De 15 meest knuffelbare hondenrassen

Knuffelende hond

Wie wil er nu niet een hond die aanhankelijk is en waar je lang mee kunt knuffelen? In dit artikel hebben we vijftien hondenrassen op een rijtje gezet die bekend staan om hun aanhankelijke en knuffelige karakter. Ze vinden het heerlijk om aandacht van je te krijgen en geaaid te worden, met je te knuffelen of tegen je aan te kruipen. Lees dit artikel verder als je meer wilt weten over aaibare hondenrassen, zodat je de beste keuze kunt maken als het gaat om jouw nieuwe harige vriend.

 

Lijst van vijftien hondenrassen die van knuffelen houden

In deze lijst hieronder vind je informatie over vijftien hondenrassen die van knuffelen houden en zeer aanhankelijk van aard zijn. We belichten het karakter van elke hond, evenals alle informatie die je moet weten over (speciale) verzorging en de geschatte levensverwachting. Aan de hand van deze informatie kun je hopelijk beslissen welke hond het beste bij jou past.

 

(Engelse) Buldog

Een Buldog, of specifiek de Engelse Buldog, is een van de vijftien meest knuffelbare hondenrassen. Dit hondenras is vrij klein van formaat en is erg zachtaardig. Dit maakt ze ook een perfecte hond die in een huis met kinderen past. Omdat een Buldog dol is op aandacht van zijn baasjes, staat het hondenras ook bekend om zijn liefde voor huisdieren en knuffels.

Het is belangrijk om te vermelden dat deze honden de neiging hebben meer gericht te zijn op hun baasjes en mensen in het algemeen. Dat betekent ook dat ze niet altijd goed overweg kunnen met andere honden, wanneer ze het gevoel hebben dat ze de aandacht moeten delen. De geschatte levensduur van een Buldog is vastgesteld op acht tot tien jaar.

Engelse Bulldog

 

Border Collie

Het Border Collie hondenras is erg slim, maar ook makkelijk in de omgang en gehecht aan zijn baasjes. Omdat deze honden veel energie hebben, moet je ze veel beweging en activiteit bieden. Als je graag buiten bent, of je hebt een gezin dat van buitenactiviteiten houdt, dan is een Border Collie wellicht jouw perfecte match.

Omdat dit hondenras erg gehecht kan raken aan zijn baasjes, worden ze graag geknuffeld en genieten ze hier heel erg van. Een Border Collie kan wel zeventien jaar oud worden, wat deze hond ook de perfecte familiehond maakt voor kinderen om mee op te groeien.

Border Collie

 

Golden Retriever

Golden Retrievers zijn, net als de Labrador Retrievers die hieronder zullen worden genoemd, populaire gezinshonden. Een Golden Retriever is heel zachtaardig, speelt graag en houdt van knuffelen. Ze zijn ook zeer gastvrij en vriendelijk tegenover kinderen en vreemden.

Hoewel ze vrij groot van formaat zijn, kan een Golden Retriever zelfs bij je op de bank springen om er zeker van te zijn dat ze alle aandacht krijgen die ze willen. De levensduur van dit hondenras is ongeveer tien tot twaalf jaar.

Golden Retriever

 

Labrador Retriever

Het hondenras Labrador Retriever is behoorlijk populair in de Verenigde Staten en diverse andere landen. Een van de redenen hiervoor is dat deze honden ongelooflijk lief zijn. Je zult ze vaak zien rondhangen op plaatsen waar ze kunnen genieten van het gezelschap van hun baasjes of zelfs van een vreemde.

Ze zijn ook dol op eten, wat soms een beetje een uitdaging kan zijn. Dit maakt het trainen van Labrador Retrievers echter wel tot een gemakkelijke taak. Deze honden kunnen erg energiek en onhandig zijn, maar in de buurt van (jongere) kinderen kunnen ze heel zachtaardig zijn. Een Labrador Retriever wordt over het algemeen maximaal twaalf jaar oud.

Labrador Retriever

 

Labradoodle

Een Labradoodle is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel, waar hij zijn karakter van heeft. Van de Poedel merkt men de zachtaardige houding en het feit dat deze honden vrij gemakkelijk kunnen worden afgericht.

Net als de Labrador Retriever is ook een Labradoodle erg vrolijk en houdt hij of zij van elke ontmoeting met andere honden, dieren of mensen. Ze zijn dan ook meer dan bereid om met je te knuffelen, om knuffels te ontvangen, of om naar anderen toe te gaan om aandacht te krijgen. De leeftijd van een Labradoodle wordt geschat op ongeveer twaalf tot vijftien jaar.

Labradoodle

 

Duitse Dog

Een Duitse Dog komt misschien niet meteen ter sprake als we het hebben over aanhankelijke, knuffelige hondenrassen, maar ze houden er zeker van om te knuffelen en aandacht te krijgen. De belangrijkste kenmerken van deze hond zijn dat deze honden vaak zeer zachtaardig, liefdevol, kalm en tolerant zijn.

Dus als je de ruimte hebt en houdt van grotere honden die genieten van menselijke contacten, dan is een Duitse Dog misschien wel iets voor jou. Hun levensverwachting varieert tussen de acht en tien jaar.

Duitse Dog

 

 

Old English Sheepdog

Een Old English Sheepdog is de perfecte knuffelhond, omdat ze genieten van elke vorm van aandacht die ze kunnen krijgen. Hoewel deze honden het heerlijk vinden om buiten op ontdekkingstocht te gaan, vinden ze het ook heerlijk om binnen bij hun baasje op de bank te komen liggen. Ze willen dan natuurlijk wel geaaid of geknuffeld worden, en vinden het heerlijk als er met ze gespeeld wordt. Verwacht wordt dat Old English Sheepdogs tot twaalf jaar oud kunnen worden.

Old English Sheepdog

 

Shih Tzu

Shih Tzu honden zijn vrij kalm en houden van aandacht van mensen. Ze kunnen het ook goed vinden met kinderen en andere huisdieren. Door met ze te spelen, ze te aaien en ze te knuffelen worden de dromen van deze honden vervuld. Door hun kleinere formaat zijn deze honden ook perfect voor knuffels op schoot. De levensverwachting van deze honden is tien tot zestien jaar.

Shih Tzu

 

Griffon Bruxellois

Een Griffon Bruxellois is een kleine hond, gekenmerkt door zijn ronde gezicht en puntige oren. Hun vacht is vaak een mix tussen zacht- en draadhaar. Ze verharen dus niet zo veel, dus af en toe borstelen is voldoende. Het karakter van deze hond is erg vrolijk en opgewekt.

Deze honden zijn graag bij mensen in de buurt en ze volgen je vaak door het hele huis. Het maakt niet uit of je op de bank ligt of in de badkamer bent, deze kleine vriend zal direct naast je staan. De geschatte levensverwachting van dit hondenras is vastgesteld op tien tot vijftien jaar.

Griffon Bruxellois

 

Staffordshire-bulterriër

De Staffordshire-bulterriër heeft misschien niet de beste reputatie voor veel mensen, maar ze zijn een van de meest knuffelbare hondenrassen die er zijn. Deze hondenrassen hebben alleen een goede opvoeding nodig en een gezin dat actief is en tijd heeft om met hun hond door te brengen.

In een goed gezin zullen deze honden er zeker voor zorgen dat ze de aandacht van hun baasjes opeisen. Ook al zijn deze hondenrassen groot, ze zullen er zeker voor zorgen om met je te knuffelen wanneer dat mogelijk is. De levensduur van een Pit Bull of Staffordshire Terrier hond is twaalf tot veertien jaar oud.

Staffordshire-bulterriër

 

Newfoundlander

De Newfoundlander is een aanhankelijk hondenras. Hoewel deze honden vrij groot (en zwaar) kunnen worden, zijn ze echte knuffelaars. Newfoundlanders zijn zachtaardig tegenover anderen en vinden weinig dingen vervelend. Vanwege deze eigenschappen gaat dit hondenras goed om met kinderen.

Ze hebben een zeer dikke vacht, die erg kan verharen. Daarom raden wij je aan om jouw hond regelmatig te borstelen en een trimbeurt te plannen als de seizoenen veranderen. Zo voorkom je dat er haren door het hele huis liggen en dat er vervelende klitten in de vacht ontstaan. Omdat dit een vrij groot hondenras is, worden ze helaas meestal niet ouder dan een jaar of tien.

Newfoundlander

 

Cavalier-kingcharlesspaniël

De Cavalier-kingcharlesspaniël is een hond met vele karakters. Oorspronkelijk werden ze gebruikt voor de jacht, dus ze hebben wel wat jachtinstincten. Ze spelen echter ook graag in huis met speelgoed. Kinderen gaan ook goed samen met deze honden. Naast hun energieke kant houdt dit hondenras er ook van om dutjes te doen in de buurt van hun baasjes of andere mensen. Met een geschatte levensduur van negen tot veertien jaar, kunnen deze honden jouw harige vriend zijn voor een lange tijd.

Cavalier-kingcharlesspaniël

 

Chihuahua

De Chihuahua is een heel klein hondje, maar wel eentje die zeker van knuffelen houdt. Deze hond is een beetje eigenwijs en ook een beetje brutaal. Daarnaast houden ze van warmte en knuffelen ze graag met je in een dekentje. Chihuahua’s houden er op hun beurt ook van om geaaid te worden en als ze eenmaal aan je gehecht zijn, heb je er een vriend voor het leven bij. Deze hondjes kunnen namelijk wel twintig jaar oud worden.

Chihuahua

 

Bichon Frisé

De Bichon Frisé is de ideale hond als je op zoek bent naar een hond die graag energiek is, maar ook zeer zachtaardig is. Dit hondenras houdt van spelen en rondrennen, maar geniet ook van wat vrije tijd. Een Bichon Frisé is ook een beetje brutaal en daagt je graag uit, maar zal er altijd zijn om je te troosten als je hem nodig hebt. De levensverwachting van het Bichon Frisé hondenras is ongeveer een jaar of dertien.

Bichon Frisé

 

Mopshond

Een andere knuffelhond is de Mopshond. Hoewel ze extreem enthousiast zijn en veel energie in hun kleine lijfjes hebben, vinden ze het heerlijk om aan het eind van de dag tegen je aan te kruipen. Je zult merken dat je je handen vol kunt hebben aan deze honden, maar je wordt aan het einde van de dag beloond met kusjes en knuffels. Mopshonden kunnen ook vrij oud worden door hun kleinere formaat, daarom wordt hun levensduur geschat op twaalf tot vijftien jaar.

Mopshond

 

Zo weet je of jouw hond van knuffelen houdt

Hoewel je misschien de trotse eigenaar bent van een hond die erom bekend staat dat hij van knuffelen houdt, is dit niet altijd het geval. Vooral als je een hond geadopteerd hebt of als de hond een traumatisch leven heeft gehad. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van factoren die kunnen aangeven of jouw hond wel of niet van knuffelen houdt.

Als jouw hond terugdeinst, gromt of wegloopt wanneer je hem wilt knuffelen, is de kans groot dat jouw hond (of welke andere hond dan ook) niet zo van knuffelen houdt. Dit hoeft niet te betekenen dat ze nooit meer zullen genieten van knuffelen of aaien, soms heeft het gewoon wat tijd nodig.

Tekenen dat jouw hond wel van knuffelen houdt zijn: jouw hond rolt zich op zijn rug als je hem aait; jouw hond kruipt tegen jouw been aan; jouw hond ligt bij je op schoot; jouw hond geeft kusjes als je hem aait of knuffelt. Wanneer je met jouw trouwe viervoeter knuffelt, adviseren wij je altijd op deze signalen te letten, zodat je jouw hond niet in een vervelende positie brengt.

 

Vijftien hondenrassen die vaak van knuffelen houden, en waar je op moet letten

In dit artikel hebben we vijftien hondenrassen besproken waarvan bekend is dat ze van knuffelen houden. Dit zit vaak in hun aard en karakter. De hondenrassen die we hebben besproken zijn:

 • Buldog (specifiek een Engelse Buldog)
 • Border Collie
 • Golden Retriever
 • Labrador Retriever
 • Labradoodle
 • Duitse Dog
 • Old English Sheepdog
 • Shih Tzu
 • Griffon Bruxellois
 • Staffordshire-bulterriër
 • Newfoundlander
 • Cavalier-kingcharlesspaniël
 • Chihuahua
 • Bichon Frisé
 • Mopshond

We hebben ook verschillende signalen belicht waar je op zou kunnen letten als je wilt weten of jouw hond het fijn vindt om geknuffeld te worden. Specifieke signalen zoals grommen, terugdeinzen of weglopen zijn indicatoren dat jouw hond niet van de aandacht geniet. Soms kan je jouw hond eraan laten wennen, wat ervoor kan zorgen dat hij of zij het uiteindelijk toch fijn vindt.

Als jouw hond op zijn rug rolt, tegen jou of jouw been aankruipt, bij je op schoot ligt en je kusjes geeft als je hem aait, vinden ze het vaak wel prettig om geknuffeld te worden. Na het lezen van dit artikel zijn we erg benieuwd naar jouw mening over de lijst van vijftien meest knuffelbare hondenrassen. Heb je een hond uit de lijst en is hij of zij inderdaad dol op aandacht? Of heb je misschien het gevoel dat we een hondenras hebben gemist? Laat het ons weten in de reacties! We luisteren graag naar jouw tips en ervaringen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 19 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

 1. Kwam bij deze lijst na googelen op ‘meest knuffelbare hond’ omdat k benieuwd was naar de ervaring van anderen. Heb namelijk al veel honden als vriend gehad maar niet één was zo knuffelbaar als mn huidige, toch zeer beschermende, Stafford. Een buitengewoon aanhalige vriendin :)

  1. Het mooiste ras dat er is.

   Wij hebben zo’n ‘gevaarlijke vechthond’ 14 jaar lang bij ons op de zorgboerderij (..?)aan onze zijde mogen hebben. Onze cliënten missen haar haast net zoveel als wij.

   Ik hoop in de toekomst nog eens een hond te mogen treffen met zo’n intelligent, fijn, (aangemoedigd)gedreven en waaks, maar uiterst sociaal en rustig karakter.

   Vergis je niet, het is een ras voor ervaren, consequente baasjes, die bereid zijn met plezier de evident vereiste tijd en energie in hun hond willen steken.

 2. Ik heb momenteel een puppy Shih Tsu en knuffelen doet hij het liefst. Hij kan nog niet in de zetel springen maar als hij zijn pootjes op de rand zet of geluid maakt dicht bij mij dan weet ik dat hij bij mij wil zijn en dan volgt eerst een volledige make over van mijn gezicht hij zou heel mijn gezicht likken en dan blijft hij liggen tot hij uiteindelijk op zijn rug gaat liggen en ik hem moet knuffelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *