De Komondor: een echte waakhond

Komondor in grasveld

De Komondor is van origine een waakhond die veel werd ingezet door Hongaren. De Komondor werd door boeren en jagers ingezet, vooral om kuddes vee te beschermen. De Komondor is een moedig ras en zeer trouw. Wil jij meer informatie over dit interessante ras en wil jij erachter komen of dit ras misschien wel iets voor jou is? Lees dan dit artikel!

 

De geschiedenis van de Komondor

De Komondor werd altijd ingezet als waakhond. De eerste tekenen van dit ras werden in het jaar 1544 vernomen. Het ras werd veel gebruikt door zijn intelligentie, maar ook door zijn vacht. De vacht van de Komondor is zeer goed bestand tegen slecht weer. De Komondor was in het begin alleen populair in Hongarije, maar naarmate de tijd voorbij ging, werd het ras ook steeds populairder in de rest van Oost- en Zuid Europa.

 

Het karakter van de Komondor: loyaal en moedig

Als er iets opvalt aan het karakter van de Komondor, dan is het wel hoe moedig en waakzaam hij is. Hij vindt het geen probleem om ’s nachts in zijn eentje ergens te liggen. Hij is heel alert, ook tijdens zijn slaap. Hoort hij iets verdachts, dan zal hij snel zijn ogen openen en actie ondernemen. De Komondor is niet snel bang.

Verder valt op dat de Komondor dominant is en graag zijn eigen beslissingen neemt. Dit is ook meteen een aandachtspunt bij het opvoeden en verzorgen van dit ras. Je moet met de dominantie van de Komondor om kunnen gaan. Voor mensen die weinig ervaring hebben met honden kan dit ras niet de juiste optie zijn.

De is vaak terughoudend naar vreemden, maar kan het wel goed met zijn baasje vinden. Een Komondor is een relatief rustige rond, houd hier ook rekening mee als je dit ras gaat kopen. Zorg voor een rustige omgeving waar niet al te veel lawaai is, dat is het beste voor dit ras.

Komondor puppy

Het uiterlijk en de lichaamsbouw

De Komondor is een krachtig ras. Hij is groot en gespierd en is voorzien van een zware vacht die soms erg lang kan worden. Wat opvalt aan de vacht van de Komondor, is dat die bestaat uit draden. Deze vacht biedt zeer veel bescherming. Naarmate de Komondor ouder wordt, verandert de structuur van de vacht enigszins en wordt de vacht wat zachter. Hoe ouder de Komondor, hoe langer zijn vacht.

De kop van de Komondor is groot en lang. Daarnaast is de kop vaak voorzien van veel lange vacht die langs en rondom zijn kop valt. De kop van de Komondor loopt mooi over in zijn gespierde schouders en borst. De borst is erg diep en breed. Ook de rest van het lichaam is breed en gespierd. Ook de poten van de Komondor zijn opvallend omdat ze erg gespierd zijn, waardoor ze hier veel kracht mee kunnen genereren. Vaak vallen de poten niet op door de hoeveelheid vacht, vooral bij honden die wat ouder zijn is dit het geval.

 

De verzorging van de Komondor: speciale aandacht is vereist

Het verzorgen van de Komondor is ingewikkeld en moet daarom door een professional gedaan. Ook om deze reden is dit ras dus niet per se geschikt voor mensen die nog nooit een hond hebben gehad. De vacht van de Komondor moet met speciale shampoo regelmatig worden gewassen. Daarnaast moet de vacht zorgvuldig schoon worden gemaakt. Borstelen is niet nodig en kan zelfs pijn doen, doordat de vacht van een Komondor bestaat uit draden.

Doordat er veel vacht langs de kop van de oren van de Komondor hangt, is het ook belangrijk zijn ogen regelmatig te checken op viezigheid. Dit geldt ook voor de ogen. Qua verzorging heeft dit ras dus meer verzorging dan gemiddeld nodig. Dit is dus ook een punt om rekening mee te houden, mocht je overwegen om een Komondor aan te gaan schaffen.

 

De voeding die een Komondor nodig heeft

Je zou denken dat een Komondor extra veel eten nodig heeft om zijn gespierde lichaam goed te kunnen onderhouden, dit is echter niet waar. Een Komondor is geen geweldige eter. Voer met extra eiwitten is ook niet nodig, want hier kunnen ze niet goed tegen. Ga dus voor standaard voeding, waar alle juiste macro- en micronutriënten in zitten. Kies voor kleinere, maar reguliere maaltijden.

Komondor

Ziektes die veel voorkomen bij de Komondor

Er zijn geen specifieke ziektes bekend die voorkomen bij de Komondor. Er zijn speciale fokprogramma’s opgezet op heupproblemen, maar ook andere problemen te voorkomen. Het is wel zo dat de Komondor, vanwege zijn formaat, kwetsbaar is voor het opzwellen van de maag. Dit is een levensbedreigende aandoening en moet snel worden vastgesteld en verholpen. De symptomen van deze aandoening zijn:

  • Braken of poging tot braken
  • Een duidelijke verandering in gedrag
  • Minder honger
  • Een opgezette buik

Merk je dat een Komondor last heeft van deze symptomen? Neem dan meteen contact op met een dierenarts, want dit probleem moet zo snel mogelijk worden verholpen. Vaak is een operatie nodig, maar dan is het probleem wel opgelost.

 

Wist je dat?

De speciale vacht van dit ras is essentieel. Heeft een pup na twee jaar geen draadachtige vacht? Dan is de pup “gediskwalificeerd” en behoort hij niet tot de Komondor.

 

Wat kost een Komondor?

De aanschaf van een Komondor kost tussen de €1000 en €2000. De prijzen verschillen, doordat er niet veel fokkers in Nederland zijn en je dus vrij afhankelijk bent van de prijzen die zij hanteren. Het is essentieel om een Komondor te kopen via een erkende fokker, om zo gedragsproblemen en andere gezondheidsproblemen, zoals heup instabiliteit, te voorkomen. Via de Raad van Beheer kun je in contact komen met een erkende vereniging in Nederland, die zich bezighoudt met het fokken van dit ras.

Komondor puppy liggend

De beweging die de Komondor nodig heeft

Het is belangrijk dat de spieren van een Komondor goed onderhouden worden. Hier is veel beweging voor nodig. De beste manier om te zorgen voor voldoende beweging, is door een stukje te gaan rennen met hem. Lange wandelingen en buiten spelen zijn ook perfecte manieren om te zorgen voor genoeg beweging. Hele lange intensieve trainingssessies zijn niet nodig bij dit ras.

 

De erkenning van de Komondor

De Komondor is in 1954 erkend door de FCI. IN 2010 is de meest recente officiële rassenstandaard gepubliceerd. Na de erkenning in Nederland, is de VHB opgericht. Deze vereniging houdt zich bezig met het fokken van verschillende rassen uit Zuid- en Oost Europa, waaronder dus de Komondor. Deze vereniging zorgt er samen met de Raad van Beheer voor dat dit ras sterk en gezond blijft.

Wat vind jij van de Komondor?

De Komondor is een dominant en groot ras, dat niet per se geschikt is voor mensen die nog geen ervaring hebben met honden. Ze zijn relatief rustig in de omgang en zullen niet snel blaffen, behalve als er gevaar dreigt. Is de Komondor iets voor jou? Heb je nog vragen of opmerkingen over dit ras? Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening over de Komondor, laat daarom onder dit artikel even een reactie achter!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Even over de vacht, ik had graag iets meer willen lezen over het onderhoud daarvan. Met name de pup periode is denk ik erg belangrijk hoe onderhoud te plegen aan de vacht. Zelf ervaar ik dat als lastig, samen met de honden kapster zoeken we wel onze weg hierin maar het blijft uitvinden en uitproberen. Soms erg lastig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *