De Schapendoes: een echt Nederlands hondenras

Schapendoes liggend op een berg

De Schapendoes is een Nederlands ras. Hij werd daar voornamelijk gebruikt als schaapherdershond. Zijn karakter maakte hem hier erg geschikt voor. De Schapendoes is namelijk een harde werker en erg intelligent. Het is een langharig ras van gemiddelde grote. Deze hond is erg behendig en kan hoog springen, hierdoor is dit ras vooral populair bij hondensport. Een Schapendoes past perfect binnen een gezin. Hij is erg attent en vriendelijk. Hij kan het goed vinden met mensen en bouwt hier vaak een speciale band mee op. Wil jij meer weten over de Schapendoes? Lees dan snel verder.

 

De geschiedenis van de Schapendoes

De Schapendoes werd populair aan het eind van de 19de eeuw. Vooral in Nederland kwam deze hond toen erg veel voor. Destijds werd dit ras vooral gebruikt als schaapherdershond. Ze werden gebruikt door herders omdat dit ras erg intelligent en behendig is.

Opvallend aan de geschiedenis van de Schapendoes is dat dit ras bijna compleet verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit werd mede veroorzaakt door de komst van de Border Collie, die veel van de taken van de Schapendoes even goed of zelfs beter kon uitvoeren. Toch bleven een aantal honden van dit ras gespaard doordat er in 1947 een speciale vereniging werd opgericht voor de Schapendoes. Even later werd dit ras erkend in Nederland en werd ook de officiële standaard opgesteld. De Schapendoes is sindsdien weer veel te vinden in Nederland.

 

Het karakter: moedig en zelfverzekerd

De Schapendoes is een hond met veel temperament. Hij is enorm zeker van zichzelf. Mede dankzij deze eigenschappen is deze hond zeer geschikt voor het werken met schapen en het beoefenen van hondensporten. Een Schapendoes kan snel nieuwe dingen leren en wil graag hard werken voor zijn eigenaren. Een Schapendoes kan het goed vinden met mensen en bouwt graag een hechte band op met zijn baasje. Ook met kinderen en andere honden kan dit ras goed overweg. Verder is de Schapendoes te herkennen aan zijn vriendelijke karakter. Ze zijn duidelijk aanwezig in een ruimte, maar niet op een vervelende manier.

Omdat de Schapendoes veel temperament heeft, is de opvoeding van dit ras erg belangrijk. Aan de socialisatie en de hondentrainingen moet daarom extra aandacht worden besteed. Later in dit artikel lees je daar meer over.

Schapendoes in het bos

Het uiterlijk en de lichaamsbouw

De Schapendoes heeft een lichte bouw en is niet overdreven gespierd, in tegenstelling tot andere rassen die veel gebruikt worden bij hondensporten. De hoogte van een Schapendoes is ongeveer 45 centimeter. Wat opvalt aan de kop van een Schapendoes is hoeveelheid vacht die erop zit. De kop van een Schapendoes is niet overdreven groot, maar door de grote hoeveelheid vacht lijkt zijn kop veel groter dan die eigenlijk is. Ook valt het op dat de ogen van dit ras relatief groot zijn. De ogen zijn rond en bruin van kleur. De oren van een Schapendoes zitten hoog op zijn kop en hangen omlaag.

De nek van een Schapendoes is sterk en van gemiddelde lengte. De nek loopt mooi over in zijn schouders. De borst van de Schapendoes is diep en duidelijk aanwezig. De voorpoten van de Schapendoes zijn recht en slank. Dit geldt ook voor zijn achterpoten. Zijn potjes hebben een groot oppervlak, waardoor ze veel kracht kunnen zetten.

De vacht van een Schapendoes is dik en is voorzien van een duidelijk aanwezige ondervacht. De vachtlengte is gemiddeld tot lang. De vacht van de Schapendoes heeft soms een lichte slag. Dit ras zal je niet tegenkomen met echte krullen in zijn vacht. De vacht van de Schapendoes kan wel in allerlei verschillende kleuren voorkomen.

 

De verzorging van de Schapendoes

De vacht van de Schapendoes moet minimaal één keer per week worden gekamd. Dit kan per hond een beetje verschillen. Houd dus goed in de gaten hoe de vacht van jouw hond eruit ziet. Indien nodig kun je vaker kammen dan één keer per week. Ook kun een Schapendoes zo nu en dan in bad doen om zijn mooie en dikke vacht in goede conditie te houden. Een punt van aandacht zijn de nagels, deze groeien zeer snel en moeten regelmatig bijgeknipt worden. Dit kan met een slijper of een knipper. Kijk zelf wat jouw hond fijn vindt. Sommige honden geven de voorkeur aan een slijper. Loopt je hond veel op een harde ondergrond, dan slijten de nagels vaak vanzelf, en is knippen niet of minder nodig.

Het schoonmaken van de oren van een Schapendoes is ook belangrijk. Er zit veel vacht op zijn kop, waardoor het soms niet direct zichtbaar is als de oren vies zijn. Houd hier rekening mee en maak zijn oren tijdig schoon om infecties te voorkomen.

De Schapendoes is dus redelijk eenvoudig te verzorgen en heeft niet meer verzorging nodig dan de gemiddelde hond. Door zijn temperament is regelmaat en structuur in de verzorging wel extra belangrijk. Probeer elke week op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip het grootste gedeelte van de verzorging te doen. Dit werkt het beste en zo raakt een Schapendoes er het snelst aan gewend. Door jouw hond regelmatig te verzorgen kun je tijdens de verzorging een goede band met hem opbouwen.

Schapendoes in een bloemenveld

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De Schapendoes is een heel sterk en gezond ras. Dit komt doordat de rasverenigingen De Nederlandse Schapendoes en de Schapendoes Club al erg lang bezig zijn met de gezondheid van dit ras. Ziektes, ontstekingen en andere gezondheidsproblemen kunnen natuurlijk altijd voorkomen, maar de kosten die je betaalt aan doktersbezoeken en andere zaken zijn bij dit ras dus minder dan gemiddeld.

Doordat er geen echte gezondheidsproblemen voorkomen bij dit ras heb jij als baasje zijn gezondheid voor een groot deel in de hand. Een gebalanceerd dieet en voldoende beweging is essentieel om jouw hond gezond te houden. Het dieet hoeft niet speciaal te zijn, maar moet wel alle benodigde macronutriënten en micronutriënten bevatten.

 

Wist je dat?

Ondanks het feit dat de Schapendoes in Nederland redelijk bekend is, zijn ze in andere landen vrijwel onbekend. De Schapendoes heeft nooit echt zijn bekendheid gevonden in andere landen, wat jammer is.

 

Hondentraining

Omdat een Schapendoes erg intelligent is, kun je hem gemakkelijk nieuwe dingen aanleren. Het trainen van een Schapendoes is daarom veel eenvoudiger dan bij andere rassen. Ze vinden het heerlijk om nieuwe dingen te ontdekken. Het trainen van jouw Schapendoes zorgt tegelijkertijd voor een goede band tussen jullie twee. Daarnaast verbetert het de gezondheid van dit ras.

Schapendoes liggend op een bankje

Wat kost een Schapendoes?

De aanschaf van een Schapendoes kost gemiddeld tussen de 1000 en de 1400 euro. Koop een rashond altijd bij een erkende fokker. Je kunt bij de rasvereniging informeren bij welke erkende fokkers je terecht kunt. Een erkende fokker heeft het beste met de honden voor en laat ze altijd testen op ziektes. Daarnaast worden pups altijd ingeënt en ontwormd.

Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met onderhoudskosten. Dit zijn kosten voor onder andere voederbakken, speelgoed, een mand, een riem, voer en dierenartskosten. Ook moet je in sommige steden hondenbelasting betalen. Maandelijks kan dit zeker enkele tientallen euro’s kosten. Zorg dat je dit budget ter beschikking hebt om een Schapendoes op de best mogelijke manier te kunnen verzorgen.

 

De beweging die een Schapendoes nodig heeft

De Schapendoes heeft redelijk veel beweging nodig. Het is dus belangrijk dat je dagelijks een aantal stevige wandelingen maakt. Als je jouw Schapendoes wilt laten rennen kies dan voor een open grasveld, daar kunnen ze lekker veel bewegen. Daarnaast kan jouw hond ook extra beweging krijgen door met hem te spelen. Je bijvoorbeeld je hond leren een bal te apporteren of verstoppertje met hem spelen. Ook hondensporten vindt een Schapendoes erg leuk.

Het is dus belangrijk dat je de Schapendoes voldoende beweging geeft. Vraag jezelf af of je hier de tijd voor hebt voordat je er een in huis haalt. Een Schapendoes is geen hond die je binnen kunt laten zitten. Beweging is essentieel voor zijn mentale en fysieke gezondheid.

 

De erkenning

De Schapendoes werd in 1991 officieel erkend door de FCI. De officiële rasstandaard kwam in 1992. Ook zijn er rasverenigingen in Nederland die zich bezig houden met de gezondheid van dit ras. Bij hen kun je terecht als je op zoek bent naar een gezonde pup of als je meer informatie wilt over activiteiten met betrekking tot de Schapendoes. Deze verenigingen zijn de Nederlandse Schapendoes en de Schapendoes Club. Meer informatie kun je vinden op hun websites.

Schapendoes close up

Wat vind jij van de Schapendoes?

De Schapendoes is een energiek ras dat perfect past binnen een actief gezin. Ze zijn redelijk eenvoudig te verzorgen en erg gezond. Het enige punt van aandacht is de beweging die ze nodig hebben. Is de Schapendoes iets voor jou? Heb je nog vragen of opmerkingen over dit ras of heb je misschien al een Schapendoes en wil je jouw mening over dit ras delen met de andere lezers? Wij zijn zeer benieuwd naar jouw ervaring met de Schapendoes. Laat een reactie achter onder dit artikel en vertel ons meer!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 20 Gemiddeld: 4.3]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

10 reacties

  1. Ik heb 2 schapendoes reuen en het stuk dat ze elke dag een 60 min moeten rennen is niet terecht.
    Ze vinden het prima als het zo is maar als het niet zo is is het geen probleem.
    Ze houden ook van een heerlijke luie dag
    Daarom is het een geweldige hond, lekker actief maar een beetje rond hangen vinden ze ook prima.

    1. Onze schapendoezen worden nooit gewassen, of ze moeten een darmpeobleem hebben of ergens in hebben liggen rollen wat niet fris ruikt. De nagels hebben wij nog nooit geknipt. 60 minuten rennen…nou, ik denk niet dat onze doezen daar echt blij van worden…😉

      1. Hoi Riannen en Annette, Bedankt voor jullie reacties! Het artikel is aangepast, laat het gerust weten als jullie nog verbeterpunten zien!

  2. Er staan toch wat punten in waar ik het niet mee eens ben. Ik heb zelf schapendoezen en we praten niet over borstelen maar kammen. Met een borstel alleen kom je niet op de huid. Verder lees ik dat ze wekelijks in bad moeten, nou echt niet!, alleen als ze óf ergens in gerold hebben óf enorm vies zijn maar de schapendoes heeft een zelfreinigende vacht. Nagels knippen hoeft ook niet alleen als je ze nooit uitlaat.

    1. Hoi Jolanda, Bedankt voor je feedback op het artikel! Het artikel is aangepast. Laat het gerust weten als je nog andere verbeterpunten ziet.

    1. Hoi Margot, Wij hebben contact met een fokker gehad en de aanschafprijs aangepast. Bedankt voor je reactie en als je meer verbeterpunten hebt horen wij dit graag.

  3. Heel veel fokkers en eigenaren titeren hun pups/honden. Het zou dus duidelijk zijn om vaccineren te vervangen door titeren/vaccineren wanneer er getiterd wordt weet je zeker of de hond wel of niet beschermd is; bij alleen vaccineren hoop je dat maar helaas gebeurt het zeer regelmatig dat de vaccinatie niet (volledig) is aangeslagen. Meer informatie hierover is te vinden in de facebookgroep Alles over Titeren.

  4. Super leuke en trouwe honden. Mijn hond loopt altijd los en en kan met elke hond opschieten. Mijn hond is met zijn 30kg aan de grote kant maar dat vind ik zelf wel prettig. Ik heb hem laten castreren maar zou dat bij een volgende hond niet meer doen. Hij is nu erg voorzichtig naar andere honden toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *