9 Leuke Rottweiler Weetjes en Feitjes

Rottweiler hond duitsland

f je nou van rottweilers houdt of niet, de populariteit van dit hondenras blijft groeien naarmate meer hondenliefhebbers ontdekken hoe lief en geweldig ras dit is.

Er zijn zoveel leuke weetjes en feitjes te vertellen over rottweilers. Dat komt omdat ze één van de oudste hondenrassen zijn en lang samenleven met mensen.

Of je nou een rottweiler-expert bent, of een liefhebber. In dit artikel staan leuke rottweiler weetjes en feitjes die jij (waarschijnlijk) nog niet wist!

1. Een veedrijver in Rome

Toen de Romeinse legioenen door Europa trokken, gebruikten ze herdershonden om vee te verplaatsen en te bewaken.

De moderne Rottweiler van vandaag wordt beschouwd als een afstammeling van de Aziatische mastiffs die ooit werden gebruikt om herders te fokken.

2. Vernoemd naar een stad

Rond 73 of 74 na Christus kampeerden het oude Romeinse leger samen met hun herdershonden bij de Neckar-rivier in Duitsland. Door de middeleeuwen werden deze grote en stevige honden, gebruikt als herdershonden. Ook werden ze gebruikt om op beren te jagen.

Dit gebied werd uiteindelijk een kleine stad die bekend stond als ‘das Rote Wil’, een naam die uitgroeide tot Rottweil.

De Rottweilers die we vandaag kennen, stammen af van deze honden en ontlenen hun naam aan de stad Rottweil. Een stad waar volgens veel de echte geschiedenis van rottweilers begon.

3. Slagershonden

In Duitsland stonden dit hondenras bekend als de “Rottweiler Metzgerhund”.

Dit betekent: de honden van de Rottweil-slager, afkomstig van het werk van de hond als veehouder en zelfs als karretrekker voor het geslachte vee toen het op de markt kwam.

 

4. Duitsland is de thuisbasis van een van de oudste Rottweiler-clubs

De Allgemeiner Deutscher Rottweiler-Klub (ADRK) werd opgericht in 1917. Het is een van de oudste clubs die nog steeds bestaat voor dit ras.

De ADRK heeft zijn hoofdkantoor in Minden, Duitsland en is de enige landelijke vereniging voor het ras in Duitsland.

5. Rottweilers waren bijna uitgestorven

De industrialisatie heeft mogelijk een rol gespeeld bij het bijna uitsterven van het Rottweiler-ras.

Rotties waren veehonden en als het vee niet hoeft te worden gedreven, zijn de honden niet nodig. Dit gebeurde rond het midden van de 19e eeuw toen spoorlijnen werden aangelegd en wegen werden geasfalteerd, waardoor het gemakkelijker werd om kuddes te vervoeren.

Gelukkig werkten de liefhebbers van het ras om de Rottweilers rond te houden en tegen de jaren 1900 werd er een nieuwe baan voor deze nu “werkende” honden opgericht. Rottweilers begonnen te dienen als politie- en militaire honden.

Rottweiler ras info

6. Rottweilers dienden na 9/11 als reddingshonden

Onmiddellijk na de terreuraanslagen van 9/11 werden reddingshonden met man en macht ingezet op de Twin Tower locatie.

Rottweilers zochten dapper samen naar overlevende, met andere rassen zoals de Duitse herders en Labrador Retrievers.

7. Bekende rottweiler eigenaren

Het is algemeen bekend dat veel beroemdheden van honden houden. Maar sommigen hebben alleen oog voor de liefdevolle en loyale Rottweiler. Beroemdheden die fan zijn van Rottweilers zijn onder meer:

1.      Bruno Mars
2.      Leonardo DiCaprio
3.      Hayden Panettiere
4.      Will Smith

Will Smith en zijn familie hebben zelfs meerdere rottweilers! Leuk om aan mede rottweiler-eigenaren te vertellen als je één van zijn films op tv ziet!

8. Hond van het jaar 2015

Een rottweiler genaamd Wynd won de hulphond van het jaar 2015. Deze geweldige Rottweiler heeft gediend als therapiehond voor militaire familieleden bij TAPS (Tragedy Assistance Program for Survivors) en is een vaste klant in het Hampton Veterans Hospital, waar hij werkt met veteranen die lijden aan PTSS en middelenmisbruik.

9. Kinderboeken

De Good Dog Carl-boekenreeks is voor kinderen geschreven door Alexandra Day die het Rottweiler-ras in fictie heeft vereeuwigd. Het eerste boek kwam uit in 1985 en vandaag zijn er meer dan 20 heerlijke boeken met Carl de Rottweiler.

De boeken hebben enorm geholpen met het imago van de rottweiler en terecht, wat met goede training is het een ontzettend vriendelijk ras met een goedaardig temperament.

Ben je opzoek naar leuke speeltjes voor je Rott? Wij hebben een artikel geschreven: De leukste rottweiler speeltjes! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *