De Dalmatiër: een bijzondere, gevlekte viervoeter

Dalmatiër in het bos

De Dalmatiër is zonder twijfel de meest herkenbare hond die er op deze wereld rondloopt. Onder andere bekend van de film genaamd 101 Dalmatiërs, is dit hondenras onlosmakelijk verbonden met de witte vacht met zwarte vlekken. Maar hoe deze hond aan zijn vacht is gekomen, is nog altijd onbekend. Zijn vacht is niet het enige mysterieuze aan dit hondenras, ook zijn afkomst is raadselachtig. Niemand weet precies waar deze hond oorspronkelijk vandaan komt. Wil jij meer te weten te komen over dit iconische hondenras? Je leest het in dit artikel.

 

Geschiedenis: een groot vraagteken

Hoe bekend de Dalmatiër in onze huidige samenleving ook is, over zijn geschiedenis is weinig bekend. Eén van de weinige dingen waar we zeker zijn, is dat zijn herkomst terug te leiden is naar Kroatië. Maar niemand durft met zekerheid te zeggen waar dit hondenras precies is ontstaan. Er zijn ook geen aanwijzingen dat de dalmatiër is ontstaan uit een kruising met een ander hondenras.

Wat we wel weten over de Dalmatiër, is dat hij traditioneel werd gebruikt als koetshond. Ze renden naast de paarden die de koetsen trokken. Daarnaast bewaakten deze honden de koets en de paarden als zij onbeheerd werden achtergelaten. De Dalmatiër reisde dus veel rond in Europa, dit verklaard waarom de afkomst van dit ras zo moeilijk te achterhalen is. Ook werd de Dalmatiër vaak afgebeeld op kleding van Britse edelen. Zij waren erg verwant met dit ras en vonden de typische accenten van een Dalmatiër daarom erg mooi om te gebruiken op hun kleding.

 

Het karakter: een liefdevolle hond

Een van de karaktereigenschappen waar de Dalmatiër bekend om staat, is de loyaliteit naar zijn baasje. Ze houden er enorm van om samen met hun baasjes dingen te ondernemen. Het zijn honden die veel liefde kunnen geven. Tegenover vreemden zijn Dalmatiërs vaak iets afstandelijker. Ze kunnen voor vreemden daardoor wat gereserveerd over komen. Over het algemeen kan dit ras het prima vinden met andere huisdieren, vooral met paarden kan de Dalmatiër goed overweg. Ook zijn ze niet bang om de mensen en dieren de ze liefhebben te beschermen tegen ongewenste gasten. Het is dus een goede waakhond.

De Dalmatiër is een erg energieke hond met een groot uithoudingsvermogen. Voor jonge kinderen kan dit ras daardoor iets te hardhandig zijn. Wel is hij erg speels, wat hem een geschikte hond maakt voor wat oudere kinderen. Hij houdt van veel beweging en gaat graag op avontuur. Dit ras past daardoor erg goed bij een actief baasje. Wel kan de Dalmatiër soms koppig zijn, een goede opvoeding is dus heel belangrijk. Al met al is het een echte familievriend!

Dalmatiër puppy in een grasveld

Het uiterlijk van de Dalmatiër

De meest kenmerkende aan het uiterlijk van de Dalmatiër is natuurlijk zijn vacht. De witte vacht met zwarte stippen is hetgeen wat dit hondendras wereldberoemd maakt. De Dalmatiër is het enige ras op de wereld met een vacht zoals deze. De stippen zijn mooi rond en lopen niet over in de witte vacht, waardoor een goed contrast zichtbaar is. De vacht is kort en glanzend. Dalmatiërs worden wit geboren, dus kijk niet raar op als jouw pup nog geen stippen heeft. Na 2 of 3 weken beginnen de eerste stippen zichtbaar te worden.

Vanaf de schouders gemeten, wordt de Dalmatiër 56 tot 61 centimeter hoog. Zijn lichaam is sterk en gespierd en hij heeft een actieve houding. Zijn kop is goed in verhouding met de rest van zijn lichaam. Hij heeft ronde ogen die bruin, goudkleurig of blauw kunnen zijn. De Dalmatiër heeft een alerte en intelligente uitdrukking. Deze uitdrukking weerspiegelt zijn karakter. Dit ras heeft driehoekige oren die naar beneden hangen. Opvallend is zijn zwarte neus en middellange puntige staart die veelal wit blijft. Als een Dalmatiër vrolijk is, maakt hij veelvuldig gebruik van zijn staart en kwispelt hij erop los.

 

De verzorging

De Dalmatiër heeft niet heel veel verzorging nodig. Dit hondenras is van zichzelf redelijk hygiënisch. Je hoeft hem daarom niet vaak te borstelen en te wassen. Er wordt zelfs afgeraden om dit hondenras te vaak te wassen, omdat dit de natuurlijke huidflora kan aantasten. De verzorging van de Dalmatiër vereist, in vergelijking met andere rassen, niet veel werk. Om zijn stralende vacht in goede conditie te houden, kun je hem wekelijks borstelen met een rubberen kam of paardenharen handschoen. Daarnaast is het belangrijk zijn nagels maandelijks te knippen en zijn oren regelmatig te controleren.

Verder is het belangrijk dat dit hondenras voldoende beweging krijgt en dat er voldoende mentale stimulans is. Beide onderdelen zijn belangrijk voor de gezondheid van jouw hond. Want net als bij mensen, is het ook voor honden belangrijk dat ze zowel fysiek als mentaal actief zijn. Voorbeelden van mentale oefeningen zijn bijvoorbeeld trucjes, iets verstoppen of commando’s.

Dalmatiër met puppy´s

Specifieke voeding

Er zijn verschillende soorten voedingen te vinden op het internet die speciaal gemaakt zijn voor Dalmatiërs. Het voordeel van deze voeding is dat er alle voedingsstoffen in zitten die een Dalmatiër dagelijks nodig heeft. Als jouw hond alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt, dan wordt de kans kleiner dat jouw hond last krijgt van gezondheidsproblemen.

Zorg ervoor dat je de hoeveelheid voeding goed afstemt op het gewicht en de leeftijd van jouw hond. Teveel voeding kan leiden tot overgewicht. Ook is het belangrijk dat je zo min mogelijk snoepjes gebruikt bij het trainen van jouw Dalmatiër. Het is natuurlijk een goede stimulans voor jouw hond, maar teveel snoepen is niet goed.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Helaas zijn er aandoeningen die vaker voorkomen bij Dalmatiërs dan bij andere hondenrassen. Hieronder staan de aandoeningen die het meest voorkomen op een rijtje.

  • Atopie
  • Heupdysplasie
  • Allergieën
  • Doofheid

Atopie is een aandoening die vergelijkbaar is met hooikoorts. Het verschil is dat atopie zich bij honden uit in huidproblemen. Jouw hond kan bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor pollen of bepaalde grassoorten, waardoor huiduitslag ontstaan. Atopie is een erfelijke aandoening.

Bij heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis aan de heupen. Bij deze stoornis ontstaat slijtage aan het heupgewricht. Heupdysplasie ontstaat als het heupgewricht niet goed ontwikkeld in het eerste levensjaar. Als je jouw pup van jongs af aan op een goede manier leert bewegen, dan kun je heupdysplasie voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat jouw hond op goed gewicht blijft. Overgewicht is namelijk ook een oorzaak van heupdysplasie.

Ook doofheid komt regelmatig voor bij Dalmatiërs. Verantwoordelijke fokkers laten het gehele nest testen op deze aandoening om er zeker van te zijn dat de pups kunnen horen. Doofheid aan één oor zorgt vaak niet voor problemen. Een hond die volledig doof is heeft wel speciale verzorging nodig.

Dalmatiër puppy liggend in gras

Wist je dat?

In de wereldberoemde film 101 Dalmatiërs werd er voor het eerst nieuwe visuele technieken gebruikt om de stippen aan te brengen. De hoofdrolspelers Perdita en Pongo kregen een verschillend aantal stippen, namelijk 68 en 72. De rest van de pups hadden precies 32 stippen.

 

Hondentraining voor dit ras

De Dalmatiër staat bekend als een hondenras met een hoog energielevel. Ze zijn erg intelligent en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren. De Dalmatiër is daarom een erg geschikte hond om te trainen. Het is belangrijk dat je jouw Dalmatiër van jongs af aan genoeg laat bewegen en op de juiste manier. Je kunt dit doen door een puppytraining te volgen. Op een puppytraining leert jouw pup hoe hij moet bewegen en hoe hij naar jou moet luisteren. Het is aan te raden om een Dalmatiër op een vriendelijke en rustige manier op te voeden en te trainen. Een gehoorzame Dalmatiër is het resultaat van consequente trainingen en beloningen.

Verder is een Dalmatiërs geschikt om deel te laten nemen aan hondensportwedstrijden. Hierbij kun je denken aan flyball of een frisbeecompetitie of flyball. Hondensport daagt jouw hond zowel fysiek als mentaal uit. Ook zorgt een training als deze voor een sterke band tussen de hond en zijn baasje. Voor sommige sporten moet jouw hond wel een bepaalde leeftijd hebben, maar voor een puppytraining is het nooit te vroeg.

 

Wat kost een Dalmatiër

Een Dalmatiër kost gemiddeld tussen de €500 en €1000. Dit kan oplopen tot €1600 afhankelijk van stamboom en fokker. Probeer er altijd op te letten dat je een pup koopt bij een erkende fokker. Deze zet zich met veel liefde in voor dit ras en draagt zorg voor het behouden van de gezondheid van de Dalmatiër. Bij een erkende fokker is het teefje onderdeel van het huishouden. Ze is sociaal, wordt goed verzorgd en krijgt niet eindeloos nestjes.

Naast aanschafkosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Dit zijn onder andere kosten voor een mand, een riem, speelgoed, de dierenarts, voer en voederbakken. Een aantal van deze kosten komen maandelijks terug. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende budget hebt om jouw hond op de best mogelijke manier te verzorgen.

Dalmatiër close up

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Dalmatiër heeft veel beweging nodig. Het is een erg actief ras met een enorm uithoudingsvermogen. Om hem gelukkig te houden is het belangrijk dat je veel activiteiten onderneemt. Geef je dit ras te weinig beweging en mentale uitdaging, dan kan hij koppig worden en kattenkwaad uithalen.

Dit hondenras vindt het heerlijk om buiten te zijn. Probeer jouw Dalmatiër daarom zoveel mogelijk mee te nemen met jouw buitenactiviteiten. Dit kan variëren van hardlopen of wandelen tot gewoon samen buiten relaxen. Je kunt een Dalmatiër ook beweging geven door met hem te spelen. Ze vinden het leuk om een bal of een stok te apporteren.

Wanneer jouw hond volwassen is, kun je hem meenemen op lange wandelingen of kun je hem bijvoorbeeld trainen om naast de fiets te lopen. Belast de botten en gewrichten van jouw puppy niet te zwaar tot hij twee jaar is. Pas op die leeftijd is hij volgroeid.

 

Erkenning in Nederland

In 1888 werd de Dalmatiër als ras erkend door de AKC. In Europa werd dit ras in 1955 erkend als officieel ras door de FCI. Dit betekent dat de Dalmatiër ook in Nederland officieel wordt erkend. Informatie over de rasstandaard kun je vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Daarnaast is er in Nederland een rasvereniging actief die zich bezig houdt met het in stand houden van een gezond hondenras, namelijk de Nederlandse Club voor Dalmatische Honden. Bij hen kun je een terecht als je op zoek bent naar een pup of als je interesse hebt in evenementen met Dalmatiërs.

 

Heb jij al een Dalmatiër of ben je van plan er een aan te schaffen?

De Dalmatiër is een lieve en actieve hond die maar al te graag met zijn baasje activiteiten onderneemt. Dit ras is geschikt voor hondensporten en vindt het leuk om mentaal uitgedaagd te worden. Het is een echte familiehond die prima met andere dieren overweg kan. Zijn bijzondere vacht maakt hem een uniek. Heb jij een Dalmatiër in huis en wil je graag jouw verhaal delen? Of heb je nog vragen over dit hondenras? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Dalmatiër liggend in grasveld

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 9 Gemiddeld: 4.3]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *