donkere ogen die zorgen voor een lief en schattig uiterlijk. Dit ras is jarenlang het meest populaire ras geweest in Amerika en dat is om verschillende redenen. Wil jij weten waarom de Cocker Spaniel zo populair is en wil je weten wat het unieke karakter van dit ras is? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis van de Cocker Spaniel: een echte Spanjaard

De afkomst van Cocker Spaniel is hoogstwaarschijnlijk Spaans, vandaar ook de naam Spaniel. Het was een hond die veel ingezet werd tijdens het jagen, voornamelijk op vogels. De Cocker Spaniel behoort tot de groep Spaniels en heeft zijn naam ook te danken aan de Woodcock, een vogel waar dit ras veel op jaagde.

Er zijn veel variaties op dit ras, zo heb je de Engelse versie, die een stuk langer is dan de Amerikaanse versie. Uiteindelijk zijn in 1946 alle eigenschappen van deze versies vastgelegd door de AKC.

 

Het karakter van de Cocker Spaniel: levendig en sportief

De Cocker Spaniel is een vrolijke en sportieve hond, die heel aanhankelijk is richting zijn baasje. Dit betekent dat ze hun baasje graag volgen. De Cocker Spaniel is nieuwsgierig aangelegd en vindt het dan ook heerlijk om nieuwe manieren van spelen te ontdekken.

De Cocker Spaniel kan goed omgaan met vreemde mensen. Daarnaast kan hij ook goed opschieten met andere dieren. Je kunt deze hond dan prima in een gezin zetten, want ook met kinderen kan de Cocker Spaniel goed overweg. Let wel op dat de kinderen goed weten hoe ze met dit ras om moeten gaan, want soms kan het voorkomen dat de Cocker Spaniel geïrriteerd wordt als kinderen te ver gaan.

Qua karakter past de Cocker Spaniel dus goed in een gezin en zorgt hij voor een waardevolle toevoeging. Het hebben van een Cocker Spaniel staat garant voor veel speelplezier en activiteiten.

Cocker Spaniel puppy speelt met bloemetjes

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Cocker Spaniel: compact

De Cocker Spaniel is een kleine hond met een stevige bouw. Zijn borstkas is behoorlijk diep en zijn poten zijn sterk en gespierd. Doordat zijn poten en benen zo sterk en gespierd zijn kan dit ras snel rennen, mede hierdoor werd dit ras ook veel ingezet om te jagen op vogels. De kop van de Cocker Spaniel is te herkennen aan een zeer alerte uitstraling. Verder vallen zijn grote oren op die voorzien zijn van een fijne vacht met een mooi patroon. De ogen van de Cocker Spaniel groot en rond en kijken recht vooruit.

Opvallend aan het lichaam van de Cocker Spaniel is zijn nek. De nek is namelijk wat langer dan bij andere rassen. Hierdoor kan de Cocker Spaniel gemakkelijk bij de grond met zijn neus, om te snuffelen. Zijn nek loopt mooi over in de schouders. De staart van dit ras is kort en steekt schuin omhoog.

De vacht van de Cocker Spaniel is divers. Op zijn kop is de vacht kort en zacht. Op zijn torso is de vacht langer en is er ook een ondervacht aanwezig die zorgt voor extra bescherming. Ook de borst, buik en poten zijn voorzien van een middellange vacht. De vacht is echter niet zo lang dat het hem hindert in bewegen. Bij het trimmen moet hier ook rekening mee worden gehouden. De textuur van de vacht is fijn en heeft vaak een slag.

 

De verzorging van de Cocker Spaniel: dagelijks borstelen is nodig

De verzorging van de Cocker Spaniel kost redelijk wat tijd. Dit komt met name door zijn vacht, die moet dan ook dagelijks worden geborsteld, dit is echt belangrijk. Zorg dus voor een vast ritme en zorg voor een goede en stevige borstel. Verwijder alle losse haren zorgvuldig. Let goed op de verschillen in vachtlengte. De kop van de Cocker Spaniel is voorzien van minder vacht, hier moet je dus ook voorzichtiger zijn met kammen.

De Cocker Spaniel moet ook regelmatig in bad, mede vanwege zijn vacht is dit nodig. Gebruik speciale hondenshampoo om de vacht in optimale conditie te houden. Was de hond goed en zorg dat je zorgvuldig alle zeepresten verwijderd, anders kunnen er irritaties ontstaan. Tijdens het wassen van de Cocker Spaniel moet je goed opletten op mogelijke huidirritaties. Normaal zijn die lastig te herkennen, maar als zijn vacht nat is, zie je dit gemakkelijker. Vervolgens maak je zijn vacht droog met een föhn.

Naast zijn vacht is het ook belangrijk om zijn oren goed schoon te houden, door de lange vacht op de oren is de kans op viezigheid groter. Let tijdens zijn dagelijkse verzorging dus ook goed op zijn oren. De verzorging van de Cocker Spaniel is eenvoudig, maar kost wel veel tijd. Houd hier dus rekening mee als je interesse hebt in de Cocker Spaniel.

Cocker Spaniel liggend op bankje

Ziektes en aandoeningen die voorkomen bij de Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel staat bekend als een gezond en sterk ras. Hierdoor is dit ras dan ook minder vatbaar voor de aandoeningen die bij andere rassen wel veel voorkomen. Toch zijn er drie aandachtspunten. Dit ras is gevoelig voor:

 • Distichiasis
 • Oorontsteking
 • Huidinfecties

Dit zijn de voornaamste ziektes en aandoeningen die voorkomen bij de Cocker Spaniel. Gelukkig zijn de meeste aandoeningen te voorkomen door een goede manier van verzorgen.

Distichiasis is een aandoening waarbij haren in de ogen van de hond groeien. Hierdoor gaat het oog irriteren. Gelukkig is dit snel te herkennen en kun je dit snel verhelpen. Oorontsteking komt voornamelijk voor doordat er veel vacht op de oren zit. Om deze reden is het schoonmaken van de oren zo belangrijk. Dit geldt ook voor de huidinfecties.

Weet je niet zeker hoe je de verzorging op de juiste manier aanpakt? Vraag dan om hulp. Door de juiste verzorging verklein je de kans op deze aandoeningen, verbeter je de gezondheid van de Cocker Spaniel en bespaar je op de ziektekosten.

Wist je dat?

De Cocker Spaniel is een van de eerste officiële erkende rassen door de AKC. Daarnaast is dit ras ook nog eens het kleinste ras uit de categorie sporthonden. De Cocker Spaniel is dus in veel opzichten een uniek ras.

 

Hondentraining voor de Cocker Spaniel

Puppy training is aan te raden bij dit ras. Dit geldt ook voor vroege socialisatie. Cocker Spaniels zijn zeer sociaal en doen altijd hun best om het baasje gerust te stellen. Hierdoor is het vrij eenvoudig om hem nieuwe dingen aan te leren. De Cocker Spaniel reageert goed op stemgeluid en veranderingen in tonen, dit maakt de diverse trainingen makkelijker en leuker. De Cocker Spaniel vindt het leuk om veel nieuwe dingen te doen en leert het beste wanneer hij uitgebreid beloond wordt.

Cocker Spaniel puppy staand buiten

Wat kost de Cocker Spaniel?

De Cocker Spaniel kost gemiddeld zo’n €1000 euro. De prijs hangt echter wel sterk af van de fokker. Soms kan het zijn dat je enkele honderden euro’s meer zult betalen. Het is belangrijk dat je de Cocker Spaniel koopt via een erkende fokker, om er zeker van te zijn dat de hond zuiver en goed gefokt is. In Nederland zijn er verschillende erkende fokkers, dus het kopen van dit ras is niet heel lastig.

Naast de aanschaf moet je ook rekening houden met de kosten die komen kijken bij de verzorging van de Cocker Spaniel, denk hierbij aan voeding, trainingen, entingen, ontworming etc. Deze kosten kunnen snel oplopen.

 

De beweging die de Cocker Spaniel nodig heeft

De Cocker Spaniel is een redelijk sportief ras, wat betekent dat beweging essentieel is. Dit zorgt ervoor dat zijn spieren in goede conditie blijven. Lichte beweging is genoeg, denk hierbij aan wandelen of apporteren. De Cocker Spaniel vindt het heerlijk om samen met zijn baasje te wandelen, dit heeft dus de voorkeur bij dit ras. Ook nieuwe speeltjes kunnen helpen bij extra beweging van je hond. Door samen spelen wordt de band tussen jou en je hond sterker en je zult merken dat dit een goede uitwerking heeft in de dagelijkse omgang.

 

Erkenning van de Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is in 1902 erkend in Engeland. In Nederland gebeurde dit enkele jaren later. Het ras was al veel eerder bekend, maar door zijn vele varianten duurde dit langer. Dit ras bestaat dus al veel langer, maar de officiële erkenning liet op zich wachten.

Cocker Spaniel staand in grasveld

Wat is jouw mening over de Cocker Spaniel?

De Cocker Spaniel is een uniek ras qua uiterlijk en karakter en past prima binnen een gezin. Hij vindt het heerlijk om samen met zijn baasje te gaan wandelen. De verzorging van dit ras vereist wel extra aandacht en tijd, dus voordat je de Cocker Spaniel gaat kopen moet je zeker weten dat je hier genoeg tijd voor hebt. Heb jij al een Cocker Spaniel in huis en heb je nog tips voor onze lezers? Laat dan onder dit artikel een reactie achter! Ook als je nog opmerkingen hebt over dit ras zien we graag een reactie tegemoet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.1]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

5 reacties

 1. Hallo. Ik vind dat bij de beschrijving van de Cocker Spaniel als perfecte gezinshond toch niet helemaal klopt. De Cocker Spaniel heeft een sterk karakter en heeft een eigenaar nodig die weet hoe hij deze hond moet trainen. Daarnaast klopt het dat Cockers wel vaker geduld missen met kleine kinderen. In het artikel staat dat hij bij kinderen moet zijn die weten hoe ze met een hond moeten omgaan. Dat zou duidelijker kunnen omschreven worden als oudere kinderen, zoals tiener. Cockers hebben het vaak ook moeilijk met alleen thuis zijn omdat ze zo aanhankelijk zijn aan hun eigenaar. Ze ontwikkelen makkelijk problemen als ze lange tijd alleen moeten blijven, dus het is belangrijk te vermelden dat dit een hond is die moeilijk alleen kan zijn en geen hond is voor mensen die vaak uren van huis zijn zonder dat ze de hond kunnen meenemen. Het artikel is goed, maar iets te positief. Het is belangrijk om alle eigenschappen duidelijk uit te leggen zodat mensen de juiste keuze kunnen maken. Hier wordt de Cocker iets te rooskleurig voor gesteld en mag het beeld van “schattige, sportieve, gezinshond” wel wat worden bijgesteld.

 2. Dan doe je toch iets fout Tracy. Allereerst, je moet een Cocker Spaniel alles vragen. Niet commanderen. Als je het vraagt doen ze alles voor je. En vooral niet boos worden want een Cocker Spaniel is een emotionele hond. Een hond die zich ook goed in kan leven hoe iemand zich voelt. Hij komt je zelfs troosten. Het zijn dus gevoel honden. Kortom, sociaal type. Inderdaad iedere Cocker Spaniel heeft een eigen karakter. Maar ook daar weer, je moet niet boos worden. Kleine kinderen hebben ook een eigen karakter. En ja ze zijn wel een stout. Maar dat zijn kleine kinderen ook wel eens. Een goed gesocialiseerde Cocker Spaniel ziet kinderen als gelijke. Leuk om mee te spelen. Daar kunnen en mogen kinderen best ver mee gaan. Cocker Spaniels zijn niet dom. Ze zijn zelfs behoorlijk intelligent en onthouden meer dan we denken. Heb je een Cocker Spaniel te vaak gepest, pijn gedaan, dan vergeten ze dat niet. Cocker Spaniels houden van spelen, knuffelen en aandacht. Heb je een Cocker Spaniel die daar niet dol van is, dan heeft je hond een probleem of heb je hem echt verkeerd opgevoed of behandeld. Ook Cocker Spaniels kan je leren alleen thuis te blijven. Echter willen ze het liefst de hele dag bij iemand zijn. Uren van huis zijn kan best. Een goed opgevoede Cocker Spaniel heeft daar geen moeite mee al zal die het niet leuk vinden. Maar ze moeten wel hun eigen mand hebben en thuis zijn. Laat een Cocker Spaniel niet achter in een vreemd huis of ergens waar die onbekend is. Dat zou je zelf ook niet fijn vinden. Het ziet er naar uit dat je weinig ervaring hebt met Cocker Spaniels of andere honden. De Cocker Spaniels zijn prima gezinshonden en houden van de baas, familie en gezelligheid. Andere honden vinden dat soms wat minder. Maar in de regel zijn de meeste retrievers daar wel dol op. Als je net als ik ervaring hebt met meerdere hondenrassen zal je zien dat Cocker Spaniels echt wel lief en knuffelig zijn. Maar je moet er wel aandacht aan besteden. Maar dat is bij iedere hond. Al zal een Cocker Spaniel laten weten dat je geen aandacht aan hem of haar besteed. Cocker Spaniels hebben veel beweging nodig. Geef je die ook niet, dan zal een Cocker Spaniel vervelend worden. Maar dat heb je ook met andere honden. Wil je er geen aandacht aan geven, niet mee uit neem dan geen hond. Een Cocker Spaniel is dus een grote vriend en je hebt een prima maatje. Maar dat gaat ook op voor andere honden. Maar een Cocker Spaniel is wel degelijk een schattige, sportieve gezinshond. Het is maar hoe je een hond opvoed. Maar dat is ook zo bij je kinderen. En zo is het ook bij honden. Alle honden niet alleen Cocker Spaniels. De meeste Honden zijn van zichzelf heel sociaal en niet vals. Het baasje en de opvoeding is vaak de oorzaak. En zo is het ook bij Cocker Spaniels. Bij vrijwel alle honden is de richtlijn niet boos worden, alle vragen en belonen voor goed gedrag. Net als bij mensen.

  1. Ik heb ook een cocker spaniel. Heel lief en knuffelig. Al is ze wel wat eigenzinnig. Maar daar is niks mis mee. Ze is gezellig en speelt graag met de kinderen. En kan heel goed haar grenzen aangeven. Daar hoort een kind ook mee om te gaan. Het is tenslotte geen speelbal. De cocker is een hele fijne gezinshond en een liefdevol maatje. Dank je wel voor je positief artikel.

 3. Marleen
  Ook wij hebben een cockerspaniël.
  Ze is echt geweldig heel aanhankelijk en heel sociaal.
  Ze is dol op kinderen en kan heel goed alleen zijn .
  Waar ze niet tegen kan hard roepen .en ze komt je troosten alsjeblieft verdrietig bent .
  Ze is al 8 jaar ons maatje .

 4. Mijn cockerteefje is 16 geworden en ik heb haar vanaf het begin gehad. Zij was geweldig! Heel pienter, oplettend, speels en tot haar laatste dag wilde ze wandelen. Ze hield van knuffelen, andere honden vooral van haar eigen formaat. Kinderen had ze niet zoveel mee maar ze was altijd vriendelijk.Ze troostte me als ik soms verdriet had heel intens.ze kwam haaretensbakje brengen als ze iets lekkers wilde .ze kwam altijd de post brengen en zewasvreselijkblij met de beloningen die ze kreeg in de vorm van aandacht, knuffels en lekkers.Ze had haar mand , een eigen fauteuil, en een plek op mijn bed.Ze had uitgesproken voorkeuren voor bepaalde mensen. Sommige negeerde ze totaal.Als ik zo iemand op haar liet passen dan zette ze de hele boel daar op stelten en werd ik al gauw gebeld dat het echt niet ging. Ik heb daarvan geleerd.Ze bleef dan liever een paar uur alleen thuis. Het klopt dat je een cockerspaniël nooit moet commanderen of proberen haar iets tegen haar zin te laten doen.Alles vragen en uitleggen. Ze zijn uiterstgevoelig, en hebben veel emoties. Ze liet ook met geluiden merken als iets haar niet aanstond en ze kon ook echt huilen van blijdschap.Als je ze liefdevol behandeld, krijg je dat in veelvoud terug. Ik ken geen lievere en betere hond dan mijn cockerspaniël. Ze was ook erg mooi! Oranje met wit.Het communiceren met je cockerspaniël is heel leerzaam voor beiden heb ik ontdekt! Ze zijn sterk van karakter en mijne was fysiek ook sterk. Neem er alleen een als je veel tijd in ze kan steken . Ze willen veel wandelen met de baas en houden enorm van allerlei balspelletjes, zwemmen met de baas etc.Ja, ze hield ook erg van banjeren door modder en door plassen. Haar vacht vroeg de nodige aandacht! Kortom een heerlijke hond die na een fijne dag heel voldaan en tevreden bij je op de bank kwam zitten en met alle vier haar poten in de lucht naast je in slaap viel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *