Sint Bernard: een grote en vriendelijke hond

Sint Bernard in de bergen

De Sint Bernard is een grote hond met een groot hart. Het is een zachtaardige hond die perfect in een gezin met kinderen past. Vroeger stond de Sint Bernard bekend als een reddingshond die ondergesneeuwde mensen in de Alpen hielp. Een indrukwekkende prestatie van dit hardwerkende hondenras. Tegenwoordig werkt de Sint Bernard graag voor zijn familie. Misschien ken je dit ras wel van de film Beethoven, hierin speelt dit hondenras namelijk de hoofdrol. Wil je meer weten over de Sint Bernard en ben je benieuwd of dit ras geschikt is voor jou? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: een reddingshond uit de Alpen

De Sint Bernard komt oorspronkelijk uit Zwitserland en Italië. Rond het jaar 1050 leefde daar de monnik genaamd Bernhard van Menthon. Hij stichtte op een hooggelegen bergpas tussen Zwitserland en Italië een klooster en een hospitium voor doorgaande reizigers. Dit was een belangrijke tussenstop en toevluchtsoord voor de pelgrims die op weg waren naar Rome. Dit pad wordt ook wel de Grote Sint Bernhardspas genoemd.

Het was een gevaarlijke route en het kwam voor dat er reizigers verdwenen of terecht kwamen onder de sneeuw. Bekend is dat er in dat gebied grote berghonden werden gehouden voor de bewaking en bescherming. De belangrijkste taak voor de Sint Bernard honden was het opsporen van verdwaalde en verongelukte reizigers. De honden werkten samen met de monniken van het klooster. Als de Sint Bernard iemand aantrof, probeerde hij diegene terug te brengen naar het klooster. Mocht dit te lastig zijn, dan haalde hij hulp bij de monniken. Ook werkten er meerdere honden samen. Een hond bleef dan bij het slachtoffer en de andere hond ging terug om hulp te halen. Ze werkten samen als een echt reddingsteam. De Sint Bernard werd vanaf 1887 als Zwitsers ras erkend en is vanaf dat moment de nationale hond van Zwitserland.

 

Het karakter: speels, leergierig en vriendelijk

De Sint Bernard is van nature vriendelijk en zelfverzekerd. Het temperament kan per hond variëren van rustig tot levendig en speels, maar over het algemeen is de Sint Bernard vrij kalm. Het is een goede waakhond; hij wil graag zijn baasje en zijn gezin te beschermen. Hij houdt ervan om veel aandacht en liefde te krijgen. De Sint Bernard kan bijzonder goed overweg met kinderen en de meesten kunnen ook goed opschieten met andere huisdieren. Hij wil graag een onderdeel van het gezin zijn en zal er alles aan doen om zijn baasje te behagen.

Sint Bernard puppy rennend

Het uiterlijk van een Sint Bernard

De Sint Bernard is een grote hond en heeft een imposant, krachtig en gespierd uiterlijk. De schofthoogte van een reu is 70 tot 90 cm. De schofthoogte van een teef is 65 tot 80 cm. Een Sint Bernard kan 64 tot 120 kilo wegen.

Er zijn twee verschillende soorten van dit ras, namelijk de kortharige en de langharige. Over het algemeen hebben de meeste een korte vacht, maar door bepaalde kruisingen zijn ook langharige Sint Bernards ontstaan. De grondkleur van de vacht is wit met kleine of grote roodbruine vlekken over zijn lichaam. Soms kan er ook zwart in de vacht zitten.

In verhouding heeft de Sint Bernard een grote kop en een brede nek. De oren worden naar beneden gedragen en hij heeft een korte snuit met een vierkante vorm. De ogen zijn niet heel groot en de kleur varieert van donkerbruin tot hazelnootbruin. In veel gevallen heeft de Sint Bernard een vriendelijke gezichtsuitdrukking. Het lichaam is volledig recht en gespierd waardoor de hond een imposante verschijning is. Hij heeft een lange zware staart die naar beneden wordt gedragen.

 

De verzorging

De ogen en oren van een Sint Bernard zijn gevoelig en daarom is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken om irritatie en ontstekingen te voorkomen. Schoonmaken kan gewoon met water. Af en toe een bad houdt de Sint Bernard fris en schoon. Gebruik hiervoor speciale hondenshampoo.

Net zoals bij alle hondenrassen is het verstandig om regelmatig de nagels te controleren en eventueel bij te knippen. Als de nagels te lang worden dan kan dit voor problemen zorgen tijdens het bewegen. Lange nagels zijn pijnlijk voor honden.

De vacht van een Sint Bernard varieert in langharig en kortharig. Beide vachten hebben dezelfde verzorging nodig. Borstel de hond wekelijks om vuil en losse haren te verwijderen. Let er hierbij ook op dat de klitten worden verwijderd. Twee keer per jaar verliest de Sint Bernard meer haar. In deze periode is het belangrijk om de hond dagelijks te borstelen.

Naast deze uiterlijke verzorging is het ook belangrijk om de Sint Bernard voldoende te laten bewegen. Dagelijkse wandelingen zijn vaak al voldoende. Een Sint Bernard vindt een lange boswandelingen ook erg fijn.

Sint Bernard in grasveld

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Sint Bernard is een groot ras dat gemiddeld 8 tot 10 jaar oud wordt. Ze hebben een verhoogd risico’s op de volgende erfelijke aandoeningen:

  • Botkanker
  • Elleboogdysplasie
  • Heupdysplasie
  • Naar binnen krullende oogleden

Bij grotere rassen komt elleboog- en heupdysplasie vaak voor. Dit is een skeletaandoening waardoor de gewrichten minder soepel kunnen worden. Dit kan bij een jonge hond voorkomen, maar het kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen in combinatie met artrose. Het is belangrijk dat jouw Sint Bernard onder controle staat bij de dierenarts. Hij zal het in de gaten zouden en eventueel een behandeling starten. Voldoende beweging, een gezond gewicht en de juiste voeding kunnen de kans op dysplasie verminderen. In voeding voor grotere hondenrassen zit vaak glucosamine. Dit is een supplement voor soepele gewrichten.

 

Wist je dat?

De Sint Bernard is bekend uit de film Beethoven uit 1992. De film gaat over twee dieven die een groep puppy’s uit een dierenwinkel hebben gestolen. Een van die puppy’s is een Sint Bernard. De film gaat over de avonturen van deze ondeugende, maar lieve Sint Bernard hond. Sinds de film wordt het ras vaak Beethoven genoemd als eerbetoon aan de film.

 

Hondentraining voor dit ras

Een Sint Bernard is geschikt voor training. Een hondentraining is voor dit ras vooral aan te raden om een Sint Bernard te leren wat sociaal wenselijk is. Hij zal leren om niet op mensen of tafels te springen, voedsel te stelen of tegen kinderen aan te springen. Omdat het zo’n grote hond is kan het erg vervelend en zwaar zijn als hij tegen je opspringt, dit wil je daarom het liefst zo snel mogelijk afleren. Een Sint Bernard is erg slim en leergierig. Rustige en zachtaardige training werkt voor dit ras het beste.

Een Sint Bernard is graag bij zijn familie en zal daarom ook gehoorzaam willen zijn. Wel heeft hij een duidelijke en consequente opvoeding nodig. Als dit niet gebeurt dan kan hij eigenwijs worden en zijn eigen regels gaan bedenken.

Daarnaast wordt een puppytraining geadviseerd voor elk hondenras. Dit is van belang om een sterke band op te bouwen tussen de hond en zijn baasje en om te leren gehoorzamen. Ook is het handig om je hond de basiscommando’s aan te leren zoals zit en lig. Tijdens een puppytraining zullen ze je hiermee helpen. Als je hond acht tot tien weken is, kun je beginnen met een puppytraining.

Sint Bernard puppy liggend

Wat kost een Sint Bernard?

Voor een pup met een normale stamboom betaal je bij een minder bekende fokker tussen de € 1200 en € 2000. Bij een bekende fokker betaal je tussen de € 2000 en € 4000 voor een pup met een premium stamboom. Dit zijn dan naar zeggen uitstekende kwaliteit pups. Als je een pup wilt zonder stamboom betaal je tussen de € 700 en € 1200. In vergelijking met andere hondenrassen betaal je voor een Sint Bernard dus gemiddeld iets meer. De prijzen kunnen wel erg variëren per fokker. Kom je een Sint Bernard tegen voor een prijs die veel lager ligt dan de bovengenoemde bedragen, dan moet je je afvragen of je wellicht te maken hebt met een broodfokker. Doe altijd goed onderzoek naar waar je jouw puppy vandaan haalt.

Naast aanschafkosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Dit zijn kosten voor onder andere voeding, hondenspeelgoed, een mand, een riem, dierenartskosten en hondenbelasting. Omdat een Sint Bernard een grote hond is, heeft hij meer voeding nodig dan de kleinere rassen. De kosten voor voeding kunnen daardoor snel oplopen. Bedenk voordat je een puppy aanschaft of je bereid bent deze kosten te betalen en of je het jezelf kunt veroorloven. Het onderhoud is namelijk erg belangrijk voor de gezondheid van een Sint Bernard.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Ondanks dat een Sint Bernard een grote hond is, heeft hij in vergelijking met andere grote hondenrassen niet zoveel beweging nodig. Een Sint Bernard heeft genoeg aan de dagelijkse wandelingen en een speelsessie van een half uur. Hou je er van om op pad te gaan of een lange wandeling door de natuur te maken? Dan ben je bij een Sint Bernard aan het juiste adres. Ook al heeft hij niet heel veel beweging nodig, hij wordt er gelukkig van om activiteiten samen met zijn baasje te ondernemen. Hij vindt het heerlijk om mee te gaan op avontuur. Let er hierbij wel op dat een Sint Bernard door zijn grote postuur blessuregevoelig is.

 

Erkenning in Nederland

De Sint Bernard is in 1954 officieel erkend als ras door de FCI. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook zijn er in Nederland twee rasverenigingen aangesloten bij de Raad van Beheer, namelijk de Hollandsche Sint Bernard Club en de Nederlandse Sint Bernard Club voor Liefhebbers en Fokkers. Deze verenigingen houden zich bezig met het in stand houden van een gezond ras en organiseren diverse evenementen voor de Sint Bernard.

Sint Bernard close up

Heb jij al een Sint Bernard of ben je van plan er een aan te schaffen?

De Sint Bernard is een harde werker die vroeger mensen redde in de Alpen, dit is een indrukwekkende prestatie. Tegenwoordig past deze hond ook prima in een gezin. De Sint Bernard houdt ervan om activiteiten met zijn baasje te ondernemen en zal zijn gezin ook graag willen bewaken en beschermen. Het temperament kan per hond verschillen, maar over het algemeen is elke Sint Bernard vriendelijk. Heb jij op dit moment een Sint Bernard of ben je van plan om er een aan te schaffen? Deel jouw ervaring hieronder in de reacties.

Sint Bernard

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

  1. Heb sinds 11 maanden een st bernard,een waanzinnig lieve sociale familie hond! Heb hiervoor een bouvier(16jaar) een rottweiler (11 jaar) en een fila brasilero gehad,maar dit is wel het neusje van de zalm!!!

  2. Prachtige honden heb nu mijn 3de sintje, trouwe vriend en een dikke knuffelbeer ,de sintbernard is mijn grote liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *