Hollandse herdershond: Karakter, Rasbeschrijving en Training

Hollandse herders puppy´s in het gras

De Hollandse herdershond is een welbekende hond in onze samenleving. We zien dit ras niet alleen terug in de huiskamer, maar hij vervult ook andere functies zoals politiehond en begeleidingshond. Er zijn drie verschillende soorten, namelijk de kortharige Hollandse Herdershond, de ruigharige Hollandse herdershond en de langharige Hollandse herdershond.

Ze zijn oorspronkelijk gefokt voor het vervullen van boerentaken op het platteland van Nederland maar is nu dus ook te vinden in het dagelijkse huishouden. Wil je meer te weten komen over dit ras? Lees dan hieronder verder.

 

Geschiedenis

Hollandse herdershond is een Nederlands ras dat niet vaak voorkomt buiten onze landsgrenzen. Dit ras is de afgelopen 120 jaar getransformeerd van herdershond naar een echte alleskunner. Zoals eerder is aangegeven wordt deze hond ook ingezet als bijvoorbeeld politiehond en begeleider. Maar zijn herkomst is terug te leiden naar 1898. Door verandering van het landschap in Nederland, we gingen van boerenland met kleine dorpjes naar  grote steden en veel industrie, is de rol van de Hollandse herdershond ook verandert.

 

 Een waakzame familiehond

De Hollandse herdershond is een hond die goed bij het gezinsleven aansluit. Vroeger is deze hond altijd ingezet voor boeren werkzaamheden, maar het is ook een waakzame hond die goed oplet wat er op zijn territorium gebeurt. Zou er een onbekend iemand langskomen dan zou de boer dit te weten komen door zijn trouwe viervoeter. Dit geldt ook als er iets met de kinderen gebeurt, een echte familiehond.

Net als andere herdershonden is dit ras zeer energiek, dit is omdat de Hollandse Herdershond vroeger altijd over het erf van de boer vrij rondliep en er ook altijd genoeg ruimte was om zich uit te leven. Daarnaast kan dit ras goed met kinderen en heeft hij een natuurlijke waakzaamheid in zich, typisch dat siert de Hollandse Herdershond.

Naast dat het een familiehond is kan deze hond ook heel goed zelfstandig taken uitvoeren. De Hollandse herdershond houdt niet van stil zitten en dit kan ook een slechte invloed hebben op zijn gedrag. Probeer dus zoveel mogelijk taken uit te delen aan je hond die hij zelfstandig kan doen, dit zal jouw hond alleen maar waarderen.

Hollandse herdershond tussen bloemen

Het uiterlijk van de Hollandse herdershond

De Hollandse Herdershond wordt 55 tot 62 centimeter hoog, gemeten vanaf de schouders en weegt rond de 30 kilogram. Het behoort tot de grote hondenrassen en heeft een grijze of zwarte vacht, dit kan ook een combinatie van beide zijn. Zoals in de inleiding al aangegeven werd zijn er drie verschillende varianten, namelijk kortharig, langharig en ruigharig. Ze hebben alle drie driehoekige oren die overeind staan. Verder is de vacht bij de benen korter en hebben ze allemaal een zwarte snoet.

 

De verzorging

Bij alle vachtvarianten wordt aangeraden minstens twee keer per week goed te borstelen. Dit zorgt ervoor dat overtollig haar wordt verwijderd wat beter is voor de gezondheid, hier kunnen immers ziektekiemen zich schuilhouden. Naast de vachtverzorging is het belangrijk dat de Hollandse Herdershond genoeg beweging krijgt. Dit kan op verschillende manieren, als je een groot erf hebt zou je jouw hond de hele dag daar vrij kunnen laten rondlopen.

De Hollandse Herdershond is dit van nature gewend en zal altijd in de buurt blijven mits hij goed getraind is. Een ander mogelijkheid is dat je samen met je hond gaat sporten. Hardlopen? Ja graag. Samen met je hond sporten zorgt er ook nog voor dat je een betere band met je hond opbouwt en wie wil dat nou niet.

Er zijn ook spelletjes die goed zijn voor de mentale gezondheid, denk hierbij trucjes of commando’s. Als je dit combineert met fysieke oefeningen zal dit nog meer resultaat bieden. Kortom is een Hollandse Herdershond een fanatiek huisdier die niet snel vermoeid is.

 

Specifieke voeding

Voor de Hollandse Herdershond is geen specifieke voeding, maar als er iets ruimer wordt gekeken, is er wel voeding die goed aansluit bij Herdershonden in het algemeen. Je kan ook kijken naar andere soorten voedingen die gemaakt worden voor grote hondenrassen, hier wordt specifiek gelet op de behoeftes van grote honden. Naast standaard brokken kun je er ook voor kiezen om rauw vlees te voeren.

Hollandse herder puppy´s

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Heupdysplasie is iets wat vaker voorkomt bij grote honden, wat er dan gebeurt is dat de gewrichten sneller slijten wat tot artrose kan leiden. Er zijn twee oorzaken die hiertoe kunnen leiden; in 30% van de gevallen is dit erfelijkheid en in de andere 70% zijn verkeerde bewegingen als bv. traplopen en andere onnatuurlijke bewegingen waarschijnlijk de aanleiding. Heb je het gevoel dat jouw hond hier last van heeft schakel dan direct de dierenarts in. 

 

Wist je dat?

De Hollandse herdershond heeft een natuurlijke waakzaamheid, dit is te herleiden naar zijn werkzaamheden van meer dan 100 jaar geleden. Toen was dit ras een schapendrijver maar daarnaast ook de beschermengel van de bewoners van zijn erf. Hij stelt zijn baasjes ervan op de hoogte als er een indringer is en kan goed aanvoelen of een persoon goede of slechte intenties met zich meebrengt.

 

Hondentraining voor dit ras

De Hollandse herdershond is net als alle andere herdershonden een energieke en fanatiek dier. Probeer er dan ook voor te zorgen dat jouw hond genoeg beweging en taken krijgt. Dit zorgt ervoor dat hij zich niet verveelt en hier een goed humeur aan over houdt. Er zijn in Nederland verschillende hondentrainingen te vinden voor dit ras en dit zal jouw hond ook zeker waarderen.

Hollandse herdershonden zijn door hun slimme en waakzame karakter ook uitermate geschikt voor opleidingen (die voorbereiding treffen voor) zoals onder andere politiehond, reddingshond en blindengeleidehond.

Tot slot is het ook altijd verstandig om een pup in te schrijven voor puppycursus. Met de Hollandse herdershond heb je een echte werker in huis gehaald en is het van belang om hier het optimale uit te halen, zowel voor jou als voor je hond. Bij een dergelijke cursus leer je als baasje hoe je inzicht krijgt in het gedrag van de hond en je ziet gaandeweg de onderlinge communicatie tussen honden.

Voor de pup is het ook van belang dat hij op een veilige manier leert, door dit samen met andere pups te doen zullen ze zich niet snel overweldigd voelen wat ze snel zekerder van zichzelf maakt. Natuurlijk wordt door het bezig zijn met jouw hond vanaf dag één een fijne hond-baas relatie gecreëerd en krijgt de pup de juiste opvoeding en training waardoor het een nog groter plezier is om een Hollandse herdershond als huisdier te hebben.

 

Wat kost een Hollandse Herdershond

Een Hollandse herder pup kost rond de €1000,-. De prijs kan variëren dit komt mede doordat ze zeer geliefd zijn maar toch afnemen hoeveelheid. Let er altijd op dat je goed kijkt waar jouw pup vandaan komt. Bij een gecertificeerde fokker weet je namelijk zeker dat de teef goed verzorgd wordt en niet meerdere malen een nestje hoeft te dragen. Maar het gaat ook om jouw gevoel, ga dus vooral ook kijken bij diverse fokkers.

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Drie keer per dag een wandeling van 10 minuten zal voor dit ras niet voldoen. Denk meer aan uren beweging die jouw hond elke dag opnieuw weer nodig heeft. Grijp elke kans die er is om, het liefst samen, te bewegen. Hierdoor bouw je een betere band op met jouw hond, hij zal dit samen bezig zijn enorm waarderen.

Je hond kan naast je laten rennen terwijl je fiets, of met je mee laten rennen als jij gaat joggen. Lange wandelingen doen het ook goed ,en als je beschikt over een groot erf, geef jouw hond de vrijheid om er gebruik van te maken.

 

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

 

Heb jij al een Hollandse herdershond of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Hollandse herdershond is een waakzame en zelfstandige hond, die graag een oogje in het zeil houdt voor zijn baasje. Van oorsprong is het een hond die bezig was met herderstaken en dit doet hij tot op de dag van vandaag nog steeds heel graag. Hij zit niet graag stil en houdt van veel beweging. Het is een Hollands ras waar we met zijn allen heel trots op kunnen zijn. Heb jij een Hollandse herdershond en wil je graag je verhaal delen? Dat kan hieronder in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 42 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *