De Duitse Pinscher: rasinformatie (inclusief foto’s)

Duitse Pinscher

De oorsprong van de Duitse Pinscher is niet helemaal helder. Maar wat wel duidelijk is, is dat deze honden vroeger op het boerenerf moesten waken en jagen op ongedierte. Dit instinct en waakzame heeft de Duitse Pinscher nog steeds in zijn karakter. Daarnaast is het een slimme hond die, als je niet consequent genoeg bent, zelf wel op ontdekking uitgaat.

Deuren en tuinhekjes: deze slimmerik krijgt ze open. Ben je daarna boos op hem? Dan volgt er een toneelspel waar je u tegen zegt. Trap er niet in, want deze dondersteen weet precies waar hij mee bezig is. Ben je benieuwd of de Duitse Pinscher in jouw leven past? In deze blog kom je erachter.  

 

De Duitse Pinscher: een waakhond op het boerenerf

De Duitse Pinscher is een van de oudste hondenrassen van Europa. Het is onbekend waar dit hondenras precies van afstamt, maar de verhalen gaan dat ze directe afstammelingen zijn van de Turfhond. Deze honden werden al 3000 jaar voor Christus gehouden. Sommige onderzoekers geloven dat de oorsprong van de Duitse Pinscher in Wüttemberg ligt, zijn er anderen die geloven dat ze van de Engelse Terriër afstammen.  

Wat wel bekend is, is dat het uiterlijk van de Duitse Pinscher al sinds 1880 nauwelijks is veranderd. Dit hondenras had vroeger de taak om op de boerderij het huis en het erf te bewaken. Maar ook om ongedierte te verdrijven, zoals muizen, ratten en steenmarters. Daarmee voedde de hond zichzelf ook meestal mee. Ook was het een waakhond als de bestuurder van een koets even zijn plek verliet. Vanwege al deze taken werd de Duitse Pinscher ook wel ‘Stalpinscher’ genoemd.

 

Waakzame en intelligente toneelspelers

Wanneer je een energiek, temperamentvol, goedmoedige, trouwe en waakse hond zoekt, heb je in een Duitse Pinscher alles wat je zoekt. Het zijn honden die niet gauw bang zijn. Ze lopen los en aan de lijn stoer door en scannen de omgeving goed af. Ook doen ze graag wat ze zelf willen. Het zijn slimme honden die goed toneel kunnen spelen.

Dankzij de historie van de Duitse Pinscher zijn het nog steeds goede waakhonden die graag hun huis beschermen. Hierdoor zijn ze ook wantrouwig en ze lopen niet snel op vreemden af. Ze houden wel alles goed in de gaten. Blaffen doen ze trouwens niet heel vaak, alleen als het nodig is. Daarnaast zijn het vrolijke en opgewekte honden. Ze zijn graag bij je in de buurt en willen alles met je beleven. Zo volgen ze je graag overal het huis door en krijgen graag een aai.  

Het is een hondenras dat graag altijd de aandacht van je krijgt, zowel buiten als binnen. Heb je iets anders aan je hoofd en let je even niet goed op? Deze honden voelen dit direct en gaan met deze vrijheid aan de haal. Ze hebben veel zelfvertrouwen en zenuwen van staal. Wanneer je een goede roedelleider bent, zijn ze flexibel en gehoorzaam. Heb je zwakke punten? Dan heeft deze intelligente hond dit binnen no-time door. Deze zwakke punten benut hij dan ook graag.

Het is dus voor sommige hondenbezitters een uitdagende hond. Wanneer je consequent bent in je opvoeding, lukt het je om deze eigenzinnige honden toch te laten luisteren naar je. Deze honden kunnen goed omgaan met kinderen, als je jouw hond blijft leren dat hij de laagste in de rang is. Als volwassen hond kan hij namelijk het idee krijgen dat hij boven de kinderen in de rang staat, waardoor hij niet meer naar ze luistert.

Duitse Pinscher puppy

Kortharige honden met oplettende expressie

Duitse Pinschers zijn gespierde en tegelijkertijd sierlijke honden. De lengte van hun lichaam is gelijk aan de hoogte. Het zijn dus vierkant gevormde honden. Ze hebben een wigvormig hoofd met een oplettende expressie. De ogen van de Duitse Pinscher zijn middelgroot en hebben een ovale vorm. Zijn ogen zijn donker en de oren zijn hoog aangezet. De oren hangen naar voren in de vorm van een V.

Dit hondenras draagt de staart hoog. De vacht van de Duitse Pinscher is kortharig, glad, dichtbegroeid en glimt. Zijn vacht voelt aangenaam glad aan. Qua kleur komen ze voor in zwart met roodbruine aftekening en rood met bruine aftekening. Deze middelgrote honden wegen 13 tot 18 kilo en hebben een schouderhoogte van 45 tot 50 centimeter.  

 

De Duitse Pinscher is een onderhoudsarme hond

Vanwege de korte vacht hoef je de Duitse Pinscher niet dagelijks te borstelen. Haal wel zo nu en dan een zachte borstel en een natte doek over zijn vacht. Hiermee verwijder je het vuil uit zijn haren en blijft zijn vacht mooi glimmen. Haal ook regelmatig het vuil rond zijn ogen en oren weg. Anders krijgt je hond wellicht infecties bij zijn oren en ogen. Knip zijn nagels zo nu en dan en houd de ruimte tussen zijn tenen ook schoon. Af en toe een tandenborstel langs zijn gebit doet ook wonderen voor zijn gezondheid. 

 

De voeding voor dit hondenras

Mentaal en lichamelijk heeft de Duitse Pinscher gezonde voeding nodig. Je kunt hem natuurlijk kwalitatieve kant-en-klare brokken geven. Of maak zelf een gezond maaltje voor hem, met vers vlees, groenten en rijst. Ook in de diepvries vind je vlees dat je aan je Duitse Pinscher kunt geven. Geef je hond niet te veel snacks tussendoor, zodat je overwicht voorkomt. Zwaardere honden bewegen namelijk minder, zijn minder gezond en leven vaak korter. Ook kan overgewicht bij je hond leveraandoeningen, suikerziekte of andere levensstijlziektes veroorzaken.

 

Duitse Pinscher heeft weinig gezondheidsproblemen

Rasspecifieke genetische ziektes heeft deze temperamentvolle hond niet, doordat deze honden niet overfokt zijn. De fokker is dus alleen verplicht om de honden te laten onderzoeken op heupdysplasie. Vrijwillig kan de fokker ook nog de honden waarmee hij fokt, laten testen op erfelijke oogziekten, zoals kleurblindheid of de Von Willebrand ziekte. Dit laatste is een bloedstolling-ziekte. Wanneer je goed voor je Duitse Pinscher zorgt, hoef je dus niet regelmatig naar de dierenarts. Behalve voor de vereiste controles en vaccinaties natuurlijk. De Duitse Pinscher leeft over het algemeen 12 tot 14 jaar. 

 

Wees consequent en adequaat met trainen en opvoeden 

Omdat de Duitse Pinscher slim, speels en nieuwsgierig is, kan hij soms slecht naar commando’s luisteren. Daarom is het ook heel belangrijk om consequent te zijn in je opvoeding en adequaat handelen. De regels moeten duidelijk zijn en hele gezin moet deze regels ook hanteren voor de hond.

Je kunt dit hondenras het beste op een vrolijke manier opvoeden en trainen. Dit past bij zijn vrolijke karakter. Agressiviteit, stemverheffingen en wilde armbewegingen hebben geen nut. Als je boos op hem bent, kan hij als ware toneelspeler grappig gedrag gaan vertonen. Negeer dit ongewenste gedrag. Dat vinden deze honden die graag aandacht krijgen niet fijn.

 

Dit betaal je voor een Duitse Pinscher

De aanschaf van een Duitse Pinscher puppy kost je tussen de € 900 en € 1100. Schaf je hond aan bij een betrouwbare fokker, zodat je minder kans hebt dat je hond lichamelijk niet gezond is. Op de website van de DPVN, een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging voor de Duitse Pinschers, vind je nestjes en fokkers. Maar ook honden die een herplaatsing nodig hebben en waar je een nieuw fijn huis aan kunt bieden.

Bij een herplaatsing is de (jong) volwassen hond om bepaalde redenen niet meer op zijn plek in zijn huidige huis. Voor dit soort honden geldt dat je de hond goed moet begeleiden om hem weer thuis te laten voelen in zijn nieuwe gezin. 

Duitse Pinscher in grasveld

Gezocht: actief baasje voor energieke hond

Deze middelgrote honden houden van beweging. Dus kun je prima lange wandelingen met hem maken. Ook vinden Duitse Pinschers het lekker om te lopen naast de fiets, zwemmen en om te sporten. Wacht met bepaalde activiteiten wel totdat je hond volwassen en dus volgroeid is.

De Duitse Pinscher maak je niet blij met keer op keer een bal gooien. Hij verveelt zich dan al snel en trekt zijn eigen plan. Maar behendigheidstraining, flyball en dog dance vinden ze wel erg leuk om te doen. Nadat je genoeg hebt bewogen met je hond, is het een rustige huishond die tijdens zijn dutje ook graag een zonnestraaltje meepikt.

 

De erkenning van de Duitse Pinscher

In Duitsland erkende ze de Duitse Pinscher als apart ras in 1879. In het begin van de jaren 80 kwamen er ook fokkers in Amerika, waardoor de Duitse Pinscher Club van Amerika in 1985 ontstond. In maart 1991 erkende de United Kennel Club dit hondenras ook. Of en wanneer deze energieke honden in Nederland zijn erkend, is niet bekend.

Duitse Pinschers zijn uitdagende honden. Vanwege hun intelligentie, toneelspel en eigen wil moet je als eigenaar sterk in je schoenen staan. Ben je niet stabiel? Dan heeft deze hond dat direct in de gaten en neemt hij een loopje met je. Consequent de regels hanteren is dan ook van groot belang bij deze vrolijke honden. Je kunt deze hond prima in je gezin opnemen, als je maar duidelijk aan de Duitse Pinscher laat weten dat hij in de laatste rangorde van de roedel staat. Ben je actief, duidelijk, stabiel en consequent en besteed je graag tijd aan een hond? Dan is dit de ideale hond voor jou.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *