Pyreneese Herdershond: De Betrouwbare Harde Werker

Pyreneese herder

De Pyreneese herdershond is afkomstig uit de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk, waar deze dappere herder al voor duizenden jaren kuddes schapen en geiten hoed en beschermd. Het sterke karakter van de Pyreneese herder is niet onopgemerkt gebleven bij de Fransen gedurende de Eerste wereldoorlog.

De Fransen gebruikten de Pyreneese herdershonden als waakhonden, boodschappers en reddingshonden. Het beschermende en betrouwbare karakter van de Pyreneese herdershond maakt het een uitstekende gezinshond. Wil je meer te weten komen over dit oude hondenras? Lees dan dit artikel voor meer informatie! 

 

De Geschiedenis: Van herder Naar Gezelschapsdier 

Ondanks dat de Pyreneese herder al voor meer dan duizenden jaren voorkomt in de Pyreneeën, de oorsprong van dit ras blijft onbekend. Er wordt vaak aangenomen dat de oorsprong van de Pyreneese herdershond hetzelfde is als alle andere herdershonden uit Europa. Dit zou betekenen dat de Pyreneese herdershond een afstammeling van Aziatische hondenrassen zou zijn.

De Pyreneese herdershond werd vooral gebruikt voor het hoeden en beschermen van kuddes schapen of geiten. De schatting is dat de Pyreneese herdershond al voor meer dan 8000 jaar voorkomt in de Fransen Pyreneeën. Archeologen hebben botten van kleine honden gevonden in Neolithische gebieden die dateren naar 6000 jaar voor Christus.  

 

Een heldhaftig ras 

De Pyreneese herdershond wordt omschreven als heldhaftige herdershond in vele mythes die zich afspelen in deze gebieden. Deze mythes zijn niet geverifieerd maar desondanks komen de verhalen overeen met de vondsten van de archeologen en met het karakter van de Pyreneese Herdershond. Ook hebben archeologen aangetoond dat er overbegrazing was in de Neolithische gebieden rond dezelfde tijd. Dit geeft aan dat de schapen- en geitenboerderijen zeer ontwikkeld waren en dat de hulp van de Pyreneese herder hard nodig was.  

 

Van alle markten thuis 

De Pyreneese herdershond is intelligent en kan zich goed aanpassen aan verschillende omstandigheden. Alleen al om deze twee karaktereigenschappen is de Pyreneese herdershond zeer geschikt om te hoeden over kuddes. Vaak heeft een kudde van 1000 schapen maar twee Pyreneese herdershonden nodig.

De kwaliteiten van de Pyreneese herder zijn niet onopgemerkt gebleven bij de verre westerse buren van Frankrijk. Rond de 19e eeuw zijn een aantal Pyreneese herders over gevaren naar Amerika om kuddes te hoeden. In deze tijd hebben de Pyreneese herders mogelijk een rol gespeeld bij het ontwikkelen van de bekende Australische herder. 

Pyreneese herder rennend

Wederopbouw 

Na de inzet van de Pyreneese herdershond in de Eerste wereldoorlog zijn er veel herders omgekomen waardoor een wederopbouw van het ras hard nodig was. De Pyreneese herdershonden werden alsmaar populairder. Grote aantallen Pyreneese herdershonden werden geëxporteerd naar Amerika in de jaren zeventig en tachtig. Pas na dertig jaar werd het ras eindelijk erkend door de American Kennel Club in 2009. 

 

Het Karakter: Intelligent, Speels en Loyaal 

De Pyreneese herder is een intelligente, waakzame en attente hond. Doordat de Pyreneese herder een echte werkhond is, is de band tussen baas en hond vaak erg sterk. De Pyreneese Herder is zeer loyaal naar alle leden van het gezin. De Pyreneese herdershond is perfect voor families met kinderen en een actieve levensstijl. Het onvermoeibare karakter van de Pyreneese herder houd kinderen uren bezig in de tuin door met een bal te spelen.

De Pyreneese herder is een lieve, levendige hond en is een vrolijke toevoeging aan het gezin. Ondanks het attente karakter van de Pyreneese herder zijn deze honden vaak terughoudend en wantrouwend naar vreemden. Ook vind de Pyreneese herder het erg amusant om veel een vaak te blaffen. Vaak is dit geen probleem voor gezinnen die buitenaf wonen, maar voor families die in een bebouwde omgeving leven is deze karaktereigenschap lastig.  

 

Het uiterlijk van de Pyreneese herder 

De Pyreneese herdershond komt voor in twee soorten: hond a poil long en hond a face rase. De hond a poil long is de langharige variant is en de hond a face rase heeft een kort behaarde snuit. Naast deze twee verschillende soorten hebben de beide Pyreneese herders uiterlijke kenmerken die hetzelfde zijn. Het meest merkwaardige uiterlijke eigenschap van de Pyreneese herder is zijn blauw-zwarte tong. Een andere hondenras dat bekend staat om zijn blauw-zwarte tong is de Chinese Chow.  

Vermoedelijk heeft de Pyreneese herder voorouders in Azië, dus het zou zomaar kunnen dat de blauw-zwarte tong van de Pyreneese herder een resultaat is zijn Aziatische bloed. De vacht op het gezicht van de pyreneese herdershond is kort waardoor zijn donkere ogen opvallen. De oren van de Pyreneese herdershond zijn driehoekig en klein met en kunnen soms hangen. De Pyreneese herdershond heeft een slanke voorhand en ondiepe borstkas. Hierdoor lijkt de Pyreneese herder tenger, maar niets is minder waar.

Voor zijn kleine lijf heeft de Pyreneese herder behoorlijk wat kracht. Pyrenese herders worden vaak niet groter dan 50 cm waardoor hij een mooi middelmaatje heeft. De Pyreneese herdershond is de kleinste herdershond in Frankrijk. De middellange vacht valt sierlijk over het kleine lijf van de Pyreneese herdershond. De vacht van de Pyreneese herdershond komt in veel kleuren en patronen variaties. De vacht komt meestal voor in de volgende kleuren: 

  • Zwart 
  • Wit 
  • Grijs, Blauw of Zwart Wolfsgrauw 
  • Beige 
  • Goud 

De vacht kan ook een gestroomd of gevlekt patroon hebben maar is meestal effen. Vaak zijn de oren van de Pyreneese herder wat donkerder. De Pyreneese herdershond wordt meestal 13-15 jaar oud maar kan zelfs 20 jaar oud worden. 

Pyreneese herder puppy

De verzorging 

De Pyreneese herdershond hoort een rustiek uiterlijk te hebben van oorsprong. Dit betekend dat ondanks de middellange vacht van de Pyreneese herdershond, de verzorging is vrijwel minimaal is bij dit ras. De goede textuur van de vacht zorgt ervoor dat je de vacht een tot twee keer per week moet borstelen om matten en klitten te voorkomen.

De vacht aan de onderkant van het gezicht, ook wel de baard genoemd, moet regelmatig gewassen worden. Zorg ervoor dat je je hond niet te vaak in bad doet. Dit kan ervoor zorgen dat de huid uitdroogt waardoor huidschilfers en irritatie kan ontstaan. De oren en tanden moeten ook regelmatig schoongemaakt worden.  

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras? 

Er zijn een aantal ziektes die voorkomen bij de Pyreneese herdershond. Epilepsie is een van de ziektes die voorkomt bij een Pyreneese herdershond. Epilepsie is een kortdurende storing van de hersenen waardoor spierkrampen, abnormaal gedrag en spontane incontinentie ontstaan. Epilepsie komt voor als gegeneraliseerde vorm en als partiële vorm. Een van de meest opvallende symptomen van een gegeneraliseerde epilepsie aanval is wanneer de hond plotseling bewusteloos neervalt.

Bij gegeneraliseerde epilepsie verspreidt de prikkel zich over de hele hersenen waardoor de hond tijdelijk bewusteloos raakt. Wanneer de hond vreemd met een poot trekt of hevig begint te kauwen, dan kan dit een symptoom van partiële epilepsie zijn. Het is ook mogelijk dat je hond een combinatie van beiden meemaakt waarbij de aanval begint als een partiële aanval en zich later over het hele lichaam verspreid.  

De Pyreneese herdershond is ook gevoelig voor het ontwikkelen van heupdysplasie, waarbij er een misvorming is van de heupgewrichten. Wanneer je een Pyreneese herder wilt aanschaffen is het belangrijk dat je de HS-staus van de ouders van de hond aanvraagt. Zo kun je zien hoe gevoelig jou Pyreneese herder is voor het ontwikkelen van heupdysplasie. Ook is de Pyreneese herder gevoelig voor het ontwikkelen van patellaluxatie. Er is sprake van Patellaluxatie wanneer de knieschijf ontwricht is. Lichte vormen van Patellaluxatie zijn lastig maar kunnen vaak niet veel kwaad. Zwaardere vormen daarentegen kunnen erg pijnlijk zijn en moeten vaak gecorrigeerd worden door middel van een operatie.   

 

Wist je dat? 

Ondanks dat Pyreneese herdershonden bekend staan om hun donkere ogen soms ook voorkomen met fel blauwe ogen? Het kan zelfs voorkomen dat het ene oog bruin is en het andere ook blauw.  

 

Hondentraining voor dit ras 

Het is over het algemeen vrij eenvoudig om een Pyreneese herder te trainen dankzij hun intelligentie en loyaliteit. Het is belangrijk om vroeg te starten met het trainen en socialiseren van je Pyreneese herder. Een handige manier om je hond te trainen is om naar puppycursus te gaan. Puppy cursus biedt een uitstekende gelegenheid om niet alleen je hond te trainen maar ook om hem te socialiseren.

De meest effectieve manier om elke hond te trainen is door middel van goed gedrag belonen in plaats van ongewenst gedrag afstraffen. Ondanks de eindeloze energie van de Pyreneese herdershond is het belangrijk om de training sessies kort en frequent te houden. Intelligente hondenrassen kunnen zich namelijk snel vervelen. 

Pyreneese herder buiten

Wat kost een Pyreneese herder? 

De prijs van een Pyreneese herder ligt tussen de 700 en 1000 euro. Soms kan de prijs ook hoger uitvallen wanneer je een pup van een prijswinnende stamboom aanschaft. Houd wel in gedachten dat het belangrijk is om een pup van een goede fokker aan te schaffen, ook al is de prijs hoger. Je wilt natuurlijk ten alle tijden voorkomen dat je je pup bij een broodfokker aanschaft.  

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig? 

Het lieve uiterlijk en fijne karakter van de Pyreneese herder maakt het een zeer geschikte hond voor veel gezinnen. Voordat je een Pyreneese herder aanschaft is het belangrijk om na te gaan of je levensstijl bij deze hond past. De Pyreneese herder bruist van energie en is onvermoeibaar. De Pyreneese herder voelt zich het fijnst bij minimaal 1 uur aan beweging maar het liefst meer. Het is belangrijk dat de Pyreneese herder voldoende beweging krijgt om te voorkomen dat ze verveeld raken.

Wanneer dit gebeurt vertonen Pyreneese herders ongewenst gedrag zoals het slopen van spullen en excessief blaffen. Ook is het belangrijk dat je je Pyreneese herder voldoende mentale stimulatie biedt. Dit kun je doen door bepaalde speeltjes aan te schaffen die hiervoor geschikt zijn. Denk dus goed na voordat je een Pyreneese herder aanschaft of je daadwerkelijk voldoende beweging en stimulatie kunt bieden.  

 

Erkenning in Nederland 

Beide soorten van de Pyreneese herder (a poil long en a fase race) zijn door de FCI erkende rassen. De a poil long is in 2009 erkent en de a fase race in 2001. Dit betekent dat beide soorten zijn goedgekeurd om mee te fokken en om mee te doen aan verschillende evenementen. Als je meer uitgebreide informatie zoekt over de Pyreneese herder, neem dan een kijkje op http://www.pyreneeseherderclub.com/. Dit is de officiële Nederlandse website voor Pyreneese herdershonden.  

 

Heb jij al een Pyreneese herder of ben je van plan er een aan te schaffen? 

De Pyreneese herdershond is een hond met een interessante geschiedenis en een fijn karakter. Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een Pyreneese herdershond is het belangrijk dat je dit bij een erkende fokker doet. Zo weet je zeker wat je kan verwachten wanneer je een pup aanschaft en kan je met problemen bij de fokker terecht. Een Pyreneese herdershond is een vrolijke en energieke toevoeging aan jou familie. Heb je al een Pyreneese herdershond? Laat dan jou ervaring met dit ras achten in de reacties! 

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *