Bloedhond: een gerimpelde en vriendelijke knuffelbeer

Twee Bloedhonden

De Bloedhond is een indrukwekkende hond om te zien. Hij is groot en heeft een bijzonder uiterlijk door zijn gerimpelde huid. Hierdoor lijkt het een gevaarlijke hond, maar dit is niet het geval. Een Bloedhond is juist een zachtaardige en rustige hond. Hij houdt van knuffelen en is een ideale familiehond. Tegenover vreemden kan de Bloedhond verlegen zijn. Hij komt oorspronkelijk uit België en werd daar gebruikt als speurhond. Door zijn sterke speurinstinct kan een Bloedhond snel afgeleid zijn, hierdoor is gehoorzaamheidstraining bij deze hond wat lastiger. Wil jij weten wat er schuilgaat achter zijn imponerende uiterlijk en wil je meer te weten komen over de Bloedhond? Lees dan dit artikel!

 

De geschiedenis: De speurhond uit België

De Bloedhond is een van de oudste hondenrassen. Wanneer hij precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar hij lijkt in ieder geval in de oudheid al te hebben bestaan. Volgens de legende had bisschop Hubertus van Luik een groep van deze honden. In het klooster was een kennel waar de honden leefden. Daarom wordt de Bloedhond ook wel de Sint-Hubertushond genoemd.

De bloedhond is een speurhond die vroeger werd gebruikt om geursporen te volgen. Een bloedhond is in staat om geursporen van dagen oud te ruiken. Hij heeft een uitstekende neus en werd daarom vroeger vaak ingezet bij de hertenjacht. Ook hielp de Bloedhond bij het opsporen van vermiste mensen.

De Bloedhond was ook een geliefde hond bij de Franse koningen. In 1066 bracht Willem de Veroveraar hem naar Engeland, daar werd de Bloedhond verder gefokt. Hier heeft dit ras zijn naam vandaan. ‘Bloedhond’ verwijst naar de adellijke fokkerij en hun zuivere bloed. De Bloedhond is ook vaak gekruist met andere rassen met als doel om het reukvermogen te verbeteren.

 

Het karakter: zachtaardig, rustig en aanhankelijk

De Bloedhond is een zachtaardige en rustige hond. Hij maakt graag een deel uit van het gezin en is aanhankelijk naar zijn baasje toe. Met kinderen kan de Bloedhond goed overweg. Dit vereist wel een vroegtijdige socialisatie. Daarnaast is het van belang om bij jonge kinderen altijd een oogje in het zeil te houden. Hij houdt van knuffelen met zijn gezin en is een trouwe viervoeter. Dit hondenras is door zijn vriendelijkheid geschikt als familiehond.

Een Bloedhond is geen geschikte waakhond. Tegenover vreemden is hij verlegen en hij wordt niet snel agressief. Dit ras blijft juist kalm en rustig. Wel is een Bloedhond een echte jachthond die ervan houdt om sporen te volgen. Zijn rustige en kalme gedrag verliest hij wanneer hij een spoor ruikt. Wanneer een Bloedhond iets op het spoor is, dan gaat hij hier gepassioneerd achterna en kun je hem kwijt raken. Hierdoor is loslopen met een Bloedhond een uitdaging.

Bloedhond

Het uiterlijk: een grote hond met veel losse huidplooien

Een Bloedhond heeft een indrukwekkend uiterlijk. Het is een grote hond en ziet er volgens sommigen gevaarlijk uit. Dit komt omdat een Bloedhond een gerimpelde huid heeft en een krachtig lichaam. In het gezicht heeft hij veel losse huidplooien, waardoor hij een typische melancholische blik in zijn ogen heeft. De ogen van een Bloedhond zijn bruin en licht hoekig van vorm. De kop van een Bloedhond is lang en slank. De oren zijn lang en hangen naast de kop. De hals is lang en de rug is erg sterk. De staart is licht gebogen, maar krult nooit over de rug heen.

Hij heeft een korte en stugge vacht en hij heeft nauwelijks een ondervacht. De vacht van dit ras kan in verschillende kleurencombinaties voorkomen. Meestal is de vacht rood en/of bruinachtig van kleur. In de vacht kunnen licht gekleurde of witte vlekken voorkomen.

Het is een groot en zwaar hondenras. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 65 en 72 centimeter en weegt tussen de 46 en 54 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 58 en 66 centimeter en weegt tussen de 40 en 48 kilo.

 

De verzorging

Net zoals elk hondenras, heeft ook een Bloedhond specifieke verzorging nodig. De vacht van een Bloedhond is kort en hoeft daarom niet heel vaak geborsteld te worden. Een keer per week borstelen om losse haren en vuil te verwijderen is voldoende. Het borstelen van de vacht helpt om de huid van de hond gezond te houden. Het stimuleert haargroei en verspreid huidoliën door de vacht. Twee keer per jaar verhaart de Bloedhond meer dan gemiddeld, dan is het wel nodig om hem iets vaker te borstelen.

Omdat de Bloedhond veel kwijlt, is het belangrijk zijn huidplooien goed schoon te houden. Controleer de huidplooien dagelijks en maak ze goed schoon. In de huidplooien kan namelijk vuil of vocht gaan zitten en dit kan gaan ontsteken. De huidplooien moeten droog blijven, anders kan er jeuk of irritatie ontstaan. Ook moeten de ogen, de nagels en het gebit regelmatig worden nagekeken. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de dierenarts.

Naast de uiterlijke verzorging is het belangrijk dat een Bloedhond de juiste voeding krijgt. Een Bloedhond houdt van eten, maar hij kan niet zomaar alles eten. Voeding van hoge kwaliteit is belangrijk voor een goede gezondheid. Een Bloedhond is namelijk gevoelig voor verschillende erfelijke aandoeningen. Door hem de juiste voeding te geven en te zorgen dat de hond voldoende beweging krijgt, kun je hem gezond houden.

Twee Bloedhond puppy's

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Bloedhond wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud. Hij heeft een hoog risico op erfelijke aandoeningen. Hieronder staan enkele aandoeningen op een rij.

  • Ontstekingen door de gerimpelde huid
  • Oogaandoeningen
  • Heup- en elleboogdysplasie

Door zijn huidplooien heeft de Bloedhond vaker dan gemiddeld last van ontstekingen. Dit komt omdat er dan vocht of vuil in de huidplooien is gaan zitten, wat vervolgens is gaan ontsteken. Oogaandoeningen komen ook door de overtollige huid. Een Bloedhond heeft namelijk omkrullende oogleden die ontstekingen kunnen veroorzaken. Een goede verzorging is essentieel om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

De Bloedhond is een grote hond en grote honden hebben vaak last van heup- en elleboogdysplasie. Deze aandoening kan al voorkomen op jonge leeftijd, maar kan ook pas later ontstaan door ouderdom. Bij deze aandoeningen gaat de kop van het gewricht niet meer soepel in de kom. Symptomen zijn kreupel- en stijfheid. Een hond kan zich dan lastiger voortbewegen.

 

Wist je dat?

De Bloedhond ook wel ‘een neus met een hond’ wordt genoemd. Omdat de reukzintuigen van deze hond zo goed zijn ontwikkeld, loopt hij graag zijn neus achterna. Het kan hem zelfs zo erg afleiden dat hij niet meer gehoorzaam is naar zijn baasje als hij eenmaal iets op het spoor is.

 

Hondentraining voor dit ras

Een Bloedhond is heel zelfstandig en daarom is het erg belangrijk om als baasje het voortouw te nemen. Als je dit niet doet, dan gaat de hond zijn eigen gang. Een vroegtijdige socialisatie is nodig om hem op te voeden tot ideale familiehond. Het is daarom van belang om een basiscursus te volgen met dit hondenras. Hiermee kun je karaktereigenschappen zoals onzekerheid, verlegenheid en agressiviteit voorkomen.

Bij de training is het van belang om de Bloedhond positief te benaderen en rekening te houden dat hij gevoelig is voor stemverhogingen. Dit hondenras wil graag zijn baasje behagen en voor hem werken. Maar ondanks dat is een Bloedhond ook zelfstandig en wil hij graag zijn eigen gang gaan. Daarom moet je hem consequent en vriendelijk benaderen. Een Bloedhond kan koppig zijn, dus geduld, vaardigheid en consistentie zijn tijdens de training en opvoeding erg belangrijk.

Naast een basiscursus is het voor een Bloedhond erg leuk om een speurtraining te volgen. Deze hond is namelijk van nature een speur- en jachthond. Met een speurtraining kun je een Bloedhond mentaal en fysiek uitdagen. Het is hierbij wel noodzakelijk om je hond goed in de gaten te houden. Als een Bloedhond eenmaal en spoor ruikt, dan gaat hij er enthousiast achteraan en verliest hij zijn baasje uit het oog. Daarom is het wandelen zonder riem een uitdaging en wordt dit niet geadviseerd.

Bloedhond close up

Wat kost een Bloedhond?

Bij een erkende fokker betaal je gemiddeld rond de €1650 voor een Bloedhond. De prijzen kunnen variëren per fokker, maar komen al snel in de buurt van dit bedrag. Het is verstandig om een pup altijd te halen bij een erkende fokker. Zij houden zich aan de regels omtrent het gezond fokken van dit ras en zorgen goed voor de pups en de moederhond. Een erkende fokker kan je daarnaast informeren over eventuele erfelijke aandoeningen in de stamboom.

Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met andere kosten. Een Bloedhond is een grote hond die veel eet, dus je bent per maand rond de € 50 aan voeding kwijt. Daarnaast moet je rekening houden met medische kosten en de aanschafkosten van materialen zoals speelgoed en een hondenmand. Denk voor de aanschaf van een hond goed na of je deze kosten kunt betalen. Het is van belang dat je in staat bent om de hond zo goed mogelijk te verzorgen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Bloedhond is een hondenras met een groot uithoudingsvermogen, daarom heeft hij veel beweging nodig. Hij heeft baat bij een eigenaar die actief is en er samen op uit wil gaan. Naast de dagelijkse wandelingen, houdt een Bloedhond van zwemmen en naast de fiets lopen. Je moet er rekening mee houden dat hij vooral een goed uithoudingsvermogen heeft voor het wandelen van lange afstanden. Veel sprintjes trekken doet een Bloedhond niet graag.

Het liefst is een Bloedhond de hele dag buiten. Het is daarom handig als je een omheinde tuin hebt waar de hond vrij kan spelen. Op deze manier kan hij zijn energie kwijt en heb je in huis een kalme hond.

 

Erkenning in Nederland

De Bloedhond wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook is er in Nederland een rasvereniging voor Bloedhonden die is aangesloten bij de Raad van Beheer, namelijk de Nederlandse Bloedhondenclub. Zij houden zich bezig met het in stand houden van een gezond ras en organiseren regelmatig evenementen. Meer informatie over deze rasclub kun je vinden op hun website.

Bloedhond puppy liggend

Heb jij al een Bloedhond of ben je van plan er een aan te schaffen?

De Bloedhond is een grote hond en volgens sommigen heeft hij een gevaarlijk uiterlijk. Maar eigenlijk is de Bloedhond een echte knuffelbeer. Hij houdt van aandacht en is aanhankelijk naar zijn gezin toe. Het is een ideale familiehond en heeft een zachtaardig en rustig karakter. Naar kinderen toe is het een kalme en vriendelijke hond. Het is van nature een speurhond en dit zit nog steeds in hem. Daarom is het leuk om samen met je hond eropuit te gaan. Let er dan wel op dat je de hond niet uit het oog verliest. Als een Bloedhond een spoor ruikt, dan heeft hij geen oog meer voor zijn baasje. Een vroegtijdige en juiste socialisatie is noodzakelijk voor een Bloedhond. Ben jij van plan om een Bloedhond aan te schaffen of heb jij er al een? Wil jij jouw tips of ervaringen delen? Laat dan een reactie achter!

Bloedhond

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Onze bloedhond is een geweldige lieve hond, maar een ontzettende knoeilap geef hem drinken en eten en laat hem dan binnen hij schudt met zijn kop en alles vliegt tegen de muren en plafond, laat hem nooit loslopen want dan heb je kans dat je uren moet zoeken voordat je hem terug vind. Echt een hond voor mensen die zelf gemakkelijk zijn en zich niet zo druk maken. En als je in de avond op de bank ligt niet verbaasd zijn als hij je eraf duwt. Een heerlijke zachtaardige hond.

  2. Onze bloedhond is na 3 jr een beetje volwassen geworden en loopt vrijwel altijd los in de natuur. Ze luistert inmiddels erg goed naar een fluit, maar krijgt dan wel altijd een beloning. Eten is haar alles 😅. Ze is zeer zachtaardig, lief voor kinderen, caviaas, kippen, kat en paard ( loopt ze los bij). De onze blaft denk ik 1x per maand en dan alleen als ze droomt, echt nooit dus. Wij hebben handdoeken liggen voor na t drinken/ eten en dan blijft de muur binnen redelijk ok. Voeren buiten de drie voermomenten doen we absoluut niet om kwijlen te voorkomen. Maar eerlijk is eerlijk zelf schoon blijven met deze knuffel die altijd wel beetje vies is , is best lastig. S avonds zit ze liefst bij je op schoot, maar 50 kg is best zwaar. Heerlijk dier maar je moet minimaal 2 u per dag kunnen lopen, dan zijn ze thuis heel rustig en een grote tuin is ook een redelijke must. Liefst met een grote tuintafel waar ze graag bovenop gaan liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *