Flyball: wat is het en hoe leer je dit jouw hond?

flyball honden sport

Flyball is een sport voor honden die ontstaan is in Zuid-Californië rond de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is een hondensport die bestaat uit twee teams die een estafette race houden op een baan van iets langer dan negen meter.

Nadat de sport ontstaan is in de jaren zeventig heeft flyball zich verspreid naar diverse andere landen waaronder Canada en is het tegenwoordig terug te vinden in alle 50 staten. Ben je benieuwd waarom je deze sport je hond zou aanleren en hoe je dit het beste kan aanpakken? Lees dan dit artikel.

 

Wat is flyball?

Flyball bestaat uit een estafetterace op een baan iets langer dan negen meter. Je speelt in twee teams, samengesteld uit vier honden plus twee eventuele wissels. Het doel is om als team zo snel mogelijk de estafetterace af te leggen waarbij elke hond heen en weer rent over de negen meter lange estafettebaan.

Hier staan vier horden op geplaatst en op het einde moet elke hond een tennisbal in zijn bek meenemen vanuit de flybox terug naar het begin. Wanneer deze terug is mag de volgende van start gaan om precies hetzelfde uit te voeren totdat alle vier honden dit hebben gedaan. Het team die dit het snelste doet heeft gewonnen.

Waarom zou je dit jouw hond aanleren?

Hordelopen is een vaardigheid die een hond niet uit zichzelf zomaar kan. Er is veel oefening nodig, vooral als we kijken naar de snelheid die hiervoor nodig is tijdens wedstrijden. Het heeft wel voordelen om jouw hond dit aan te leren, het is namelijk goed voor onder meer:

  • De gezondheid van een hond;
  • Het bouwen van een beter band met zijn baasje;
  • Het samenspel met zijn baasje;
  • Het leren opvolgen van commando’s;
  • In contact komen en samenwerken met andere honden.

 

Vanaf wanneer kan je dit aanleren?

Honden mogen pas deelnemen aan flyball zodra ze ouder dan één jaar zijn. De reden hiervoor is dat honden dan in de meeste gevallen uitgegroeid zijn, met uitzondering van enkele grote hondenrassen die er langer nodig voor hebben om volgroeid te zijn. De reden hiervoor is dat de sport belastend is voor de hond en als ze nog niet ouder dan één jaar zijn kan het groeiproces verstoord raken. Dit is iets dat je absoluut wilt voorkomen. Het is dus belangrijk om te wachten tot jouw hond oud genoeg is.

flyball hond pakt bal

Kan je dit elke hond aanleren?

Niet elke hond is geschikt om deel te nemen aan flyball. Een hond die bijvoorbeeld artrose of last van de heupen heeft, is niet geschikt. Verder is elke hond geschikt om flyball te leren. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de hond in kwestie goed met andere honden om kan gaan. Het wordt namelijk niet getolereerd dat een hond ongewenst gedrag vertoond richting de andere honden en trainers. Natuurlijk is het wel zo dat het ene ras hier beter voor geschikt is dan het andere.

 

Hoe leer je een hond flyball?

Flyball bestaat uit verschillende onderdelen die een hond moet leren. Om te beginnen moet de hond leren de tennisbal uit de flybox te pakken. De flybox laat de tennisbal los zodra er een poot op het drukpaneel gaat wat op de grond zit, hierna moet de tennisbal met de bek gepakt worden om zo mee teruggenomen te worden naar de finish.

Dit is het eenvoudigst aan te leren door middel van vaak oefenen en belonen wanneer het goed gaat. Een ander onderdeel is het hordenlopen, dit kun je jouw hond aanleren door in eerste instanties lage hordes te plaatsen en de hond achter een tennisbal aan te laten rennen. Als dit goed verloopt is het de bedoeling om de hordes steeds een beetje te verhogen tot de wedstrijdhoogte van de hordes bereikt is. De wedstrijdhoogte is per lengte van de hond verschillend.

Flyball training

Twee verschillende oefeningen combineren

De volgende stap is deze twee verschillende oefeningen te combineren zodat het gehele traject wordt afgelegd. Dit is eenvoudig te doen door de flybox op de juiste afstand achter de hordes te plaatsen. De hond zal nu moeten leren de tennisbal op te halen via de hordes om vervolgens via dezelfde weg terug te gaan. Is dit allemaal goed verloopt zijn alle onderdelen die individueel geoefend kunnen worden doorlopen.

Het is dan op dit moment ook van belang om een team te vormen met andere honden en trainers of bij al een bestaand team aan te sluiten, zo kan er geoefend worden op samenwerking met de andere honden en kan de timing van het loslaten door de trainer zelf geoefend worden. Dit is namelijk ook een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Wanneer al deze stappen doorlopen zijn kan het team met minimaal vier honden en vier trainers deelnemen aan wedstrijden.

 

Obstakel: het vinden van een team

Een lastig obstakel voordat je kan deelnemen aan flyball wedstrijden is het vinden van een team. Je speelt dit namelijk samen met andere honden en trainers. Je kan zelf een team oprichten alleen is het makkelijker om lid te worden van al een bestaand team, anders moet je minimaal drie honden en trainers erbij zoeken die ook graag willen deelnemen aan flyball wedstrijden.

De eerste onderdelen van de training daarentegen kan al vanuit huis gevolgd worden, via enkele digitale lesprogramma’s of je kan een persoonlijke trainer inhuren.

flyball hond rent over obstakel

Conclusie: aan flyball kan vrijwel iedere hond deelnemen

Het spel flyball is een hondensport waaraan bijna elke hond kan deelnemen. Het is belangrijk dat je wacht totdat jouw hond helemaal volgroeid is. De training bestaat uit een gedeelte wat individueel geoefend kan worden en een gedeelte waar gezamenlijk op getraind kan worden.

Het is belangrijk dat er vroeg begonnen wordt met het zoeken naar eventuele teams of de mogelijkheid om je eigen team te vormen. Heb jij nog ervaring in het spelen van flyball en heb je nog andere tips of wil je vertellen hoe het is gegaan? Laat het dan weten in de reacties!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 10 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *