Top 7 beste hondenbrokken van 2023

Beste hondenbrokken

Hondenbrokken zijn er in alle soorten en maten. De productie van hondenbrokken wordt steeds uitgebreider en jouw hond kan daar veel voordeel bij hebben. Tegenwoordig heb je namelijk veel hondenbrokken die specifiek gericht zijn op een bepaald type hond, of gericht op honden in een bepaalde leeftijdsfase.

Qua hondenbrokken valt er onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten brokken. Enerzijds heb je geperste brokken, maar het is bovendien ook mogelijk om krokante hondenbrokken te kopen. Beide soorten hondenbrokken hebben hun voordelen en nadelen. Geperste brokken zijn ideaal als je hond jong, actief en nog erg energierijk is.

Dit komt doordat geperste brokken uiteen vallen, en zo minder belastend zijn voor de maag. Doordat geperste brok makkelijker te kauwen is, heeft de hond wel een grotere kans op tandsteen. Het nadeel van krokante brokken is dat er bepaalde voedingswaren verloren kunnen gaan. Dit komt doordat krokante brokken op een hogere temperatuur worden gemaakt (meestal rond de 130 graden Celsius).

Het voordeel van krokante brokken is dan weer dat deze over het algemeen veel lekkerder zijn voor de hond. Bij geperste brokken kan de smaak namelijk veel sterker zijn en sommige honden hebben daar een afkeer tegen. Het verschilt echter per hond: er zijn er dus genoeg die geperste brok juist lekkerder vinden!

Er bestaat dus een groter risico dat je hond geen geperste brokken lust dan bij krokante brokken. Daartegenover staat dan echter weer dat geperste brokken veel meer voedingswaarden bevatten, door de lagere temperatuur waarop deze wordt gereid. Daarnaast is geperste brok erg geconcentreerde voeding, waarbij de voedingsstoffen samen worden geperst. Geperste brok is daardoor relatief klein: bij een brok van hetzelfde formaat heeft geperst vaak meer voedingswaarden. Het is dus een afweging die je moet maken.
Beagle eet hondenbrokken

Bespaar niet op voer voor je hond

De allergoedkoopste brokken zijn niet het beste voor je hond. Andersom hoef je niet het duurste voer te kopen, maar kun je voor jezelf een afweging maken hoeveel budget je hebt en wat een goede brok is voor je hond. In de allergoedkoopste supermarktbrokken worden vaak veel bijproducten gestopt.

Hier zitten vaak ook minder voedzame producten in, waardoor een hond last van zijn ontlasting kan krijgen. Daarnaast krijgen honden dan sneller last van hun gebit, met een stinkende adem tot gevolg.

 

Iedere hond heeft andere behoeften

Natuurlijk zijn er twee categorieën, maar binnen die categorieën heb je ook nog veel verschillen. Iedere hond is immers anders. Niet alleen qua ras, maar ook qua leeftijd, lengte en karakter. Tegenwoordig leven we dan ook in een tijd dat er voor elke hond vrijwel aparte brokken worden gemaakt.

Dit is natuurlijk zeer voordelig, want zo kun jij je hond altijd extra verwennen. Je hebt bijvoorbeeld brokken voor kleinere honden. Deze brokken hebben vaak meer voedingswaardes, denk daarbij aan meer eiwitten en dergelijke. Welk hondenvoer het beste is, hangt dus ook van de hond af.

 

Puppy’s hebben een aparte voedingsbehoefte

Aangezien puppy’s zoveel bewegen moeten ze namelijk ook meer voedingswaarden hebben voor spierherstel. Voor puppy’s hebben wij een apart artikel geschreven: 6 soorten hondenbrokken voor puppy’s vergeleken. Omdat wij veel vragen kregen over graanvrije puppybrokken, hebben we ook hier een apart artikel over geschreven: graanvrije puppybrokken. Op deze wijze is er voor elke doelgroep honden wel een specifiek soort hondenbrokken.

Sommige honden kunnen bijvoorbeeld ook last hebben van allergieën. Ook daarvoor zijn er tegenwoordig speciale hondenbrokken, welke hypoallergeen zijn. In dit verdere artikel zal een overzicht worden gegeven van een paar populaire hondenbrok soorten.

 

Senior hondenbrokken (vanaf een jaar of 8)

Honden krijgen vanaf een jaar of 8 behoefte aan een andere balans van voedingsstoffen in hun hondenvoer. Daarom zie je vaak hondenvoer welke speciaal voor senior honden is. Wij hebben een apart artikel geschreven over senior hondenbrokken, en ook eentje specifieke voor graanvrij senior hondenvoer.
Beste hondenbrok herder

1. De beste keuze voor actieve honden: Prins Procare Super Active – Hondenvoer – 15 kg

Heb jij een actieve hond? Een trouwe viervoeter die je vaak moet uitlaten omdat hij of zij barst van de energie? Dat is natuurlijk hartstikke leuk, want dan kun je veel met de hond spelen. Je energieke hond heeft dan natuurlijk wel goede voeding nodig. Dit hondenvoer is speciaal voor actieve honden. Denk hierbij aan de rassen:

  • Labrador
  • Border-collie
  • Herder
  • Australian Shepherd

Het zit boordevol voedingswaarden die kunnen bijdragen aan een snel spierherstel. Vooral eiwitten spelen daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Dit zorgt ervoor dat je hond altijd in een goede conditie blijft. Bovendien zitten er verschillende vetzuren in die ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van je hond.

Het draagt bijvoorbeeld bij aan een gladde huid. Een ander gegeven is dat eten soms lastig verteerd kan worden door energieke honden. Ook daarbij is er rekening gehouden met deze brokken. De brokken zijn namelijk gemakkelijk verteerbaar en zorgen ervoor dat er geen maagproblemen ontstaan. Uit de recensies blijkt dat veel honden dol zijn op de brokken. Niet alleen zijn ze erg voedzaam, maar bovendien ook nog eens erg smaakvol.


Honden eten

2. Goede prijs-kwaliteit verhouding: Royal Canin Selection Croc – Hondenvoer – 20 kg

Deze brokken zijn in principe geschikt voor alle honden, maar ze komen het best tot hun recht bij honden tussen de 2 en 8 jaar. De kracht van deze hondenbrokken zit in twee belangrijke punten. Allereerst zorgen deze brokken voor vitaliteit. Iedereen die een hond heeft, weet heel goed dat honden zeer actief zijn. Actieve dieren hebben natuurlijk ook veel energieke voedingswaardes nodig. Deze zitten allemaal in dit hondenvoer.

Een ander belangrijk punt van dit hondenvoer is dat het als erg lekker wordt ervaren. Het is een feit dat veel hondenbrokken wel voedzaam zijn, maar niet per se lekker. Dat is bij deze brokken niet het geval. Verschillende recensies spreken er boekdelen over en steken de loftrompet uit over de manier waarop hun honden de brokken tot zich nemen. Naast deze drie krachtige punten zijn deze brokken ook nog eens zeer gemakkelijk verteerbaar.

Het voorkomt darmproblemen en dat is niet alleen aangenaam voor je hond, maar natuurlijk ook voor jezelf. Een hond met darmproblemen is immers geen pretje. Natuurlijk zijn er genoeg honden welke ook van croc darmproblemen kunnen krijgen, dan is het verstandig toch naar een andere brok over te stappen.

 

3. Graanvrij hondenvoer voor volwassen honden: Smolke Adult Grain Free Formula Kip & Lam & Vis

Deze voeding is ideaal voor honden met een granen en gluten allergie. Het voer hebben hoogwaardige ingrediënten en een hoger energie en eiwit gehalte. Er worden natuurlijk anti oxidanten gebruikt zoals groene thee en rozemarijn. In de brokken zitten mineralen verwerkt die er speciaal voor zorgen dat er geen tandplak kan ontstaan en het voorkomen van tandsteen. Rijk aan Omega-3 en Omega 6 dit is goed voor een gezonde huid en vacht.

 

4. Voor honden met allergieën, voor een goede prijs: Prins Procare Skin & Coat – Graanvrij – Hondenvoer – 12 kg

Zoals al even in het artikel was aangehaald, zijn er verschillende honden die allergisch kunnen zijn voor voeding. Een veelvoorkomend probleem is dat bepaalde honden niet tegen graan kunnen. Dit is een aardig probleem, want veel hondenproducten zijn voorzien van graan. En je hond moet toch aan eten zien te komen! Gelukkig zijn deze graanvrije brokken ideaal voor jouw hond.

Het voordeel van dit voedsel is dat het geen enkel graanproduct in zich heeft. Geen mais, geen rijst maar ook geen andere granen. Het voedsel is uitgebreid getest dus het is 100% zeker dat het graanvrij is. Naast het feit dat dit voedsel graanvrij is, zijn er gelukkig ook nog andere voordelen. De brokken zijn namelijk van natuurlijke ingrediënten gemaakt. Dit is beter voor je hond, aangezien er geen chemische middelen aan te pas komen.

Ook zijn de brokken makkelijk verteerbaar. Dit is ideaal voor de maag van je hond. Bovendien zijn de brokken ook niet getest op dieren. Bovendien blijkt uit de vele recensies dat de brokken als erg lekker worden ervaren door diverse honden. Dat is natuurlijk de ultieme combinatie: lekkere brokken die bovendien ook nog eens erg gezond en voedzaam zijn. Ook ontstaan er niet vaak maagklachten door deze brokken. Iets wat bij andere brokken nog wel eens voor kan komen.


Hondenbrok kleine hond

5. Voor kleinere honden: Royal Canin Mini Adult – Hondenvoer – 8 kg

Dit hondenvoer is specifiek gericht op de kleine en jonge honden. De richtlijn is de leeftijd tussen 2 tot 8 jaar. Natuurlijk kunnen ook andere honden de brokken wel tot zich nemen, maar dan hebben de voedingswaardes wel minder kracht. Het is dan ook bedoeld voor de meer kleine honden. Het is namelijk een feit dat kleinere honden meer energie moeten verbruiken dan grotere honden.

Een belangrijke reden is dat kleine honden namelijk meer stappen moeten zetten om eenzelfde afstand te lopen dan grotere honden. Na al dit energieverbruik is het dan natuurlijk ook belangrijk dat je kleine hond snel herstelt. En daarvoor is deze voeding ideaal. De brokken zijn klein, maar erg voedzaam en boordevol eiwitten.

Als laatste is het hondenvoer ook nog eens voorzien van verschillende vitamines. Niet alleen is dit hondenvoer erg voedzaam, maar ook nog eens heel lekker. Bij andere brokken is dat vaak een probleem. Of de brokken zijn erg lekker, maar hebben weinig voedingswaardes. Of het is juist net andersom: minder lekkere brokken met veel voedingswaardes. Dit merk is het echter gelukt om de gulden middenweg te vinden. Heerlijke brokken tegen een scherpe prijs met goede voedingswaardes.


Labrador pups eten brokken

6. Beste hondenbrok voor puppy’s: Acana puppy & junior

Jonge honden hebben krachtige brokken nodig. Niet alleen omdat jonge honden natuurlijk hartstikke energiek zijn, maar ook omdat goede voeding de gezonde groei stimuleert. Om die reden is het van groot belang dat jij gezonde brokken voor je hond gaat aanschaffen. Deze brokken voldoen aan al deze eisen.

Allereerst zitten deze brokken boordevol vitamines en mineralen. Dit resulteert erin dat het immuunsysteem op een juiste manier zijn werk doet. Een goed immuunsysteem is het fundament voor een gezond leven voor je hond. Bovendien kan er gemakkelijk op de brokken worden gekauwd, waardoor het voedsel gemakkelijk te verteren is. Lees meer over Acana Puppyvoer in ons artikel over beste puppybrokken. Ook hebben we een artikel geschreven voor mensen die opzoek zijn naar graanvrije puppybrokken.

 

7. Beste Hypoallergene brokken: Winnaar beste product van het jaar

Hypoallergene brokken zijn speciaal gemaakt voor honden die overgevoelig hebben voor voedsel. Door deze overgevoeligheid kunnen ze last krijgen van een allergie waardoor ze de huid open krabben of likken, de vacht wordt slechter en hebben ze vaak kans op diaree. Deze brok bevat 1 koolhydraat en 1 eiwit bron, dit vermindert de kans op een allergische reactie. Bij dit product is het dierlijk eiwit lam. De brok bevat inuline en chicorei dit zijn voedingsvezels die de darmflora ondersteunen voor je hond om zo diarree te voorkomen. Lees op Dibevo meer over de prijs die Prins Petfoods heeft gewonnen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 106 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Wij geven al onze grote honden al jaren prince procare. Daarvoor hebben we jaren royal canin croc gegeven. Royal canin is wel goedkoper, maar de prince brokken waren voor onze honden veel beter. Van croc kregen ze harde ontlasting wat het poepen lastig en zelfs pijnlijk maakte. Op prince procare doen ze het super en is de ontlasting niet te hard/niet te zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *