Groenlandse hond: sledehond uit Groenland

Groenlandse hond met puppy´s

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Groenlandse hond uit Groenland. De Groenlandse hond is een harde werker die in het Noordpoolgebied wordt gebruikt als sledehond. Het is een vriendelijke, onstuimige en zelfstandige hond. De Groenlandse hond leeft het liefst met zijn eigen soort in grotere groepen. Dit hondenras is door zijn karakter minder geschikt als gezinshond. Hij hecht zich namelijk niet heel erg aan mensen, maar is wel vriendelijk. Ze hebben veel beweging nodig en zijn lastig op te voeden. Maar als ze een juiste socialisatie hebben gehad, dan groeien ze uit tot gehoorzame honden die graag hard werken. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Groenlandse hond? Lees dan snel verder!

 

De geschiedenis: een van de oudste rassen ter wereld

De Groenlandse hond, ook wel Eskimohond genoemd, is een hondenras dat behoort tot de Spitshondrassen en oertype Keeshonden. Het is een van de oudste hondenrassen ter wereld. Dit ras kwam namelijk zo’n 5000 jaar geleden in Groenland terecht. Oorspronkelijk komt deze sledehond uit het Scandinavische gebied.

Dit hondenras werd gebruikt als sledehond en trok de slee tijdens lange reizen. Ook werd de Groenlandse hond als jachthond gebruikt. Het was namelijk een krachtige hond die de Inuit stam kon helpen bij de jacht op onder andere ijsberen. Je kunt je wel voorstellen dat de Groenlandhonden in deze tijd onder zware omstandigheden leefden. Alleen de sterkste en gezondste honden overleefden deze zware tochten. Met deze honden werd verder gefokt, zodat er een sterk en robuust hondenras overbleef.

 

Het karakter: vriendelijke, zelfstandig en energiek

De Groenlandse hond is een echte werkhond en is niet geschikt als gezinshond. Bij een goede socialisatie, zal hij vriendelijk zijn tegenover zijn baasje en andere mensen en kinderen. Maar omdat de Groenlandse hond onafhankelijk en zelfverzekerd is, hecht hij zich niet snel aan mensen. Daarnaast heeft hij enorm veel energie. Als deze hond niet voldoende beweging krijgt, dan wordt hij ongelukkig. In een appartementje met weinig ruimte voelt hij zich dus absoluut niet op zijn gemak. Dit ras leeft het liefst in een koud klimaat en heeft veel ruimte nodig om zich op zijn gemak te voelen.

De Groenlandse hond is geen waakhond. Wel heeft hij van nature een jachtinstinct. Daarom moet hij goed worden gesocialiseerd met andere dieren. Met andere sledehonden kan een Groenlandse hond wel erg goed overweg. Dit hondenras leeft daarom graag in grotere groepen en vindt het lastig om alleen te zijn.

Groenlandse puppy´s

Het uiterlijk van een Groenlandse hond

De Groenlandse hond is een robuuste hond en heeft een krachtig en imposant uiterlijk. Een reu heeft een schofthoogte van minimaal 60 centimeter. Een teef heeft een schofthoogte van minimaal 55 centimeter. De Groenlandse hond kan maximaal 65 centimeter hoog worden. Gemiddeld weegt dit hondenras tussen de 30 en 40 kilo. Een reu is meestal zwaarder dan een teef.

De bouw van een Groenlandse hond is stevig en gespierd. De romp is langer dan de schouderhoogte. De poten zijn sterk en in evenwicht met het lichaam. De staart is gekruld en wordt over de rug gedragen. Het hoofd is licht gewelfd en is breder tussen de oren. De oren staan rechtop en zijn driehoekig en klein. De ogen zijn donker van kleur en amandelvormig. De snuit heeft een gemiddelde lengte.

De vacht bestaat een zachte, dikke onderlaag en een dichte, ruwe bovenlaag. De dubbele vacht beschermt de hond tegen extreme kou. De vacht komt voor in verschillende kleuren. Onder andere zwart, wit, grijs en wit gevlekt. De vacht van een Groenlandse hond kan effen van kleur zijn, maar kan ook uit meerdere kleuren bestaan. Daarnaast hebben sommige Groenlandse honden een patroon in de vacht.

 

De verzorging

De Groenlandse hond kan binnen en buiten worden gehouden. Als de hond buiten wordt gehouden, dan heeft hij over het algemeen minder verzorging nodig. Het is verstandig om regelmatig de vacht van de Groenlandse hond te borstelen. Minimaal een keer per week, maar het is verstandiger om het vaker te doen. Twee keer per jaar verhaart de hond meer, dit wordt ook wel de rui genoemd. Dan wordt dagelijks borstelen geadviseerd. Ook kun je dan een speciale kam gebruiken met en dubbele rij pennen, zodat losse haren gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

Naast de vachtverzorging, is het van belang om de oren en ogen goed schoon te houden. Dit kun je doen met een vochtige doek. Door de oren en ogen goed schoon te houden, verklein je de kans op infecties. De nagels moeten regelmatig worden gecontroleerd en eventueel worden bijgeknipt.

Naast de uiterlijke verzorging, is ook beweging en voeding erg belangrijk. De Groenlandse hond is geen stadshond en heeft veel beweging nodig. Hij heeft baat bij een grote omheinde tuin, zodat hij zijn energie kwijt kan. Ook wordt kwaliteitsvoeding aangeraden.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Groenlandse hond wordt gemiddeld 12 jaar oud. Door de zware levensomstandigheden in het Noordpoolgebied, overleven alleen de sterkste honden. Omdat met deze sterkste honden gefokt is, zijn de meeste Groenlandse honden robuust en sterk. Bij een goede verzorging zijn het over het algemeen dus gezonde honden. Toch zijn er door de lichaamsbouw twee belangrijke erfelijke ziektes waar een Groenlandse hond mee te maken kan krijgen.

  • Heup- en elleboogdysplasie
  • Maagkanteling

Bij iedere middelgrote tot grote hond is er een verhoogde kans op heup- en elleboogdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen van de gewrichten niet goed op elkaar aan. Dit kan zorgen voor slijtage en veroorzaakt veel pijn. Het is belangrijk om jonge honden gecontroleerd te laten bewegen, zodat de gewrichten niet teveel belast worden. Ook de Groenlandse hond heeft een verhoogde kans op heup- en elleboogdysplasie.

Doordat de borstkas van de Groenlandse hond vrij groot is, kan maagkanteling voorkomen. Bij een maagkanteling gaat de maag draaien in de borstkas, wat erg gevaarlijk en zelfs dodelijk kan zijn. Het advies is daarom om de hond de eerste twee uur na het eten alleen rustig te laten bewegen. Ga niet direct met hem spelen of intensieve activiteiten ondernemen. Geef daarnaast de hond meerdere keren per dag kleine maaltijden in plaats een paar van grote maaltijden.

Het is van belang om de gezondheid van de hond goed in te gaten te houden. Bij veranderingen aan het uiterlijk en gedrag, kun je altijd de dierenarts inschakelen. Hij zal verder onderzoek doen en eventuele problemen proberen te verhelpen.

Groenlandse honden

Wist je dat?

Een Groenlandse hond kan goed tegen de kou en zal niet gelukkig worden van temperaturen boven de 15°C. Zijn dubbele en dikke vacht is gemaakt voor de kou. Hij leeft daarom bij voorkeur in koude gebieden. Zijn gebied van herkomst, Scandinavië, is geschikt voor dit hondenras. Nederland zal in de lente en zomer te warm zijn voor de Groenlandse hond.

 

Hondentraining voor dit ras

De Groenlandse hond is zelfstandig en onstuimig. Deze karaktereigenschappen zorgen ervoor dat dit hondenras lastig op te voeden is. De opvoeding en socialisatie van een Groenlandse hond kost veel geduld, tijd en energie. Hij doet graag waar hij zelf zin in heeft. Daarom moet je als baasje sterk in je schoenen staan en een consequente aanpak hanteren. Bij een juiste socialisatie en opvoeding, is de Groenlandse hond een harde werkhond en loyaal naar zijn baasje. Houd er rekening mee dat de Groenlandse hond niet geschikt is voor een beginner. Ervaring met het opvoeden van honden is belangrijk bij de opvoeding van een Groenlandse hond.

Een basistraining is voor elke hond aan te raden. Bij een puppycursus bouw je een band op met je hond en leert hij om naar je te luisteren. Ook leert de hond tijdens een puppycursus hoe hij met andere honden moet omgaan. Daarnaast komen de basiscommando’s aan bod. Basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘lig’ en ‘blijf’ zorgen voor meer rust en veiligheid.

 

Wat kost een Groenlandse hond?

Je moet er op rekenen dat je voor een Groenlandse hond rond de €1000 kwijt bent. Maar houd er rekening mee dat dit ras in Nederland bijna niet voorkomt. Er zijn op dit moment geen erkende fokkers in Nederland die de Groenlandse hond fokken. Dit is logisch gezien het feit dat de Groenlandse hond niet geschikt is voor het Nederlandse klimaat en niet geschikt is als gezinshond. Wij raden dus ook niet aan een Groenlandse hond te importeren naar Nederland.

Woon jij wel in een klimaat waar de Groenlandse hond een gelukkig leven kan lijden? Dan is het belangrijk dat je een hond altijd aankoopt bij een erkende fokker of bij een asiel. Een erkende fokker is op de hoogte van de gezondheid van het ras en de stamboom. Ook zorgt een erkende fokker goed voor de moederhond en de pups. Bij een bezoek aan het nestje, kun je de moederhond zien en kun je het karakter bekijken. De kans is namelijk groot dat de pup hetzelfde karakter heeft.

Als je een hond aanschaft, moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Dierenarts, voeding en belasting zijn enkele kosten die regelmatig terugkomen. Ook moet je rekening houden met kosten zoals de aanschaf van speelgoed, een mand, verzorgingsproducten en een riem.

Groenlandse honden liggend

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Groenlandse hond is een zeer energieke hond die veel beweging nodig heeft. Dit hondenras is een werkhond en is gewend om kilometers lang een slee te trekken. Hij heeft zelfs zo’n groot uithoudingsvermogen dat hij hard werk kan verrichten in temperaturen van -56°C. Naast zijn grotere uithoudingsvermogen, heeft hij veel kracht. Daardoor is het geen geschikte hond om naast de fiets te laten lopen. Hij kan je namelijk zomaar om ver trekken, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Deze hond heeft veel meer beweging nodig dan de dagelijkse wandelingen die voor de meeste gezinshonden voldoende zijn. Door te weinig beweging kan dit ras zelfs ontevreden en ongelukkig worden. Bij dit ras zal je dus het grootste deel van de dag bezig zijn om ervoor te zorgen dat hij voldoende beweging krijgt. Het is hierbij belangrijk dat een Groenlandse hond altijd aangelijnd is. Hij zal anders op verkenning gaan en niet terugkomen. Dit heeft te maken met zijn jachtinstinct.

 

Erkenning in Nederland

De Groenlandse hond wordt sinds 1967 als enige sledehond officieel erkend door de FCI, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Ook is er in Nederland een rasvereniging actief waar je meer informatie kunt vinden over Scandinavische Spitshondrassen, namelijk SCANDIA.

 

Heb jij al een Groenlandse hond of heb je interesse gekregen in dit ras?

Je hebt in dit artikel gelezen dat een Groenlandse hond niet geschikt is als familiehond. Dit hondenras leeft graag samen met andere sledehonden en is daarnaast lastig op te voeden. In Nederland is maar een hele kleine populatie van de Groenlandse hond, omdat het klimaat hier in de zomermaanden niet geschikt is. De Groenlandse hond is een echte werkhond en is vriendelijk naar mensen toe. Bij een goede socialisatie is hij gehoorzaam en zal hij hard werken. Ondanks dat je waarschijnlijk geen Groenlandse hond zal aanschaffen, is dit een indrukwekkende hond om te zien. Ben jij ooit in aanraking geweest met deze robuuste en krachtige hond? Of wil jij jouw ervaringen met deze hond delen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

  1. Ik heb een groenlandse reu geadopteerd niet wetende welk ras het was.hij leeft in huis met mijn 9 andere honden,dat gaat prima.alleen buiten trekt hij enorm,en is heel sterk en energiek.Mijn zorg is de aankomende zomer temperaturen,en zijn reactie buiten op vreemde honden,hij huilt/blaft dan zeer luid,ik weet niet goed of hij wil spelen of aanvallen,verder bijt hij op zijn pootjes ,zijn huid en vacht waren verwaarloost,nu beter,en hij is afkomstig uit een oorlogsland.

  2. Hallo, ik had een groenlandse/ alaska kruising, een reu, de reu was groenlander, het teefje was een alaska.
    Heb nog nooit zo een slimme hond gehad, hij was mooi zwart, een witte bles, alle vier de poten hadden bij de tenen witte haren, net zoals het puntje van de staart.
    Hij luisterde perfect op korte commando’s, of op beweging van de hand , of de arm.
    Hij liep zonder riem, hij bleef altijd bij voet, of ik nu sneller of langzaam liep, hetzelfde met de fiets.
    Gelukkig had hij het vel van de alaska honden, maar hij had zeker ook veel onderwol, in de zomer moest je hem vaker borstelen, vanwege de warmte.
    Als kinderen de hond zagen lopen of rennen, zeiden ze vaak , kijk daar, een wolf.
    Hij heeft zeker een eigenzinnig karakter, maar daar hou ik persoonlijk van, ik zou er zeker nog een keer eentje willen, maar zoals jullie al zeggen, zijn ze moeilijk te krijgen.
    Op dit moment heb ik een kruising1/2siberische husky, 1/4malamut, 1%4labrador, een heel leuk teefje, groetjes Hendrik

  3. Hoi, ik heb in januari en groenlandhond geïmporteerd uit Frankrijk. Prachtig, lief, leuk beestje. Ik had me voorbereid op een hele drukke, actieve hond, maar hij is eigenlijk heel chill. Loopt prima los mee (in stedelijk gebied) en is super lief naar alles en iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *