Nova Scotia Duck Tolling Retriever: de kleinste Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever tussen de lavendel

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever komt uit Canada en werd daar gebruikt bij de jacht. Hij hielp de jagers met het lokken van eenden en ganzen. Het jachtinstinct heeft deze hond nog steeds in zich en daarom moet hij fysiek en mentaal worden uitgedaagd. Het is een liefdevolle, intelligente en vriendelijke hond. Het verschil met andere Retriever soorten is dat een Nova Scotia Duck Tolling Retriever eigenzinniger en zelfstandiger is. Desondanks is het een ideale hond voor een gezin met kinderen. Hij hecht zich erg aan zijn gezin en is geduldig met kinderen. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Nova Scotia Duck Tolling Retriever? Lees dan dit artikel!

 

De geschiedenis: lokken van de eenden

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever komt oorspronkelijk uit Canada. Hij is ontstaan in de negentiende eeuw in het gebied van Nova Scotia en stamt af van Europese ‘lokhonden’. Dit hondenras heeft zijn naam te danken aan zijn afkomst en de taak die hij in die tijd had. Tollers werden namelijk ingezet bij de jacht op vogels en eenden. Hun taak was om deze dieren te lokken. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever lokte de vogels naar de kust door te spelen en te stoeien. De nieuwschierige vogels kwamen hierop af, waardoor de jagers ze gemakkelijk konden afschieten. Vervolgens kwam de Nova Scotia Duck Tolling Retriever in actie en bracht de vogel naar zijn eigenaar.

Tegenwoordig worden Tollers nog steeds ingezet bij de jacht en wordt er op dezelfde manier gewerkt. Maar net zoals de andere Retriever soorten, is ook de Toller nu een geschikte gezinshond.

 

Het karakter: intelligent, speels en vriendelijk

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever heeft net zoals de andere Retrievers een vriendelijke karakter. Maar dit ras vertoont ook verschillen met andere Retrievers. Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is zelfstandiger en eigenzinniger in vergelijking met andere Retrievers. Ondanks dat dit hondenras erg is gehecht aan zijn baasje en erg gevoelig kan zijn, is het niet meteen een allemansvriend. Tegenover vreemde mensen kan hij zich gereserveerd opstellen, maar agressief zal dit hondenras niet worden.

Dit hondenras is gefokt om mensen te helpen bij de jacht en dit jachtinstinct heeft de Nova Scotia Duck Tolling Retriever vandaag de dag nog steeds in zich. Het is een hond die houdt van werken en apporteren. Daarnaast is hij ook erg intelligent.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever past goed in een gezin met kinderen. Tegenover kinderen zal hij vriendelijk zijn, maar voor de hele kleintjes kan deze hond een beetje te druk zijn. Het is een opgewekte hond met veel energie. Dit ras staat er ook wel om bekend dat hij een schel geluid maakt als hij vrolijk is. Dit wordt ook wel de ‘Toller schreeuw’ genoemd. Verder houdt hij van spelen en is hij liefdevol tegenover zijn gezin.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever puppy

Het uiterlijk: de kleinste onder de Retrievers

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is de kleinste van de zes Retrievers. Het is een middelgrote, evenwichtige hond. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 48 en 51 centimeter en weegt gemiddeld 20 tot 23 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 45 en 48 centimeter en weegt gemiddeld tussen de 17 en 20 kilo.

De vacht is middellang, rood tot oranje van kleur en heeft iets weg van een vossenvacht. Vaak is de borst wit en heeft de staart een witte punt. De vacht bestaat uit twee lagen en is daardoor waterafstotend. De ondervacht is dicht en zacht. Het haar op de rug kan licht golvend zijn, maar bevat geen krullen.

Het hoofd is strak gesneden en licht wigvormig. De neus is gelijk aan de vachtkleur of zwart. De uitdrukking van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is vriendelijk. De ogen zijn meestal bruin en amandelvorming. De oren worden naar beneden gedragen. De voeten van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever bevatten vliezen, hierdoor kunnen deze honden goed zwemmen. De poten zijn gespierd en hebben veel kracht. Als dit hondenras aan het werk is, dan wordt de staart hoog gedragen.

 

De verzorging: vrij eenvoudig

De vacht van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever moet wekelijks geborsteld worden om er goed uit te blijven zien. Twee keer per jaar verhaart dit hondenras meer dan gemiddeld. In die periode is het nodig om de vacht dagelijkse te borstelen.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever moet er zo natuurlijk mogelijk uit zien, dus daarom hoeft er naast de vachtverzorging weinig extra’s te gebeuren. Net zoals bij andere hondenrassen moeten de nagels regelmatig worden gecontroleerd en worden bijgeknipt. De oren en ogen moeten schoon blijven, dit kun je vaak gewoon schoon maken met een vochtig papiertje.

Naast de minimale uiterlijke verzorging is het vooral belangrijk dat een Nova Scotia Duck Tolling Retriever voldoende beweging krijgt. Dit in de vorm van dagelijkse wandelingen, zwemmen en apporteerspelletjes. Kies daarnaast voor voeding die aansluit bij dit ras en bij de leeftijd van de hond. Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, blijft je hond fit en gezond. Let er bij het kopen van voeding vooral op dat er voldoende eiwitten en een kleine hoeveelheid koolhydraten in zitten.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever puppy in de sneeuw

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud. Over het algemeen is het een gezond hondenras.

Elleboog- en heupdysplasie kunnen bij een Nova Scotia Duck Tolling Retriever voorkomen. Dit is een aandoening die ook bij andere Retrievers en grote honden kunnen voorkomen. De kop van het gewricht past dan niet meer goed in de kom. Hierdoor kan artrose en gewrichtsslijtage ontstaan. Deels is deze aandoening erfelijk, maar dit probleem kan ook ontstaan door verkeerde voeding, overgewicht en bepaalde bewegingen. Het is van belang om je hond op een gezond gewicht te houden en op een gecontroleerde manier te laten bewegen.

Oogproblemen komen ook bij dit hondenras regelmatig voor. Het kan zijn dat de hond eerst nachtblind wordt en vervolgens helemaal blind. Deze ziekte heet PRA. Een andere oogaandoening die voor kan komen is CEA. Ook door deze aandoening kan een hond volledig blind worden. Een erkende fokker moet rekening houden met deze aandoeningen. Als een hond een oogaandoening heeft mag er mee gefokt worden, maar dan moet de andere hond geen aandoening hebben.

 

Wist je dat?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever werd in 2003 goedgekeurd door het AKC en is sindsdien de hond met de langste naam. De naam bevat 35 karakters en overtrof hiermee de Petit Basset Griffon Vendéen. Afgekort wordt de Nova Scotia Duck Tolling Retriever ook wel Toller genoemd.

 

Hondentraining voor dit ras

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever heeft veel geduld, waardoor hij het niet erg vindt om een oefening meerdere malen uit te voeren. Er bestaan ook Tollers die wel frustratie tijdens de training zullen uiten, dit doen ze door hard te blaffen of te gillen. Het temperament van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een mengeling van eigenwijs en zacht, hierdoor kan het lastig zijn om deze hond te trainen. Daarom moet je goed kijken naar het karakter van jouw hond en daar de training op aanpassen. De meeste Tollers zullen goed reageren op een training op basis van beloning. Wel is het belangrijk dat je als baasje consequent en duidelijk bent tijdens de training.

Een basiscursus is voor elk baasje met een puppy aan te raden. Tijdens een puppycursus leert een pup te luisteren naar zijn baasje, waardoor een goede band wordt opgebouwd. Ook leert hij basiscommando’s. Een puppycursus is een goede bijdrage aan de opvoeding van een hond. Mocht je een hond hebben die de trainingen leuk vindt, dan kun je altijd overwegen om en vervolgcursus te doen.

Rennende Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Wat kost een Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever kost gemiddeld tussen de €900 en €1500. Er zijn verschillende erkende fokkers in Nederland die dit hondenras fokken. Als je besluit om een Nova Scotia Duck Tolling Retriever pup te kopen, dan is het verstandig om naar een erkende fokker te gaan. Erkende fokkers zijn op de hoogte van de eventuele erfelijke aandoeningen in de stamboom. Ook zorgt een erkende fokker over het algemeen goed voor de pups en de moederhond.

Naast de kosten van de aanschaf van een pup, zijn er kosten die regelmatig terugkomen. Hiermee moet je rekening houden. Zorg dat je altijd voldoende budget hebt om je hond te onderhouden. Bij onderhoudskosten kun je denken aan:

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever heeft een groot uithoudingsvermogen en daarom is het belangrijk dat hij voldoende beweging krijgt. Je moet ervoor zorgen dat de dagelijkse wandelingen lang genoeg zijn. Alleen wandelen om zijn behoefte te doen is te weinig voor dit hondenras. Naast de dagelijkse wandelingen heeft een Nova Scotia Duck Tolling Retriever ook andere vormen van beweging nodig.

Ze vinden het leuk om te zwemmen en te apporteren. Dit kun je doen door hem zelfstandig te laten zwemmen in een vijver of door bijvoorbeeld een frisbee spel te doen. Het is belangrijk dat je zorgt dat de behoeften van de hond worden vervuld. Als een hond te weinig beweging krijgt, dan kunnen er frustraties ontstaan. Maar het is ook belangrijk om de grenzen van de hond goed in de gaten te houden. Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is namelijk erg enthousiast en kan moeilijk zijn grenzen bewaken. Het is van dus belang dat je ervoor zorgt dat hij naast voldoende beweging ook voldoende ontspanning en rust krijgt.

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een geschikte hond voor een actieve eigenaar. Buitenshuis heeft deze hond veel beweging nodig, maar binnenshuis is hij meestal vrij rustig.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever close up

Erkenning in Nederland

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook zijn er bij de Raad van Beheer rasverenigingen aangesloten voor dit ras, een hiervan is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club. Zij houden zich bezig met alles omtrent dit hondenras, van fokken tot hondensport. Meer informatie over deze rasvereniging kun je vinden op hun website Tollertales.nl.

 

Heb jij al een Nova Scotia Duck Tolling Retriever of ben je van plan deze aan te schaffen?

Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een ideale familiehond en kan het over het algemeen goed vinden met kinderen en andere huisdieren. Hij wil graag een onderdeel van het gezin uitmaken en hecht zich erg aan zijn baasje. Er zijn meerdere erkende fokkers in Nederland die dit hondenras fokken. Het is altijd van belang om je aanschaf bij een erkende fokker te doen. Als je kiest voor een Nova Scotia Duck Tolling Retriever, dan heb je een maatje voor ruim tien jaar. Heb jij al een Nova Scotia Duck Tolling Retriever en wil jij je ervaring delen? Of sta je op het punt om er een aan te schaffen en wil je graag meer tips? Laat dan een reactie achter!

Nova scotia duck tolling retriever

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.5]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *