Cavalier King Charles Spaniël: een elegante viervoeter

Cavalier King Charles Spaniël rennend

De Cavalier is een leuke, vrolijke en lieve hond die afstamt van de Spaniël. Door zijn kruising heeft hij zowel de eigenschappen van een schoothondje als van een sporthond. Hierdoor is hij geschikt voor actieve baasjes, maar ook voor huismussen. Vroeger werd deze hond voornamelijk geassocieerd met het koninklijk huis, waar hij diende als gezelschapshond en voetenwarmer. Tegenwoordig wordt dit ras steeds populairder en is hij ook bij gezinnen en ouderen erg populair. Ben je benieuwd wat de Cavalier allemaal te bieden heeft en hoe je deze hond het beste kunt verzorgen? Lees dan snel verder!

 

De geschiedenis: een koninklijke voetenwarmer

Zoals de naam al doet vermoeden, stamt de Cavalier King Charles Spaniël af van de Spaniël. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan doordat kleine Spaniëls werden gekruist met kleine Oosterse rassen. Omdat ze klein zijn, wordt dit ras ook vaak een ‘speelgoedhond’ genoemd.

Dit ras stond vroeger vooral bekend als hond van de rijken. Koning Charles II was zo dol op de Cavalier dat het ras al snel met hem werd geassocieerd en uiteindelijk zelfs zijn naam heeft gekregen. De hondjes dienden destijds voornamelijk als schoot- en voetenwarmers. Een echt gezelschapsdiertje dus. Lange tijd was de hond een huisdier van de rijken, bij wie hij in prachtige huizen rondzwierde. Later werd het ras ook als gezinshond erg populair, vooral in Engeland. Tegenwoordig blijft de populariteit van dit ras groeien.

 

Het karakter: lief, zachtaardig en speels

De Cavalier heeft een heel zachtaardig en lief karakter. Ze genieten enorm van aandacht en willen graag hun baasje behagen. Het leuke aan dit ras is dat ze twee kanten hebben. Aan de ene kant zijn het rustige schoothondjes die het heerlijk vinden om geaaid te worden, aan de andere kant zijn ze heel levendig en sportief. Dit maakt de Cavalier een geschikte hond voor zowel actieve baasjes als baasjes die liever thuis zijn.

Je kunt wel zeggen dat de Cavalier het ideale huisdier is. Naast zijn goede karakter, kan hij ook erg goed overweg met kinderen, andere huisdieren en vreemden. Hier geldt natuurlijk wel dat, net als bij elk ander ras, een goede socialisatie essentieel is.

Een Cavalier is binnenshuis vaak vrij rustig, maar als hij buiten is dan komt hij tot leven. Hij houdt ervan om rond te snuffelen, te spelen en de omgeving te verkennen. Als ze hun neus achterna gaan, dan kunnen ze soms een tikkeltje eigenwijs zijn. Maar na een goede opvoeding, kun je dit ras gerust los laten lopen. Denk er dan wel om dat het in een veilige omgeving is.

Cavalier King Charles Spaniël puppy

Het uiterlijk: klein, elegant en sierlijk

De Cavalier heeft met zijn lange vacht, lange oren en goed uitgebalanceerde lichaam een erg elegant uiterlijk. Ze stralen iets koninklijks uit. Het is een kleine hond die ongeveer even groot is als de afstand van je elleboog tot de grond. Ze hebben een schofthoogte van zon 30 tot 35 cm en een gewicht van 5 tot 8 kilo.

Het hoofd van een Cavalier is in verhouding met zijn lichaam, niet te groot en niet te klein. Hij heeft grote ogen en een heldere blik. De ogen geven dit ras een aandoenlijke expressie. Een blik van deze hondenogen zal je doen smelten. Naast de expressie zijn ook de oren van dit ras kenmerkend. Ze zijn lang en hoog aangezet. Als de hond alert is, zullen de oren naar voren richten en het gezicht van de hond omlijsten. De snuit van de hond is een beetje taps toelopend.

Het lichaam van een Cavalier is redelijk goed gespierd, maar niet overdreven. Het elegante uiterlijk hebben ze te danken aan de mooi aflopende schouders. Dit ras draagt zijn staart vaak vrolijk en net onder zijn rug. Ze kwispelen veel. Verder is de vacht van een Cavalier middellang, stijl, zacht en zonder krullen. Onder de borst, bij de oren en bij de benen heeft dit ras lange haren. De hond komt voor in vier verschillende kleuren:

 • Blenheim: de basiskleur is wit met daarop kastanjekleurige tekeningen, in het midden van hoofd is bij deze kleur een Blenheim vlek te zien.
 • Tricolor: de basiskleur is wit met daarop goed onderbroken zwarte aftekeningen. Bij de ogen, wangen en oren hebben ze een bruine kleur.
 • Ruby: een rijke rode kleur over het gehele lichaam.
 • Zwart en bruin: een zwarte basiskleur met bij de ogen, wangen, oren, borst en benen een rijke bruine kleur.

 

De verzorging

De verzorging van een Cavalier is redelijk intensief. De vacht heeft niet heel veel aandacht nodig, maar het is wel belangrijk om deze in ieder geval elke week goed te borstelen. De haren van dit ras kunnen gemakkelijk gaat klitten, dus zorg ervoor dat je de vacht regelmatig controleert. Naast dat je de huid en vacht gezond houdt door het borstelen, kan een Cavalier er ook enorm van genieten.

Daarnaast hebben de oren van de Cavalier veel aandacht nodig. Controleer wekelijks op tekenen van infectie en maak de oren schoon als dat nodig is. Dit ras kan ook last hebben van vuil in de ogen. Houd de ogen van jouw Cavalier dus altijd goed schoon zodat er geen infecties kunnen optreden rond de ogen. Ook moet net als bij elke andere hond de nagels ten minste een keer per maand worden geknipt. Te lange nagels kunnen pijn en problemen veroorzaken.

Ten slotte is het belangrijk dat je bij dit ras goed let op de voeding. Als pup heeft de Cavalier vaak moeite met het binnenkrijgen van voldoende voedsel. Houd dus goed in de gaten hoeveel jouw hond binnenkrijgt. Merk je dat dit structureel te weinig is, schakel dan een dierenarts in. Als de Cavalier volwassen is, dan heeft hij aanleg om snel overgewicht te krijgen. Let dus altijd goed op de calorie inname. Geef porties afgestemd op de lengte en het gewicht van je hond. Snoepjes kun je met mate gebruiken bij trainingen.

 

Zijn er ziektes die vaak voorkomen bij dit ras?

Helaas zijn deze honden vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. De problemen waar het meest rekening mee moet worden gehouden zijn:

 • Oogaandoeningen
 • Patella luxatie
 • Heupdysplasie
 • Middenoorontstekingen
 • Mitralisklep hartziekte
 • Syringomyelia (neurologische aandoening)

Als je van plan bent een Cavalier aan te schaffen dan is het verstandig om al deze gezondheidsproblemen te bespreken met de fokker van de hond. Ook als je zelf wilt gaan fokken met jouw Cavalier, dan is het verstandig om eerst de honden te laten testen op deze aandoeningen.

Ondanks het feit dat een Cavalier vatbaar is voor redelijk wat aandoeningen, kunnen de meesten op een comfortabele manier een hoge leeftijd bereiken. Als je jouw hond op de juiste manier verzorgd, de juiste voeding geeft en met liefde behandeld, dan bevordert dat de gezondheid van jouw hond. Een gezonde Cavalier King Charles Spaniël wordt ongeveer 9 tot 14 jaar oud.

De Cavalier King Charles Spaniël valt ook onder de hondenrassen met een korte snuit, wat aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Lees meer hierover op koopgeenkortsnuit.nl.

Koop geen kortsnuit

Hondentraining

Hoewel de Cavalier bekend staat als schoothondje, houdt hij er ook enorm van om buitenactiviteiten te ondernemen. Deze eigenschappen heeft hij overgenomen van de Spaniël, die oorspronkelijk werd gefokt als sporthond. De Cavalier King Charles Spaniël is daardoor een hond die gemakkelijk te trainen is. Ze zijn erg slim en zijn vaak goed in hondensporten als rally, behendigheid en gehoorzaamheid.

Het is aan te raden om, net zoals bij alle andere rassen, een puppytraining te volgen met een Cavalier. Dit helpt bij een goede socialisatie. De pup zal leren zich op zijn gemak te voelen bij verschillende mensen, honden en situaties. Daarnaast leert de pup naar je luisteren en zullen jullie een goede band opbouwen tijdens de trainingen. Omdat een Cavalier een lief en zachtaardig ras is, is het belangrijk om hem met een zachte hand te trainen. Wees duidelijk en consequent, maar op een vriendelijke manier.

Cavalier King Charles Spaniël liggend

Wat kost een Cavalier King Charles Spaniël?

Een Cavalier King Charles Spaniël met paspoort kost ongeveer €1000 tot €1500. Houd er rekening mee dat de prijs per fokker kan verschillen. Zorg er in ieder geval voor dat je een Cavalier altijd aanschaft bij een erkende fokker. Zij zijn betrouwbaar en hebben het beste voor met de gezondheid van de moederhond en de pups. Een erkende fokker test de honden op ziektes en laat ze inenten. Je bent in dat geval dus verzekerd van een gezonde pup. Je kunt een erkende fokker vinden via rasverenigingen die zijn aangesloten bij de Raad van Beheer.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Dit zijn eenmalige kosten voor een riem, voerbakken, een mand, een bench en speelgoed. Maar ook terugkerende kosten voor bijvoorbeeld voer, hondenbelasting, ontworming en dierenartskosten. Houd rekening met zo’n €600 tot €800 per jaar voor onderhoudskosten.

 

Erkenning in Nederland

De Cavalier King Charles Spaniël is in 1955 officieel erkend door de FCI. De rasstandaard kun je vinden op de website van de Raad van Beheer. In Nederland zijn twee rasverenigingen actief die zich bezig houden met de Cavalier King Charles Spaniël, namelijk de Cavalier Club Nederland en de Eerste Gezelschapshondenclub Nederland. Zij zetten zich in voor het in stand houden van een gezond ras. Daarnaast organiseren ze diverse evenementen en activiteiten. Ook kun je bij hen terecht als je op zoek bent naar een pup of een dekreu.

 

Wat vind jij van de Cavalier King Charles Spaniël?

De Cavalier King Charles Spaniël is een zachtaardige, vriendelijke en speelse viervoeter. Hij is aanhankelijk en kruipt graag bij zijn baasje op schoot. Daarnaast vindt deze hond het heerlijk om buiten op pad te gaan met zijn baasje. De Cavalier is altijd in voor een lekkere wandeling of een apporteer spelletje. Ook is dit ras goed in diverse hondensporten.

Hij kan goed overweg met kinderen, ouderen en andere dieren. De ideale gezinshond dus. Heb jij al een Cavalier in huis en wil je je ervaringen delen? Of ben je van plan een Cavalier aan te schaffen en heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

 1. Ik kan moeilijk kiezen ofwel een King Charles ofwel een Vlinderhondje ofwel een Yorkshire de drie rassen zijn slim en schattig maar welk zou nu het beste ras zijn van de drie opgenoemde rassen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *