De Cairn Terrier: een kleine en vrolijke hond

Twee Cairn Terriër honden in een grasveld

Cairn Terriër is een kleine hond met veel energie. Vroeger werd dit ras veel ingezet bij de jacht op dieren, dit is ook waar zijn naam “Cairn” vandaan komt. Cairns zijn stapels stenen die dienen als oriëntatiepunten of gedenkteken. Vossen, dassen en otters verscholen zich hier vaak in. De Cairn Terriër is een hond die goed luistert naar de wensen van zijn baasje. Ook speelt hij graag met kinderen, om deze reden is het ras zeer geliefd bij gezinnen. Naast een vriendelijk karakter, heeft dit ras ook behoorlijk wat pit. Het jachtinstinct zit nog steeds in dit ras verscholen, waardoor hij erg houdt van jagen en graven. Wil jij meer te weten komen over de Cairn Terriër? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: een hond die werd gebruikt voor de jacht

De Cairn Terriër komt oorspronkelijk van het Schotse eiland Skye. Hier werd dit ras gehouden om op klein wild, zoals vossen, dassen en otters te jagen. Ook werd dit ras werd ingezet om boerderijen te beschermen tegen ongedierte. In de 19e eeuw kwam je dit ras daarom veel tegen bij Schotse boeren. In het begin was het lastig om de oorsprong van dit ras vast te leggen, omdat veel Terriërs uit deze regio simpelweg de Schotse Terriër werden genoemd. Pas in 1913 kreeg de Cairn Terriër zijn naam en werd dit ras door de AKC erkend als ras.

In de tijd dat de Cairn Terriër zijn naam kreeg, had dit ras voornamelijk een witte vacht. Het fokken van witte Cairn Terriërs en het kruisen met West Highland Whites werd rond 1920 verboden.[1] Tegenwoordig zijn deze honden daarom niet meer in het wit te vinden. Een leuk feitje is dat dit ras pas echt populair werd toen de film de Wizard of Oz verscheen. De hond Toto speelde hierin een rol en je raadt het al, Toto was een Cairn Terriër.

 

Het karakter: opgewekt en intelligent

De Cairn Terriër is een kleine, vriendelijke en opgewekte hond. Ze zijn een tikkeltje eigenwijs, maar met voldoende training is dit goed onder controle te krijgen. Van nature heeft dit ras de drang om alles wat beweegt achterna te zitten, dit kan voor zijn baasje nogal vervelend zijn.[2] Het is daarom belangrijk dat dit gedrag in een vroeg stadium wordt afgeleerd. De Cairn Terriër is een harde werker en zal de wensen van zijn baasje graag in vervulling brengen. Omdat dit jachtinstinct altijd aanwezig zal zijn is het verstandig om een Cairn Terriër alleen los te laten op een besloten grasveld.

Een Cairn Terriër kan goed overweg met mensen en andere honden. Met name aan zijn baasje heeft dit ras veel liefde te geven. Sommige mensen noemen hem zelfs: “de beste kleine vriend in de wereld”.  Met vreemden en andere dieren heeft de Cairn Terriër vaak wel wat moeite, dit kan zich uiten in agressief gedrag. De Cairn Terriër is zeer alert, intelligent, dapper en nieuwsgierig. Deze hond kan wel tegen een stootje en is daarom erg geschikt in een gezin met kinderen. Ze vinden het geweldig om lekker met de kinderen te spelen en te ravotten.

De Cairn Terriër houdt ook enorm veel van graven. Ze vinden het leuk om kleine kuilen te graven tijdens het wandelen, gewoon om dingen te onderzoeken. Als de Cairn Terriër voldoende beweging krijgt en zichzelf veilig voelt in zijn omgeving, dan zal hij een geweldig huisdier zijn.

Drie Cairn Terriër puppy´s

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van een Cairn Terrier

De Cairn Terriër is een klein ras met een schofthoogte van zo’n 30 centimeter. Ze wegen gemiddeld acht tot negen kilogram. Een Cairn Terriër is te herkennen aan zijn korte pootjes. Zijn voorpoten staan wat naar voren, in plaats van rechts onder zijn torso.

De kop van een Cairn Terriër is korter en breder dan bij andere Terriërs.[3] Door de bouw van zijn kop heeft hij een sterke kaak. De vacht op zijn kop is over het algemeen van een andere textuur dan de vacht op de rest van zijn lichaam. De vacht op zijn kop voelt namelijk zachter aan. Zijn ogen staan ver uit elkaar en zijn zwart van kleur. Wat erg herkenbaar is aan dit ras is dat ze erg ruige wenkbrauwen hebben. De oren zijn klein en puntig.

Het lichaam van een Cairn Terriër is gespierd met een diepe ribbenkast. Zijn rug is van gemiddelde lengte. De bouw van het lichaam is sportief. Dit ras draagt zijn staart hoog, maar niet gekruld. Verder heeft de Cairn Terriër een dubbele vacht die erg weerbestendig is. De vacht bestaat uit een dichte ondervacht en een harde bovenvacht. Alle vachtkleuren zijn mogelijk, behalve wit. De oren zijn vaak wat donkerder dan de rest van de vacht.

 

De verzorging van een Cairn Terriër: redelijk eenvoudig

De verzorging van de Cairn Terriër kost minder tijd dan bij de gemiddelde hond. Wekelijks borstelen en af en toe in bad is voldoende om zijn vacht en huid gezond te houden. Het is ook verstandig om af en toe losse vacht met de hand los te plukken, om zo klitten en andere problemen te voorkomen. De nagels van een Cairn Terriër groeien redelijk snel en moeten daarom regelmatig worden geknipt.

De vacht rondom de oren kan wat langer zijn. Omdat er vuil in kan blijven hangen is het belangrijk dat de oren regelmatig goed schoongemaakt worden. Dit geldt ook voor het schoonmaken van de ogen. De Cairn Terriër kan het soms niet fijn vinden om verzorgd te worden, daarom is het essentieel om op jonge leeftijd al te beginnen met een vast ritme rondom het schoonmaken en verzorgen van de hond. Hierdoor raakt hij er sneller aan gewend en wordt het voor de hond en voor het baasje een gemakkelijke klus. De verzorging zal een stuk beter verlopen en kost minder tijd als de hond eraan gewend is.

Cairn Terrier in grasveld

Ziektes die veel voorkomen bij een Cairn Terriër

De Cairn Terriër is van nature een sterk ras. Zijn gezondheid is goed. Er zijn echter wel een aantal erfelijke aandoeningen die voor kunnen komen. Door een goed fokprogramma zijn de meeste van deze aandoeningen te voorkomen. Toch moet er altijd op worden getest. De meest voorkomende aandoeningen bij een Cairn Terriër zijn:

  • Oogproblemen
  • Hartproblemen
  • Patellainstabiliteit
  • Nierproblemen
  • Leverproblemen

Dit zijn de voornaamste problemen die voorkomen bij een Cairn Terriër. De meeste van deze problemen kunnen worden opgelost door goed en verantwoord fokken. Toch kan het zijn dat bepaalde aandoeningen pas na een aantal jaren tot uiting komen. Om deze reden is het belangrijk om regelmatig een gezondheidscheck te laten doen. Uit een bloedtest kan al veel worden afgelezen.

Om hart, lever en nierproblemen te voorkomen, is een goed dieet en een gezonde levensstijl cruciaal. Helemaal voorkomen kan niet, want de hond draagt aanleg voor een ziekte in zijn genen. Toch speelt een gezonde levensstijl een grote rol. Zorg voor voldoende beweging en een dieet dat bestaat uit complete hondenvoeding van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat het gewicht van een Cairn Terriër rond de acht kilogram ligt. Overgewicht kan zorgen voor een aantal problemen, waaronder knie- en hartproblemen.

 

Hondentraining voor een Cairn Terriër

De Cairn Terriër is een intelligent ras, waardoor trainen redelijk eenvoudig gaat. Toch kunnen ze koppig zijn tijdens trainingen. Vroege socialisatie en puppytraining is daarom essentieel bij dit ras.

De beste manier om een Cairn Terriër te trainen is door middel van Obedience Training. Dit is een vorm van trainen waarbij een hond uitsluitend wordt beloond met voedsel. Dit is de meest effectieve manier van trainen bij dit ras.

Cairn Terrier puppy

Wat kost een Cairn Terriër?

Een Cairn Terriër kost gemiddeld zo’n €500 tot €700 om aan te schaffen. De prijs kan iets verschillen per fokker, maar dit is de gemiddelde prijs voor dit ras. Kom je een Cairn Terriër tegen voor een prijs die veel lager ligt? Dan kun je er bijna wel vanuit gaan dat er iets mis is. Zorg altijd dat je een puppy koopt bij een erkende fokker. Deze hebben het beste voor met de diertjes en zorgen ervoor dat ze helemaal gezond zijn voor ze bij jou in huis komen.

Naast de aanschafkosten moet je altijd rekening houden met onderhoudskosten. Ga uit van ongeveer €800 per jaar. Een hond heeft natuurlijk voedsel nodig, speelgoed, een mand, voederbakken, een riem etc. Daarnaast heb je ook te maken met terugkerende kosten voor inentingen, ontwormen, ontvlooien en soms zelfs hondenbelasting. Ook moet je jezelf voorbereiden op onvoorziene dierenartskosten. Al met al is het dus belangrijk dat je voor de aanschaf van een Cairn Terriër nagaat of je voldoende inkomsten hebt om het dier op een goede manier te verzorgen.

 

De hoeveelheid beweging die dit ras nodig heeft

De Cairn Terriër is van nature redelijk actief, dus dagelijks bewegen is essentieel voor zijn gezondheid. Om je hond voldoende beweging te geven kun je gaan wandelen, maar je kunt ook meedoen aan diverse hondensporten. Door zijn intelligente karakter vindt dit ras het erg leuk om zich bezig te houden met spellen of andere activiteiten. De Cairn Terriër is snel tevreden als het aan komt op de vormen van beweging. Zolang zijn baasje in de buurt is en hij lekker zijn energie kwijt kan, is het goed.

De erkenning in Nederland

De Cairn Terriër is in 1963 erkend door de FCI. Destijds is een rassenstandaard ontwikkeld, die werd gepubliceerd in 1998.  Opvallend is dat dit ras al veel eerder werd erkend in Amerika. Na de erkenning van de Cairn Terriër in Nederland, is er een rasvereniging opgesteld. Deze vereniging heet de NCTC. Via de website van de Raad van Beheer kun je in contact komen met erkende fokkers die bij deze vereniging aan zijn gesloten. Zo kun je op een verantwoorde manier een gezonde Cairn Terriër kopen.

De NTCT organiseert verschillende evenementen voor dit ras en brengt de gezondheid van dit ras duidelijk in kaart om problemen met erfelijke aandoeningen te voorkomen.

Cairn Terrier buiten

Wat vind jij van de Cairn Terriër?

De Cairn Terriër is een vriendelijk en sportief maatje dat de sfeer in elk gezin kan verbeteren. Ze hebben niet extreem veel verzorging nodig en vinden het heerlijk om dingen te ondernemen. Het enigste aandachtspuntje bij dit ras is zijn jachtinstinct. Wat vind jij van de Cairn Terriër? Is het iets voor jou? Heb je nog vragen of opmerkingen over dit ras? Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening. Laat van je horen door onder dit artikel een reactie achter te laten!

 

Bronnen

[1] Ph. D. Coile (Caroline) – Encyclopedia of Dog Breeds-La Vergne (2015)

[2] DK Publishing – The Dog Encyclopedia-DK (2013)

[3] Ph. D. Coile (Caroline) – Encyclopedia of Dog Breeds-La Vergne (2015)

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Ik heb mijn 2 de Cairn Terrier en ben er heel blij mee!!!!de eerste is 14 jaar geworden!!!!nu is Trouble 5jaar deze maand een tof hondje maar actiever als de eerste beschermend voor mij zeker toen mijn man overleden is !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *