Maltipoo: een echte allemansvriend!

Maltipoo puppy buiten

De Maltipoo is een kruising tussen een Poedel en Maltezer. Het is momenteel nog niet een erkend ras en dat is te danken aan het feit dat het een relatief nieuw ras is. Ze komen van oorsprong uit Noord-Amerika waar ze gefokt zijn als gezelschapshond. Een belangrijke reden voor het fokken van de Maltipoo is dat de meeste Maltipoo’s hypoallergeen zijn dat betekent dat mensen met allergieën voor honden geen last krijgen. Hierdoor is het daadwerkelijk een allemansvriend. Het is een echte gezinshond die het heerlijk vindt om verwend te worden door zijn baasjes. Wil jij meer te weten te komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder.

 

Geschiedenis: een piepjong ras

Rond de jaren 60 van de vorige eeuw was er steeds meer vraag in de Verenigde Staten naar kleine liefdevolle hondenrassen. Belangrijk bij het fokken van nieuwe rassen is dat er weinig medische complicaties zijn en dat het ras bij voorkeur hypoallergeen is. Met als resultaat onder andere de Maltipoo.

 

Het karakter: een trouwe kameraad

De Maltipoo is een hond met een enorm liefdevol karakter, wat voor de fokkers een belangrijk doel was. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat dit hondenras uitermate goed samengaat met mensen, honden en andere dieren. Ze kunnen ook goed samen met kleine kinderen en is dus bijna geschikt voor elke familie. Als je een Maltipoo als huisdier neemt is het goed om in acht te nemen dat jouw Maltipoo er alles aan zal doen om jouw aandacht op te eisen. Helemaal niet vervelend natuurlijk!

Bruine Maltipoo

Het uiterlijk van de Maltipoo

De Maltipoo wordt ongeveer tussen de 20 en 30 centimeter hoog gemeten vanaf de schouders en weegt tussen de 4 en 8 kilo. Hij heeft een donkere neus met een middellange vacht en oren die omlaag hangen. De vacht kent uitschieters bij de oren en bij de start waar de vacht wat langer en voller wordt. De kleur van de vacht kan variëren van wit tot abrikoos. Ze kunnen tussen de 14 en 15 jaar oud worden en behoort hierdoor tot één van de oudst wordende hondenrassen die er zijn.

 

De verzorging

De Maltipoo is specifiek gefokt als een gezelschapsdier en is daardoor uitstekend geschikt voor een leven in een appartement. Een tuin is niet noodzakelijk, mits het dier dagelijks voldoende beweging krijgt. Een paar korte wandelingen van 20-30 minuten verspreid over de dag zou voldoende moeten zijn.

Het is essentieel om de vacht van de Maltipoo minstens één keer per week te kammen. Dit voorkomt niet alleen klitten, maar het houdt ook de vacht schoon en gezond. Klitten kunnen ongemakkelijk zijn voor de hond, vooral als ze verwaarloosd worden.

Behalve fysieke oefeningen, is het ook van belang om de mentale gezondheid van de Maltipoo te stimuleren. Hierdoor blijft de hond mentaal fit en kan het helpen gedragsproblemen te voorkomen. Combineer mentale stimulatie met fysieke activiteiten voor een optimaal resultaat. Voorbeelden van mentale oefeningen zijn: het aanleren van trucs, verstopspelletjes spelen, of het aanleren van nieuwe commando’s.

Welke hondenbrokken zijn geschikt voor de Maltipoo?

Kleine honden hebben een andere voedingsbehoefte dan grote honden. Hieronder een aantal hondenbrokken welke geschikt zijn voor kleine honden:

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Doordat de Maltipoo nog een relatief jong hondenras zijn, is er weinig bekend over mogelijke aandoeningen. Wat wel bekend is dat dit hondenras sneller last krijgt van ontsteking aan de ogen of andere oogaandoeningen. Verder is het goed je in te lezen in aandoeningen die vaak geconstateerd worden bij Maltezers en Poedels, deze kunnen ook een risico vormen voor  een Maltipoo.

Maltipoo puppy vastgehouden

Hondentraining voor dit ras

Er zijn ook verschillende oefeningen die je samen met jouw hond kan doen die goed voor hem zijn. Dit zijn oefeningen die de mentale gesteldheid van jouw hond prikkelen en waardoor jouw hond ook mentaal kerngezond blijft. Hiermee voorkom je gedragsproblemen en als je dit in combinatie met fysieke oefeningen doet is het effect nog beter.

Voorbeelden van goede oefeningen om met de Maltipoo te doen zijn:

Clickertraining is een effectieve manier om je Maltipoo nieuwe trucs en commando’s te leren. Door het geluid van de clicker te associëren met een beloning, leert je hond snel dat een ‘klik’ betekent dat hij iets goed heeft gedaan.

Het leren van het commando ‘blijven’ is essentieel voor de veiligheid van je hond. Dit commando kan voorkomen dat je hond wegloopt of zich in gevaarlijke situaties begeeft. Begin met oefenen in een rustige omgeving en breid geleidelijk uit naar plekken met meer afleiding.

De belangrijkste commando’s om je hond te leren variëren, maar enkele basiscommando’s zijn ‘zit’, ‘lig’, ‘kom’, ‘af’ en ‘los’. Deze commando’s vormen de basis voor goed gedrag en kunnen leiden tot een betere communicatie tussen jou en je hond. Het is belangrijk om consequent te zijn in je training en om geduld te hebben, omdat elke hond leert in zijn eigen tempo.

Wat kost een Maltipoo

Een Maltipoo pup kost tussen de €1000 en €2000 euro. Probeer er altijd op te letten dat je een pup koopt bij een gecertificeerde fokker. Deze zet zich met veel liefde in voor een specifiek ras en draagt zorg voor het behoud en verbetering van het ras. De teef is onderdeel van het huishouden en wordt goed verzorgd, ze krijgt niet eindeloos nestjes en er is vaak ook een aantal zelf gefokte dieren in huis te bewonderen. Ook moeten honden die via een erkende fokker gefokt worden, getest worden op erfelijke ziekten. Zo wordt voorkomen dat er een ongezond hondenras ontstaat. De fokker kan je ook alles vertellen over de ouders en vaak ook de grootouders van jouw pup.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Doordat de Maltipoo gefokt is als gezelschapsdier en van nature geen jacht of waak verleden heeft, is de hoeveelheid beweging die hij nodig heeft relatief laag. Het is wel belangrijk dat je minimaal drie keer daags gaat te wandelen met je Maltipoo en kan hij ook prima mee buitenshuis, maar verwacht niet dat jouw Maltipoo aan je zijde blijf als je een marathon wilt gaan lopen.

Witte Maltipoo

Erkenning in Nederland

Dit hondenras is niet erkend door de raad van beheer. Dit komt omdat het een relatief nieuw ras is en bestaat uit een kruising van twee rassen, dit betekent ondermeer dat dit hondenras niet mag deelnemen aan verschillende honden sportwedstrijden. Ook kan er niet met zekerheid gezegd worden dat het een gezond ras is maar dat kan in dit geval ook komen doordat de Maltipoo een relatief nieuw ras is.

 

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Hoeveel beweging heeft een Maltipoo echt nodig?

Hoewel een Maltipoo van nature geen jacht- of waakverleden heeft en dus een relatief lage bewegingsvereiste heeft, is het nog steeds belangrijk om minstens drie keer per dag met je Maltipoo te wandelen. Dit helpt om ze actief en gezond te houden.

Waarom is de Maltipoo niet erkend door de Raad van Beheer in Nederland?

Dit komt omdat de Maltipoo een kruising is tussen twee rassen en een relatief nieuw ras is. Hierdoor mogen ze niet deelnemen aan verschillende hondensportwedstrijden.

Is de Maltipoo een gezond ras?

Omdat de Maltipoo een relatief nieuw ras is, is het moeilijk om met zekerheid te zeggen of ze een gezond ras zijn. Het is altijd het beste om bij een gerenommeerde fokker te kopen om de kans op gezondheidsproblemen te minimaliseren.

Wat maakt een Maltipoo een goede gezinshond?

Maltipoos zijn super sociaal en houden van aandacht, wat ze geweldig maakt voor gezinnen. Ze hebben ook relatief weinig beweging nodig, dus ze doen het goed in appartementen zonder buitenruimte.

Hoe kan ik mijn verhaal over mijn Maltipoo delen?

We horen graag over je ervaringen met je Maltipoo! Voel je vrij om je verhaal hieronder in de reacties te delen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 90 Gemiddeld: 4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

13 reacties

  1. Goedemiddag
    Ik ben op zoek naar een klein lief knuffel hondje ,waarmee ik kan wandelen
    Mijn voorkeur gaat uit naar een hondje dat door omstandigheden uit huis geplaatst moet worden
    Geen pup
    Kunt u mij advies geven
    Met vriendelijke gr
    Mieke

  2. Hallo ik heb vraag ik heb kleine multipoo. Kruising Maltezer met dwergpoedel Die Is ontzettend lief maar ontzettend blaffen op iedereen en Op springen op mensen en ik wil graag weten is wat te doen met zijn gedrag met vriendelijke groeten Mila

    1. Elke keer corrigeren met uw hond af te leiden en de andere kant opgaan en zeggen neen. Ook een snoepje en terwijl zijn naam roepen zodat hij naar u kijkt en je het snoepje zijn aandacht afleid zodat hij niet blaft en dan pas belonen …..niet als hij blaft

  3. nu had ik nog nooit van een maripoolgehoord. Maar ik ken wel. de maltheser en de dwerg poedels.De malthesers met stamboom zijn pittige en blafferige hondjes. Ze zijn byzonder langharig die minstens twee keer per dag dienen te worden geborstelden de dwerg poedels raszuivere malthe4sers zijn weliswaar erg intelligent maar ook dwars en eigenwijs.De vachtverzorging van deze poedeltjes vergt veel aandacht.Nu kun je ook niet raszuivere basishondjes nemen en die tesamen de liefde laten bedrijven. Niets mis mee maar zo krijg je geen nieuw ras, nooit en nooit niet. Je krijgt-zoals wij dat vroeger noemden een asbak hondje. En daar zoveel geld voor betalen?
    Wil je een lief knuffelig hondje koop dan een:
    tsizu
    havanezer of eventueel een bolognezer
    Met stamboom ook duur maar bij een betrouwbare fokker weet je wat je krijgt. Zonder stamboom -geen probleem mits de beide ouders aanwezig zijn . Controleer goed of de zg. moeder echt de moeder is
    Wees voorzichtig met honden uit Brabant en de Walden in Friesland.

  4. Ik heb een Maltipoo gekocht in Valkenswaard in 2019,een prachtig hondje en zeer lief.Na een half jaar kreeg ze een eerste aanval van epilepsie. Ik ben nu 3jaar verder en veel onderzoeken en medicatie .En heel veel aanvallen en verdriet ,want je denkt na elk onderzoek nu gaat het beter.Heb ik haar gisteren in laten slapen.Wat heel erg zeer doet.Wie heeft ook deze ervaring met dit soort hondjes?

  5. Een maltipoo kun je alles leren. Ook om niet druk te zijn en te blaffen. Ze zijn erg slim, lief en gehoorzaam. Maar het ligt voor een groot deel aan, hoe je ze opvoedt

  6. Hij is geweldig ! Maakt me elke dag aan het lachen … blaft weinig. Geadopteerd.
    Was achtergelaten aan asiel (kantje boord piepklein pupje) , Blijkt na 1 jaar helemaal gezond te zijn en iedereens vriend.
    Afkomst onbekend maar zo’n lief hondje !

  7. Wij (gezin met twee kinderen en kat) hebben een maltipoo sinds 2015 en zijn gek op hem. Hij is dol op knuffelen en ligt het liefst tegen je aan. Het fijne vinden wij dat dit ras niet verhaart. Wel laten we hem iedere tien weken trimmen. Medische problemen hebben wij (nog) niet gehad met hem. Ook samen met de kat gaat het prima. Een paar uur alleen zijn is ook geen probleem. Buiten richt hij zich meer op andere honden dan op ons helaas, waardoor hij nogal aan de lijn trekt. Loslaten doen we hem dan ook niet op straat (dan rent hij weg en luistert niet), maar bijvoorbeeld los op het strand, daar gaat het beter. Kortom, fijn ras voor een gezin met kinderen. En wat ook fijn is: klein hondje, klein rondje (4x 15 min per dag)

  8. Wij hebben onze Maltipoo sinds 3 jaar. Een schattig intelligent hondje dat niet van veel lopen houdt maar wel van intelligentiespelletjes. Verdere karaktereigenschappen zijn eigenwijs, gevoelig, waakzaam. Charlie heeft last van voedselintolerantie maar dat kan je tegenwoordig goed aanpakken of behandelen.
    Charlie was de beste keuze voor ons en is een geschenk uit de hemel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *