Hondenriem: beste koop in 2023 (vergelijking)

Australian shepherd aan de riem

Wanneer je een hond aanschaft, is een riem natuurlijk een van de eerste dingen die je koopt. Verschillende honden hebben verschillende riemen nodig en daarom kan het best belangrijk zijn om je te oriënteren bij verschillende riemen.

Bepaalde hondenrassen kunnen namelijk niet een riem hebben die te strak om de nek zit en voor een puppy heb je natuurlijk ook weer een andere riem nodig. In deze tekst gaan we dus de beste hondenriemen onder de loep nemen. De volgende vragen gaan we in deze tekst beantwoorden:

  • Wat is een hondenriem precies en waar gebruik je deze voor?
  • Wat zijn de verschillende riemen die er zijn en welke voor- en eventuele nadelen hebben deze riemen?
  • Waar moet je op letten wanneer je een riem gaat aanschaffen?

 

Wat is een hondenriem?

Een hondenriem is een riem die je gebruikt om de hond uit te laten. Door de riem kun je controle houden over de hond en kan hij niet zomaar wegrennen. Vaak heeft de hond bijvoorbeeld een halsband waar hij een haakje aan heeft welke je kan vastmaken aan de riem. Op die manier heb je dus een lijn die je vast kan houden die loopt tot aan de hond en waar de hond aan vast zit.

Er zijn een hoop verschillende van die hondenriemen. In Nederland is het zo dat een hond eigenlijk verplicht is om aan de riem vast te zitten. De hond mag alleen los op aangewezen gebieden waarbij ook daadwerkelijk wordt aangegeven dat de hond los mag lopen. De hondenriem is er natuurlijk om de hond onder controle te houden. Hierdoor kan de hond niet zomaar wegrennen en is het dus ook veiliger voor de omgeving, maar ook voor de hond zelf.

Verschillende soorten hondenriemen

Verschillende soorten rassen hebben verschillende soorten riemen nodig. Allereerst is er een verschil in hoe de riem vastgemaakt wordt aan de hond. In de meeste gevallen gaat dit door middel van een band die zij om de nek hebben. Toch is het wel zo dat sommige honden een zwakkere nek hebben en daardoor niet goed kunnen tegen een band om de nek. Een betere keuze is dan om een tuigje te nemen die om de schouders van de hond gaan.

Corgi loopt aan de riem

Toch zijn er ook nog voldoende verschillende hondenriemen. De eerste hiervan wordt een lijn genoemd. Dit is een simpele riem die een handvat aan een kant heeft en aan de andere kant een haakje heeft om vast te maken aan de halsband. Deze riemen zie je bijvoorbeeld vaak bij puppy’s en basistrainingen. Een andere riem, eentje die heel erg vaak voorkomt, is de intrekbare riem. Vaak heeft deze een plastic omhulsel waar de riem in oprolt. Je kan hierbij denken aan een meetlint welke hetzelfde mechanisme heeft. Je kan er vervolgens de lijn mee vast zetten op elke gewenste lengte. De riem is bijvoorbeeld handig wanneer de hond lekker mag rennen, maar niet los mag.

Een derde soort riem is een verstelbare riem. Ook de verstelbare riem wordt veelal gebruikt bij het trainen van honden. De riem kan op verschillende lengtes ingesteld worden zodat het makkelijk is om controle te houden over de lengte.

Vervolgens is er nog een slipriem. Dat is een hondenriem die uit een geheel bestaat. Eigenlijk is het meer een soort lus die gemaakt is in een touw. De lus gaat om de nek van de hond waardoor de hond geen halsband nodig heeft. Bij deze riemen is het belangrijk om goed op te hond te letten omdat de lus zijn nek kan dichtknijpen. Daarnaast kan de hond gemakkelijk ontsnappen uit de slipstream.

Uitlaatservice honden

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hondenriem?

Er zijn verschillende punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een riem. De meeste hondenriemen hebben bijvoorbeeld een maximaal gewicht wat ze aankunnen zonder dat de riem kapot gaat. Ook is het belangrijk om in de gaten te houden hoe de hond omgaat met de riem. Bepaalde riemen zijn beter geschikt voor een hond die veel trekt dan andere riemen.

Beagle en vrouw

Overige verschillen en tips

Er zijn vervolgens ook nog eens verschillen tussen de materialen die gebruikt worden voor de riem. Zo heb je bijvoorbeeld riemen die gemaakt zijn van leer of nylon. Een nylonriem is weer makkelijker te wassen, maar een leren riem kan dan weer een stuk sterker zijn dan de nylonriem. Ook heb je nog verschillende hondenriemen die bijvoorbeeld geschikt zijn voor aan de fiets of tijdens het hardlopen. Na het uitzoeken van een hondenriem, kun je ook een goed hondentuigje uitzoeken voor je hond.

 

Beste hondenriemen

Pets are heroes sliplijn

De sliplijn met stop is een ideale lijn voor honden met lang haar omdat er bij een sliplijn geen haar tussen de riem kan komen. De riem is gemakkelijk bij de hond om te doen doordat hij verstelbaar is voor elke hond en door het handvak is hij makkelijk vast te houden. Een nadeel voor de riem kan zijn dat hij makkelijk de nek van de hond kan dichtknijpen. De riem is minder geschikt voor honden die ontzettend trekken of een zwakke nek hebben.

 

Flexi New Classic Tape 15kg

De Flexi New Classic Tape is een klassieke hondenriem met een roltape. Hierdoor kan de riem gemakkelijk op verschillende lengtes gestopt worden. De riem is geschikt voor honden die niet los mogen, maar wel de vrijheid krijgen om rond te rennen. Hierdoor blijf je controle houden over de hond zonder dat deze een hele korte riem heeft. De riem is wel alleen geschikt voor kleine honden tot maximaal 15 kg en voor grotere honden wordt dus een andere riem aangeraden.

 

Flexi New Classic Tape 50kg

De Flexi New Classic Tape is een andere versie van de riem die hiervoor benoemd is. Het is dus een gemakkelijke riem voor honden die de vrijheid nodig hebben, maar niet zomaar ergens los kunnen lopen. De riem kan gestopt worden op verschillende lengtes waardoor de controle makkelijk te houden is. Deze versie van de riem is juist geschikt voor honden tot maximaal 50 kg. Hij is hierdoor wel iets duurder.

 

Gridbyt Hondenlijn – Hondenriem

De Gridbyt Hondenlijn – Hondenriem is een ideale riem voor mensen die graag hun handen vrij willen houden. De riem gaat namelijk bij het baasje om de heupen als een soort riem. Hierdoor hoef je de riem niet in de handen te houden zodat je bijvoorbeeld kan hardlopen of joggen zonder een riem vast te houden. Een nadeel is wel dat je hierdoor minder controle over de hond kan houden waardoor de riem alleen geschikt is voor honden die getraind zijn.

 

Dog’s Companion Leren Hondenriem

De Dog’s Companion Leren Hondenriem is een politielijn gemaakt van leer waardoor de riem een hoge kwaliteit heeft. De riem is vrij zwaar waardoor deze wellicht minder geschikt is voor kleine, lichte honden. Wel kan de riem op drie verschillende punten versteld worden waardoor hij heel makkelijk in gebruik is en voor verschillende honden afgesteld kan worden. Een ander voordeel is dat de riem een luxe uitstraling heeft door zijn hoge kwaliteit en door het gebruik van leer.

 

Trixie Looplijn Met Heupriem Hands Free

De Trixie Looplijn Met Heupriem Hands Free is een ideale riem voor mensen die graag hun handen vrij houden. De riem kan namelijk gemakkelijk om de heupen van het baasje gedaan worden waardoor de handen vrij blijven. Door de verschillende zakjes aan de riem, kun je verschillende dingen meenemen zoals snoepjes voor de hond, maar ook een waterfles voor jezelf. De riem is ideaal voor mensen die graag fit blijven en ook hun hond fit willen houden door middel van rennen of joggen.

 

Flexi New Neon Koord – Hondenriem

De Flexi New Neon Koord – Hondenriem is een ideale riem voor mensen die hun hond graag de vrijheid geven, maar die hun hond liever niet helemaal los willen laten. Door het rolmechanisme kan de hond namelijk een stuk verder en kan de riem uitrollen. Het stopmechanisme zorgt ervoor dat je de riem op de gewenste lengte stop kan zetten waardoor je alsnog voldoende controle over de hond kan houden. De riem kan maximaal 5 meter uitgerold worden.

 

Honden voor in de auto

De Honden auto riem is een riem die speciaal bedoeld is voor mensen die de hond vaak meenemen in de auto. Een hond loslaten in de auto is heel gevaarlijk en daarom moet deze vastgemaakt worden net zoals dat wij een riem omhebben wanneer we in de auto zitten. De riem is gemakkelijk vast te maken aan de auto waardoor de hond met een simpele klik vastzit. Hierdoor is de hond veiliger, maar ook jij omdat de hond je wellicht kan afleiden van het autorijden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 28 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *