De 15 grootste hondenrassen en hun persoonlijkheid

Newfoundlander en Shiba

Er zijn enorm veel verschillende hondenrassen. In dat opzicht heb je een ruime keuze uit verschillende formaten terwijl ook het karakter van een bepaald hondenras een belangrijke rol speelt wanneer je een keuze moet maken. Het is ook belangrijk om goed na te denken of een bepaald ras wel bij jouw levensstijl past. Het heeft immers geen nut om een hond te kiezen die veel beweging nodig heeft als je zelf niet graag de deur uitgaat.

Vaak laten we ons leiden door populaire hondenrassen, want een nieuwe hond kan ook voor een bepaalde status zorgen. Loop jij met een Franse Bulldog of een Golden Retriever over straat of juist met een stoere Duitse Herder of een Labrador Retriever? Het hondenras zegt feitelijk niet heel veel over de baasjes, maar iedereen heeft wel altijd zijn mening klaar als mensen bijvoorbeeld met indrukwekkende honden zoals Duitse Herders aan het wandelen zijn.

In ons artikel nemen we een kijkje naar bepaalde hondenrassen. Vooral naar de grootste en zwaarste hondenrassen die er zijn. Daarnaast gaan we kijken hoe groot en/of zwaar ze zijn en wat er verder zowel de karakteristieke als uiterlijke kenmerken van het ras is. Lees snel verder voor de 15 grootste hondenrassen ter wereld.

We beginnen direct met een van de grootste hondenrassen die er is. De Newfoundlander. Dit ras kan namelijk wel 70 kg worden! Wanneer je genoeg ruimte in huis hebt en genoeg geld in de portemonnee hebt voor voer, is dit een geweldige hond voor in een gezin.

Het ras komt oorspronkelijk uit Canada en werd daar vooral gebruikt als sledehond en waterhond. De hond is enorm goed in het uit water halen van spullen en zelfs mensen. De hond kenmerkt zich door een groot pak haar wat ook de nodige verzorging vereist. Lees hier meer in ons artikel over de Newfoundlander.

 

Leonberger

Een andere gigant van de hondenrassen is de Leonberger. De naam Leonberger komt van het plaatsje Leonberger in Duitsland. Het ras is een kruis van drie grote hondenrassen namelijk de sint-bernard, Pyrnese berghond en, de vorige in het lijstje, Newfoundlander.

De hond lijkt dan ook op een perfecte mix van deze drie honden. Een eigenschap die de drie rassen gemeenschappelijk hebben is hun grootte. De Leonberger is dan ook absoluut een grote hond en kan wel tussen de 70 en 80 kg wegen.

 

Duitse Dog

Ondanks dat de hond niet gigantisch veel weegt (maar ook zeker niet weinig met 50 tot 80 kg) is deze hond vooral bekend om zijn grootte. De Duitse dog kan namelijk ruim 1 meter 10 worden qua hoogte en is daarmee dan ook het ras die het hoogst kan worden van alle rassen.

Het ras was vroeger een echte jager en kon dit ook prima zelfstandig doen. Tegenwoordig is de Duitse dog een echte familiehond, mits je hier natuurlijk voldoende ruimte voor hebt in huis.

 

Tibetaanse mastiff

Naast een van de grootste rassen mag de Tibetaanse Mastiff zich ook een van de duurste en oudste rassen ter wereld noemen. De hond komt oorspronkelijk uit Azië en kan tussen de 50 en 90 kg worden. Ook wordt hij in sommige landen als heilig beschouwd. 

De hond komt in verschillende kleuren voor, maar vooral in het rood is het ras erg geliefd in Aziatische landen. Ooit is er zelfs een rode Tibetaanse Mastiff verkocht voor ruim een miljoen euro in China.

 

Bullmastiff

De Mastiff is er niet alleen in een Tibetaans exemplaar, maar ook nog in andere vormen. Zoals bijvoorbeeld de Bullmastiff. Dit is een kruising tussen de Tibetaanse Mastiff en de Engelse Bulldog. Dat zorgt ervoor dat hij iets kleiner en lichter wordt als de Tibetaanse mastiff.

Hij weegt uiteindelijk zo’n 50 tot 60 kg zwaar. Wel heeft hij de neus van een Bulldog waardoor hij een uitstekende jager is. Het ras werd vroeger dan ook veelal gebruikt om te jagen op verschillende dieren.

 

Kaukasische owcharka

Ondanks zijn moeilijke naam, is de vertaling van zijn naam veel makkelijker. Kaukasische slaat op zijn afkomst, de Kaukasusgebergte, en Owcharka betekent in he Russisch hond van de herder. Er zijn verschillende soorten Owcharka honden waarvan de Kaukasische versie de grootste is.

Deze hond was, in tegenstelling tot voorgangers in deze lijst, geen jager, maar hield de kudde juist bij elkaar. Vandaar ook zijn naam. De viervoeter weegt gemiddeld 50 kg en vindt zichzelf daarom op deze lijst met de 15 zwaarste honden.

 

Cane corso

Wanneer we praten over een Cane corso dan hebben we het over een hele zelfstandige hond. De Cane corso kan ongeveer 50 kilogram worden en zichzelf prima vermaken. Hij trekt er graag zelf op uit, maar vindt het natuurlijk ook hartstikke gezellig om dit met zijn baasje(s) te doen.

Het ras vindt zijn roots in Italie en daar komt zijn naam dan ook vandaan. Cane is namelijk het Italiaanse woord voor hond. De Cane corso is een atletische hondenras dat dan ook veel aandacht nodig heeft en energie kwijt moet. Lees in dit artikel meer over het karakter van de cane corso.

Berner sennenhond

Een hele bekende op deze lijst is de Berner sennenhond. Deze hond, die zijn oorsprong heeft in Zwitserland, behoort tot de lijst van meest populaire honden in Nederland en wordt dan ook veelal gespot als huisdier in Nederland. Origineel komt het dier uit Zwitserland waar hij veelal gebruikt werd als herder, waakhond en om karretjes te trekken.

Deze honden hebben veel kracht en is er daardoor uitermate voor geschikt. Tegenwoordig is hij, met een gemiddeld gewicht van 45 kg uitermate geschikt als huisdier omdat luieren en slapen ook uitstekend in het takenpakket van een Berner sennenhond passen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

Boerboel

Ondanks dat het dier een ontzettend groot hart heeft, is dat niet wat hem zo zwaar maakt. De Boerboel is gefokt als waakhond en door zijn gigantische bouw daar ook uitermate voor geschikt.

De Boerboel kan namelijk wel 100 kg worden! Wanneer je deze tegenover je hebt wanneer hij aan het waken is, denk je waarschijnlijk nog wel een keer na over het inbreken. De Boerboel komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar is tegenwoordig overal te vinden als waakhond of als huisdier.

 

Sint-bernard

Vaak wordt deze hond veel door de war gehaald met een Berner sennenhond, maar waneer je ze naast elkaar zet, zie je duidelijk veel verschil. De Sint-bernard kan namelijk wel 120 kg worden.

Ondanks dat het ras zo ontzettend groot is, is hij ook ontzettend lief en gevoelig en zal hij niet snel iemand kwaad doen. De natte neus staat ook wel bekend als hulphond in de Zwitserse bergen. In films zie je hem soms met een vaatje om zijn nek. In het vaatje zit volgens legendes Brandy om mensen die het koud hebben op te warmen.

Rottweiler

Het volgende hondenras op de lijst is ook een populair huisdier in Nederland. De Rottweiler. Ondanks zijn gevreesde uitstraling en reputatie, is de hond ontzettend lief en slim. Het ras komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd met zijn gemiddelde gewicht van 50kg vooral ingezet als werkhond.

Ondanks dat de hond graag werkt en vermaakt wordt, is hij ook absoluut geschikt als huisdier in een gezin. Belangrijk is dat hij goed beziggehouden wordt omdat hij zich anders sowieso gaat vervelen.

Doberman Pinscher

Een andere ontzettend intelligente hond is de Doberman Pinscher. Deze honden worden vaak ingezet als waakhond en daar is hij ook zeker voor geschikt. Ondanks zijn kracht en intelligentie, is het beest ook ontzettend lief.

Naast als waakhond, kan hij dus ook prima fungeren als huisdier in een gezin. Net als bij alle intelligente honden is het wel belangrijk dat hij vermaakt wordt. De hond weegt tussen de 40 en 50 kg en kan vrij hoog worden en daarom staat hij ook op deze lijst.

 

 

Alaska-malamute

De Alaska-malamute is iets minder geschikt als huisdier. De reden hiervoor is dat de honden echt gefokt worden om op zichzelf te kunnen leven. Dit instinct is er dan ook erg moeilijk uit te krijgen wanneer de hond in een huis woont.

De hond komt uit Alaska en is vernoemd naar de stam waar hij veelal gebruikt wordt als sledehond. De natte neus weegt tussen de 40 en 50 kg en is daarom zeker geschikt als sledehond. Mede ook door zijn dikke vacht kan hij prima overleven in de kou.

Ierse wolfshond

Een van de oudste hondenrassen die er is, is de Ierse wolfshond. Ondanks zijn imposante uiterlijk, is deze hond gek op knuffelen. Terwijl hij eerder vooral ingezet werd als jager, is dat op dit moment niet meer veel aan de orde.

De Ierse wolfhond wordt tegenwoordig veel meer als huisdier gezien en geniet hier ook absoluut van. De hond kan zo’n 70 kg worden en qua hoogte ongeveer 80 cm. Wanneer je hem niet ziet aankomen kan hij vrij angstaanjagend zijn, maar de Ierse wolfshond doet niets liever dan zorgen voor zijn gezien en omgaan met mensen.

 

Akbash

De laatste hond op deze lijst is de Akbash. Het ras wordt tussen de 50 en 60 kg en komt oorspronkelijk uit Turkije. Daar is de hond ook nog veelal te vinden en ze worden gebruikt als herder voor andere dieren en als waakhond voor eventuele inbrekers.

Ondanks zijn knuffelige uiterlijk is de hond niet echt geschikt als familiehond, omdat de viervoeter vooral gewend is om met dieren om te gaan en inbrekers te verjagen. Toch kan de natte neus best veel leren en zal hij heus niet onvriendelijk zijn tegen mensen wanneer hij hier mee samen woont.

Tot slot

Ondanks het grote, grove uiterlijk van de meeste honden uit deze lijst, zijn de meeste honden ontzettend lief. Tegenwoordig is het jagen niet meer nodig waardoor de dieren prima kunnen dienen als gezelschapsdieren voor de mens.

Mochten de honden uit deze lijst toch iets te groot voor je zijn dan is er gelukkig nog ontzettend veel keuze uit de wat kleinere rassen. Net zoveel grotere rassen zijn er waarschijnlijk als kleinere rassen en daarom zal er altijd een hond zijn die in jouw familie en huis thuis past, ondanks zijn grootte of hoe zwaar hij is.

Grootste hondenrassen
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 47 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

    1. Deze hebben we nog niet op de website beschreven. We zijn druk bezig met het beschrijven van nieuwe rassen, dus in de toekomst zul je hem zeker tegenkomen.

  1. Hallo Ik denk dat er in het artikel over de Kaukasische Owcharka een foutje geslopen is.
    50 kg gaat het minimum gewicht zijn voor een teef. Een reu kan tot 110 kg wegrn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *